pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λάκης Παππάς: Ο δημιουργός μιας άλλης εποχής, που άφησε το στίγμα και την ευαισθησία του στο ελληνικό τραγούδι

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1938, στην Πρέβεζα. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

9/01/2025 - 5:07μμ
(Φωτ.: instagram)

(Φωτ.: instagram)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοντεύουν επτά δεκαετίες από την εμφάνιση του νέου κύματος. Ένα μουσικό κίνημα που άλλαξε την ιστορία του εγχώριου τραγουδιού αλλά από ένα σημείο και μετά έσβησε. Έμειναν μόνο κάποια ονόματα που αναζήτησαν την τύχη τους και σε άλλους μουσικούς χώρους. Παρόλα αυτά όσοι το έζησαν ή όσοι το γνώρισαν εκ των υστέρων θυμούνται με συγκίνηση τις μπουάτ –κυρίως στην Πλάκα–, τη μίνιμαλ εικόνα ενός τραγουδιστή με μια κιθάρα να μαγεύει έναν χώρο, όπου κάποια στιγμή όλοι γίνονταν μια παρέα.

Όταν πει κάποιος την ορολογία νέο κύμα, ένα από τα πρώτα ονόματα που του έρχονται στο νου είναι ο Λάκης Παππάς. Παρόλο που ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπό του. Και η αλήθεια είναι ότι εάν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του, θα δει πως έκανε πολλά ανοίγματα στο έργο του, πηγαίνοντας λίγο πιο πέρα από το συγκεκριμένο κίνημα.

Από την Πρέβεζα στο ψάξιμο του Χατζιδάκι

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα, το 1938, και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959. Από μικρός λάτρευε τη μουσική και κυρίως την κιθάρα του. Εκείνη την χρονιά αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα. Ένας φίλος του τον πηγαίνει στην παράσταση Παραμύθι χωρίς όνομα που είχαν ανεβάσει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος με την Μαρία Αλκαίου, στο Νέο Θέατρο, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Με τον τελευταίο η γνωριμία υπήρξε επεισοδιακή.

(Φωτ.: Facebook/ Η μουσική στους δρόμους)

Το 1961 ο  Γιώργος Μπουκουβάλας, ο ιδρυτής της Μπουάτ, άνοιξε το «Τιπούκειτο», το πρώτο καλλιτεχνικό καφενείο που είχε ποτέ η Αθήνα και εκεί σύχναζε η νεολαία. Εκεί τραγουδούσε ο Παππάς. Η Χρυσούλα Ζώκα και ο Γιώργος Φούντας που σύχναζαν εκεί μίλησαν για τον Παππά στον Χατζιδάκι. Ο τελευταίος ζήτησε να τον γνωρίσει και όταν αυτό έγινε, του έβγαλε δίσκο μαζί με τα κομμάτια του Ματωμένου Γάμου.

Γίνεται μια πρώτη βιαστική γνωριμία, όπου ο Παππάς του δίνει μια κασέτα με εννέα τραγούδια του. Ο Χατζιδάκις όμως κάπου την ξεχνάει. Δεν ξεχνάει όμως τον Παππά και όταν ύστερα από κάποιους μήνες βρεθούν, ο Παππάς του θυμίζει την κασέτα. Ο Χατζιδάκις του δίνει ένα χαρτάκι με το τηλέφωνο του,  το οποίο όμως ο Παππάς το χάνει! Τελικά συνεργάστηκαν.

Εκείνα τα χρόνια

Ο Λάκης Παππάς ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που τόλμησε να εμφανιστεί στη σκηνή μόνο με μια κιθάρα. Ως κίνηση ξενίζει αλλά στο κοινό των μπουάτ γίνεται αγαπημένο. Τι γινόταν σε αυτά τα μαγαζιά; Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται: «Ένα βράδυ είχε έρθει ένας φίλος του, γιατρός από τη Θεσσαλονίκη που έπαιζε στο πιάνο Χατζιδάκι και ο Λάκης τον συνόδευε με την κιθάρα. Ήταν κάτι σαν τους «15 εσπερινούς» που έκανε ο Χατζιδάκις, σαν αυτοσχεδιασμός στο πιάνο. Ένα άλλο βράδυ είχε έρθει ο αδερφός του Λόρκα από την Λατινική Αμερική και είχαν κάνει βραδιά Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Αυτήν η ατμόσφαιρα επικρατούσε μέχρι που κόπηκαν όλα αυτά την περίοδο της χούντας. Αν δεν είχες ταυτότητα μαζί σου τότε (ακόμα και να είχες) μπορούσες άνετα να βρεθείς στο τμήμα. Οι μπουάτ θεωρούνταν σκοτεινά μέρη -έλεγαν μάλιστα ότι εκεί γίνονταν διακίνηση ναρκωτικών.»

Παρόλα αυτά και με ένα καθεστώς που με μεγάλη ευκολία και διά ασήμαντο αφορμή έκλεινε μαγαζιά και έσερνε κόσμο στο αυτόφωρο, ο Παππάς άντεξε. Και μάλιστα όχι μόνο με τραγούδια αλλά και απαγγελίες ποιημάτων ακόμα και με αυτοσχέδια θεατρικά. Πόσο μακρινή εποχή.

Ένας ήσυχος άνθρωπος

Αρχές ’70 και το «νέο κύμα» αρχίζει να ξεχνιέται, όχι όμως οι μπουάτ. Ο Παππάς διανθίζει το ρεπερτόριό του και στέκει στο όλο μουσικό σκηνικό κλίμα που άλλαζε. Πάντως το 1971 κυκλοφορεί για πολλούς την καλύτερη δουλειά του, το «Πάει και αυτή η Κυριακή» με την Πόπη Αστεριάδη.

Και μετά χαμηλές πτήσεις. Επιλεγμένες συνεργασίες κάποιες μικρές δισκογραφικές δουλειές και φυσικά μακριά από τη δημοσιότητα όταν δεν αφορούσε την δουλειά του.

Απλός, λιτός, κάτοικος της Πατησίων, μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του και λάτρης της πόλης, υπήρξε έως το τέλος ο Λάκης Παππάς. Κάποτε σε συνέντευξή του τον ρώτησαν γιατί τραγουδούσε. «Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, είναι τρόπος ζωής», είχε απαντήσει εκείνος…

(Φωτ.: Facebook/ Ελεύθερος ρεπόρτερ)

«Έφυγε» στις 26 Μαρτίου 2014, σε ηλικία 76 χρονών. Τον Οκτώβριο του 2022, η ιδιαίτερη πατρίδα του η Πρέβεζα τον τίμησε και η προτομή κοσμεί πλέον το κέντρο της πόλης, κοντά στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αποδεικνύοντας ότι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες δεν χρειάζονται φωνές, κραυγές και μόδες για να περάσουν στην ιστορία.

(Φωτ.: mypreveza.gr)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δέκα μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι έμοιαζε από τη θάλασσα το «Σημείο μηδέν» (φωτ.: EPA / Anja Niedringhaus)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Τα 102 λεπτά του απόλυτου τρόμου που άλλαξαν τον κόσμο

11/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

10/09/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

9/09/2025 - 1:50μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

8/09/2025 - 2:38μμ
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

6/09/2025 - 10:38πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, σίγουρα η πιο γνωστή: Μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο μπαλκόνι του καταλύματος της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1972 (πηγή: Wikipedia / φωτ.: AP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Η σφαγή του Μονάχου

5/09/2025 - 11:15πμ
Η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (πηγή: Ψηφιακές Συλλογές Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλλη Λαμπέτη: Η μυθιστορηματική ζωή μιας μεγάλης αρτίστας

3/09/2025 - 12:29μμ
Θρήνος πάνω στους τάφους δύο δίδυμων10χρονων παιδιών (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov. Επεξ. εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μπεσλάν, 3 Σεπτεμβρίου 2004: Η ομηρία, η τραγωδία, οι 334 νεκροί και ο Πόντιος ήρωας Γιάννης Κανίδης

3/09/2025 - 10:59πμ
Η Καταστροφή της Σμύρνης, ή αλλιώς «Η μεγάλη φωτιά» (φωτ.: Getty)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Καταστροφή της Σμύρνης – 31 Αυγούστου 1922

31/08/2025 - 1:12μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέκος Σακελλάριος – Φίνος Φιλμ: Πέντε ταινίες για τα 34 χρόνια από το θάνατό του

29/08/2025 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

5 ώρες πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

5 ώρες πριν

Ψηφιακή Σάντα ΑΜΚΕ: Γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μεγάλο ποντιακό γλέντι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

6 ώρες πριν
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign