pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος ΣΤ’: Ο πρόσφυγας Οικουμενικός Πατριάρχης

Πολλοί είπαν ότι «θυσιάστηκε» για το μεγαλύτερο καλό – Η ιστορία του

29/01/2025 - 7:06μμ
Κωνσταντίνος ΣΤ΄, Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντίνος ΣΤ΄, Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ουσιαστικά έμεινε στον πατριαρχικό θρόνο μόλις 43 ημέρες, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1925, καθώς με βάση τη Σύμβαση της Λοζάνης θεωρήθηκε ανταλλάξιμος και οι τουρκικές Αρχές τον απέλασαν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’ (κατά κόσμον Αράμπογλου ή Καρατζόπουλος) μπορούσε όσο λίγοι ποιμενάρχες να αντιληφθεί τον απάνθρωπο αυτό όρο, γι’ αυτό και μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα της αποκατάστασης των προσφύγων.

Γεννήθηκε το 1859 στη Συγή Βιθυνίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το 1896 εξελέγη επίσκοπος Ροδοστόλου, υπαγόμενος στη Μητρόπολη Αδριανουπόλεως. Το 1899 εξελέγη μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης. Το 1906 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Τραπεζούντος, το 1913 στη Μητρόπολη Κυζίκου, το 1922 στη Μητρόπολη Προύσης και το 1924 στη Μητρόπολη Δέρκων.

Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στις 17 Δεκεμβρίου 1924 και ενθρονίστηκε αυθημερόν – μετά την εκδημία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ζ’, και καθώς ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής, θεωρήθηκε ότι ήταν το κατάλληλο πρόσωπο σε έναν κόσμο που άλλαζε ραγδαία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι τουρκικές Αρχές (που ανεπιτυχώς στη Λοζάνη είχαν προσπαθήσει να εξορίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο) του είχαν ήδη τονίσει από την παραμονή της εκλογής ότι τον θεωρούσαν «ανταλλάξιμο», καθώς είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά το 1918. Ο ίδιος, ως μητροπολίτης Δέρκων, επιχειρηματολογούσε ότι αφού το Πατριαρχείο είχε εξαιρεθεί ρητώς της Ανταλλαγής, η εξαίρεση αφορούσε το κτηριακό του συγκρότημα αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που το συναποτελούσαν ως νομικό πρόσωπο.

Χρυσοκέντητο επιγονάτιο που φέρει παράσταση της Βάπτισης του Χριστού. Ανήκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ’ (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ακολούθησαν ανεπιτυχείς διπλωματικές παρεμβάσεις· τελικά ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος μπήκε στο τρένο με άλλους ανταλλάξιμους. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου (Οκτώβριος 1924 – Ιούνιος 1925) προέβη σε έντονα διπλωματικά διαβήματα και από την άλλη φοβούμενη όξυνση της κατάστασης του ζητούσε να αποσυρθεί στο Άγιον Όρος.

Αυτός όμως μετέβη αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχτηκαν 30.000 συγκεντρωμένοι, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας τον πατριωτισμό του. Από εκεί προέβη σε ανεπιτυχή διαβήματα προς την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) για να του επιτραπεί η επιστροφή.

Παράλληλα, η απέλασή του όξυνε τα πνεύματα και στην Αθήνα, σε βαθμό που στρατιωτικοί κύκλοι με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πάγκαλο να ζητούν επανάληψη των εχθροπραξιών με την Τουρκία λόγω μη τήρησης της συμφωνίας ανταλλαγής.

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’, το 1926 (πηγή: Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Συλλογή Χριστίνας Αγγελίδη)

Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να διεθνοποιήσει το ζήτημα, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στην Κοινωνία των Εθνών, και ζητώντας τη συνδρομή ξένων κυβερνήσεων και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε μεν στο πλευρό της, αρνήθηκε όμως να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Γενεύη, καθώς διαφωνούσε με την πράξη της Συνόδου του Πατριαρχείου να επιμείνει στην εκλογή ανταλλαξίμου ως Πατριάρχη.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1925 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την απέλαση και στις 11 Φεβρουαρίου η Ελλάδα προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών.

Αφού η Τουρκία αποδέχτηκε να αποσύρει τους φακέλους των υπολοίπων ανταλλάξιμων μητροπολιτών, απέσυρε και η Ελλάδα την προσφυγή της στην ΚτΕ και προέτρεψε τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο να παραιτηθεί, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα του εξασφαλιστεί επίπεδο διαβίωσης ανάλογο του αξιώματός του.

Τελικά, υπέβαλε την παραίτησή του στις 22 Μαΐου 1925 – πολλοί είπαν ότι θυσιάστηκε. Κατόπιν πήγε για κάποιο διάστημα στη Χαλκίδα, φιλοξενούμενος της εκεί μητρόπολης. Εγκαταστάθηκε οριστικά στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αττικής, σε σπίτι που του παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον τάφο του προκατόχου του Κωνσταντίνου ΣΤ’ στη Μονή Βαλουκλή, 6 Μαρτίου 2011 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 1930 και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2011 τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στις 6 Μαρτίου 2011 ενταφιάστηκαν κοντά στους τάφους των Πατριαρχών στη Ζωοδόχο Πηγή του Βαλουκλί.

Μόλις το 2024 ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε ότι επισήμως η κεντρική πλατεία στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
Φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ με λεζάντα «Ο Νίκος Καπνάς στην οδός Πλάτωνος Καλλιθέας το 1955. Δίπλα αριστερά διακρίνονται οι φυλακές, πρώην Σκοπευτήριο» (πηγή: searchculture.gr)· στο φόντο, εξώφυλλα περιοδικών που εξέδωσε (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Καπνάς: Οι λέξεις του ζωντάνεψαν «Μορφές και εικόνες ζωής» του Πόντου – Τη δική του υπογραφή έφεραν σημαντικά ποντιακά περιοδικά

3/11/2025 - 8:44μμ
Ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πηγή: YouTube / The Benaki Museum)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Άγνωστος Στρατιώτης: Εξίσου γνωστός, αλλά άγνωστος – Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Αθήνα

21/10/2025 - 7:41μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Ρωμιά καθηγήτρια Φιλοσοφίας που λίγοι Έλληνες γνωρίζουν

4/10/2025 - 12:02μμ
Άγιος Θεόδωρος Γαβράς, ο στρατηγός του Πόντου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γαβράς, ο άγιος του Πόντου – Δούκας και από τους επιφανέστερους στρατηγούς του Βυζαντίου

2/10/2025 - 2:59μμ
Ο Ιωάννης Αβραμίδης ανάμεσα σε έργα του, στην αυλή του εργαστηρίου του, το 2012 (φωτ.: Μουσείο Λεοπόλδου / Robert Newald)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννης Αβραμίδης, ένας Πόντιος στη Βιέννη – Ο διεθνούς φήμης γλύπτης με τη μυθιστορηματική ζωή

23/09/2025 - 8:36μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
Ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος σε νεαρή ηλικία. Στο φόντο, σχέδιο του Κ. Σπυράντη που πρωτοδημοσιεύτηκε με το άρθρο του Μ.Ν. στην «Ποντιακή Εστία» για το Πάσχα στη Σάντα (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος (1882-1973): Ο Σανταίος δάσκαλος που βάφτισε ένα χωριό και σαγήνεψε τον Άντονι Μπράιερ

20/08/2025 - 9:11μμ
Άποψη του Παρτίν (Παρθένι) της Κρώμνης (πηγή: kromni.blogspot.com)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πώς ο Στάθης Ακριτίδης έσωσε Έλληνες, τον Αύγουστο του 1921 – Ήταν στο Παρθένι της Κρώμνης όταν έμαθε τα νέα

13/08/2025 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

9 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign