pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, o πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο χωριό Αχαλσένι της Αντζαρίας από γονείς ποντιακής καταγωγής

3/01/2025 - 9:36πμ
Διαστημική... σέλφι του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου (πηγή: roscosmos.ru)

Διαστημική... σέλφι του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου (πηγή: roscosmos.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτόν, και οι ποντιακής καταγωγής λίγο… περισσότερο γιατί είναι «τεμέτερον». Χάρη σε εκείνον η ελληνική σημαία έχει ταξιδέψει στο Διάστημα, το ίδιο και η ποντιακή λύρα. Ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος τον Μάιο του 2017 βρέθηκε ξανά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για 5η φορά στην καριέρα του, ως επικεφαλής της αποστολής «Expedition 53».

Τότε είχε θέσει σε τροχιά τον πρώτο νανοδορυφόρο από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Μένουμε στη μεγάλη Ρωσία, αλλά δεν ξεχνάμε ότι ανήκουμε συναισθηματικά σε μια μικρή, αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα!» είχε πει σε εκδήλωση που είχε γίνει λίγο πριν από την αποστολή, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

@ca_pontios Ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, ο πρώτος Ποντιος κοσμοναύτης #κοσμοναύτης #ποντιος #fy #pontoszei #ca_pontios #theodorosgrammatikopoulos ♬ πρωτότυπος ήχος – Ca Pontios🦅

Tο πρώτο του διαστημικό ταξίδι ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2002· ήταν ο μηχανολόγος-μηχανικός στο πλήρωμα του Διαστημικού Λεωφορείου «Ατλαντίς». Παρέμεινε στο Διάστημα για 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά. Μετά την επιστροφή του έγινε δεκτός από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος του χάρισε την ελληνική σημαία που κουβάλησε μαζί του.

Η ελληνική σημαία που ταξίδεψε στο Διάστημα μαζί με τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το δεύτερο ταξίδι του Πόντιου κοσμοναύτη (μετά από μία αναβολή που πήρε) ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 2007. Ήταν μηχανικός πτήσης του Σογιούζ και διοικητής του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο πρόγραμμα της 15ης αποστολής. Παρέμεινε στο Διάστημα για 196 μέρες.

Στις 16 Ιουνίου 2010, ως διοικητής του σκάφους Σογιούζ TMA-19 ξεκίνησε για τρίτη φορά για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πραγματοποίησε δύο διαστημικούς περιπάτους για πάνω από 6 ώρες κάθε φορά, προκειμένου να εκτελέσουν τεχνικές εργασίες με τον συνοδό του. Επέστρεψε στη Γη στις 26 Νοεμβρίου.

Η τέταρτη πτήση του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπολου ήταν ως διοικητής του Σογιούζ TMA-09M, με την Κάρεν Νάιμπέργκ (ΗΠΑ) και τον Λούκα Παρμιτάνο (Ιταλία). Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου 2013. Σε λιγότερο από 6 ώρες το διαστημόπλοιο είχε αγκυροβολήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά από 163 ημέρες στο Διάστημα επέστρεψε στις 11 Νοεμβρίου 2013.

Διαστημικός περίπατος στις 23 Ιουλίου 2007 (πηγή: roscosmos.ru)

Ο  Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο χωριό Αχαλσένι της Αντζαρίας, κοντά στο Βατούμ, από γονείς ποντιακής καταγωγής, τον Νικολάι Γιουρτσίχιν και τη Μικρούλα Γραμματικοπούλου.

Κατάφερε να αποφοιτήσει με άριστα από το Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας, το «φυτώριο» πολλών κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ. Το 1983 ήταν μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Στο οικογενειακό του περιβάλλον μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο και τηρούσαν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Μάλιστα, στην εκδήλωση που έγινε το 2016 για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά την απονομή του Αστέρα Αξίας και Τιμής από τον τότε υπουργό Πάνο Καμμένο μίλησε ποντιακά.

Το 2016, στην εκδήλωση του ΥΕΘΑ για τη 19η Μαΐου, με τον νυν πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τιμητική διάκριση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φωτ.: υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

2008: Ο ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας τιμά τον Θ. Γιουρτσίχιν (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μετά την επιστροφή του από την 5η αποστολή στο διάστημα είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το 2008 ο τότε ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας τού είχε απονείμει την τιμητική διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Επίσης, έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με αυτή την ιδιότητα, αλλά και ως κοσμοναύτης, στρατιωτικός πιλότος και πρόεδρος του Κέντρου Κοσμοναυτικής και Αεροπορίας, επισκέπτεται σχολεία και πανεπιστήμια κάνοντας ευρείες συζητήσεις όχι μόνο για το Διάστημα, αλλά και για το ποιοι πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τη νέα γενιά.

Ο Θ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος συχνά συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, συνομιλώντας με μαθητές και φοιτητές (πηγή: vdnh.ru)

2018: Θεσσαλονίκη, εκδήλωση με τίτλο «Πόντος Παντού» προς τιμήν του Θ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου (φωτ. αρχείου: MOTIONTEAM)

Ο ίδιος δηλώνει ότι μεγαλώνοντας είχε ίνδαλμα τον Γιούρι Γκαγκάριν, και ότι γνώριζε από την Α’ Δημοτικού πως θέλει να γίνει κοσμοναύτης – αυτό είχε απαντήσει στη σχετική ερώτηση του δασκάλου του. Σήμερα, στην ερώτηση πώς έφτασε τελικά στο Διάστημα, η απάντηση είναι «με τη θεωρία της απιθανότητας».

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος για πάνω από 10 χρόνια θεωρούνταν «ακατάλληλος για πτήση» για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο έφτασε η μέρα που το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. «Γι’ αυτό λέω πάντα: πρέπει να είσαι επίμονος στην πορεία προς το στόχο σου» υποστηρίζει.

Από την αποφοίτησή του το 1983 έως το 1997 εργαζόταν στη RKK Energiya, τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος, στο κέντρο ελέγχου ως μηχανολόγος-μηχανικός. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη θέση του αρχιμηχανικού στο Πρόγραμμα Διαστημικού Λεωφορείου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη NASA. Υποψήφιος κοσμοναύτης έγινε με εντολή του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαστήματος.

Οι Πόντιοι λοιπόν δηλώνουν συχνά περήφανοι για τον συμπατριώτη τους· ανάμεσά τους και ο Γιάννης Γεωργιάδης (Κιόλιαλης) που έγραψε ένα ποντιακό τραγούδι για τα ταξίδια του στο διάστημα και του το αφιέρωσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γιώργος Βελισσαρίδης (1909-1994): Ο γνωστός-άγνωστος Τραπεζούντιος με το πολυδιάστατο έργο

30/11/2025 - 2:56μμ
Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός σε πορτρέτο που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, η σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και οι δύο όψεις χρυσού νομίσματος της εποχής του (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μανουήλ Α’ Κομνηνός: Ο «ευλογημένος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης» που προσπάθησε να διατηρήσει την ισχύ του Βυζαντίου

30/11/2025 - 10:30πμ
Μπροστά: Λεβόν Μπλετζιάν, Αγαβνί Ταστζιάν και Νάντια-Αναχίντ Σαραφιάν. Πίσω: Φρανκ Μπλετζιάν, Οβάννες Μπλετζιάν, Νάζεν Μπλετζιάν, Νβάρτ Μπασματζιάν, Χάικ Μπασματζιάν, Χραντ-Μικαέλ Μπασματζιάν (πηγή: houshamadyan.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νάντια Μπασματζιάν-Σαραφιάν: Από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη – Δύο αρμενικές οικογένειες που διέσωσαν τις μνήμες τους μέσα από τέσσερις γενιές

24/11/2025 - 9:26μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χριστόφορος Μουρατχανίδης: Ο δημοτικιστής Σανταίος συγγραφέας που απολύθηκε από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος

24/11/2025 - 10:33πμ
Πασχάλιο με τον ζωδιακό κύκλο, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γρηγόριος Χιονιάδης: Η ζωή και το έργο του θεμελιωτή της πρώτης μεγάλης Ακαδημίας Αστρονομίας στην Τραπεζούντα

21/11/2025 - 5:12μμ
Ο Παναγιώτης Τζουλιάδης στο σπίτι του παππού του Παναγιώτη Κακουλίδη στην Τραπεζούντα (πηγή: Μουσείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παναγιώτης Τζουλιάδης: Ένας λόγιος γιατρός – Τραπεζούντα, Ρωσία, Αθήνα

19/11/2025 - 10:02πμ
(Φωτ.: youtube / pamposcy pax)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Βασιλειάδης: Ο Μικρασιάτης στιχουργός, ο «Τσάντας» πίσω από τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες

18/11/2025 - 3:05μμ
Το φρούριο της Σταυρούπολης τον 19ο αιώνα και αριστερά ο Γεώργιος Βλαστώφ (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστώφ, ένας χαρισματικός Έλληνας της Ρωσίας – Κυβερνήτης της Σταυρούπολης, μυστικοσύμβουλος του τσάρου, λόγιος

10/11/2025 - 10:44μμ
Ο Θεόδωρος Κασάπης με ευρωπαϊκά ρούχα και φέσι (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Κασάπης, ένας ξεχασμένος διανοούμενος της οθωμανικής Τουρκίας – Έλληνας της Καππαδοκίας, επαναστάτης του Τύπου

10/11/2025 - 9:52πμ
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης το 1936 (πηγή: Ria Novosti)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ο πιλότος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος των ρεκόρ

8/11/2025 - 8:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εισαγγελία Χανίων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επίσκοπος Δορυλαίου για την εκχώρηση μοναστηριακής περιουσίας

25 λεπτά πριν
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

3 ώρες πριν
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign