pontosnews.gr
Τρίτη, 21/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Ευδοξίας Δεληγιαννίδη: Οι Τούρκοι μάς εκμεταλλευόντουσαν, ό,τι ήθελαν γύρευαν

Από τις κακουχίες έχασε τη μητέρα και την αδελφή της και για να έρθει στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο αμπάρι ενός πλοίου που κουβαλούσε κάρβουνο

26/03/2025 - 7:40μμ
Άποψη της Ινέπολης. Επάνω στο λόφο διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')

Άποψη της Ινέπολης. Επάνω στο λόφο διακρίνεται το βυζαντινό φρούριο (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος ΙΒ')

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευδοξία Δεληγιαννίδη γεννήθηκε στον παραθαλάσσιο οικισμό Παθερίο, περίπου 1 χλμ. ανατολικά της Ινέπολης. Εκκλησιαστικά άνηκε στη μητρόπολη Νεοκαισαρείας και Ινέου. Επρόκειτο για τον μεγαλύτερο από τους τέσσερις οικισμούς της περιφέρειας Ινεπόλεως, με μικτό πληθυσμό, αποτελούμενο από περίπου 450 ελληνικές και 30-40 τουρκικές οικογένειες, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί σε χωριστό μαχαλά.

Οι Έλληνες κάτοικοι διατηρούσαν ενοριακό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλειο, και στις αρχές του 20ού αιώνα δημιουργήθηκε η Κεντρική Αστική Εμπορική Σχολή, όπου φοιτούσε το σύνολο των μαθητών της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι ήταν ως επί το πλείστον τεχνίτες, υποδηματοποιοί, ράφτες, κτίστες, πετράδες, σιδηρουργοί, και εργάζονταν κυρίως στην Ινέπολη.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Οι Τούρκοι βάζανε τελάλη στην αγορά και διαλαλούσαν τις νίκες. Διαβάζαμε και τα νέα στις εφημερίδες και ξέραμε την κατάσταση. Τα χωριά είχαν ερημώσει από τους άντρες, τους είχαν στείλει εξορία. Τα γυναικόπαιδα και οι γέροι είχαν μείνει.

Εμείς οι γυναίκες πλέκαμε και κεντούσαμε, κοιτάγαμε να βγάλουμε καμιά δεκάρα να στείλουμε στους εξορίστους.

Τέλη Οκτωβρίου ήταν που δόθηκε η διαταγή να φύγομε. Αμέσως άρχισε να ετοιμάζεται ο κόσμος. Κάθε μέρα έφευγαν μπουλούκια μπουλούκια, παρέες από συγγενείς και γειτόνους. Με δικά μας έξοδα φύγαμε. Από τα πράματά μας πήραμε μόνο τ’ απαραίτητα. Τ’ άλλα τ’ αφήσαμε. Όσα θέλαμε μπορούσαμε να πάρομε, δεν μας εμπόδιζαν, στοίχιζε όμως πολύ η μεταφορά. Οι Τούρκοι μάς εκμεταλλευόντουσαν, ό,τι ήθελαν γύρευαν.

Για να φύγομε, έπρεπε να βγάλομε άδεια. Κοιτούσαν μήπως χρωστάμε στο δημόσιο. Όταν πήγα να βγάλω εγώ την άδειά μας, μου είπανε πως χρωστάμε. Ήξερα πως ο πατέρας μου ήταν τακτικός και δεν άφηνε χρέη. Ζήτησα να κάνουν έλεγχο. Άνοιξαν τα βιβλία και είδαν πως δεν χρωστάμε τίποτα.

Αυτοί μας εκβιάζανε για να μας πάρουν χρήματα.

Εμείς φύγαμε αρχές Δεκεμβρίου του 1922. Ησυχία είχαμε στο χωριό, δε συνέβη τίποτα. Οι Τούρκοι γειτόνοι έλεγαν στον πατέρα μου: «Κυρ-Γιάννη, μη φεύγεις». Δεν είχαμε μεταξύ μας τίποτα το εχθρικό. Παρ’ όλα αυτά το φόβο τον είχαμε, δεν κυκλοφορούσαμε τα βράδια.

Τούρκικα πλοία και ξένα μετέφεραν τον κόσμο. Εμείς φύγαμε μ’ ένα γαλλικό. Φορτωθήκαμε τα πράματα στην πλάτη και τα πήγαμε στην αγορά. Μετά λίγα λίγα τα κατεβάσαμε στο μώλο και περιμέναμε το καράβι. Ο πατέρας μου, εγώ και δύο αδελφές μου ήμαστε. Ο αδελφός μου έλειπε εξορία. Στην πρώτη εξορία, από τις κακουχίες χάσαμε τη μητέρα μου και την αδελφή μου.

Με το γαλλικό καράβι πήγαμε στην Πόλη. Εκεί μας απαγορέψανε να βγούμε και να παραμείνομε. Πολλοί που είχαν φύγει πριν από μας, βρισκόντουσαν ακόμα στην Πόλη. Δεν ξέρω γιατί μετά βγάλανε αυτή τη διαταγή, έλεγαν πως είχε πέσει αρρώστια. Μια βδομάδα μείναμε στην Πόλη περιμένοντας πλοίο. Μετά ήρθε ένα ελληνικό φορτηγό, που κουβαλούσε κάρβουνο. Κάτω στ’ αμπάρι μάς έβαλαν, είχε κόσμο πολύ μέσα, έφερνε Λαζούς από τη Σινώπη και την Τραπεζούντα. Στο λιμάνι της Πόλης δε βγήκαμε καθόλου, έβαλαν σανίδες από το ένα πλοίο στο άλλο και πέρασε ο κόσμος.

Το πλοίο μάς έβγαλε στην Ιθάκη. Από την ώρα που φύγαμε από την Ινέπολη, κάναμε ένα μήνα μέχρι να φθάσομε. Αρχές Ιανουαρίου του 1923 φθάσαμε στην Ιθάκη. Εκεί μας κράτησαν δυο μέρες στο πλοίο και μετά μας επιτρέψανε να βγούμε. Εμείς βγήκαμε από τους τελευταίους. Μας έπεσαν τα πράματα στη θάλασσα και καθυστερήσαμε ώσπου να τα βγάλουμε. Άλλους τους έβαλαν σε σπίτια, άλλους σε σχολεία, εμάς σε μια αποθήκη. Μας έδιναν τον πρώτο καιρό συσσίτιο, ψωμί, ελιές, τυρί, τέτοια πράματα. Και στο πλοίο το ελληνικό μας ταΐζανε.

Οι ντόπιοι ούτε μας πλησιάζανε, μας φοβόντουσαν. Μας κοιτάζανε μέσα από τα παντζούρια, απέφευγαν να μας χαιρετούν.

Υπήρχε μια δυσπιστία στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν τα πράματα. Αυτοί είναι καλοί άνθρωποι, λέγανε όταν μας γνωρίσανε. Κι αυτοί ήταν καλοί. Εμείς, κάτι γειτόνους που είχαμε, μας περιποιήθηκαν πολύ.

Ένα χρόνο μείναμε μέσα στην Ιθάκη κι ένα σ’ ένα χωριό, στο Κιόνι. Με διορίσανε εκεί δασκάλα. Μετά ανταμώσαμε με τον αδελφό μου, που γύρισε από την εξορία. Έμαθε πως είμαστε στην Ιθάκη κι ήρθε και μας βρήκε. Μετά, αυτός με την αδελφή μας μαζί φρόντισαν κι ήρθαμε στην Αθήνα. Το 1925 εγκατασταθήκαμε στους Ποδαράδες.

______
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος ΙΒ’, Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Αρμένιοι και Πόντιοι είμαστε αδέλφια» – Το μήνυμα ενότητας ενόψει του Ποδηλατικού Μαραθωνίου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

20/04/2026 - 9:10μμ
Υποδοχή των Ρώσων μπροστά στο κτήριο της όπερας, τον Απρίλιο του 1916 (πηγή: Αρχείο Μ. Τερζοπούλου / orthodoxiapontos.blogspot.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Μπαλκίδη: Πριν μπούνε στα πράματα οι Νεότουρκοι, όλο αγαθοσύνη ήτανε ο Τούρκος μαζί μας

19/04/2026 - 9:36μμ
(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σορός εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Άνω Πόλη

27 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ηράκλειο: Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό

57 λεπτά πριν
(Πηγή: x.com / ytirawi)

Λίβανος: Ισραηλινός στρατιώτης βεβήλωσε Εσταυρωμένο – Σφοδρές αντιδράσεις από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Νετανιάχου

1 ώρα πριν
Καθαρισμός οικοπέδου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γρηγόρης Ξανθός)

Καθαρισμός οικοπέδων: Παράταση έως 15 Ιουνίου – Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τα πρόστιμα που καραδοκούν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)

ΗΠΑ: Υπό αμφισβήτηση η πνευματική διαύγεια και η συγκρότηση του Ντόναλντ Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ.lifo.gr)

Λογοκρισία: Όταν η χούντα πετσόκοβε το ελληνικό τραγούδι – Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign