pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκάλα και ο Ρωμιός – Το έσκασαν πρόσφυγες, όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια

Μια πραγματική ιστορία, όπως την περιγράφει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας

25/01/2025 - 10:08πμ
Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη μεγάλη εικόνα του πόνου και της αγωνίας, του θανάτου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, συνθέτουν οι μικροϊστορίες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, και αφηγούνται το δράμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Άνθρωποι που ρίζωσαν στη νέα πατρίδα είχαν πολλά να αφηγηθούν· κάποιοι το έκαναν, σαν να λένε παραμύθι, άλλοι προτίμησαν την ανακούφιση της λήθης.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας έχει ξεκινήσει να καταγράφει κάποιες από αυτές τις ιστορίες, τις οποίες διασταυρώνει με μέλη των οικογενειών των πρωταγωνιστών.

Η προσφυγιά τους βρήκε πάνω στον μεγάλο τους έρωτα! Στη μεγάλη τους τρέλα! Εκείνη Τουρκάλα, παντρεμένη με τρία παιδιά κι αυτός Έλληνας χριστιανός, νέος και ελεύθερος. Τι τους έφερε κοντά δεν ήξεραν. Είναι από τα μυστήρια της αγάπης που δεν μπορείς να δώσεις λογική απάντηση. Ζούσαν τον τρελό τους έρωτα στα κρυφά, εκεί στην πατρίδα τους σε ένα χωριό του Αϊδινίου.

Κορώνα γράμματα έπαιζαν τη ζωή τους, άμα τον έρωτά τους τον ζούσαν με πάθος! Και ήρθε ο πόλεμος και η Καταστροφή. Και έπρεπε ο Ρωμιός ν’ αφήσει την πατρίδα του και να πάει στην Ελλάδα. Πώς θα ζούσαν χωριστά ο ένας από τον άλλον. Η Τουρκάλα πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Θα έρθω μαζί σου» του είπε και έμεινε άφωνος ο Ρωμιός με την τόλμη της.

Της έκοψε τα μαλλιά, της έβαλε ψεύτικο μουστάκι, την έντυσε με δικά του ρούχα, την έκανε άντρα σωστό και ανέβηκαν και οι δύο πρόσφυγες κυνηγημένοι στο τρένο για να φτάσουν από το Αϊδίνι στη Σμύρνη μαζί με το ποτάμι των άλλων προσφύγων.

Με το καράβι έφτασαν στην Ελλάδα, πρώτα στον Πειραιά. Μετά από λίγο καιρό ο Ρωμιός βρέθηκε στα χώματα της Μακεδονίας, ακολουθώντας κι άλλους πατριώτες του και εγκαταστάθηκε με την Τουρκάλα του στο Μοναστηρατζίκ της υποδιοικήσεως Ενωτίας του Ν. Πέλλας, όπως έγραφε το προσφυγικό του βιβλιάριο που του εξέδωσε η ΕΑΠ.

Την πήγε στον μητροπολίτη Βοδενών (Έδεσσας) και την βάφτισε χριστιανή. Ελευθερία την είπαν και έτσι παντρεύτηκαν με τον Ρωμιό!

Αργότερα βρέθηκαν στην Άψαλο μαζί με άλλους πατριώτες τους από το Αϊδίνι. Άρχισαν να στρώνουν τη ζωή τους εκεί και ο Ρωμιός αναγκάζεται να απουσιάσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι κάνοντας μεροκάματα κάπου σε χωριά της Θεσσαλίας.

Η Ελευθερία γνωρίζεται με μια Θρακιώτισσα η οποία την «εξωκεφαλίασε», δηλαδή την ξεμυάλισε, και άρχισε να ζει άσωτη ζωή. Γυρίζοντας ο Ρωμιός από τη Θεσσαλία μαθαίνει τα άσχημα νέα της και την διώχνει από το σπίτι. Αυτή βρέθηκε σε κάποιο χωριό της Βέροιας όπου συνέχισε την άσωτη ζωή της.

Έτσι, η Αϊσέ η Τουρκάλα που έγινε η χριστιανή Ελευθερία για το χατίρι ενός μεγάλου έρωτα, που παράτησε οικογένεια, παιδιά και πατρίδα, πέθανε μόνη της, έχοντας ίσως μοναδική συντροφιά τις τύψεις της για όσα «παράλογα» έκανε στη ζωή της.

Τα πρόσωπα της ιστορίας ήταν υπαρκτά. Ο Ρωμιός της ιστορίας ήταν ο παππούς μου ο Κοσμάς, γεννημένος στην Τσίνα Αϊδινίου και την ιστορία αυτή την άκουγα σαν παραμύθι από τη μάνα μου όταν ήμουν μικρό παιδί και έμαθα κάποιες λεπτομέρειες λίγο διάστημα πριν πεθάνει.

Στην Άψαλο, ο Κοσμάς βρέθηκε με την Ασημώ, τη γιαγιά μου, η οποία μεγάλωνε κατατρεγμένη από την οικογένειά της, τα δύο της αγόρια μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια. Έτσι πήρε και τον Κοσμά. «Για να βάλει τα παιδιά της κάτω από ένα κεραμίδι» όπως μας έλεγε. Και πίστευε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, μιας και δεν έκανε παιδιά με την Τουρκάλα Ελευθερία. Ο Κοσμάς όμως έκανε δύο παιδιά ακόμα με την Ασημώ! Τον πατέρα μου και τη θεία μου!

Ο παππούς Κοσμάς πέθανε νέος, το 1938 πριν από τον πόλεμο του 1940 αφήνοντας ξανά την Ασημώ μόνη να μεγαλώνει αυτή τη φορά τα τέσσερα παιδιά της και να τα βάζει με ανθρώπους και με τον Θεό τον ίδιο κάποιες φορές για να τα μεγαλώσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

27/01/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

27/01/2026 - 10:11πμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΙΟΜΚΩ: Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

24/01/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Αλησμόνητες Πατρίδες»: Με κομμάτι για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα και καππαδοκικό χαλβά η εκδήλωση για τη βασιλόπιτα

22/01/2026 - 2:49μμ
Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στην Τρίγλια της Βιθυνίας (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεοφάνια στην Τρίγλια για 8η χρονιά: Συγκίνηση και πίστη στα παγωμένα νερά της Προποντίδας

21/01/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

8 λεπτά πριν
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

32 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

56 λεπτά πριν
Η είσοδος των κεντρικών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Γερμανία: Έφοδος στην Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: spnx.gr)

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign