pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Καραμπεσίνης: Από την καταξίωση στη λήθη – Η πορεία του συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών

Τα μεγάλα σουξέ, οι συνεργασίες, ο μεγάλος έρωτας. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

15/02/2025 - 5:46μμ
(Φωτ.: ert.gr)

(Φωτ.: ert.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή, το 2011. Ο Γιάννης Καραμπεσίνης άφηνε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Κυψέλη. Έξω δεν υπήρχαν ούτε κάμερες ούτε τεθλιμμένοι συνεργάτες.

Ο ίδιος ο συνθέτης, και λόγω του χαρακτήρα του αλλά και επειδή ήταν πικραμένος από κάποιες συμπεριφορές, ζήτησε τα πάντα να γίνουν μυστικά.

Άλλωστε μέσα του ήξερε ότι έπαιζε την τελευταία πράξη της ζωής του, και απλώς σχεδόν την έσπρωξε προς το τέλος να γίνει νωρίτερα.

Επιλογή ζωής

Δεν αποδέχτηκε τη μοίρα του. Ήθελε να φύγει από τη ζωή, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα περάσει το υπόλοιπο κατάκοιτος σε ένα κρεβάτι. Πέθανε από κακουχία και απογοήτευση, αρκέστηκε να πει τότε ο ανιψιός του.

Πριν από έναν και πλέον μήνα, ο Γιάννης Καραμπεσίνης είχε εισαχθεί στο «Λαϊκό» με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, συνοδευόμενος από έναν παλιό μπουζουξή, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει και ένα βοήθημα από την ΑΕΠΙ για τα νοσήλια, επειδή ο δημιουργός αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Η σύνταξη που έπαιρνε –κάτω των 500 ευρώ– με το ζόρι τού επέτρεπε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Όταν ξεπέρασε το πρόβλημά του, ο ανιψιός του, που του στάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, τον πήγε στην κλινική που ήταν συμβεβλημένη με το ΙΚΑ. «Ήταν ανήμπορος από την κακουχία. Αρνιόταν να σιτιστεί. Είχε εγκαταλείψει τον εαυτό του. Είχε αποφασίσει να φύγει». Αυτή ήταν η πικρή αλήθεια, όπως εκφράστηκε διά στόματος του ανεψιού του.

Με τη μουσική στο DNA

Ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931. Είχε τη μουσική στο αίμα του. Ο παππούς του στην Κρήτη ήταν το πρώτο βιολί: ο Μαριανός με το όνομα. Στη γειτονιά του στου Ψυρρή, όπου ανδρώθηκε, είχε γείτονες τη σπουδαία τραγουδίστρια Γεωργία Μηττάκη και τον Μάθεση. Στα δώδεκά του συνεργάστηκε με το συγκρότημα Τρίο Σταρ που έπαιζε κιθάρα στις ταβέρνες για ένα πιάτο φαΐ κι ένα ποτηράκι κρασί.

Με την κιθάρα έκανε λοιπόν αρχή, αλλά μέχρι εκεί. Οι γονείς του δεν ήθελαν ο γιος τους να μπλέξει με μπουζούκια και τα σχετικά, που τότε δεν είχαν και την καλύτερη φήμη.

Ο Γιάννης λοιπόν το πρωί δούλευε και το βράδυ πήγαινε στο νυχτερινό γυμνάσιο που βρισκόταν στη Λιοσίων. Και ένα απόγευμα περνάει έξω από το μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Μανώλης Χιώτης. Ο νεαρός Καραμπεσίνης κολλάει. Όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του, «Μικρό παιδί έμπαινα κρυφά στο μαγαζί του. Τι ήχος το τρίχορδο του Μανώλη!». Μάλιστα, ως τις τελευταίες του συνεντεύξεις δεν σταμάτησε να λέει ότι ο Χιώτης είναι ο σπουδαιότερης Έλληνας συνθέτης.

(Φωτ.: instagram)

Αρχίζει να συχνάζει σε καφενεία μουσικών –που τότε λειτουργούσαν όπως τα σημερινά…talent show–, και γρήγορα έρχονται οι πρώτες δουλειές.

Το πρώτο νυχτοκάματο το έβγαλε στον Κήπο του Αλλάχ, στο Αιγάλεω.

Με αυτά τα χρήματα αγόρασε ένα τρίχορδο μπουζούκι του Ζαμπέτα, το οποίο το έκρυβε γιατί όπως είπαμε η οικογένεια Καραμπεσίνη δεν τα πολυήθελε αυτά. Μετά από περιπλάνηση χρόνων γνώρισε τον Χρηστάκη, που του πρότεινε να πάει δεύτερο μπουζούκι στου Τζίμη του Χοντρού. Τη δεκαετία του ’60 δούλεψε με τον περίφημο μπουζουξή Σπόρο, και σιγά-σιγά άρχισε να μπαίνει στη δισκογραφία.

Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο Σπηλιά του Παρασκευά. Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα-Τούμπα» έδωσε το όνομά της και στο κέντρο όπου τραγουδούσε.

Ο μεγάλος έρωτας

Ο Καραμπεσίνης συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, εκτός από τον Στέλιο Καζαντζίδη. Τον θεωρούσε τον μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή, αλλά όταν τον ρωτούσαν γιατί δεν συνεργάστηκαν, απλώς σφύριζε ανέμελα.

Γενικώς ο Καραμπεσίνης αν και υπήρξε ομιλητικότατος σχεδόν σε όλα, όσο αφορά τα θέματα που δεν ήθελε να μιλήσει, δεν μιλούσε.

(Φωτ.: instagram)

Ανάμεσα στα ταλέντα που ανέδειξε ήταν και η Μαίρη Μαράντη. Η σπουδαία ερμηνεύτρια που έφυγε το 2023 από τη ζωή όχι μόνο υπήρξε η μούσα στα τραγούδια του Καραμπεσίνη, αλλά σύντροφός του στη ζωή. Μόνο που ο γάμος τους κράτησε λίγο. Κανείς δεν έμαθε γιατί χώρισαν. Μάλιστα η Μαράντη λίγο αργότερα έφυγε από την Αθήνα και πήγε στην Κρήτη, όπου παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και απέκτησε οικογένεια.

Σε συνεντεύξεις της εξυμνούσε τον Καραμπεσίνη, εκδήλωνε την ευγνωμοσύνη της για την εκτόξευση στην καριέρα της, αλλά τίποτα άλλο.

Αλλά και ο Καραμπεσίνης δεν έλεγε τίποτα για την προσωπική τους ζωή. Μόνο οι δικοί του άνθρωποι γνώριζαν ότι υπήρξε ο μεγάλος του έρωτας και δεν την ξεπέρασε ποτέ.

Και φινετσάτος και μαχητικός

Όταν οι εκπρόσωποι του λαϊκού τραγουδιού –είτε τραγουδιστές είτε μουσικοί– αποφάσισαν να γίνουν πιο κομψοί, από τη φουρνιά των προηγούμενων εισέπραξαν πολύ γιουχάισμα.

Ο Καραμπεσίνης υπερασπίστηκε το δικαίωμα ο λαϊκός τραγουδιστής να είναι καλοντυμένος.

Άλλωστε ακόμα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν –εκτός από κοινωνικός– ντυμένος συνήθως κάζουαλ, ενδυματολογική προτίμηση που εξέφραζε τον ψυχισμό του, ανοιχτός σε κάθε παρέα. Αγαπημένο του στέκι ήταν ένα κλασικό εστιατόριο-ξενυχτάδικο στην οδό Ευελπίδων, όπου περνούσε τα βράδια του μέχρι πολύ αργά. Στέκι πολλών καλλιτεχνών.

Παράλληλα υπήρξε υπέρμαχος των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς. Ο ίδιος ούτε που ήθελε να ακούσει για τιμητική σύνταξη, αλλά ήθελε να παίρνει αυτά που άξιζε. Ειδικά για τις περίπου 20 κινηματογραφικές εμφανίσεις του, δεν πήρε ποτέ ούτε μια δραχμή. Δραστήριος και δισκογραφικά και σε εμφανίσεις μέχρι τα τελευταία του χρόνια, δεν δίσταζε να κριτικάρει τα νέα ήθη που είχαν εισβάλει στην νύχτα και στο τραγούδι γενικότερα.

Ένα χρόνο πριν «φύγει», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης φέρεται να πήρε τα δικαιώματα για το τραγούδι «Πήραν τα στήθη μου φωτιά», σε στίχους και μουσική Γιάννη Καραμπεσίνη. Το τραγούδι ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο Μιχάλης Μενιδιάτης (η διαχρονικότητα που λέγαμε).

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Επιτροπικόν Γράμμα των εν μηνί Ιουλίω 15 του 1857 συνελθόντων εν Τραπεζούντι κρυφίων χριστιανών». Από το έργο του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου «Η Εκκλησία της Τραπεζούντος» (πηγή: «Αρχείον Πόντου»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1857: Οι Έλληνες κρυπτοχριστιανοί φανερώνονται – Το Χάτι Χουμαγιούν και οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν

15/07/2025 - 11:22πμ
Τμήματα του ελληνικού πεζικού περνούν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ενώ παρελαύνουν στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Ελαιογραφία του Δημήτρη Βασιλείου. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο I Συλλογή Ζωγραφικών (πηγή: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ημέρα της Βαστίλης – 14 Ιουλίου 1919: Ελληνικό στρατιωτικό άγημα στην παρέλαση στο Παρίσι

14/07/2025 - 5:26μμ
Άποψη του Βατούμ (πηγή: flickr.com/photos/old_batumi/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Αργοναύτης»: Η εφημερίδα των Ποντίων κυκλοφορεί σαν σήμερα, το 1912, στο Βατούμ

14/07/2025 - 10:32πμ
Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Όπως ήμουνα στο Άγιον Όρος» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φώτης Κόντογλου: «Ο μύθος του χταποδιού ­– Χαμογελαστοί εχθροί»

13/07/2025 - 11:15μμ
(Φωτ.: Χ.Κ.)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

13/07/2025 - 9:31μμ
(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η ιερή «τρέλα» των Ποντίων και ο Πυρρίχιος χορός – Όταν οι Πόντιοι θελήσουν κάτι πολύ, «θεοί και δαίμονες» δεν μπορούν να τους σταματήσουν

12/07/2025 - 6:00μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2025 - 3:06μμ
Μετά τη μάχη στο Εσκί Σεχίρ (πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

8 Ιουλίου 1921, η μεγάλη μάχη του Εσκί Σεχίρ – Οι Έλληνες συνέτριψαν τους Τούρκους

8/07/2025 - 10:10πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωστίκας Τσακαλίδης: 7 Ιουλίου 1982, η μέρα που η ποντιακή μουσική έχασε έναν σπουδαίο λυράρη

7/07/2025 - 12:50μμ
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης (τοιχογραφία του Μανουήλ Πανσέληνου από τον Ιερό Ναό Πρωτάτου Καρυών [1290]. Πηγή: commons.wikimedia.org). Στο φόντο άποψη της Μονής Μεγίστης Λαύρας (φωτ.: Mätes II / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στις 5 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, από την Τραπεζούντα

5/07/2025 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Φρανσουά Μπαϊρού ανακοινώνει τα μέτρα για τη διάσωση της γαλλικής οικονομίας (φωτ.: X / 
François Bayrou)

Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του Δημοσίου, κατάργηση αργιών

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Τρομερή κίνηση των Ελλήνων διεθνών – Δίνουν μέρος του πριμ στην οικογένεια του Μπάλντοκ

39 λεπτά πριν
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

«Πόντος, έν’ άστρον φωτεινόν» στο Δημοτικό Θέατρο Καρπάθου

1 ώρα πριν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

Ο Πούτιν φίλιωσε δύο ορκισμένους εχθρούς – Πώς η Ρωσία «χάνει» τον Νότιο Καύκασο

1 ώρα πριν
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο, 22 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Απάντηση του Ν. Παπανδρέου και ευρωβουλευτών στον Τούρκο πρέσβη

2 ώρες πριν
Το ψηφιδωτό που έκλεψε από την Πομπηία ο αξιωματικός των Ναζί (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

Στην Πομπηία επέστρεψε (ερωτικό) ψηφιδωτό – Το έκλεψε αξιωματικός των Ναζί

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign