pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος – Πώς είχε βοηθήσει το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών

Με συγκίνηση και αγάπη τον αποχαιρετούν παλιοί φοιτητές

19/01/2025 - 2:39μμ
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το 2001, στην τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το 2001, στην τελετή αναγόρευσης του Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο Ιπποκράτειο.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Ο ποντιακής καταγωγής Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας.

Μετά τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη πρύτανης του Αριστοτελείου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία.

Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το «οφίκιο του Άρχοντος-Αρχιτέκτονος», από τη  Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με τον «Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου», από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τού είχε απονείμει τον «Μέγα σταυρό αξίας» του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Από το Μάρτιο του 2004 έως το 2006 διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στη συνέχεια έγινε πρύ­τα­νης του Πα­νε­πι­στη­μίου Frederick της Κύ­πρου (2006-2008).

Εκτός των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και τον πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων, από τις εκδόσεις Ιανός εκδόθηκαν δύο δοκίμιά του, Μετά το Αμφιθέατρο (2000) και Με μολύβι και χαρτί (2004). Στη συνέχεια από τις εκδόσεις Επίκεντρο εκδόθηκαν τα: Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα (2021), Η αιωνιότητα της στιγμής (2022), Πρόσφυγες και Εκπαίδευση (2023). Αρθρογραφούσε στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Το τελευταίο του βιβλίο, και πάλι από τις εκδόσεις Επίκεντρο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος το συνέγραψε με τον γιο του Άγι Μ. Παπαδόπουλο, με τίτλο Η πολυκατοικία της αντιπαροχής και το στεγαστικό πρόβλημα. Παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – αυτή ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνισή του.

Δίπλα στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Τον Μιχάλη Παπαδόπουλο αποχαιρετούν με συγκίνηση παλιοί φοιτητές του ΑΠΘ, και ιδίως όσοι ανήκαν στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, καθώς βοήθησε οικονομικά για την απόκτηση της στέγης του.

Γράφει ο Χαράλαμπος Κωτίδης στο Facebook:

«Ήταν πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, το γραφείο του πάντα ανοιχτό για εμάς, μας βοήθησε οικονομικά για την απόκτηση της ιδιόκτητης στέγης μας, πολλές φορές παρών στο χορό μας, στις εκδηλώσεις μας και στα εγκαίνια του συλλόγου.

»Χαρακτηριστικά θυμάμαι σε έναν χορό Δεκέμβριο μήνα που είχε κακοκαιρία και είχε χιονίσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα να κλείσει σχεδόν η Καστανιά και να μου τηλεφωνούν να ακυρώσουν τις κρατήσεις συμπατριώτες από τη δυτική Μακεδονία, πάω στη Φοιτητική Λέσχη κατά τις 21:00 και βλέπω τα φώτα ασυνήθιστα χαμηλά.

»Ρωτώ τους υπόλοιπους τι γίνεται και κανένας δεν γνώριζε κάτι συγκεκριμένο. Μετά από ώρα πληροφορήθηκα ότι είχε πέσει ένας στύλος της ΔΕΗ και η μισή Θεσσαλονίκη δεν είχε ρεύμα. Ο κόσμος να αρχίζει να έρχεται και εμείς να μην έχουμε ήχο. Πανωλεθρία. Άγχος μεγάλο. Άρχισα τα τηλέφωνα μιας και είχαμε μεγάλα έξοδα και μεγάλο χρέος για να ξεπληρώσουμε την ανακαίνιση του κτηρίου.

»Αφού είχε ήδη μεσολαβήσει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Πιλαλίδης Νίκος που θα ερχόταν στο χορό, το μήνυμα ήταν ότι το ρεύμα θα έρθει την επόμενη ήμερα.

»Κατά τις 23:00, ενώ είχαμε βάλει τα μέλη του Συλλόγου να τραγουδούν και να χορεύουν με τον Μάτσαρο στο αγγείο για να κρατήσουμε τον κόσμο, έφτασα να πάρω τηλέφωνο ως και στον πρύτανη. Τον ξύπνησα και μου μίλησε με ενδιαφέρον για το πρόβλημα μας και είπε ότι θα κάνει μερικά τηλέφωνα. Μετά από λίγη ώρα βλέπουμε ένα συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο μας έδωσε ρεύμα λέγοντας: “Δεν ξέρω τι μέσο έχετε, αλλά έχετε μεγάλο μέσο. Ενώ η Θεσσαλονίκη δεν έχει ρεύμα μας έδιωξαν από εκεί που δουλεύαμε και ήρθαμε εδώ”.

»Καλό παράδεισο κ. Καθηγητά».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/Robert Ghement)

Στα χέρια των Αρχών μέλη των «Pink Panthers» για τη ληστεία–μαμούθ στη Χαλκιδική

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)

Κρητικοί και Πόντιοι μαζί στη μακρινή Αυστραλία – Γιορτή ενότητας και παράδοσης στο Σίδνεϊ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/ Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης)

Τα Μωμοέρια ζωντανεύουν την Παλαιοκώμη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Τραγικό τέλος διακοπών για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)

Βενεζουέλα ώρα… μηδέν – Τα πυρά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας, ο αιχμάλωτος Μαδούρο και ο διεθνής συναγερμός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign