pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

Αναμφισβήτητα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, σε αυτήν τη συνταγή φλερτάρουν με τα φελία

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παραδοσιακά τα πρόσφεραν στις γιορτές και στους γάμους, και ήταν το αγαπημένο γλυκό των παιδιών. Τα λένε τσιριχτά γιατί «τσιρίζουν» όταν πέφτουν στο καυτό λάδι, και ούτε λίγο ούτε πολύ είναι το ποντιακό αντίστοιχο των δημοφιλών λουκουμάδων!

Τη συνταγή που ακολουθεί την έδωσε στο περιοδικό «Γαστρονόμος» η Στέλλα Λαζαρίδου από τα Αλωνάκια Κοζάνης, που την έμαθε από την πεθερά της.

Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος κατανάλωσης των τσιριχτών, με αυγά στο τηγάνι σαν ομελέτα. Θυμίζουν σίγουρα τα εξίσου αγαπημενα φελία (αυγόφετες).

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

για το τηγάνισμα

άφθονο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)

για το σερβίρισμα

6 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο και να έχουμε έναν πολύ πυκνό και κολλώδη χυλό (όπως ο χυλός για τους λουκουμάδες).
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε μέρος μακριά από ρεύματα, για 60’, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
  4. Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο λάδι (όποιο κι αν επιλέξουμε), σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Φέρνουμε κοντά μας το μπολ με τον χυλό και ένα μικρότερο μπολ με κρύο νερό.
  6. Βουτάμε ένα κουτάλι σούπας στο νερό για να βραχεί, παίρνουμε 1 κουταλιά χυλό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζεύοντάς τον λιγάκι με το κουτάλι, γιατί απλώνει εύκολα.
  7. Κάθε φορά τηγανίζουμε 2-3 τσιριχτά, βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι στο νερό για να μην κολλά πάνω του ο χυλός (αυτό το λιγοστό νερό στο κουτάλι είναι που κάνει τα τσιριχτά να τσιτσιρίζουν έντονα με την επαφή τους στο καυτό λάδι).
  8. Τηγανίζουμε κάθε δόση για 2-3’, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μόλις τηγανίσουμε όλον το χυλό, τραβάμε το σκεύος με το λάδι από τη φωτιά.
  9. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με το σύρμα.
  10. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά.
  11. Τοποθετούμε στο τηγάνι όσα τσιριχτά χωράνε σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα (χωράνε περίπου 5). Τα περιχύνουμε με το ¼ της ποσότητας των αυγών, ίσα να τα καλύψει σαν φιλμ.
  12. Τηγανίζουμε για 1’, μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά αυτής της ιδιαίτερης ομελέτας, την γυρίζουμε με δύο σπάτουλες και την τηγανίζουμε για άλλο 1’.
  13. Αδειάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τσιριχτά και αυγά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τρώμε τα τσιριχτά ζεστά ή χλιαρά, συνοδεία γιαουρτιού ή κατσικίσιου τυριού.

• Πηγή: gastronomos.gr / Στέλλα Λαζαρίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας - Νομού Ημαθίας)

Τριήμερο παμποντιακό πανοΰρ στην Επισκοπή Νάουσας

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

8 ώρες πριν
Ο Μπάμπης Καπουρτίδης με την ποντιακή φορεσιά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: veriotis.gr)

«Προσβολή σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό» η απέλαση του Μπάμπη Καπουρτίδη από την Τουρκία

8 ώρες πριν
Ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Condor (φωτ.: EPA / Friedeman Vogel)

Αεροσκάφος «έχασε» τον έναν κινητήρα πάνω από την Κέρκυρα

9 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Ξανά στη Σουμελά του Πόντου οι χριστιανοί, αλλά για τα Εννιάμερα της Παναγίας και χωρίς τον Πατριάρχη

9 ώρες πριν
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign