pontosnews.gr
Σάββατο, 16/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών: Γοργά βήματα για τη λειτουργία της στο ΠΑΜΑΚ – Ανοιχτή προκήρυξη για την επιλογή καθηγητή

Δηλώσεις του καθηγητή Δημήτρη Σταματόπουλου – Η ΟΠΣΕ για το επίτευγμα του ΠΑΜΑΚ. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

11/02/2025 - 3:12μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η ανοιχτή προκήρυξη για την επιλογή καθηγητή για την Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Αυτό ανέφερε στο pontosnews.gr ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ Δημήτρης Σταματόπουλος, εκπροσωπώντας τους ιστορικούς του τμήματος στο οποίο θα ανήκει η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών.

Η προκήρυξη θα έχει και διεθνή χαρακτήρα, ώστε να μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Θα επιλεγεί ένα άτομο από τις βαθμίδες του επίκουρου και του αναπληρωτή καθηγητή.

Η σύσταση της επιτροπής που θα κάνει την επιλογή, θα αποτελέσει ευθύνη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

(Φωτ.: Κώστας Αργύρης / Γραφείο Τύπου Δήμου Νεάπολης-Συκεών)

«Το τμήμα προσδοκά ο καθηγητής και η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών να έχουν σταθερή και διαρκή παρουσία σε θέματα διδακτικής και ερευνητικής, που θα έχουν ως αντικείμενο την ιστορία των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, θα παραδίδονται μαθήματα για τη δημογραφική εξέλιξη των ελληνορθόδοξων πληθυσμών, τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει με άλλες κοινότητες –τα άλλα μιλέτια δηλαδή– της Αυτοκρατορίας, όπως με τους εβραίους, τους Αρμένιους, τους Φράγκους, τους Τούρκους κτλ., την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διάσταση της καθημερινότητάς τους, την εμπορική τους δραστηριότητα, την αγροτική οικονομία και τις σχέσεις μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου», αναφέρει στο pontosnews.gr ο Δ. Σταματόπουλος.

Ο καθηγητής αναφέρει ακόμα ότι εκτός απροόπτου η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών θα αρχίσει να παραδίδει μαθήματα από τον Σεπτέμβριο του 2025, από τη νέα δηλαδή εκπαιδευτική χρονιά.

Οι μέχρι στιγμής σκέψεις επικεντρώνονται στην κατεύθυνση τα μαθήματα να είναι επιλεγόμενα, ωστόσο αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί αυτό με σιγουριά. Το δεδομένο είναι ότι θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών της κατεύθυνσης Ιστορίας, Ανθρωπολογίας και Πολιτισμού του πανεπιστημίου.

ΟΠΣΕ: Ήταν δίκαιο, προχωράμε

Η ίδρυση της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, κατά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντώνη Οραήλογλου, ήρθε να προστεθεί σε αυτήν με το ίδιο αντικείμενο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Είναι πάγιο και χρόνιο το αίτημά μας να υπάρχουν πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές για την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

»Ως Ομοσπονδία πιέσαμε για το ζήτημα αυτό αλλεπάλληλες φορές. Το θέσαμε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το αίτημά μας ικανοποιήθηκε με την ίδρυση της Έδρας για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πλέον μας ήρθε και η ευχάριστη είδηση ότι αντίστοιχου αντικειμένου έδρα θα ιδρυθεί και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», λέει στο pontosnews.gr ο Αντώνης Οραήλογλου.

Ο Αντώνης Οραήλογλου σε εκδήλωση της ΠΟΕ (φωτ. αρχείου yοutube.com / LiveMedia)

Ευχή και ελπίδα της Ομοσπονδίας είναι η Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτει, και σημειώνει ότι στην ΟΠΣΕ έχουν φτάσει πληροφορίες για τη δημιουργία μίας ακόμα έδρας για Μικρασιατικές Σπουδές, αυτήν τη φορά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

«Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα ιδρύεται με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η χρηματοδότηση είναι για τρία χρόνια και ελπίζουμε να επεκταθεί για περισσότερο διάστημα. Έτσι, αποκτήσαμε δύο πανεπιστημιακές έδρες που θα μελετούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.

»Θέλω να σημειώσω ακόμα ότι υπάρχει φημολογία για την ίδρυση και μίας ακόμα έδρας με το ίδιο αντικείμενο, αυτήν τη φορά σε κάποιο τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες δικαιώνονται, όταν στηρίζονται στην αλήθεια και το δίκαιο. Η ίδρυση των εδρών ήταν δίκαιο αίτημα, επετεύχθη και προχωράμε», καταλήγει ο Αντώνης Οραήλογλου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρόμος προς το Ναό της Παναγίας το 1919, μετά την επιστροφή στο Μοσχονήσι των κατοίκων του που το είχαν εγκαταλείψει στον λεγόμενο πρώτο διωγμό, του 1914. Φανερές οι ζημιές στα σπίτια (φωτ.: Αρχείο Α. Μαΐλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μοσχονήσι: Μια Μικρασιάτισσα Παναγιά που πέρασε κι εχάθη

15/08/2025 - 12:04μμ
Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο λάβαρο της Επανάστασης – Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα

15/08/2025 - 11:33πμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας πρωτοστατεί σε παλιότερους εορτασμούς (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Δεκαπενταύγουστος με την Παναγία την Ελεούσα από την Αφησιά της Μικρασίας

13/08/2025 - 12:19μμ
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

12/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

10/08/2025 - 6:07μμ
πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

10/08/2025 - 11:00πμ
Σκαλωσιά στην Παναγία Παραμυθία, στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία Παραμυθία: Τα «ωραιότερα ερείπια» της Κωνσταντινούπολης παίρνουν ξανά ζωή

9/08/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ιωνικό Κέντρο»: Η Σοφία Ζαχαράκη ξεναγήθηκε στο υπό κατασκευή κύτταρο της μικρασιατικής μνήμης από τον μητροπολίτη Γαβριήλ

7/08/2025 - 3:56μμ
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

5/08/2025 - 9:48πμ
Το χορευτικό του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας στη μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου (φωτ.: Δήμος Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας

3/08/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από το βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται το ταξίδι του Κεμάλ προς τη Σαμψούντα σε συνδυασμό με τη νέα εμφάνιση της Σαμσούνσπορ (φωτ.: Χ/Samsunspor)

Πρόκληση από την Σάμσουνσπορ ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό – Θα φορέσουν φανέλα αφιερωμένη στην εκστρατεία του Κεμάλ τη 19η Μαΐου 1919

25 λεπτά πριν
O Μπάμπης Καπουρτίδης (φωτ.: Facebook / Χαράλαμπος Καπουρτίδης)

Μπάμπης Καπουρτίδης: Ένας ακόμα Πόντιος ανεπιθύμητος στην Τουρκία – Του απαγόρευσαν την είσοδο

60 λεπτά πριν
Το κάστρο και ο οικισμός της Βολισσού μετά την καταστροφική πυρκαγιά (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Φωτιά στη Χίο: Μικρές φθορές στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και το Κάστρο της Βολισσού

2 ώρες πριν
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

2 ώρες πριν
Από αριστερά ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χειραψία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin Pool)

Ντ. Τραμπ: Στόχος η απευθείας ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

3 ώρες πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Πυρκαγιές σε Ηλεία, Λάρισα και Καλάβρυτα – Μήνυμα του 112 για τους οικισμούς Βυτιναίικα και Ελαιώνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign