pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Νέα Σάντα τίμησε τα θύματα της 19ης Μαΐου

Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου παραβρέθηκε η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά

18/05/2025 - 2:03μμ
Μέλη ποντιακών συλλόγων της περιοχής μαζί με την περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά μπροστά από το μνημείο (φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Μέλη ποντιακών συλλόγων της περιοχής μαζί με την περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά μπροστά από το μνημείο (φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κεντρική ομιλήτρια την περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Σάντα Κιλκίς οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αρχικά τελέστηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Σάντας, και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου, στην πλατεία Παλικαριών, όπου η περιφερειάρχης κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

«Εδώ, στη Νέα Σάντα, την ιστορική έδρα του δήμου Κιλκίς και έναν τόπο που αποτελεί σύμβολο της συνέχειας ενός λαού που ξεριζώθηκε, αλλά δεν χάθηκε ούτε ξεχάστηκε, ανανεώνουμε σήμερα τον όρκο τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους προγόνους μας. Σε αυτούς που εκδιώχθηκαν βίαια, που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία, που άφησαν πίσω τους πατρίδες και σπίτια, για να αρχίσουν τη ζωή τους από το μηδέν, εδώ στη Μακεδονία. Οι Έλληνες του Πόντου έφεραν μαζί τους τις πληγές της Γενοκτονίας, αλλά ταυτόχρονα το αλύγιστο πνεύμα τους, τη βαθιά πίστη τους στις παραδόσεις, τη δημιουργικότητα και την προκοπή τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πρόοδο της μητέρας πατρίδας», σημείωσε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην κεντρική ομιλία της.

Η περιφερειάρχης Αθηνά Αηδονά ενώ καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας (φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Η Αθ. Αηδονά υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και την αναγκαιότητα για ιστορική δικαίωση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Φέτος, συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκατόν έξι χρόνια και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ακόμη παραμένει ανοικτός. Και αυτός είναι ένας αγώνας για το δίκαιο, για την τιμή, τη μνήμη και την ιστορική αλήθεια», επεσήμανε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πράξη ηθικής ευθύνης, αλλά και προϋπόθεση, ώστε τέτοια εγκλήματα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον. Η μνήμη δεν ξεθωριάζει. Είναι χρέος, όχι μόνον απέναντι στους νεκρούς μας, αλλά και απέναντι στις νέες γενιές. Και η αλήθεια, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τη σβήσουν, πάντα θα βρίσκει τον δρόμο της. Η αλήθεια δεν κρύβεται ούτε συγκαλύπτεται. Η φωνή του Πόντου, η φωνή για αναγνώριση και δικαίωση, δεν θα σιγήσει ποτέ», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επετειακή μπλούζα για τα 100 χρόνια στο Κίζαρι Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Savvas Kamenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: 100 χρόνια από τη δεύτερη προσφυγιά – Τα ονόματα που ξανακούστηκαν μετά από έναν αιώνα

29/04/2026 - 10:12πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη για την εκδήλωση του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Καρπενήσι: Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ «ζωντανεύουν» τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού

28/04/2026 - 11:04μμ
Ο διεθνούς φήμης μουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Οδυσσέας Δημητριάδης)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οδυσσέας Δημητριάδης: Ο αρχιμουσικός που αρνήθηκε το χρήμα για τη δόξα της τέχνης

28/04/2026 - 9:09μμ
Από την εισήγηση της Ειρήνης Καμπερίδου, στο Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΕΚΠΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαρτυρίες δυτικών περιηγητριών φωτίζουν τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

28/04/2026 - 8:21μμ
Τα δύο ποντιόπουλα Παύλος Φωτιάδης και Παναγιώτης Κιουρτσίδης που κέρδισαν στον ποιητικό διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο, μπροστά από τον Σύλλογο Ποντίων Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας»  (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μάχη των Οχυρών: Πόντιοι μαθητές βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό γράφοντας στην ποντιακή διάλεκτο

28/04/2026 - 5:08μμ
Σκηνές από την τρίτη και τέταρτη μέρα του β' κύκλου του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ (φωτ.: facebook.com/ poe.org)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Η ποντιακή ψυχή επί σκηνής – Λαμπρή τελετή λήξης στη Θέρμη

28/04/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Η νέα γενιά κράτησε ζωντανή την ποντιακή παράδοση στο 4ο Παιδικό-Εφηβικό Αντάμωμα Χορών

28/04/2026 - 12:56μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η κόρ’ επήεν σον παρχάρ’»: Η νέα γενιά τίμησε την ποντιακή παράδοση στα Ζωοδόχεια Γιαννιτσών

28/04/2026 - 11:52πμ
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

27/04/2026 - 10:38μμ
Το πολυσύχναστο λιμάνι της Κερασούντας (τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Η παρουσία πολυάριθμων σκαφών και η επιβλητική προκυμαία επιβεβαιώνουν την ακμάζουσα ναυτιλιακή οικονομία, ενδεικτική της στρατηγικής σημασίας της Κερασούντας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page)
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η «Μικρή Μασσαλία» του Πόντου – Η Λέσχη Φίλων ή Κύκλος της Κερασούντας

27/04/2026 - 9:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για τον 20χρονο που πετούσε αντικείμενα από το μπαλκόνι – Στο Α.Τ. του Λευκού Πύργου ο νεαρός

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας διοργάνωσε στο Σίδνεϊ το πιο επιτυχημένο «Συναπάντημα» στην ιστορία της

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο εξετάζεται ως τρομοκρατική ενέργεια – Πιέσεις από το Ισραήλ για άμεσα μέτρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

89χρονος «πιστολέρο»: Προμελετημένη ενέργεια δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον δράστη

2 ώρες πριν
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΗΠΑ: Η ελληνική ομογένεια τιμά και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign