pontosnews.gr
Κυριακή, 2/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Μιχαήλ Γιαβρόγλου: Έφτασε ένας καφλές Ποντίων από την Κερασούντα σε αξιοθρήνητη κατάσταση, κακοντυμένοι και κατάκοποι

Είδε με τα μάτια του πλήθος εξαθλιωμένων Ποντίων να συνοδεύεται από βάρβαρους Τούρκους αξιωματικούς για τον οριστικό ξεριζωμό τους από τον Πόντο

14/05/2025 - 11:06μμ
Έλληνες αιχμάλωτοι στο Ικόνιο το 1922 (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Δ')

Έλληνες αιχμάλωτοι στο Ικόνιο το 1922 (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Δ')

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Μιχαήλ Γιαβρόγλου ζούσε στην κωμόπολη Καραμάν, που ήταν 99 χλμ νοτιοανατολικά του Ικονίου και πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή Ικονίου-Αδάνων. Για τον αριθμό των κατοίκων υπάρχουν δυσανάλογες πληροφορίες, οι Έλληνες ήταν από 600 έως 2.000 άτομα, ενώ οι Τούρκοι από 5.000 έως 20.000 άτομα.

Εκκλησιαστικά άνηκε στη μητρόπολη Ικονίου.

Η μαρτυρία του Μιχαήλ Γιαβρόγλου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Εξόρισαν στην αρχή τους άνδρες από 18-52 ετών. Μετά εννιά μήνες εξόρισαν και τους γέρους. Φύγαμε με την 7η σειρά εξορίστων, 7ος καφλές, όπως λέγονταν τουρκικά. Ήμασταν εξακόσια εβδομήντα ένα άτομα από το Ικόνιο και το Καραμάν.

Η εξορία έγινε στα 1921.

Ήρθε διαταγή απ’ το υπουργείο εσωτερικών της Τουρκίας και τοιχοκολλήθηκε. Έλεγε ότι «οι μη μουσουλμάνοι Έλληνες και Αρμένιοι» (όσοι απ’ αυτούς έμειναν μετά τη σφαγή) «εντός τριών ημερών να εγκαταλείψουν το Καραμάν, από 18-52 χρονώ…».

Μας πήραν συνοδεία ντζανταρμάδες και πόλισμαν και πήγαμε στη σιδηροδρομική γραμμή του Καραμάν. Πήραμε μαζί μας μόνο εσώρουχα και ένα χαλί για σκέπασμα. Μόλις ήρθε η αμαξοστοιχία Ικονίου, βλέπουμε τα βαγόνια της γεμάτα με εξόριστους από το Ικόνιο. Μας έβαλαν κι εμάς στα ίδια φορτηγά. Μας κατέβασαν στο Έρεγλι.

Από το Έρεγλι όσοι είχαμε λεφτά νοικιάσαμε αμάξια και μέσω Νίγδης πήγαμε στην Καισάρεια. Στην Καισάρεια καθίσαμε δύο μέρες. Ιούνιος ή Ιούλιος θα ήταν.

Μας σήκωσαν για τη Σεβάστεια. Φτάσαμε στη Σεβάστεια, καθίσαμε τρεις μέρες εκεί. Ήμασταν σε ελεεινή κατάσταση. Γεμίσαμε ψείρες. Από και μας είπαν: «Άτε να φύγετε!».

Δε μας άφησαν να νοικιάσουμε αμάξια. Μόλις όμως περάσαμε τη γέφυρα του Άλυ ποταμού, βλέπουμε να έρχονται μερικοί αμαξάδες Τούρκοι, που ήρθαν κρυφά και παραβαίνοντας τη διαταγή για να βγάλουν λεφτά. Μας πρόσφεραν τα αμάξια τους. Εμείς όσο όσο νοικιάζαμε αμάξια και τραβούσαμε για τη Μαλάτεια. Το πρώτο μας κονάκι ήταν το Τελικλή-τας. Εκεί θα διανυκτερεύαμε.

Το σούρουπο έφτασε ένας καφλές Ποντίων από την Κερασούντα σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Όλοι έρχονταν πεζοί. Ήταν κακοντυμένοι και κατάκοποι. Δεν τους άφησαν να διανυχτερέψουν στην κωμόπολη. Ο αρχηγός της συνοδείας ήταν ένας πολύ βάρβαρος. Άρχισε και σ’ εμάς τις αγριάδες. Έλεγε στους δικούς μας συνοδούς: «Γιατί δεν τους σκοτώνετε;».

Οι δικοί μας όμως συνοδοί τα πήγαιναν πολύ καλά μαζί μας, γιατί έπαιρναν πολλά λεπτά από μας. Κάναμε έρανο μεταξύ μας και δίναμε ένα μεγάλο ποσό στους αξιωματικούς και έτσι ήμασταν αριστοκράτες εξόριστοι. Μας είχαν όπως έπρεπε.

Όταν λοιπόν οι συνοδοί των Ποντίων θέλησαν να μας πειράξουν, οι δικοί μας πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν για τις απειλές στον τοπικό διοικητική. Ήρθαν δύο αξιωματικοί απ’ τη διοίκηση. Μόλις τους είδαμε εμείς, φοβηθήκαμε γιατί νομίσαμε ότι θα μας σφάξουν. Ήρχοντο και καλούσαν τρεις από μας: «Έλα εσύ, έλα εσύ, έλα εσύ!». Εμείς εκείνη τη στιγμή άλλος μαγείρευε πλιγούρι, άλλος έκανε σουβλάκια…

Όμως όλων τα χρώματα είχαν αλλάξει. Τρέμαμε, γιατί νομίσαμε ότι από τώρα θα αρχίσουν και τα δικά μας μαρτύρια, όπως των Ποντίων. Οι αξιωματικοί το κατάλαβαν και μας καθησύχασαν: «Μη φοβάστε! Γιατί για το καλό σας είναι».

Έγινε ανάκριση. Και τιμωρήθηκε ο αρχηγός της συνοδείας των Ποντίων για την άσχημη συμπεριφορά του απέναντί μας. Μας είπαν να καθίσουμε. Ήταν σαν να ξαναγεννηθήκαμε. Φάγαμε με όρεξη.

Από το Τελικλή-τας πήγαμε στο Καγκάλ. Από το Καγκάλ πήγαμε στο Χασάν μπατιρίκ και μετά στη Μαλάτεια. Εκεί καθίσαμε σαράντα πέντε μέρες σε σκηνές. Έγινε καραντίνα.

Μας πήγαν έπειτα στο Χαρπούτ. Εμείναμε πολλούς μήνες και στο τέλος του 1923 πήγαμε στο Ντιαρμπεκίρ, στην Ούρφα, στον Ευφράτη, στο Πιρετσίκ και μετά στο Τσαραπολόζ*, όπου ήταν γαλλική κατοχή. Ήρθαν και μας παρέλαβαν Αμερικανοί. Μας έδωσαν εισιτήρια τζάμπα για το Χαλέπι. Το βράδυ ήρθαμε στο Χαλέπι.

Μας παρέλαβε ελληνική Επιτροπή. Πρόεδρος ήταν ο Κοσμάς Σιμεώνογλου.

Εγώ και μερικοί άλλοι απ’ το σταθμό του Χαλεπιού φύγαμε κρυφά στην Πόλη. Δεν περιμέναμε την Επιτροπή.

Μείναμε σ’ ένα ξενοδοχείο της Πόλης. Η Επιτροπή τακτοποίησε τους εξόριστους. Εμείς με τα λεπτά μας ήρθαμε στην Αλεξανδρέττα με αυτοκίνητο. Καθίσαμε δέκα δεκαπέντε μέρες. Ήρθε το πλοίο «ο Ερμής», ελληνικό, και δωρεάν μας πήγε στην Τρίπολη. Εκεί το «Ερμής» παρέλαβε τους εξόριστους Επεσλήδες, Πόντιους απ’ το Επές του Σεbίν-Καραχισάρ. Θα ήταν όλοι δύο τρεις χιλιάδες. Πήγαμε στη Βηρυτό και από κει στην Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι δικοί μας, μια και πέσαν σε γαλλικό έδαφος κατοχής, ήταν ελεύθεροι και κατά τμήματα ήρθαν στην Ελλάδα.

_____
* Οι οικισμοί που αναφέρονται βρίσκονταν στη χώρα των πηγών Τίγρη και Ευφράτη.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Δ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINSSI)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Βοιωτία και Φωκίδα – 66.600 στρέμματα έχουν καεί

3 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νεκρός 72χρονος μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ResearchGate)

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»/Facebook)

Η λύρα θα ηχήσει στη Βεγόρα της Φλώρινας, στο μεγάλο ποντιακό γλέντι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

5 ώρες πριν
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign