pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δράμα: Ψηφιακή εφαρμογή στην υπηρεσία της οινοποιίας – Τι αλλάζει στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού

Η εφαρμογή του Αν. Βουβαλίδη εφαρμόζεται ήδη στο οινοποιείο Παυλίδη, καθώς και σε μικρότερα οινοποιεία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα

9/04/2025 - 7:17μμ
Η εφαρμογή της τεχνολογίας στο αμπέλι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στο αμπέλι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πραγματική επανάσταση στην οινοποίηση και στις εργασίες μέσα στον αμπελώνα αναμένεται να φέρει μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, ο Δραμινός επιχειρηματίας Ανέστης Βουβαλίδης.

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, θα αλλάξουν τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα η οινοποιία, ο Αν. Βουβαλίδης αποφάσισε, μαζί με μια ομάδα νέων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι γιοί του, να σχεδιάσει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°.

Στόχος είναι η βοήθεια στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με άριστα κοστολογικά μεγέθη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Στιγμιότυπο από επίσκεψη στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ στη Δράμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η καθετοποιημένη αυτή ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, μέσα από έναν υπολογιστή ή το κινητό τους, τη διαδικασία παραγωγής με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αδύνατοι. Επιπλέον, η εφαρμογή Vinify360°, συλλέγει και χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που τα μετατρέπει σε αλγορίθμους, προσφέροντας δυνατότητες λήψης αποφάσεων, με ποιοτική πληροφορία και σενάρια προβλέψεων, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στη διαδικασία αποφάσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας

«Θα μπορούσε κάλλιστα η προσπάθειά μας να βρει εφαρμογή σε πολλές άλλες σοδειές του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημιουργός και μέντορας της ομάδας Vinify360°, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Ανέστης Βουβαλίδης. «Ζώντας, όμως, στη Δράμα αντιλαμβάνεσαι ότι το συγκριτικό της πλεονεκτήματα είναι το κρασί. Τα αμπέλια και η οινοποίηση αποτελούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία», σημειώνει.

«Αρκεί μια βόλτα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας», συνεχίζει, «για να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την περιοχή, πόσο την έχει αναδείξει και πόσο στηρίζει την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου καθετοποιημένης εφαρμογής, που θα βοηθούσε τον δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των οινοπαραγωγών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Μετεωρολογικός σταθμός και δίκτυο αισθητήρων που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες απαραίτητες για τις εργασίες καλλιέργειας του αμπελώνα (φωτ.: facebook/ Vinify360)

Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία και με σημαντική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βουβαλίδης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Στην επικοινωνία – συνεργασία του με τους οινοποιούς της ακριτικής Δράμας, εκτίμησε ότι για να μεγαλώσουν οι οινοποιοί το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, καινοτόμων μοντέλων, νέων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης.

Η έρευνα και μελέτη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, οδήγησε τον ίδιο και την ομάδα του να ξεκινήσουν, πριν από τρία χρόνια, τον σχεδιασμό αυτής της startup επιχείρησης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του λογισμικού Vinify360° τόσο στους αμπελώνες του οινοποιείου Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, όσο και σε άλλα μικρότερα οινοποιεία, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα οινοποιεία, που με στρατηγική και σχέδιο προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Για τους περισσότερους οινοποιούς, το κρασί είναι τεχνική και παράδοση. Είναι μια διαδικασία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός», σημειώνει ο κ. Βουβαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «έχει παρέλθει, όμως, η εποχή που ο οινοποιός περπατούσε όλο τον αμπελώνα για να δει ποιο χωράφι θέλει πότισμα ή να κάθεται πάνω από τις δεξαμενές για να δει πώς προχωράει η ζύμωση. Το ζητούμενο -η παραγωγή, δηλαδή, άριστης ποιότητας κρασιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με επενδύσεις σε καινοτομία».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έρευνα και συνεργασία με το ΔΠΘ

«Στην εποχή μας, η γεωργία ακριβείας είναι αναγκαιότητα. Οπότε, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός σύγχρονου καθετοποιημένου λογισμικού, που συγκεντρώνει και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις. Η εγκατάσταση μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την online συλλογή δεδομένων και τη φιλική στον χρήστη εμφάνισή τους σε πραγματικό χρόνο (real-time), συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην οινοποιητική επιχείρηση, υπογραμμίζει ο κ. Βουβαλίδης.

Η καινοτομία απαιτεί έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής, οπότε η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων. Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καραμπατζάκη, μέλους του IEES Lab στο τμήμα Πληροφορικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Καβάλα, με σκοπό την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και AI analytics (τεχνητή νοημοσύνη).

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επαφές και με το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Δράμα. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος, Δρ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και τον καθηγητή Νικόλαο Κοντουδάκη, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνικών με την χρήση αισθητήρων, για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα οινοποιεία στις διάφορες φάσεις παραγωγής του κρασιού.

Εάν πριν από λίγα χρόνια, κάποιος έλεγε στους οινοποιούς ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν απομακρυσμένα και να επεμβαίνουν αμέσως σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού, σίγουρα θα το θεωρούσαν αδύνατο.

Η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα για την ελληνική οινοποιία.

Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της (ενσωμάτωση της ΤΝ ως ψηφιακού βοηθού των οινοποιών) και δείχνει πως πλέον η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η οινοποιία. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ενισχύει την ελληνική οινοποιία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

18/06/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

18/06/2026 - 10:14μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
Το χωριό Μπόζχουγιούκ (Bozhüyük), στo όρος Ακ Νταγ, ανατολικά της πόλης Ακνταγμαντενί (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μεταλλεία που γέννησαν μια πατρίδα: Η ιστορία του Ακ Νταγ Ματέν

18/06/2026 - 2:21μμ
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Άνοδος στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά με προκλήσεις στις δεξιότητες

25 λεπτά πριν
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)

Νάουσα: Το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας στα ΛΒ’ Παύλεια ανοίγει δρόμους για τη μουσική κληρονομιά του Πόντου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό σκηνικό με «παγίδες» αστάθειας – Βροχές στα ορεινά και βοριάδες έως 7 μποφόρ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Francisco Guasco)

Μουντιάλ 2026: Πέρασε στους «32» το Μεξικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bob Frid)

Μουντιάλ 2026: Σαρωτικός και εξάσφαιρος ο Καναδάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign