pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Πόντιοι και Εκκλησία τίμησαν την μνήμη του Τραπεζούντιου πρωτοψάλτη του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργάνωσαν εκδήλωση για τον «Διγενή» της Βυζαντινής Μουσικής που κόσμησε αναλόγια της ΜΧΕ

24/03/2025 - 8:10μμ
Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όλοι οι Πόντιοι γνωρίζουν τον τραγουδιστή Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), το αηδόνι του Πόντου, έναν άνθρωπο που εξέφρασε με τη μοναδική του φωνή και τη συνοδεία της λύρας τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι υπήρξε ένας ακόμη Χρύσανθος, επίσης Πόντιος με σπουδαία φωνή, που κόσμησε ως ιεροψάλτης αναλόγια της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Πρόκειται για τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜΧΕ) και για πολλά χρόνια πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τη μνήμη του οποίου τίμησε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον ίδιο ναό του Πολιούχου, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1920) έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής καθώς πέρα από το γεγονός ότι έψαλε στο ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, διαμόρφωσε, μαζί με τον Αθανάσιο Καραμάνη πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας, το εκκλησιαστικό μουσικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης της εποχής.

Υπήρξε όπως και οι δυο άλλοι σπουδαίοι του είδους, καθηγητής στη σχολή βυζαντινής μουσικής της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και χοράρχης στη χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ενώ συνέγραψε και πολλά μουσικά βιβλία που μέχρι σήμερα ψάλλονται στα αναλόγια όλης της Ελλάδας.

Παράλληλα υπήρξε μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου της βυζαντινής μουσικής, με εντυπωσιακές ψηλές (ήταν υψίφωνος) αλλά και από τους καλύτερους μάστορες της ψαλτικής τέχνης εξαιτίας της βαθιάς γνώσης της μουσικής που είχε και η οποία ξεπερνούσε τα όρια της βυζαντινής, καθώς είχε σημαντικές γνώσεις και της ευρωπαϊκής μουσικής. Ήταν άλλωστε πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Πηγή ieropsaltis.com).

Μέλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά

Πέρα από σπουδαίος ψάλτης, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ήταν και θερμός Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και γι΄ αυτό όπως είπε και στην εκδήλωση του Σαββάτου ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, για τον Διγενή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως είχε χαρακτηριστεί, ήταν σημαντικό μέλος του σωματείου από τη δεκαετία του 1960 και συνέβαλλε καθοριστικά στην πορεία του και στη συνέχεια την πορεία του ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» έχοντας ενεργητική και ουσιαστική παρουσία στις συνελεύσεις και τις διοικητικές διαδικασίες.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Συμμετείχε σε λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ως χοράρχης, οργάνωνε και καθοδηγούσε βυζαντινούς χορούς στις πανηγύρεις του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Η ομιλία του Γιώργου Τανιμανίδη στο 1:10:35 του βίντεο που ακολουθεί.

Για την όλη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διπλώματα, από μητροπόλεις, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, ενώ το 1975 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως». Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 1988.

Είναι τόσο μεγάλο το έργο και η σημασία της παρουσίας του Χρύσανθου Θεοδοσόπουλο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής που αποτέλεσε θέμα διδακτορικής διατριβής (του π. Βασιλείου Αποστολίδη) με τίτλο:  «Ο πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (1920-1988): συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος» την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου  Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ως επίσημος προσκεκλημένος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος και έκανε μια συγκινητική ομιλία, για τον μεγάλο δάσκαλο.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που απέδωσε βυζαντινούς ύμνους υπό την χοραρχία αρχικά του πρωτοψάλτου και στη συνέχεια του λαμπαδάριου του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Επίσης, στην εκδήλωση, μίλησαν ο Παύλος Γιωγιός, δικηγόρος και μαθητής του μακαριστού Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου, όπως επίσης και μια εκ των τεσσάρων τέκνων του, η Δαρεία Θεοδοσοπούλου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από τις ψαλμωδήσεις του Άρχοντος όπως επίσης και βιντεοπροβολή.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: facebook.com/Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μ&Π Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»: Ελάτε για χορό και γυμναστική

19/10/2026 - 12:39μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η αγάπη για την παράδοση, τη μουσική και τον χορό ένωσε τους Πόντιους του Ρόιτλινγκεν και της Κολωνίας

19/10/2026 - 11:00πμ
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

19/10/2026 - 8:33πμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή μνήμη και κυπριακός ελληνισμός: Το «κρυφό σχολειό» του Ριζοκαρπάσου ζωντάνεψε στη Θέρμη

18/10/2026 - 8:54μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Καθαρμός» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποντιακή λαλιά στην παρουσίαση του «Καθαρμού» του Σπύρου Πετρουλάκη

18/10/2026 - 6:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί και μουσικές στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από τον Σύλλογο Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

18/10/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι ρίζες του Πόντου βρίσκουν τα βήματά τους στη νέα γενιά – Ξεκινά η νέα χρονιά στους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

17/10/2026 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

17/10/2026 - 3:50μμ
Εικαστική απεικόνιση της διαδρομής της λέξης «εξεκαμπανίσταμε» (εικ.: Gemini generated)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εξεκαμπανίσταμε»: Η ιστορική διαδρομή μιας ποντιακής λέξης

17/10/2026 - 2:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο της Σάμου (φωτ.: EUROKINISSI)

Βόρειο Αιγαίο: Δώδεκα οι νεκροί μετανάστες από τα ναυάγια σε Λέσβο και Σάμο

23 λεπτά πριν
Από αριστερά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Φιλίπ Γκυστέν και η νομάρχης του νομού Λουάρ Μυριέλ Νγκουγιέν παρίστανται σε διυπουργική σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Παρίσι (φωτ.: EPA/JULIEN DE ROSA / POOL  MAXPPP OUT)

Γαλλία: Μπαράζ χιλιάδων συλλήψεων μετά τις ταραχές – Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Νουνιές ο Μακρόν

50 λεπτά πριν
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: facebook.com/Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)

Μ&Π Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»: Ελάτε για χορό και γυμναστική

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Πράσινο φως» στον κυβερνητικό ανασχηματισμο που πρότεινε ο Μιχαήλ Μισούστιν

2 ώρες πριν
Αρμένιοι φορτώνουν τα υπάρχοντα και τα παιδιά τους σε κάρα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (φωτ.: armeniangenocide100.gr)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Παρουσιάζεται η αγγλική έκδοση του έργου «Το Μεγάλο Έγκλημα» του Αράμ Αντονιάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε Cadet, Junior & U21: Δύο ασημένια μετάλλια για την Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV