pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίνα Ιωαννίδη, η Πόντια ζωγράφος της «Ρωμιοσύνης» του Κρασνοντάρ

Ένας πίνακας που έγινε τοιχογραφία και τα ενδιαφέροντα στοιχεία του. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

5/05/2025 - 6:07μμ
H Νίνα Ιωαννίδη με τον πίνακα που έγινε τοιχογραφία στη «Ρωμιοσύνη» (πηγή: vk.com)

H Νίνα Ιωαννίδη με τον πίνακα που έγινε τοιχογραφία στη «Ρωμιοσύνη» (πηγή: vk.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα ελληνικό στολίδι στην καρδιά μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, του Κρασνοντάρ, είναι το νέο σπίτι της Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη». Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι η έδρα του ιστορικού συλλόγου, αλλά και γιατί κοσμείται από μια ιδιαίτερη τοιχογραφία, ένα έργο δύο νέων γνωστών καλλιτεχνών της πόλης.

Η τοιχογραφία αποτελεί απόδοση ενός έργου σε καμβά της ζωγράφου Νίνας Ιωαννίδη.

Απεικονίζει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού και την ενιαία πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας-Πόντου· προκαλεί αίσθηση και εντυπωσιάζει τους δημότες του Κρασνοντάρ, οι οποίοι μπορούν να την θαυμάζουν τόσο ως περαστικοί, όσο και ως επιβάτες του τραμ που περνά έξω από το κτήριο της «Ρωμιοσύνης».

Στο έργο μέσα σε ένα χαρακτηριστικό ελληνικό τοπίο συνυπάρχουν ένας χριστιανικός ναός με μια ακρόπολη, ένα εργαστήρι αγγειοπλαστικής με ένα εργαστήρι εκμάθησης της ποντιακής λύρας, όπου οι μεγαλύτεροι διδάσκουν μικρότερους, μια γυναίκα που μαζεύει καρπούς και ο χορός των Τριών Χαρίτων.

Η τοιχογραφία (πηγή: tvkrasnodar.ru)

Ο πίνακας αποδόθηκε σε τοιχογραφία από τους καλλιτέχνες Αντρέι και Τατιάνα Κοζουρό, οι οποίοι συμβουλεύτηκαν τη δημιουργό Νίνα Ιωαννίδη.

Η Πόντια ζωγράφος και η ιστορία πίσω από την τοιχογραφία

Η Νίνα Ιωαννίδη είναι Ελληνίδα ζωγράφος με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε πανρωσικούς αλλά και διεθνείς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Γεννήθηκε στο Ορενμπούργκ της Ρωσίας, με καταγωγή των γονιών από το χωριό Μπεστασένι της Τσάλκας της Γεωργίας, και με απώτερη προγονική καταγωγή από το Καρς και τη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ). Μέχρι τα 18 της έζησε στο Εσεντουκί και τώρα διαβιεί στο Κρασνοντάρ.

Επισκέπτεται την Ελλάδα όπου έχει συγγενείς, αλλά και τα ελληνικά χωριά της Γεωργίας στην Τσάλκα. Στην οικογένειά της υπάρχει η προφορική παράδοση ότι οι πρόγονοί της έφεραν από τον Πόντο πέτρες, τις οποίες ένας από αυτούς –ο ιερέας Νικόλαος Σίμονοφ– έχει εντοιχίσει σε ναό της Τσάλκας.

H Νίνα Ιωαννίδη ποζάρει με πίνακά της (πηγή: vk.com)

Από μικρή αγαπούσε την αρχαία ελληνική μυθολογία. Σημαντική πηγή έμπνευσης είναι η Ελλάδα, η ιστορία της και η αρχαία ελληνική τέχνη, καθώς και ο ελληνισμός του Πόντου. Έχει κάνει εκθέσεις με ποικίλες θεματικές, όπως οι γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, η ζωγράφος ανέφερε ότι η ιδέα της δημιουργίας της τοιχογραφίας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Εθνικοπολιτιστική Αυτόνομη Κοινότητα «Ρωμιοσύνη». Για το λόγο αυτό το φθινόπωρο του 2023 ήρθε σε επαφή μαζί της ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Κεσίδης, ζητώντας της να ζωγραφίσει μερικά σκίτσα για τη μελλοντική τοιχογραφία, με συγκεκριμένη θεματολογία και συγκεκριμένα απαιτούμενα.

«Η αποστολή που μου είχε ανατεθεί ήταν να απεικονίσω πάνω σε καμβά τη σύνδεση των γενεών, το σεβασμό στις παραδόσεις, τον ιστορικό πολιτισμικό κώδικα, τη φιλοσοφία της διαδοχής της κλασικής αρχαιότητας και της ορθοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι ετοίμασε μερικά σκίτσα· σε καθένα από αυτά προσπάθησε να απεικονίσει το ελληνικό χρώμα και τον ιδιαίτερο ελληνικό χαρακτήρα. Ειδική επιτροπή επέλεξε ένα εξ αυτών, το οποίο και κοσμεί το νέο κτήριο του συλλόγου.

«Αρχικά φρεσκάρισα τις γνώσεις μου πάνω στην ιστορία της Ελλάδας και του Πόντου, και συγκέντρωσα σε ένα κοινό σύνολο όλες τις μορφές και…άρχισα να δημιουργώ!

»Τροποποίησα τον πίνακα πολλές φορές. Άλλαζα τις αναλογίες, πρόσθετα και αφαιρούσα ήρωες. Για τον πίνακα αυτόν μου πόζαραν συγγενείς και γνωστοί. Ιδιαιτέρως δύσκολο ήταν να βρεθεί παιδί που να παίζει λύρα. Εν τέλει μου πόζαρε ο γιος μου! Έτσι τη μορφή του παιδιού-μουσικού την ζωγράφισα από τον γιο μου. Ευχάριστη σύμπτωση: εκείνο ακριβώς τον καιρό εκείνος είχε αρχίσει να ασχολείται με τη μουσική – για να πω την αλήθεια όχι με τη λύρα, αλλά με το πιάνο», εξήγησε.

Λεπτομέρειες από την τοιχογραφία (πηγή: vk.com)

Λεπτομέρειες από την τοιχογραφία (πηγή: vk.com)

Σύμφωνα με την εικαστικό, οι Τρεις Χάριτες, οι οποίες απεικονίζονται να αιωρούνται πάνω από τις σκηνές της καθημερινής ζωής, δίνουν ρυθμό και τόνο σε ό,τι συμβαίνει πάνω στον πίνακα. Λάμπουσες και ανθούσες, τοποθετημένες ανάμεσα στα θρησκευτικά σύμβολα –χριστιανικός και αρχαίος ναός–, δίνουν την ατμόσφαιρα της δημιουργίας. Καθώς οι Χάριτες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι θεότητες της χαράς και της ομορφιάς της ζωής, χάριζαν τη δημιουργική έμπνευση στους ζωγράφους και ήταν προστάτιδες των καλών τεχνών.

Η Νίνα Ιωαννίδη άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική στο Λύκειο. Είχε καλούς δασκάλους και πήρε το δίπλωμα της ζωγράφου από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δημιούργησε μια θεματική σειρά πινάκων με τίτλο «Η Ελλάδα μου», πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν σε διάφορες εκθέσεις πάνω από μια φορά. Θέμα της διπλωματικής της εργασίας όμως ήταν ο ποντιακός γάμος.

Σήμερα διδάσκει ζωγραφική και γραφικές τέχνες σε παιδιά. «Ταυτόχρονα, όπως είναι φυσικό, συνεχίζω να μαθαίνω, διότι η βελτίωση μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Στο εργαστήριό μου ζωγραφίζω και εδώ πραγματοποιούνται και τα μαθήματα. Αυτό που κυρίως προσπαθώ να μεταδώσω στα παιδιά είναι η ικανότητα να βλέπουν την ομορφιά γύρω τους», εξήγησε.

Έργα της ζωγράφου που κοσμούν το κτήριο της «Ρωμιοσύνης» (πηγή: krasnodar.bezformata.com)

Η Νίνα Ιωαννίδη είναι μέλος της Δημιουργικής Ένωσης Εικαστικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά τη σχέση της με την οργανωμένη ομογένεια, δηλώνει: «Σέβομαι ιδιαιτέρως το έργο των ελληνικών συλλογικοτήτων και προσπαθώ να είμαι ωφέλιμη όπου μπορεί να χρησιμεύσει ο επαγγελματισμός μου».

Σπάρτακος Τανασίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

2/11/2026 - 8:04μμ
(Φωτ.: Pan-Macedonian Association of Western Australia/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περθ: Τα Δημήτρια ένωσαν την ελληνική Ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας

2/11/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

2/11/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ελληνικό γλέντι και παράδοση στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο St Marys – Η λιτάνευση της ιερής εικόνας και το μήνυμα ενότητας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

2/11/2026 - 10:18πμ
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

1/11/2026 - 10:35μμ
«Από την Ημέρα του ΟΧΙ στην Ημέρα της Νίκης» στο Κρασνοντάρ 
(πηγή: Telegram «Έλληνες της Ρωσίας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Ρωσίας κρατά ψηλά τη γαλανόλευκη: Λαμπροί εορτασμοί για την επέτειο του «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 5:07μμ
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ με μέλη της ελληνικής παροικίας και πιστούς στη Λουάντα, όπου τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγκόλα: Η μικρή ελληνική παροικία της Λουάντα τίμησε το «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 4:41μμ
Ο Αχιλλέας Αλφιεράκη, το1882, σε ηλικία 36 ετών (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Akhilles-Alferaki.jpg)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αχιλλέας Αλφιεράκη (1846-1919): Ο Έλληνας αριστοκράτης που έγινε δήμαρχος Ταϊγανίου και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

31/10/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30/10/2026 - 9:31μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προεδρία Δημοκρατίας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑHEPA είχε ο Κ. Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο

30/10/2026 - 5:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Τα 8 μποφόρ θα φτάσουν οι άνεμοι στο Ιόνιο

10 λεπτά πριν
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσαρόβα)

Super League: Πρώτη νίκη για Ατρόμητο – Ισοπαλία στη Νίκαια

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV