pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η δύναμη των πολιτών

Του Σάββα Καλεντερίδη

2/02/2025 - 5:00μμ
Συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI)

Συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις 28 Φεβρουαρίου 2023, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, δύο αμαξοστοιχίες, μια επιβατική και μια εμπορική, συγκρούστηκαν μετωπικά κοντά στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι και νέες.

Το δυστύχημα έχει δύο σκέλη: το ένα αφορά τους λόγους που οδήγησαν στη μετωπική σύγκρουση και το άλλο το υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, λόγω του οποίου κατά τη σύγκρουση υπήρξε μια πύρινη σφαίρα από την οποία πιθανότατα προκλήθηκαν ορισμένοι εξ των θανάτων.

Όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση, από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές, από τη Βουλή των Ελλήνων με την Εξεταστική αλλά και από την ίδια την Δικαιοσύνη έγιναν χειρισμοί που δημιούργησαν στους συγγενείς των θυμάτων την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη των αιτιών και των ενόχων του τραγικού αυτού δυστυχήματος.

Σε αυτή την εντύπωση συνέτειναν και η αδυναμία του συνολικού συστήματος να αναδείξει το θέμα, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την ερευνητική δεινότητα που είχαν σε άλλες περιόδους.

Ενώ περνούσαν οι μήνες η εντύπωση για συγκάλυψη εμπεδωνόταν στους συγγενείς των θυμάτων, με κορυφαίες τις… ατάκες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδειλίνη, η οποία, σύμφωνα με δήλωση της κ. Καρυστιανού (Φεβρουάριος 2024), όταν επισκέφθηκε την εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει στοιχεία που είχε συγκεντρώσει για το δυστύχημα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τής είπε πως «αυτά συμβαίνουν» και την συμβούλευσε να αναζητήσει βοήθεια στην εκκλησία!

Συγκεκριμένα η κ. Καρυστιανού δήλωσε στον κ. Σαχίνη, στον 9.84 της Κρήτης: «Είναι δυνατό να πηγαίνω στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει “Ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπτό, είναι ποινικά κολάσιμο” ή οτιδήποτε, να μου λέει “Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά, τη ζωή σας”;»

Επίσης, άλλη κορυφαία… ατάκα είναι αυτή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος σχολιάζοντας την υπουργοποίηση δύο μελών της Επιτροπής, είπε ότι «Η Εξεταστική είναι γουρλίδικη»!

Είναι τότε που ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός θύματος στα Τέμπη, εξοργισμένος, ανάρτησε με όση αυτοσυγκράτηση διέθετε ότι «το μόνο που δεν είπε ο Μαρκόπουλος είναι “πάντα τέτοια” και “και του χρόνου”. Αίσχος. Προσβολή. Ύβρις. Να φέρουν κέρασμα οι δύο νέοι υπουργοί, 57 κορνέδες».

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Όταν οι συγγενείς των θυμάτων μιλούσαν για παραλείψεις δεχόντουσαν ανοίκειες και υβριστικές επιθέσεις από τα γνωστά κυβερνητικά τρολς αλλά και από υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους προσκείμενους στην κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, βουλή, αρμόδιες κρατικές Αρχές, Δικαιοσύνη, μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και η ίδια η κοινωνία βυθισμένη στη ραστώνη της αυτοκαταστροφής, αφήσαμε το θέμα της διαλεύκανσης της υπόθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και κατέστρεψε τη ζωή των συγγενών τους αλλά και δεκάδων τραυματιών, να πέσει στις πλάτες των συγγενών των θυμάτων.

Αυτοί, οι συγγενείς των θυμάτων, εν μέσω απαξιωτικών χαρακτηρισμών και ύβρεων μετά από 23 μήνες κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.

Να αφυπνίσουν την ελληνική κοινωνία από τη ραστώνη της αυτοκαταστροφής και να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες σε 112 πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας και σε πάνω από δέκα χώρες στο εξωτερικό.

Ναι, ασφαλώς το ζητούμενο είναι η δικαίωση των 57 ψυχών που χάθηκαν, των συγγενών τους και των τραυματιών του εγκλήματος των Τεμπών.

Όμως πρέπει να προβληματιστούμε:

• Γιατί δεν λειτούργησαν σωστά οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτούς τους 23 μήνες;
• Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η κυβέρνηση;
• Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η Βουλή;
• Γιατί δεν λειτούργησε σωστά η Δικαιοσύνη;

Η εξήγηση είναι απλή. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών που θα ήλεγχε η μια την άλλη, με αποτέλεσμα μια ισορροπία μεταξύ τους, αντί την παντοκρατορία της Εκτελεστικής επί της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας, που επιτρέπει στον εκάστοτε πρωθυπουργό και μια δράκα συμβούλων να αποφασίζουν για τα πάντα, ακόμα και για τις ζωές μας.

Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς που έχουν γίνει, οι πολίτες πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα που θα μας δώσουν τη λύση. Και η λύση είναι ένα πραγματικά δημοκρατικό Σύνταγμα  που θα φέρει τον πολίτη στο επίκεντρο και θα αποκλείει φαινόμενα όπως των έγκλημα των Τεμπών και οι χειρισμοί που επακολούθησαν.

Υστερόγραφο: Όταν για σοβαρές υποθέσεις ακούμε κυβερνητικούς παράγοντες ή τα φερέφωνά τους να λένε «Να περιμένουμε τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη», καλό είναι να θυμόμαστε τι δήλωσε η Κώστας Τζαβάρας, επί χρόνια βουλευτής της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών και για την τραγωδία των Τεμπών. Είπε στο AtticaTV (Μάρτιος 2023):

«Εσείς πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη; Για μένα που επί 41 χρόνια υπηρετώ τη Δικαιοσύνη ως δικηγόρος πρώτης γραμμής έχει καταστεί βίωμα ότι ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη αποτελεί ευσεβή πόθο, […] στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει. Η υπόθεση του διορισμού της ηγεσίας του Αρείου Πάγου από το υπουργικό συμβούλιο έχει αγγίξει το όριο της ως θεσμός, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά από το πώς θα απαλλαγεί η Δικαιοσύνη από αυτόν το σύνδεσμο που την κρατά σε κατάσταση ομηρίας […]. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα πλήγμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης…».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(x.com/@ferozwala)

Ελβετία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

20 λεπτά πριν
Ο δάσκαλος Σπύρος Μαντίδης με τη μητέρα του, τη σύζυγό του Χριστίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του (πηγή: Facebook / Χρήστος Αηδονίδης – «Ψηφιακή Σάντα»)

Σπύρος Μαντίδης: Ο δάσκαλος της Σάντας κόντρα στο «τα πολλά τα γράμματα τη διαβόλ’»

45 λεπτά πριν
(Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook/pliroforiodotis.gr)

Με 50μελή αποστολή ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου στο Φεστιβάλ της Βέροιας

1 ώρα πριν
(Φωτ,: x.com/Drone Wars)

11η Σεπτεμβρίου: 2.977 drones σχημάτισαν τους Δίδυμους Πύργους πάνω από τη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σοφία Αμπερίδου)

Ιαπωνία και Πόντος έσμιξαν ξανά στη ΔΕΘ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Χανιά: Το μήνυμα του μητροπολίτη Τίτου στους Πόντιους – «Η ψυχή των Ποντίων και των Κρητικών είναι μία ψυχή»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV