pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

3 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα πέθανε η Μέλπω Μερλιέ – Η μουσικολόγος που διέσωσε τη ζωντανή κληρονομιά των πρώτων προσφύγων

Οι ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε το 1930 θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος στη διάσωση της ποντιακής μουσικής

3/11/2024 - 5:46μμ
Ο Οκτάβιος και η Μέλπω Μερλιέ (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), και ο κοινός τάφος τους στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ο Οκτάβιος και η Μέλπω Μερλιέ (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), και ο κοινός τάφος τους στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Έργο ζωής της, η μνήμη του ελληνισμού της Μικρασίας».

Σπανίως λόγια χαραγμένα σε τάφο κρύβουν τόση αλήθεια όση αυτές οι λέξεις που διαβάζουμε στον τάφο της Μέλπως Μερλιέ.

Της οφείλουμε πολλά, καθώς ήδη από το 1930 –όταν οι οδυνηρές μνήμες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς ήταν ακόμα νωπές– αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα των λαογραφικών, πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων που αφορούν τις κοιτίδες του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η Μέλπω Μερλιέ με τον συνεργάτη της Δ. Λουκόπουλο ακούν τη μαρτυρία ενός πρόσφυγα τραγουδιστή (πηγή: Αρχείο ΚΜΣ)

Γεννημένη στην Ξάνθη, κόρη του γιατρού Μιλτιάδη Λογοθέτη, η Μέλπω (1890-1979) αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε μουσικές σπουδές στη Βιέννη και στη Γενεύη. Ακολουθώντας ανώτερες σπουδές Μουσικολογίας στο Παρίσι (1919-1924), εντάχθηκε στον κύκλο του Γάλλου γλωσσολόγου και νεοελληνιστή Ιμπέρ Περνό (Hubert Pernot) κοντά στον οποίο δίδαξε ελληνικά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον γνώρισε τον νεαρό ελληνιστή Οκτάβ Μερλιέ (1897-1976) με τον οποίο παντρεύτηκαν (1923) και επέστρεψαν μαζί στην Ελλάδα (1925) όταν εκείνος διορίστηκε καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Οκτάβιος και Μέλπω Μερλιέ (φωτ.: Αρχείο ΚΜΣ)

Το έτος 1930 αποτελεί στην ουσία ένα ορόσημο: Η Μέλπω Μερλιέ καταγράφει πυρετωδώς μαρτυρίες προσφύγων και ήχους από λαϊκούς μουσικούς. Για να στεγάσει όσα καταγράφει, ιδρύει το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (σημερινό Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών – ΚΜΣ), με σκοπό τη διάσωση της μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού.

Συμπαραστάτες σ’ αυτό το τιτάνιο έργο είχε (εκτός από τον φιλέλληνα Οκτάβιο), τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, την Πηνελόπη Δέλτα και πολλούς άλλους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής.

Για περίπου 40 χρόνια, η Μερλιέ  και οι συνεργάτες της αναζήτησαν πληροφορητές στους προσφυγικούς συνοικισμούς, κυρίως της Αττικής.

Το προσφυγικό Δουργούτι (φωτ.: Αρχείο ΚΜΣ)

Εντόπισαν 2.163 ελληνορθόδοξους οικισμούς στη Μικρά Ασία, από τους οποίους ερεύνησαν τους 1.475 καταγράφοντας τις μαρτυρίες 5.051 προσφύγων. Έτσι, συγκροτήθηκε το μνημειώδες Αρχείο Προφορικής Παράδοσης που αριθμεί περίπου 300.000 σελίδες.

Μέλπω Μερλιέ (φωτ.: Αρχείο ΚΜΣ)

Η συλλογή αυτή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και παλαιότερη καταγραφή προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα, άλλα και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη.

Από τη μουσική παράδοση του Πόντου μαζί με τους συνεργάτες της φωνογράφησαν 104 τραγούδια, διασώζοντας τη ζωντανή κληρονομιά που μετέφεραν οι πρόσφυγες που ζούσαν σε πρόχειρους συνοικισμούς και παραπήγματα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και στην Αθήνα.

Οι αυθεντικοί Πόντιοι λαϊκοί τραγουδιστές και οργανοπαίκτες της Δραπετσώνας δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν σπουδαίο πεδίο έρευνας και καταγραφής για την Ελληνίδα πρωτοπόρο λαογράφο.1

Πόντιοι μουσικοί στη Δραπετσώνα. Από αριστερά: Βασίλης Υφαντίδης, Γεώργιος Παρασκευόπουλος, Γεώργιος Παναγιωτίδης, Θεόδωρος Μυστακόπουλος και Γεώργιος Χαλκίδης (φωτ.: αρχείο ΚΜΣ / Λεύκωμα «Δραπετσώνα»)

Οι ηχογραφήσεις αυτές –με τη λύρα στο επίκεντρο– θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος στη διάσωση της μουσικής του Πόντου.

Όπως διαβάζουμε στο λεύκωμα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ… στη Δραπετσώνα (εκδ. Ινφογνώμων, Δραπετσώνα 2016), μαζί με τα τραγούδια και τις μελωδίες τους, οι μουσικοί παρείχαν και βιογραφικά στοιχεία, μερικές φορές με ιδιαίτερη γλαφυρότητα:

(Πηγή: Λεύκωμα «Δραπετσώνα»)

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το παιδί της, κοντεύει πλέον έναν αιώνα ζωής και εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στον σύγχρονο ερευνητικό διάλογο. Όπως διαβάζουμε στο ιστορικό του (kms.org.gr), «διευρύνει συνεχώς το πεδίο του με νέες συνεργασίες, συμμετέχει σε εκθέσεις, διοργανώνει διαλέξεις, συνέδρια και σεμινάρια. Έτσι ώστε ό,τι απωλέσθηκε από την μακραίωνη ελληνική παρουσία στην Μικρά Ασία να διασώζεται και να μεταλαμπαδεύεται μέσω της επιστήμης».

_____
1. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς της εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2003 από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο, τους Φίλους ΜΛΑ Μέλπως Μερλιέ και τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» στο διπλό μουσικό CD Τραγούδια του Πόντου, που περιείχε και ειδικό ένθετο.
• Πηγές: kms.org.gr· wikipedia.org· Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ… στη Δραπετσώνα (εκδ. Ινφογνώμων, Δραπετσώνα 2016).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

2/11/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

2/11/2025 - 11:27πμ
(Φωτ.: Facebook/ Κώστας Αρζόγλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Αρζόγλου: Ο θεατράνθρωπος με τις ποντιακές ρίζες, τη μοναδική καριέρα και την ξεχωριστή ζωή

31/10/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: Facebook/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Γιάννης Αγγελάκας «δεν χωράει πουθενά», γιατί είναι μια κατηγορία από μόνος του

30/10/2025 - 6:59μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

28/10/2025 - 4:58μμ
Αποσπάσματα από την εφ. «Αθήναι», και στο φόντο ο γνωστός πίνακας του Κενάν Μεσαρέ* (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται – Ο Τύπος υποδέχεται την είδηση με ύμνους και ποιήματα

26/10/2025 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

25/10/2025 - 5:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτό αρχείου)

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Η πρόεδρος του Μεξικού έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσια εμφάνιση

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σεβίνα Δαριώτου/ EUROKINISSI)

Καιρός: Τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, καταιγίδες σε Κυκλάδες και Κρήτη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Νέα στοιχεία για το μακελειό στα Βορίζια: Βίντεο «δείχνει» τον 43χρονο να πυροβολεί με καλάσνικοφ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και ήττα στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό

8 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε ανήλικους – Προσποιούνταν τους αστυνομικούς

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Το έκανε… ντέρμπι αλλά νίκησε τη Σλασκ ο Άρης

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign