pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρατημένη η Μονή Βαζελώνα στον Πόντο, εκπέμπει SOS – «Λεφτά γιοκ» λέει η Τουρκία

Στα χαρτιά τα έργα που έχουν εξαγγελθεί – Οργή από Τουρκάλα βουλευτή

27/12/2024 - 10:10πμ
Η Μονή του Βαζελώνα στέκει μέσα στο χιονισμένο τοπίο (φωτ.: Anadolu  / Ali Fatih Akcay)

Η Μονή του Βαζελώνα στέκει μέσα στο χιονισμένο τοπίο (φωτ.: Anadolu / Ali Fatih Akcay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι «θύμα» βανδαλισμών και λαθρανασκαφών, αλλά κυρίως είναι θύμα της αδιαφορίας – αυτή την αδιαφορία για τη Μονή του Βαζελώνα στη Ματσούκα αναδεικνύει Τουρκάλα βουλευτής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά μοναστήρια της Ανατολίας.

Πράγματι, η ιστορική σταυροπηγιακή μονή που οι Έλληνες την αφιέρωσαν στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, και την «σφήνωσαν» μέσα σε δυσπρόσιτη θέση όπως έκαναν με τη Σουμελά, θεωρείται η αρχαιότερη της Τραπεζούντας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εξαγγελθεί αναστηλωτικά έργα, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα ένας τουριστικός πόλος στην περιοχή – το ίδιο ισχύει για τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. Άλλωστε, τα ρεκόρ που καταγράφονται κάθε χρόνο στην αναστηλωμένη Παναγία Σουμελά έχουν καταδείξει πού στρέφεται το ενδιαφέρον στην «κοιλάδα του τουρισμού», όπως αποκαλείται η Ματσούκα.

Εντούτοις, όπως απάντησε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ερώτηση που κατέθεσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το μέλος του προεδρείου και βουλευτής του CHP Sibel Suiçmez, λεφτά… γιοκ για έργα.

Αυτό που θέλησε να μάθει ήταν εάν το σχέδιο αναστήλωσης είναι ακόμα σε ισχύ, πόσα κονδύλια εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό και αν αυτά είναι ακόμα διαθέσιμα ή έχει χρηματοδοτηθεί άλλο έργο, αν έχει διερευνηθεί η πιθανότητα διεθνούς συνεργασίας και αν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η Μονή του Βαζελώνα είναι προστατευόμενη, το κτίσμα έχει κηρυχθεί Αρχαιολογικός Χώρος Α’ Βαθμού, ενώ ο περιβάλλων χώρος προστατεύεται από το υπουργείο Δασών. Μολαταύτα, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε στη Sibel Suiçmez ότι κονδύλια για την αναστήλωση και για την αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης προς το παρόν δεν υπάρχουν, και ότι τα έργα στη Μονή του Βαζελώνα «ενδέχεται να αξιολογηθούν τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση του προϋπολογισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τραπεζούντας έλαβε αποφάσεις για τη Μονή και για το δρόμο που οδηγεί σε αυτή, οι οποίες όμως έμειναν στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τη Sibel Suiçmez, το μνημείο δεν έχει εγκαταλειφθεί μόνο στο έλεος του χρόνου, αλλά και στο έλεος των κυνηγών θησαυρών και των επισκεπτών που δεν το σέβονται. Η ίδια επέκρινε το γεγονός ότι δεν διατέθηκαν χρήματα από το Επενδυτικό Πρόγραμμα του 2024. «Δεν γίνεται απλά να παρακολουθούμε αυτό το ιστορικό κτίσμα να εξαφανίζεται. Οι Αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα», κατέληξε.

Η Μονή του Βαζελώνα στέκει μέσα στο χιονισμένο τοπίο (φωτ.: Anadolu / Ali Fatih Akcay)

Ο Βαζελώνας (ή Ζαβουλών σε ορισμένες παλαιότερες πηγές) γνώρισε πολλές στιγμές δόξας και καταστροφής στη μακραίωνη ιστορία του. Το 490 μ.Χ. καταστράφηκε τελείως από τους Πέρσες, οι οποίοι κατέσφαξαν και τους 400 μοναχούς του. Ανοικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό και τον στρατηγό Βελισάριο, επί Τουρκοκρατίας ακολούθως καταστράφηκε κατ’ επανάληψη, και το 1923 εγκαταλείφθηκε. Τελευταίος έφυγε ο μοναχός Διονύσιος Αμαραντίδης, ο οποίος μετέφερε στην Ελλάδα την εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η οποία βρίσκεται στη Μονή Αγίας Τριάδος στις Σέρρες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

16/06/2026 - 8:26μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό αποκτά το προσωνύμιο «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

15/06/2026 - 10:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

7 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

8 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

8 ώρες πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

9 ώρες πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign