pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Ευφροσύνης Κιτρίδου: Όταν ήρθαν οι Ρώσοι χαρήκαμε, δεν ξέραμε πως αυτό σήμαινε την καταστροφή μας

Όταν τέθηκε το δίλημμα να μείνουν στον Πόντο ή να φύγουν, αποφάσισαν...

27/05/2025 - 10:24μμ
Τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Τραπεζούντα, Απρ. 1916 (πηγή: Internet Archive Book Images / commons.wikimedia.org)

Τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Τραπεζούντα, Απρ. 1916 (πηγή: Internet Archive Book Images / commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευφροσύνη Κιτρίδου γεννήθηκε στον οικισμό Κερασέα, κτισμένο σε παραθαλάσσια πλαγιά, 6 χλμ. νοτιοανατολικά της Τραπεζούντας. Στον οικισμό κατοικούσαν περίπου 80 οικογένειες Ελλήνων και ελάχιστες τουρκικές.

Οι Έλληνες κάτοικοι προέρχονταν από τις περιοχές της Κρώμνης και της Σάντας και μιλούσαν ποντιακά. Συντηρούσαν εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και δημοτικό σχολείο.

Η οικονομία του οικισμού βασιζόταν στη γεωργία, κυρίως στην παραγωγή φουντουκιών και καλαμποκιού, τα οποία οι κάτοικοι διέθεταν στην αγορά της Τραπεζούντας. Για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πολλοί κάτοικοι έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς για τη Ρωσία. Επέστρεψαν το 1920, βρήκαν τον οικισμό τους ερειπωμένο και ξαναγύρισαν στη Ρωσία, πριν έρθουν οριστικά στην Ελλάδα.

Η μαρτυρία της Ευφροσύνης Κιτρίδου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Άνοιξη ήτανε, Απρίλιος [1916], ακόμη το θυμάμαι σαν τώρα, όταν ήρθανε για πρώτη φορά στα χωριά μας οι Ρώσοι. Όταν το ακούσαμε χαρήκαμε, δεν ξέραμε πως αυτό σήμαινε για μας την καταστροφή μας. Χίλιες φορές να μην έφταναν ποτέ και να μέναμε πάντα με τους Τούρκους στα σπίτια μας ήσυχοι.

Ένα χρόνο και παραπάνω μείνανε οι Ρώσοι. Μεγάλη καταστροφή κάνανε. Ακόμη και κορίτσια βιάσανε και κακοποιήσανε, που οι Τούρκοι ποτέ δεν το είχανε κάνει αυτό. Τη σέβονταν τη γυναίκα. Οι Ρώσοι έρχονταν, κτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών και ρωτούσανε: «Έχετε ποτά;». Κι αρχίζανε την έρευνα και ό,τι βρίσκανε το αρπάζανε. Όλη μέρα μεθυσμένοι ήτανε απ’ το πιοτό. Και τ’ αμπέλια και τα δέντρα τα καταστρέψανε. Στην Τραπεζούντα ολόκληρα μαγαζιά τ’ ανοίξανε, τα σπάσανε και ξεσηκώσανε όλο το εμπόρευμα. Και το μεγάλο κακό έγινε όταν μας παρατήσανε και φύγανε.

Φθινόπωρο ήταν του 1917. Τότε μας έπιασε η απελπισία. Τι να κάνουμε; Να μείνουμε; Θα μας καταστρέφανε οι Τούρκοι και με το δίκιο τους.

Να φύγουμε, πού να πάμε και πού να αφήσουμε τα σπίτια μας κι όλη την περιουσία μας; Οι περισσότεροι ακολουθήσανε τους Ρώσους και φύγανε στη Ρωσία. Μόνο γέροι και γριές μείνανε.

Απ’ τη δική μας την οικογένεια ο αδελφός μου και οι δύο αδελφές μου φύγανε στη Ρωσία, η μητέρα μου, η χήρα αδελφή μου με τα παιδιά της κι εγώ μείναμε στην Τραπεζούντα. Είπαμε να μείνουμε για να μπορέσουμε να φυλάξουμε και το μαγαζί που είχαμε στην Τραπεζούντα –ό,τι είχε απομείνει απ’ τους Ρώσους– και το σπίτι μας στην Κερασέα. Και πάλι, όμως, τα χάσαμε όλα. Οι Τούρκοι μπήκανε στο σπίτι στην Κερασέα, βάλανε φωτιά και το κάψανε. Μαζί του μάλιστα θυσιάστηκε κι ένα σκυλί πιστό. Ήτανε το σκυλί απ’ το αντικρυνό σπίτι που μας ήξερε και μόλις πηγαίναμε το καλοκαίρι ερχόταν κι έμενε κοντά μας. Όταν είδε τους Τούρκους που μπήκανε στο σπίτι, πήγε από πίσω τους και δεν έφευγε απ’ το σπίτι ώσπου κάηκε μες στις φλόγες μαζί με το σπίτι ολόκληρο.


Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Η’, Μαρτυρίες από τον ανατολικό παράλιο Πόντο. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο του American Women’s Hospitals στο νησί της Μακρονήσου (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μακρόνησος, το κολαστήριο για τους Έλληνες πρόσφυγες – «Ζούσαμε μες στη βρόμα, στην πείνα και τη δίψα»

2/08/2025 - 8:47μμ
Στιγμιότυπο από την 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) (φωτ.: facebook.com/panos279)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού: Δύο ψηφίσματα-μηνύματα για θρησκευτικές ελευθερίες και Γενοκτονία των Ποντίων

25/07/2025 - 10:38πμ
Γυναίκες της Κρώμνης με τοπικές γιορτινές ενδυμασίες (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Θ', Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δύο ξεριζωμένες από την Κρώμνη αφηγούνται: Κλαίγαμε χωρίς να μιλάμε και προχωρούσαμε αυτή την πένθιμη πορεία, 7 μέρες και 7 νύχτες

24/07/2025 - 9:04μμ
Πόντιοι αντάρτες (φωτ.: YouTube)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Λαζ. Παπαδόπουλου: Στους ανήμπορους έδιναν από μιαν σπρωξιά και τους έριχναν στους γκρεμούς

15/07/2025 - 8:15μμ
Ελληνορθόδοξοι πρόσφυγες από τη Σαμψούντα το 1923, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (φωτ.: wikipedia commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παπαθόδωρου Θεοδωρίδη: «Οι δικοί σας σφάξανε τους δικούς μας, και γι’ αυτό είναι δίκαιο να σας σφάξουμε»

13/07/2025 - 8:11μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευρυδίκης Γαλανού: Αφήσαμε τα χώματα που γεννηθήκαμε και που θάψαμε τους ανθρώπους μας, και φύγαμε

5/07/2025 - 10:18πμ
Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Βασιλειάδη: Καθίσαμε έναν μήνα στο δάσος, από τα έλη πίναμε νερό

27/06/2025 - 10:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

3 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

4 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

4 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign