pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Μάρθας Σαχματοπούλου: «Πέντε μήνες περπατούσαμε. Λίγο λίγο ο θάνατος μας θερίζει σ’ όλον αυτόν το δρόμο»

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έγκυος το χωριό της. Έχασε το μωρό της από τις κακουχίες και αναγκάστηκε να κουβαλάει λάσπη για να ζήσει τη μητέρα και τα αδέλφια της

18/05/2025 - 8:24μμ
Άποψη της ελληνικής και της αρμενικής συνοικίας στα Κοτύωρα (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΑ’, «Μαρτυρίες από τον Δυτικό παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία»)

Άποψη της ελληνικής και της αρμενικής συνοικίας στα Κοτύωρα (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος ΙΑ’, «Μαρτυρίες από τον Δυτικό παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μάρθα Σαχματοπούλου γεννήθηκε στον οικισμό Ντελίκ-Καγιά, ο οποίος λέγεται ότι πήρε την ονομασία του από τον μεγάλο διάτρητο βράχο που βρισκόταν απέναντι από την είσοδο του οικισμού, καθώς delik στα τουρκικά σημαίνει οπή και kaya σημαίνει βράχος.

Κτισμένος πάνω σε λόφο, με θέμα τη θάλασσα, ο οικισμός βρισκόταν περίπου 11 χλμ. νοτιοανατολικά των Κοτυώρων.

Ο ελληνικός πληθυσμός του αριθμούσε περίπου 170 άτομα που μιλούσαν ποντιακά και είχαν εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και δημοτικό σχολείο, το οποίο μοιράζονταν με το γειτονικό Κετσαϊλί. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και τα φουντούκια που παρήγαν, τα εμπορεύονταν στα Κοτύωρα.

Η μαρτυρία της Μάρθας Σαχματοπούλου περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Εμείς στα 1916 δεν πήγαμε εξορία όπως πήγαν τα χωριά της Τρίπολης και της Κερασούντας. Πήγαμε στα 1920. Όμως πριν από την εξορία είχαμε κάπου κάπου προστριβές με τους Τούρκους.

Στα 1919 Τούρκοι κλέφτες πάτησαν το χωριό μας. Είπανε πως ήσανε όργανα του κράτους και πήραν τους άνδρες μας. Πήγαν πρώτα στου μουχτάρη το σπίτι. Στην Κέτσαλη έμενε ο μουχτάρης. Δεν τον βρήκαν κι ήρθαν στον πατέρα μου, που τον αντιπροσώπευε. Πήραν κι άλλους. Τους βαστάνε. Τα παλικάρια του χωριού οπλίστηκαν. Πήγαν σε μια άκρη του χωριού. Εμένα και τη μάνα μου μας τρώει το σκουλήκι «Ο πατέρας μας δεν φάνηκε!». Σουρούπωσε. Βράδιασε, τι θα γίνει; «Γκουχ, γκουχ, γκουχ» ακούγεται το βήξιμο του πατέρα μου. Ήρθε, μα ήρθαν κι αυτοί μαζί. Ο αδελφός μου πήγε κοντά: «Φύγε, θα σε πιάσουνε κι εσένα» πρόλαβε και του είπε ο πατέρας μου. Αυτοί είχαν το νου τους αλλού: οι δικοί μας οι οπλοφορεμένοι όπως ήσαν στην κρυψώνα τους, κάπνιζαν.

Τους είδαν οι κλέφτες, κατάλαβαν, και πήγαν και τους μάζεψαν έναν-έναν. Τους πήγαν έξω από το χωριό, τους έδεσαν τους ξυλοκόπησαν μέχρι αίματος και, στο μεταξύ, άλλοι λήστευαν το χωριό. Τους άφησαν μετά.

Στο χρόνο απάνω μάς πήγαν εξορία. Ήταν Σεπτέμβριος μήνας. Κλειδώσαμε τα σπίτια μας και παραδώσαμε τα κλειδιά. Πέντε μήνες περπατούσαμε. Σε δύο μέρες πήγαμε στο Τσάμπασι. Μετά πήγαμε σε ένα άλλο τούρκικο χωριό, δεν το θυμάμαι. Την τέταρτη μέρα πήγαμε στο Μελέτ παζαρί. Μείναμε μια μέρα. Από εκεί φτάσαμε στη Γοϊλάσαρη και τέσσερις μέρες μετά στη Ζάρα. Μείναμε τρεις μέρες. Περπατήσαμε τρεις μέρες κι ήρθαμε στη Ντίβρη. Εδώ μας πλάκωσε ένα χιόνι, ένα χιόνι! Αχ θαρρώ πως είναι εκείνη η ώρα. Φοβερό! Δεν έβλεπες τίποτ’ άλλο από άσπρο. Μετά από τρεις μέρες πήγαμε στο Άραπκερ. Αρμένικο χωριό, έρημο. Είχαν σφάξει όλους τους Αρμεναίους. Πήγαμε και πλυθήκαμε στο ποτάμι τους. Φύγαμε κι από κει. Σε πέντε μέρες περάσαμε τον Ευφράτη με κελέκι. Πήγαμε στο Γκüμüς μαdενί. Την άλλη μέρα πήγαμε στην Οσμανία και τρεις μέρες μετά πήγαμε στο Ντιαρμπεκίρ.

Λίγο λίγο ο θάνατος μάς θερίζει σ’ όλον αυτόν τον δρόμο, όμως ακόμη όχι πολύ. Από τώρα κι ύστερα αρχίζουν τα πολλά. Εκεί στο Ντιαρμπεκίρ μάς πήρε μια βροχή, ποτάμι! Καθόμασταν κι από πάνω μας έτρεχε το νερό, δεν έβρεχε. Ξημέρωσε. Μακριά, μέσα στα αμπέλια είδαμε ένα σπίτι. Περπατούμε, περπατούμε, πού να φτάσομε: Η λάσπη με το χόρτο γίνηκαν ένα. Κάτι σα λάστιχο. Κολλούν τα πόδια μας και δεν μπορούμε να βγούμε. Αυτοί που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν, πέφτουν κάτω και πνίγονται. Εμείς καταφέραμε και φτάσαμε. Το πρωί η μάνα μου έδεσε τα σχοινιά και στέγνωσε τα ρούχα μας ένα ένα. Αλή πουάρ λέγανε το μέρος αυτό.

Την άλλη μέρα μάς στείλανε στο Χουρτούπελι. Κάτσαμε κάμποσο καιρό, φύγαμε μετά και πήγαμε στο Καράπασι. Αρμενοχώρι ήταν, όλο ερείπια. Είχαν σφάξει τους κατοίκους του και γκρέμισαν τα σπίτια τους. Κοιμηθήκαμε στο ύπαιθρο.

Ήμουνα και έγκυος. Μια δεκαπενταριά πήγαν και κοιμήθηκαν σ’ έναν τοίχο που στέκουνταν ακόμη. Γκρεμίστηκε ο τοίχος και τους σκότωσε όλους.

Περπατάμε και περπατάμε. Σε τρεις-τέσσερις μήνες γέννησα. Πέθανε το παιδί κι αρρώστησα εγώ. Πήγαμε στη Φαρχούρ ή Σιλιβάνι. Μετά δυο μέρες μάς τράβηξαν σ’ ένα χωριό τούρκικο, το Κιλισέ. Εδώ μας έκλεψαν ρούχα και λεφτά. Δεν μας άφησαν τίποτα. Καθίσαμε τρεις-τέσσερις μήνες και ξαναγυρίσαμε στο Φαρκούν. Αρχίσαμε να δουλεύομε. Πώς να ζήσομε; Κουβαλούσαμε ξύλα. Πηγαίναμε το πρωί κι ερχόμασταν το βράδυ. Από το Φαρκούν φύγαμε κρυφά. Πήγαμε στο Ντιαρμπεκίρ. Κάτσαμε κάμποσο. Πήγα και δούλευα στη δημαρχία. Κουβαλούσα λάσπη. Έτσι συντήρησα τη μάνα και τα δυο αδελφάκια μου.

Μια μέρα ήρθαν Αμερικάνοι. Άρχισαν να μας γράφουν. Μας πήραν. Είχαμε πάρει γράμμα από τον πατέρα μου και η μάνα με το μικρό αδελφό μου έμειναν να τον περιμένουν. Εγώ με το μεγαλύτερο αδερφάκι μου και με άλλους πολλούς περπατήσαμε δεκαεννιά μέρες και πήγαμε στα γαλλικά σύνορα. Περάσαμε με κελέκι τον Ευφράτη και πήγαμε στους Γάλλους. Μείναμε στο σταθμό. Την άλλη μέρα με το τρένο μάς έστειλαν στο Χαλέπι.

Στο Χαλέπι φτάσαμε χωρίς τίποτα. Φτώχεια, πείνα, αψιλία, ψείρα. Εκείνη την ημέρα ένας πλούσιος έκανε φαγιά: μια πίτα, επάνω ένα πιάτο πιλάφι και μέσα στο πιλάφι ένα μεγάλο κομμάτι κρέας. Λιγοθυμιά μ’ έπιασε ώσπου να πάρω το πιάτο. Όλοι φάγαμε ‘κείνην την ημέρα. Από κει μας έστειλαν στις σπηλιές. Στις σπηλιές, κόσμος και κόσμος! Εμείς δεν είχαμε παρά μόνο ένα σακουλάκι για το ψωμί μας. Ούτε φαΐ, ούτε λεφτά, ούτε στρώμα.

Με συγχωρείς, σαν τα σκυλάκια κοιμούμασταν· το κεφάλι μου πάνω στον αδελφό μου κι ‘κείνος πάνω μου το δικό του.

Κάτω κει στην πολιτεία ήταν ο θείος μου. Τον ειδοποίησαν μα δεν ήρθε να μας πάρει. Τον κορόιδευε ο κόσμος και μια μέρα ήρθε. «Εμείς θα φύγομε. Πάτε και ‘σείς μαζί μας στην Ελλάδα;» Με δυσκολία πήγαμε μαζί του. Πηγαίναμε, μαζεύαμε σαλιγκάρια, τα πουλούσαμε κι ο θείος μου μας έπαιρνε τα λεφτά. Το συσσίτιο το έπαιρνε η θεία μου και μας έδινε όσο ήθελε. Μια μέρα, μια γυναίκα που τα έβλεπε ορμήνεψε τον αδελφό μου: «Πεντακόσια σαλιγκάρια βρίσκεις, εκατό να λες και τα άλλα να τα κρατάς και να τρώτε, γιατί θα πεθάνετε». Μετά χωρίσαμε με τον θείο μου, γιατί ήσαν ανυπόφοροι. Πήγα και δούλευα στα χωράφια, να κάμω λεφτά και να ‘ρθούμε. Τα λεφτά τα έδινα στον αδελφό μου. Μαζέψαμε τα εισιτήρια και ήρθαμε. Βγήκαμε στον Αϊ-Γιώργη σε καραντίνα. Από κει, άλλοι πήγαν στα χωριά και άλλοι ήρθαν στην Αθήνα.


Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος ΙΑ’, Μαρτυρίες από τον δυτικό παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος στον Άγιο Γεώργιο Ζαντό στη Μούζενα (φωτ.: Χρήστος Ξενίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Παπαδοπούλου: Τα ιερά άμφια τα κάψαμε για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γιατί το θεωρούσαμε αμαρτία να τα περιπαίξουν αυτοί

23/01/2026 - 9:25μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία σε προσφυγικό βιβλιάριο, από την έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ», που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στυλιανού Γαντζίδη: Κρεμμύδι και ψωμί να τρώμε, καλύτερα να ζούμε στην Ελλάδα, παρά στην Τουρκία

8/01/2026 - 10:52μμ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αξού, αρχές 20ού αι. (φωτ.: ανώνυμου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτρη Μισαηλίδη: Τρεις μήνες μείναμε εκεί σε τσαντίρια. Πολύς κόσμος πέθανε. Πολλά μνήματα αφήσαμε εκεί

6/01/2026 - 9:38μμ
Άλλη μία εμβληματική φωτογραφία του Armin Wegner από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ταυτίστηκε με όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, όλες τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι κεμαλικοί
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ανατολής Ερμείδου: Αϊ-Βασιλείου παραμονή εμένα, χήρα με τέσσερα παιδιά, με βγάλανε στο δρόμο

31/12/2025 - 6:32μμ
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Δεύτερη ήττα για την Καρδίτσα

15 λεπτά πριν
Πολίτες και αθλητές του ΠΑΟΚ έσπευσαν να αφήσουν κεριά και λουλούδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς που χάθηκαν (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΠΑΟΚ: 55χρονος έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία – Αίτημα αναβολής των αγωνιστικών υποχρεώσεων για τις προσεχείς ημέρες

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Νέος… περίπατος κόντρα στη Γαλλία για την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Πυροσβεστικό κλιμάκιο ερευνά το σημείο της έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου – Δεν λειτούργησαν σωστά οι ανιχνευτές

2 ώρες πριν
Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του 2026, 130 χρόνια μετά την ίδρυση του  Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων (φωτ.: Facebook / H Πόλη όπως την κράτησα μέσα μου)

Τα 130 χρόνια του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων – Σημείο αναφοράς για έναν ελληνισμό που επιμένει

2 ώρες πριν
Πυροσβεστικά οχήματα στα συντρίμμια του εργοστασίου (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Τρεις συλλήψεις για τη φονική έκρηξη, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign