Την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τιμήθηκε η περιώνυμη Μάχη των Ευζώνων στο χωριό που ανέστησαν και κράτησαν με αντάλλαγμα τις ζωές τους ελληνικό οι Πόντιοι κάτοικοί του που ήρθαν πρόσφυγες το 1920 από το Μερτινίκ του Καρς και το 1922 από το Σοχούμι. Στη μάχη αυτή του 1941, έχασαν την ζωή τους αμυνόμενοι στην επίθεση των κομιτατζήδων δύο Καρσλήδες παλικάρια, ο δεκανέας Αλέξιος Γρηγοριάδης και ο στρατιώτης Συμεών Ιωαννίδης.
Στην εκδήλωση παρουσία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννας Ευθυμίου, του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του νομού Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, στρατιωτικών, αστυνομικών, τελωνειακών Αρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού και του μητροπολίτη της οικείας μητροπόλεως, χόρεψε χορούς προς τιμήν των Ποντίων ηρώων ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ποντοηράκλεια έχει ανέκαθεν στενούς δεσμούς με τους Ευζώνους, όχι μόνο γιατί μέχρι τη δεκαετία του 1960 ανήκε στην Κοινότητα Ευζώνων μαζί με άλλα πέντε χωριά, αλλά και γιατί στην Μάχη αυτήν είχε καταλήξει από τους βασανισμούς που υπέστη στις φυλακές της Στρώμνιτσας από τους κομιτατζήδες ο Μιλτιάδης Κουρτίδης. Ο στρατιώτης Μίλτος Κουρτίδης, κάτοικος της Ποντοηράκλειας με καταγωγή από τα Κοτύωρα του Πόντου, προσέτρεξε να βοηθήσει τους κοντοχωριανούς τους Ευζωνίτες όταν δέχτηκαν την επίθεση, πιάστηκε αιχμάλωτος, βασανίστηκε οικτρά επί ένα μήνα στις φυλακές της Στρώμνιτσας και κατέληξε από τα τραύματά του στο χωριό του όταν ελευθερώθηκε.
Στον απόηχο της εκδήλωσης λίγο πριν το πέρας της χορευτικής παρουσίασης που έκλεινε την 84η επέτειο της Μάχης των Ευζώνων, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας» επιφύλαξε μια έκπληξη. Τίμησε την Αλεξία Ιωαννίδου μέλος του χορευτικού του, καταγόμενη από τους Ευζώνους, κατιόντα συγγενή των δύο ηρώων της Μάχης των Ευζώνων, υπεύθυνης του φακέλου για τον Πυρρίχιο στο Εθνικό Ευρετήριο και αρθρογράφο στο pontosnews.gr, για την προσφορά της στον ποντιακό πολιτισμό.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Φρονιμοπούλου προλόγισε και έδωσε τον λόγο στον χοροδιδάσκαλο Παύλο Τσιλογλανίδη, υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο της ΠΟΕ μαζί με τον Αμανάτιο Πετρίδη για την προετοιμασία του χορού σε οπτικοακουστικό υλικό για την καταλογογράφηση του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο οποίος…
Δείτε τη συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί: