pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Κηδεύτηκε στο Περθ ο τελευταίος επιζών βετεράνος της Μάχης της Κρήτης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 106 ετών – Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

11/05/2025 - 7:55μμ
(Φωτ.: linkedin.com)

(Φωτ.: linkedin.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Arthur Leslie Leggett, ο τελευταίος βετεράνος από τη Δυτική Αυστραλία που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, έφυγε από τη ζωή στις 6 Απριλίου, σε ηλικία 106 ετών (γεννημένος το 1918, τον Σεπτέμβριο θα γινόταν 107).

Η κηδεία του τελέστηκε στο Περθ χθες, Σάββατο 10 Μαΐου.  

Τον Μάιο του 2008 ο Arthur Leggett είχε τιμηθεί από την κρητική παροικία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για την προσφορά του στο λαό της Κρήτης και τη συμβολή του στον κοινό αγώνα κατά των Γερμανών εισβολέων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Arthur Leslie Leggett με το κρητικό κρουσάτο σαρίκι, το οποίο φορούσε με περηφάνια ως ένδειξη σεβασμού και σύνδεσης με την Κρήτη

Εκ μέρους της Ελλάδας, φόρο τιμής στον εκλιπόντα απέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα το οποίο ανέγνωσε η πρόξενος της Ελλάδας Ελένη Γεωργοπούλου, και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Σήμερα, η Ελλάδα σκύβει το κεφάλι με τιμή και ευγνωμοσύνη καθώς αποχαιρετούμε τον τελευταίο επιζώντα βετεράνο της Μάχης της Κρήτης. Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Arthur Leslie Leggett OAM.

Το 2011 ο Arthur Leslie Leggett κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Λατζιμά Μυλοποτάμου

Ήταν ο τελευταίος και γηραιότερος βετεράνος της Μάχης της Κρήτης στη Δυτική Αυστραλία και πρώην αιχμάλωτος πολέμου. Η ζωή του Arthur ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και υπηρεσίας.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής: κλείνει ένα κεφάλαιο της ζωντανής ιστορίας – ένα κεφάλαιο που γράφτηκε με θάρρος, θυσίες και την αδιάσπαστη θέληση εκείνων που πολέμησαν για την ελευθερία σε μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μάχη της Κρήτης και η Ελληνική Εκστρατεία αποτελούν σημαντικές στιγμές της ιστορίας για τους Αυστραλούς, ιδιαίτερα για τους Ελληνοαυστραλούς. Η κληρονομιά τους θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές Ελλήνων και Αυστραλών.

Ο Arthur επέδειξε μεγάλο θάρρος και γενναιότητα κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941 και τις πιο σκοτεινές ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ηλικία μόλις 22 ετών συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Επέζησε από μια βάναυση πορεία 800 χιλιομέτρων μέσα σε ορεινό έδαφος, χωρίς τροφή ή νερό, καθώς οι γερμανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να μετακινήσουν τους αιχμαλώτους πολέμου

Η δύναμη και η αντοχή του Arthur μας άφησε με δέος. Η ισόβια αφοσίωσή του να τιμά τις θυσίες των συναδέλφων του βετεράνων είχε διαρκή αντίκτυπο στην κοινή μας ιστορία.

Η Μάχη της Κρήτης δεν τελείωσε με την εκκένωση του νησιού από τους Συμμάχους το 1941. Η Κρητική Αντίσταση πολέμησε μέχρι την παράδοση των Γερμανών το 1945. Η Μάχη της Κρήτης ήταν και εξακολουθεί να είναι μια απόδειξη της γενναιότητας ενός λαού που αρνήθηκε να παραδοθεί. Ο λαός της Κρήτης πλήρωσε ένα τρομακτικό τίμημα για την ανυπακοή του, το οποίο δεν ξεχάστηκε ποτέ. Πολέμησαν με ό,τι είχαν και δεν είχαν.

Πολλοί διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν χιλιάδες στρατιώτες των Συμμάχων και των ANZAC που έμειναν πίσω κατά το χάος της αποχώρησης.

Αυτές οι πράξεις γενναιότητας και συμπόνιας παραμένουν ισχυρά σύμβολα του δεσμού μεταξύ του ελληνικού και του αυστραλιανού λαού. Η κληρονομιά αυτής της φιλίας θα διαρκέσει πολύ μετά το θάνατο του Arthur Leggett και των συναδέλφων του βετεράνων. Η μνήμη τους ζει στην ιστορία μας και στις καρδιές των οικογενειών τους και των Κρητικών που τους συμπαραστάθηκαν.

Το 2011 στην επίσημη αποστολή των βετεράνων, υπουργών και προέδρων στο Μνημείο της Κοινοπολιτειας στη Γλυφάδα

Για μένα, αυτός ο αποχαιρετισμός έχει ένα προσωπικό βάρος: η ιστορία της Μάχης της Κρήτης είναι επίσης η ιστορία της δικής μου οικογένειας. Ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γεννήθηκε το 1918, όπως και ο Arthur. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έζησαν εκείνες τις σκοτεινές μέρες στα πάτρια εδάφη, ένας νέος άνδρας που διαμορφώθηκε για πάντα από τις εικόνες και τους ήχους της αντίστασης και της απώλειας. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο. Όπως τόσο πολλοί Κρητικοί της γενιάς του, κουβαλούσε τη μνήμη εκείνης της μάχης όχι μόνο στα λόγια του, αλλά και στις πεποιθήσεις του και στην υπηρεσία του στην πατρίδα μας.

Για τη θυσία των ANZACs στη Μάχη της Κρήτης, η Κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας θα είναι πάντα ευγνώμονες.

Σήμερα, τιμούμε την κληρονομιά του Άρθουρ και την κληρονομιά εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό του. Θα ζουν για πάντα στην καρδιά του έθνους μας.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη, γνωρίζοντας ότι η δια βίου υπηρεσία του θα στέκεται πάντα ως φάρος θάρρους και δέσμευσης. Στον τελευταίο βετεράνο, προσφέρουμε όχι μόνο τον βαθύτατο σεβασμό μας αλλά και την επίσημη υπόσχεσή μας: Ότι θα θυμόμαστε.

Δεν θα ξεχάσουμε.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Hellene Flame)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ ετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μελβούρνη θα γιορτάσει ποντιακά την Κοίμηση της Θεοτόκου

6/08/2025 - 7:00μμ
(Φωτ.: facebook/Holy Institution Panagia Soumela)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προσκύνημα και πανηγύρι για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στο ιερό ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Νιου Τζέρσεϊ

5/08/2025 - 11:00μμ
Αριστερά ο Τζιμ Τσολάκης σε νεαρή ηλικία και δεξιά σε πρόσφατη φωτογραφία (φωτ.: TheGreekHerald.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιμ Τσολάκης: Ο Ελληνοαυστραλός πίσω από τη βραβευμένη Αυστραλιανή Ελληνική Χορωδία και ο… Μίκης Θεοδωράκης

4/08/2025 - 8:24μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Παναγίας

4/08/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σίδνεϊ (φωτ.: facebook/Greek Film Festival - Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «κλείνει» τα 30 και στρώνει το κόκκινο χαλί για τον «Καπετάν Μιχάλη»

4/08/2025 - 9:41πμ
Από αριστερά, ο Con Pape με τον Δήμο Μιχαλόπουλο ενώ ασχολούνται με τις κυψέλες τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνεχίζοντας την παράδοση της ελληνικής μελισσοκομίας στην… Αυστραλία

3/08/2025 - 11:40πμ
Νεαροί ομογενείς από την Ελλάδα και την Κύπρο στην επιμνημόσυνη δέηση (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Σίδνεϊ δεν ξεχνά και τίμησε τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

2/08/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ προσκαλεί στον ετήσιο χορό της

29/07/2025 - 10:29μμ
Ζωγραφιές μικρών Ελληνοαυστραλών, στο πλαίσιο μαθήματος για την Ελλάδα, στη Βικτόρια (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ο Ελληνικός Κύκλος»: Ο σύλλογος που δημιούργησε μια Ελληνοαυστραλή φοιτήτρια για τη σύνδεση των νεαρών ομογενών με την ελληνική κουλτούρα

29/07/2025 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στη Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη (πηγή: Facebook / Kostas Diamandis)

Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη – Ήχησε το 112

20 λεπτά πριν
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

44 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στην Κερατέα: Τι ισχυρίζονται οι δύο υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ που συνελήφθησαν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αίθριος ο κυριακάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Συνεχίζονται οι βοριάδες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign