pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαυρέντης Διανέλλος: Ο ηθοποιός που έπαιξε στις περισσότερες ελληνικές ταινίες και αγαπούσε τα τρένα

Από τον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας, στο Σιάτλ. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

16/09/2024 - 1:50μμ
(Φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

(Φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για 195 ταινίες αλλά αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Λαυρέντης Διανέλλος είχε παίξει σε πάνω από 200. Σε κάθε περίπτωση είναι ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες και ακολουθούν ο Γιώργος Βελέντζας και ο Νάσος Κεδράκας.

Μπορεί να μην έγινε ποτέ πρωταγωνιστής στο σινεμά, αλλά όπως είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης, ήταν από τους ηθοποιούς που όταν κάποιος έγραφε ένα σενάριο, τον είχε στο μυαλό του και έγραφε πάνω του.

Και εάν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι ναι μεν υποδυόταν κυρίως τον πατέρα αλλά σε όλες του τις αποχρώσεις. Και καλός και σατανικός ως χαρακτήρας. Όπως ο ρόλος του στο Ολοκαύτωμα που του χάρισε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Και αυτό στα χρόνια της τυποποίησης του ελληνικού σινεμά σήμαινε πολλά.

Οι συναντήσεις της ζωής του

Γεννήθηκε το 1911 στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας, εξού και το μικρό του όνομα. Κάποια στιγμή αν και για αλλού πήγαινε βρέθηκε στο πλευρό του Καρόλου Κουν. Ο τελευταίος τον μετατρέπει σε ηθοποιό πολυεργαλείο με πλούσιο υποκριτικό ταμπεραμέντο.

Στην ουσία ο Διανέλλος ήταν από τους πρώτους συνεργάτες του Κουν, όπως και η Φρόσω Κοκκόλα, η οποία ήταν κατά έναν χρόνο μικρότερή του και η πρώτη ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών στο θέατρο και στο ραδιόφωνο.

Η Κοκκόλα γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη, ενώ άφησε την τελευταία της πνοή το 1999 στη Νέα Μάκρη.

Το 1922, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήρθε στην Ελλάδα με τη μητέρα της και την 4χρονη τότε αδελφή της, την Ιωάννα.

Λαυρέντης Διανέλλος και Φρόσω Κοκκόλα (φωτ.: pagenews.gr)

Εκεί γνωρίστηκε με τον Διανέλλο και το 1938 παντρεύτηκαν. Έκαναν μια ευτυχισμένη οικογένεια και η μόνη φορά που χώρισαν ήταν όταν εκείνος πήγε στο μέτωπο για να πολεμήσει.

Η καριέρα και η άλλη πλευρά

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είναι στη χαμένη, σήμερα, ταινία Δόκτωρ Επαμεινώνδας, ένα φιλμ που στην εποχή του είχε εισπράξει σωρεία αρνητικών κριτικών. Η κινηματογραφική συνέχεια του Διανέλλου θα γίνει μια δεκαετία αργότερα στο Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Και από εκεί και πέρα η μηχανή παίρνει μπροστά. Όπως έλεγε και ο ίδιος τα κινηματογραφικά πλατό τα θεωρούσε δεύτερο σπίτι του.

Αλλά και στο θέατρο έδινε το παρών και μάλιστα είχε παίξει πολύ επιθεώρηση. Εκτός δουλειάς, είχε πολύ χιούμορ και μάλιστα σε συνέντευξή της η Καίτη Πάνου είχε διηγηθεί ένα πολύ χαριτωμένο περιστατικό. Σε κάποια δουλειά ο Διανέλλος έκανε και χρέη παραγωγού. Και όταν μετά την παράσταση ο θίασος έτρωγε σε μια ταβέρνα, γύρισε και τους είπε: «Όποιος θέλει να πληρωθεί, αύριο το πρωί στις 6 να είναι έξω από το σπίτι μου».

Μόλις το άκουσαν οι ηθοποιοί συνεννοήθηκαν, πήραν τα στρώματά τους και πήγαν και κοιμήθηκαν έξω από το σπίτι του.

Φυσικά γέλασε με την καρδιά του. Και βέβαια μην ξεχνάμε την χαριτωμενιά που έκανε με τα μαλλιά του, που προσπαθούσε μέσω του όποιου χτενίσματος έκανε, να κρύψει το… ακάλυπτο μέρος της κεφαλής του.

Το μοναχικό φινάλε στην ξενιτιά

Φυσικά συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Ειδικά όμως με τον Μίμη Φωτόπουλο συνεργάστηκαν στο θέατρο για πάνω από μια 20ετία. Από το 1953 ως το 1977 που αποχαιρέτησε τον χώρο. Ο καρκίνος έκανε την εμφάνιση του και ο ηθοποιός πήγε στο Σιάτλ. Αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Το νοσοκομείο που άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν σχεδόν δίπλα στον εκεί σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο Λαυρέντης Διανέλλος λάτρευε τα τρένα.

Όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του, όταν ήθελε να απομονωθεί πήγαινε και κοίταζε τα τρένα σ’ έναν σταθμό. Και εκείνο το πρωινό της 16ης Σεπτεμβρίου του 1978, δίπλα στο νοσοκομείο, τα τρένα συνέχισαν να περνούν.

Σε γύρισμα στον Μυλοπόταμο Δράμας, το 1971 (φωτ.: instagram)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook / Γιάννης Πουλόπουλος / Giannis Poylopoylos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πουλόπουλος: Η ζωή μακριά από τα φώτα, οι γυναίκες που τον σημάδεψαν και το «σκοτεινό» τέλος

23/08/2025 - 11:41πμ
Τα μετάλλια της Σόνιας Στεφανίδου και από πάνω η βρετανική στολή εκστρατείας που φορούσε, σε προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (φωτ. Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σόνια Στεφανίδου: Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια και κατάσκοπος ήταν από την Τραπεζούντα

22/08/2025 - 2:59μμ
Έφοδος Ελληνικού Πεζικού κοντά στον ποταμό Έρμο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 Αυγούστου 1922: Η υποχώρηση που σήμανε το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας – Το «κατηγορώ» – Ο γενναίος θάνατος του Αθ. Σακέτα

20/08/2025 - 3:48μμ
Τα ερείπια του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά (φωτ.: Gallica Digital Library)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου 1917: Η πυρκαγιά που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης

18/08/2025 - 5:15μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τους οσίους Βαρνάβα και Σοφρώνιο – Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

18/08/2025 - 11:52πμ
Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

17/08/2025 - 9:46πμ
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

16/08/2025 - 4:20μμ
Πρόσφυγες από την Κιουτάχεια. Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μικρασιατικό μέτωπο καταρρέει, οι Έλληνες της Κιουτάχειας φεύγουν – 16 Αυγούστου 1922

16/08/2025 - 10:35πμ
Μέρος από το ζωγραφικό έργο που κοσμεί σεντούκι που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Αυγούστου 1461, η Άλωση της Τραπεζούντας – Πώς έπεσε το τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού ελληνισμού

15/08/2025 - 6:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

14 Αυγούστου 2005: Η τραγωδία της Helios Airways – Πώς αποτυπώθηκε η μοιραία πτήση σε επεισόδιο της σειράς «Mayday»

14/08/2025 - 7:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός που προκάλεσε το τραγικό τροχαίο κοντά στα διόδια Ιάσμου

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας

35 λεπτά πριν
Πηγή φωτ.: facebook.com/kyriakosmitsotakis)

Κ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Ronen Zvulun)

Η πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Νετανιάχου

2 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παλαιότερη συνάντηση στο Όσλο (φωτ.: EPA/ OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT)

Νορβηγία: Δίνει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αξίας 590 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & περιχώρων)

Στην Αλεξάνδρεια ετοιμάζονται να γλεντήσουν πολύ και ποντιακά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign