pontosnews.gr
Κυριακή, 22/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος – Πώς είχε βοηθήσει το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών

Με συγκίνηση και αγάπη τον αποχαιρετούν παλιοί φοιτητές

19/01/2025 - 2:39μμ
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το 2001, στην τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το 2001, στην τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο Ιπποκράτειο.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ο ποντιακής καταγωγής Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας.

Μετά τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη πρύτανης του Αριστοτελείου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία.

Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το «οφίκιο του Άρχοντος-Αρχιτέκτονος», από τη  Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με τον «Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου», από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τού είχε απονείμει τον «Μέγα σταυρό αξίας» του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Από το Μάρτιο του 2004 έως το 2006 διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στη συνέχεια έγινε πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μίου Frederick της Κύ­πρου (2006-2008).

Εκτός των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και τον πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων, από τις εκδόσεις Ιανός εκδόθηκαν δύο δοκίμιά του, Μετά το Αμφιθέατρο (2000) και Με μολύβι και χαρτί (2004). Στη συνέχεια από τις εκδόσεις Επίκεντρο εκδόθηκαν τα: Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα (2021), Η αιωνιότητα της στιγμής (2022), Πρόσφυγες και Εκπαίδευση (2023). Αρθρογραφούσε στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Το τελευταίο του βιβλίο, και πάλι από τις εκδόσεις Επίκεντρο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το συνέγραψε με τον γιο του Άγι Μ. Παπαδόπουλο, με τίτλο Η πολυκατοικία της αντιπαροχής και το στεγαστικό πρόβλημα. Παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – αυτή ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνισή του.

Δίπλα στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Τον Μιχάλη Παπαδόπουλο αποχαιρετούν με συγκίνηση παλιοί φοιτητές του ΑΠΘ, και ιδίως όσοι ανήκαν στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, καθώς βοήθησε οικονομικά για την απόκτηση της στέγης του.

Γράφει ο Χαράλαμπος Κωτίδης στο Facebook:

«Ήταν πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, το γραφείο του πάντα ανοιχτό για εμάς, μας βοήθησε οικονομικά για την απόκτηση της ιδιόκτητης στέγης μας, πολλές φορές παρών στο χορό μας, στις εκδηλώσεις μας και στα εγκαίνια του συλλόγου.

»Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε έναν χορό Δεκέμβριο μήνα που είχε κακοκαιρία και είχε χιονίσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να κλείσει σχεδόν η Καστανιά και να μου τηλεφωνούν να ακυρώσουν τις κρατήσεις συμπατριώτες από τη δυτική Μακεδονία, πάω στη Φοιτητική Λέσχη κατά τις 21:00 και βλέπω τα φώτα ασυνήθιστα χαμηλά.

»Ρωτώ τους υπόλοιπους τι γίνεται και κανένας δεν γνώριζε κάτι συγκεκριμένο. Μετά από ώρα πληροφορήθηκα ότι είχε πέσει ένας στύλος της ΔΕΗ και η μισή Θεσσαλονίκη δεν είχε ρεύμα. Ο κόσμος να αρχίζει να έρχεται και εμείς να μην έχουμε ήχο. Πανωλεθρία. Άγχος μεγάλο. Άρχισα τα τηλέφωνα μιας και είχαμε μεγάλα έξοδα και μεγάλο χρέος για να ξεπληρώσουμε την ανακαίνιση του κτηρίου.

»Αφού είχε ήδη μεσολαβήσει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Πιλαλίδης Νίκος που θα ερχόταν στο χορό, το μήνυμα ήταν ότι το ρεύμα θα έρθει την επόμενη ήμερα.

»Κατά τις 23:00, ενώ είχαμε βάλει τα μέλη του Συλλόγου να τραγουδούν και να χορεύουν με τον Μάτσαρο στο αγγείο για να κρατήσουμε τον κόσμο, έφτασα να πάρω τηλέφωνο ως και στον πρύτανη. Τον ξύπνησα και μου μίλησε με ενδιαφέρον για το πρόβλημα μας και είπε ότι θα κάνει μερικά τηλέφωνα. Μετά από λίγη ώρα βλέπουμε ένα συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο μας έδωσε ρεύμα λέγοντας: “Δεν ξέρω τι μέσο έχετε, αλλά έχετε μεγάλο μέσο. Ενώ η Θεσσαλονίκη δεν έχει ρεύμα μας έδιωξαν από εκεί που δουλεύαμε και ήρθαμε εδώ”.

»Καλό παράδεισο κ. Καθηγητά».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

21/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

20/02/2026 - 6:36μμ
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

19/02/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

19/02/2026 - 2:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

19/02/2026 - 1:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Αίγιο: Στα χέρια της Αστυνομίας 46χρονος μετά από επίθεση με όπλο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: thebest.gr)

Πατρινό Καρναβάλι: Ο «θησαυρός» της πόλης κυριάρχησε στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

8 ώρες πριν
(Πυροσβεστικό Σώμα, τμήμα Τύπο  και επικοινωνίας/ EUROKINISSI)

Αγνοείται 74χρονος ορειβάτης στο Βελούχι – Διακόπηκε η έρευνα εντοπισμού του λόγω κακοκαιρίας στην περιοχή

9 ώρες πριν
Aπό το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη και φωτογράφου Mert Rüstem

«Σμύρνη 1860-1920» – Μια φωτογραφική πύλη σε μια χαμένη κοσμοπολίτικη πολιτεία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ 2026 ο Παναθηναϊκός!

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign