pontosnews.gr
Τρίτη, 16/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος: Πόντιοι και Εκκλησία τίμησαν την μνήμη του Τραπεζούντιου πρωτοψάλτη του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργάνωσαν εκδήλωση για τον «Διγενή» της Βυζαντινής Μουσικής που κόσμησε αναλόγια της ΜΧΕ

24/03/2025 - 8:10μμ
Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλοι οι Πόντιοι γνωρίζουν τον τραγουδιστή Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), το αηδόνι του Πόντου, έναν άνθρωπο που εξέφρασε με τη μοναδική του φωνή και τη συνοδεία της λύρας τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι υπήρξε ένας ακόμη Χρύσανθος, επίσης Πόντιος με σπουδαία φωνή, που κόσμησε ως ιεροψάλτης αναλόγια της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Πρόκειται για τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜΧΕ) και για πολλά χρόνια πρωτοψάλτη του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης τη μνήμη του οποίου τίμησε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον ίδιο ναό του Πολιούχου, το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (γεννημένος στην Τραπεζούντα το 1920) έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής καθώς πέρα από το γεγονός ότι έψαλε στο ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, διαμόρφωσε, μαζί με τον Αθανάσιο Καραμάνη πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας, το εκκλησιαστικό μουσικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης της εποχής.

Υπήρξε όπως και οι δυο άλλοι σπουδαίοι του είδους, καθηγητής στη σχολή βυζαντινής μουσικής της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και χοράρχης στη χορωδία του συλλόγου ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», ενώ συνέγραψε και πολλά μουσικά βιβλία που μέχρι σήμερα ψάλλονται στα αναλόγια όλης της Ελλάδας.

Παράλληλα υπήρξε μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου της βυζαντινής μουσικής, με εντυπωσιακές ψηλές (ήταν υψίφωνος) αλλά και από τους καλύτερους μάστορες της ψαλτικής τέχνης εξαιτίας της βαθιάς γνώσης της μουσικής που είχε και η οποία ξεπερνούσε τα όρια της βυζαντινής, καθώς είχε σημαντικές γνώσεις και της ευρωπαϊκής μουσικής. Ήταν άλλωστε πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Πηγή ieropsaltis.com).

Μέλος του Σωματείου Παναγία Σουμελά

Πέρα από σπουδαίος ψάλτης, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ήταν και θερμός Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και γι΄ αυτό όπως είπε και στην εκδήλωση του Σαββάτου ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, για τον Διγενή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως είχε χαρακτηριστεί, ήταν σημαντικό μέλος του σωματείου από τη δεκαετία του 1960 και συνέβαλλε καθοριστικά στην πορεία του και στη συνέχεια την πορεία του ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» έχοντας ενεργητική και ουσιαστική παρουσία στις συνελεύσεις και τις διοικητικές διαδικασίες.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Συμμετείχε σε λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ως χοράρχης, οργάνωνε και καθοδηγούσε βυζαντινούς χορούς στις πανηγύρεις του Δεκαπενταύγουστου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Η ομιλία του Γιώργου Τανιμανίδη στο 1:10:35 του βίντεο που ακολουθεί.

Για την όλη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διπλώματα, από μητροπόλεις, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, ενώ το 1975 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως». Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 1988.

Είναι τόσο μεγάλο το έργο και η σημασία της παρουσίας του Χρύσανθου Θεοδοσόπουλο στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής που αποτέλεσε θέμα διδακτορικής διατριβής (του π. Βασιλείου Αποστολίδη) με τίτλο:  «Ο πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (1920-1988): συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος» την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου  Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ως επίσημος προσκεκλημένος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο οποίος και έκανε μια συγκινητική ομιλία, για τον μεγάλο δάσκαλο.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» που απέδωσε βυζαντινούς ύμνους υπό την χοραρχία αρχικά του πρωτοψάλτου και στη συνέχεια του λαμπαδάριου του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Επίσης, στην εκδήλωση, μίλησαν ο Παύλος Γιωγιός, δικηγόρος και μαθητής του μακαριστού Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου, όπως επίσης και μια εκ των τεσσάρων τέκνων του, η Δαρεία Θεοδοσοπούλου.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν ηχητικά αποσπάσματα από τις ψαλμωδήσεις του Άρχοντος όπως επίσης και βιντεοπροβολή.

Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»: Θριαμβευτική πρεμιέρα για τη θεατρική ομάδα στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη»

16/12/2025 - 11:46πμ
Η λεζάντα στο βιβλίο γράφει: «Οι οργανοπαίχτες των Κοτυώρων με παραθεριστές στο Τσάμπαση», ενώ στη φωτογραφία υπάρχει η ημερομηνία 11 Ιουλίου 1906 (πηγή: epm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτύωρα: Όταν ο χρόνος μετρούσε …αλλιώς – Ή, «Ατός πα άμον τον Παντελήν καλατζεύ’»

16/12/2025 - 9:28πμ
(Φωτ.: Facebookm Σύλλογος Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέχρι το Waiblingen της Γερμανίας φτάνουν οι Μωμόγεροι και φωνάζουν: «Οφέτος και τα Κάλαντα θ’ ευτάμε»!

15/12/2025 - 10:07μμ
Φωτογραφία του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη από το παρελθόν της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ενώ τραγουδά ο Στέργιος Ζημπιλιάδης (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η μνήμη του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη παραμένει ζωντανή στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

15/12/2025 - 7:50μμ
Η περικεφαλαία είναι σήμα κατατεθέν για έναν Μωμόγερο (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Το εθιμικό δρώμενο του Δωδεκαήμερου στον… φυσικό του χώρο

15/12/2025 - 4:14μμ
Ο Γιώργος Αντωνιάδης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΕ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του επίτιμου προέδρου των Ποντίων της Άρδασσας Γ. Αντωνιάδη

15/12/2025 - 3:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Το ελευθέρας τη Κάκονος» – Ένα …αριστοφανικό ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

15/12/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» τίμησε την Παναγία Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

15/12/2025 - 12:01πμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι έφηβοι του σωματείου «Παναγία Σουμελά» στη Θέρμη αποθεώθηκαν με τους χορούς τους

14/12/2025 - 11:04μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζάι Μπουλούτ: Η βράβευση της δημοσιογράφου από την Τραπεζούντα, η Γενοκτονία που αρνείται η Τουρκία και η σιωπή που βαραίνει

14/12/2025 - 9:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

fgsdfgsfs

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»: Θριαμβευτική πρεμιέρα για τη θεατρική ομάδα στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη»

1 ώρα πριν
(Φωτ.:EUROKINISSI)

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα – Κλειστές εθνικές οδοί και τελωνεία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Παγκόσμιο Κύπελλο ξίφους μονομαχίας U20: Ασημένιο μετάλλιο η Εθνική ομάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ Iraqi assassin)

Βίντεο-σοκ από το Μπόνταϊ: Η πρώτη προσπάθεια πολίτη να αφοπλίσει τον μακελάρη, όμως δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: flickr / hitchster)

Αιτωλοακαρνανία: Σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη λίμνη Τριχωνίδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign