pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι φοβούνται οι Τούρκοι

Του Σάββα Καλεντερίδη

20/09/2024 - 3:46μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)

(Εικ.: pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ελλάδα και η Κύπρος την Τετάρτη είπαν «ναι» στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ζητεί να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη εντός των επόμενων 12 μηνών και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ. Το ψήφισμα στηρίχθηκε στη γνωμοδότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον Ιούλιο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ υποχρεούται «να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατόν».

Στο κείμενο αυτό «απαιτείται» από το Ισραήλ «να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του» στα παλαιστινιακά εδάφη «το αργότερο εντός 12 μηνών μετά την υιοθέτηση του παρόντος ψηφίσματος». Η Γενική Συνέλευση «αξιώνει» επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και ζητά από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εφόσον υπάρχουν «εύλογες» υπόνοιες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα παλαιστινιακά εδάφη. Τέλος ζητά να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που συμμετέχουν «στη διατήρηση της αθέμιτης παρουσίας του Ισραήλ» στα κατεχόμενα.

Ενώ Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν υπέρ του εν λόγω ψηφίσματος, στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης και της στρατογραφειοκρατίας στην Τουρκία, κυκλοφορούν απόψεις, που αξίζει τον κόπο να τις μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας, για να ξέρουμε πώς σκέφτονται και πώς ερμηνεύουν τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα παρουσιάζουμε μετάφραση του άρθρο του Fikret Akfırat, αθρογράφου στην εφημερίδα Aydınlık, δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος Vatan, που στηρίζει τον Ερντογάν και στελεχώνεται κυρίως από απόστρατους αξιωματικούς των ανωτάτων βαθμίδων:

Τίτλος: Το Ισραήλ προετοιμάζεται να ενισχύσει την «Ελληνική Συμμαχία»

Τονίζαμε από την αρχή ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αλλά είναι μέρος ενός αγώνα μεγαλύτερης κλίμακας. Όταν το λέμε αυτό, δεν βασιζόμαστε στην πιθανότητα ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να επεκτείνει τον πόλεμο, θα ξεσπάσει μια περιφερειακή σύγκρουση και στη συνέχεια η σύγκρουση θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτή η πορεία των εξελίξεων είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία αυτής της κατάστασης. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τρέχουσα κατάσταση όχι λόγω της τρέλας ή της απερισκεψίας του Νετανιάχου, αλλά ως φυσικό αποτέλεσμα του αγώνα που κάνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνοπτικά, η κατάσταση είναι η εξής: η νεοσυντηρητική/σιωνιστική συμμορία και η ισραηλινή διοίκηση, που κατέχει θέσεις-κλειδιά στις ΗΠΑ, επεκτείνουν τον πόλεμο για να υποτάξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου που εργάζονται υπέρ του Ατλαντικού αλλά δεν αποδέχονται την παγκόσμια τάξη που καταρρέει σήμερα.

Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι οι εξής:

Η Παλαιστίνη και οι οργανώσεις που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική και σιωνιστική κυριαρχία για λογαριασμό της Παλαιστίνης, ειδικά η Χαμάς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου.

Η Χεζμπολάχ, την οποία στοχεύει σήμερα το Ισραήλ, θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Ρωσία, που πολεμά στο ουκρανικό μέτωπο και την οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βλέπουν ως τον υπ’ αριθμόν ένα στρατιωτικό εχθρό.

Η Κίνα, την οποία θεωρούν ως την πρωταρχική απειλή για τις ΗΠΑ με την τεράστια οικονομική ισχύ και τις εναλλακτικές πρωτοβουλίες στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Το Ιράν, που μάχεται σώμα με σώμα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο πεδίο της χώρας της και όχι μόνο, και

Η Συρία, που μάχεται 13 χρόνια και αντιστέκεται στην επιχείρηση καταστροφής που διεξάγουν εναντίον της οι ιμπεριαλιστές εδώ και χρόνια.

Αλλά σε αυτό το σημείο, πρέπει να το έχουμε κατά νου: η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από τη διχοτόμηση του Ιράκ, τη συνεχιζόμενη επιχείρηση διχοτόμησης της Συρίας και τον πόλεμο κατά του Ιράν.

Όλα αυτά υλοποιούνται ως απαίτηση του στρατηγικού στόχου των ΗΠΑ στη δυτική Ασία. Αυτός ο στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στην περιοχή (σ.τ.μ. εννοεί το Κουρδιστάν). Και ας μην ξεχνάμε, στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λεγόμενου κράτους-μαριονέτας να αποτελείται απ΄εδάφη που θα αποστάσει από την Τουρκία. Ως εκ τούτου, η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή.

Άξονας Ισραήλ-Ελλάδος-Κύπρου

Το Ισραήλ σχηματίζει συμμαχίες με βάση αυτή την ευθυγράμμιση και κάνει σχέδια ανάλογα. Οι αξιολογήσεις που έγιναν σε ισραηλινούς θεσμούς ασφαλείας τονίζουν ότι η ανάπτυξη της συμμαχίας με την Ελλάδα και τη νότια Κύπρο είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης Eran Lerman, πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας από το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ένα από τα ιδρύματα που συνδέονται με το κράτος του Ισραήλ, εφιστά την προσοχή στη στρατηγική σημασία της νότιας Κύπρου κάνοντας σύνδεση με τον επερχόμενο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ. Στην ανάλυσή του, ο Lerman βλέπει τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία στην ίδια πλευρά και υποστηρίζει ότι η συμμαχία του Ισραήλ με την Ελλάδα και το Ισραήλ εναντίον αυτού του μετώπου έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ (JISS, 8 Σεπτεμβρίου 2024).

Ποιος έδωσε κουράγιο στον Δένδια;

Υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται ότι η πολιτική ύφεσης με την Ελλάδα, με τον ισχυρισμό ότι αυτό βοηθά «να τεθούν σε τροχιά επαναπροσέγγισης οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενθάρρυνε περαιτέρω το αντίπαλο μέτωπο. Η πιο ξεκάθαρη ένδειξη αυτού είναι ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παίρνοντας δίπλα του αξιωματικούς του στρατού στο Καστελόριζο, προκάλεσε την Τουρκία στις 13 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα αυτό.

Γίνεται εμφανές για άλλη μια φορά: Η πολιτική παράδοσης της οικονομίας στην αναζήτηση ζεστού χρήματος και της εξωτερικής πολιτικής στο ΝΑΤΟ, προκαλεί σοβαρές αδυναμίες στα θέματα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά Αχαρνών)

Παναγία Σουμελά Αχαρνών: Θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο

20 λεπτά πριν

1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Καϊστριώτικα 2026» στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

43 λεπτά πριν

Νίκος Τσιφόρος: Ο δημιουργός που πρώτα ζούσε και μετά έγραφε, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση των δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη

2 ώρες πριν
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

2 ώρες πριν
Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: x.com/Kyrylo_Budanov)

Ουκρανία: Πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV