pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας: Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων

Έναν άλλο τρόπο ηλεκτροδότησης και υπηρεσίες που οι Έλληνες καταναλωτές μόνο ονειρεύονται έως σήμερα, υπόσχεται ο ΔΕΔΔΗΕ

28/12/2024 - 9:58μμ
(Πηγή: polytechnikanea.gr)

(Πηγή: polytechnikanea.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέες δυνατότητες θα παρέχουν στους καταναλωτές οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθίστανται σταδιακά στο δίκτυο, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, από ειδικά τιμολόγια ρεύματος για θέρμανση, και δυνατότητα προαγοράς ενέργειας από τους καταναλωτές με έκπτωση και αυτόματη διαχείριση βλαβών μέχρι άλλες τιμές για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στη μελέτη κόστους-οφέλους για την εγκατάσταση των μετρητών που εκπόνησε ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται πως οι έξυπνοι μετρητές επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών διαφοροποιημένων χρεώσεων π.χ. για θέρμανση ή / και για ηλεκτρικά οχήματα.

Έτσι εκτός από τα πολυζωνικά τιμολόγια (δηλαδή διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια του 24ώρου, υψηλότερες τις ώρες αιχμής και χαμηλότερες σε ώρες χαμηλής ζήτησης) οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούν την ίδια στιγμή να εφαρμόζουν διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με τη χρήση, εφόσον η συσκευή φόρτισης ή θέρμανσης είναι συνδεδεμένη σε ξεχωριστή γραμμή παροχής. Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να αμείβεται αν κλείνει τις ενεργοβόρες συσκευές σε περιόδους υψηλής ζήτησης, συμμετέχοντας στην λεγόμενη αγορά απόκρισης ζήτησης.

Σχετική με τη θέρμανση είναι και η υπηρεσία του «έξυπνου boiler»: τις ώρες που η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι τιμές είναι χαμηλές (έως και μηδενικές ή αρνητικές, όπως έχει συμβεί σε αγορές της ΕΕ) ο έξυπνος μετρητής μπορεί να δίνει αυτόματα εντολή να τεθεί σε λειτουργία το boiler προκειμένου να ζεσταθεί το νερό με χαμηλό ή ακόμη και αρνητικό κόστος. Δηλαδή σε ακραίες περιπτώσεις ο καταναλωτής θα πληρώνεται από την αγορά για να καταναλώσει ενέργεια – που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε απορριφθεί από το δίκτυο– και αντίστοιχα να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση νερού τις ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.

Μια δεύτερη δυνατότητα είναι η προαγορά ενέργειας: ο καταναλωτής θα μπορεί να προαγοράζει π.χ. 1000 κιλοβατώρες με έκπτωση από τον προμηθευτή του (όπως κατ’ αναλογία οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας προαγοράζουν χρόνο και δεδομένα με τα καρτοκινητά). Προϋπόθεση φυσικά είναι να αναπτυχθούν στην Ελλάδα τέτοια εμπορικά προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης σε περίπτωση διακοπής ο έξυπνος μετρητής πριν «σβήσει» θα στέλνει ένα σήμα (το λεγόμενο last gasp) στο δίκτυο ενημερώνοντας αυτόματα το Διαχειριστή για τη βλάβη. Αν υπάρχουν πολλά σήματα από την ίδια περιοχή ο Διαχειριστής θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο αν το συμβάν είναι τοπικό ή γενικότερο καθώς και την ακριβή έκταση της βλάβης για να δρομολογήσει την αποκατάσταση.

Όταν η ηλεκτροδότηση επανέλθει, ο μετρητής θα στέλνει επίσης ένα σήμα («first breath») ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Η διαδικασία εγκατάστασης έξυπνων μετρητών έχει ξεκινήσει, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 7.1 εκατ. μετρητών που θα αντικαταστήσουν το σύνολο των συμβατικών μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στη χαμηλή τάση, προϋπολογισμού 1,16 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ παρά την δαπάνη που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου οι καταναλωτές θα έχουν όφελος που εκτιμάται από 1,1-1,6 δισ, ευρώ συνολικά, κυρίως λόγω της μείωσης των ρευματοκλοπών, της κλοπής μετασχηματιστών, του κόστους λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ (π.χ. για εντοπισμό βλαβών, διακοπές – επανασυνδέσεις που θα γίνονται εξ αποστάσεως κ.α.) και της μετατόπισης του φορτίου σε ώρες μη αιχμής.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κ. Βουτσαδάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση έως τις 12 Οκτωβρίου

22/09/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει σε τιμή και επίδομα – Τα 4 μέτρα που έρχονται

20/09/2026 - 8:53πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό «πράσινο φως» για την ελληνική οικονομία από τους οίκους Moody’s και Scope Ratings

19/09/2026 - 9:14πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για επιδοτήσεις σε καύσιμα και θέρμανση

18/09/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέα άνοδος στις τιμές – Στα 2,17 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης

17/09/2026 - 10:43πμ
Η ένδειξη δείχνει ότι το ρεζερβουάρ είναι σχεδόν άδειο (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις από αύριο – Πού έχει φτάσει η αμόλυβδη

16/09/2026 - 6:21μμ
(Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SOTEU)

16/09/2026 - 8:58πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 400 ευρώ τον Νοέμβριο: Ποιοι το δικαιούνται και πότε πληρώνεται

13/09/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: MOTIONTEAM / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Εφάπαξ και επιδόματα που θα καταβληθούν από τις 14 έως τις 18 Σεπτεμβρίου

12/09/2026 - 7:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Οκτωβρίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

11/09/2026 - 8:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026, η Εστία Νέας Σμύρνης άνοιξε τις πόρτες των Μουσείων της και υποδέχθηκε το κοινό (φωτ.: Facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)

Εστία Νέας Σμύρνης: Τα κειμήλια του ξεριζωμού, η γυναίκα της Σμύρνης και οι «Φύλακες της Κληρονομιάς»

27 λεπτά πριν
Ο Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

Ερντογάν προς Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στον Εύξεινο Πόντο

56 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πειραιάς: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο λόγω καπνών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Την άνοιξη του 2027 η πρώτη διερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο

2 ώρες πριν
Φθινοπωρινό σκηνικό στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και βοριάδες έως 6 μποφόρ – Πού μπορεί να βρέξει

2 ώρες πριν
Ο Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο πρεσβύτερος μπροστά από το φωτογραφικό στούντιό του στη Γάζα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (πηγή: Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο νεότερος)

Τρία κόκκινα κουτιά διέσωσαν τη Γάζα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV