pontosnews.gr
Τρίτη, 20/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Βράζουν» τα νερά της Μεσογείου – Νέο ρεκόρ κατέγραψε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας

Ξενικά ψάρια εισβάλλουν από την Ερυθρά θάλασσα

24/08/2024 - 9:12πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Toms Kalnins)

(Φωτ. αρχείου: EPA/Toms Kalnins)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου στα μέσα Αυγούστου φθάνοντας τους 28,9°C και ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το βασικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το climatebook.gr οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29°C – 31°C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5°C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4°C στα νοτιοανατολικά. Επιπλέον, υψηλές τιμές της θερμοκρασίας της θάλασσας παρατηρούνται και στο Ιόνιο πέλαγος με τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά και τους 29°C.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διδάκτωρ Φυσικής Ωκεανογραφίας και κύριος ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Δημήτρης Βελαώρας μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα καταδεικνύουν ότι στο τμήμα του Αιγαίου αλλά και στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, «στην Λεβαντίνη δηλαδή», σημειώνεται ανά δεκαετία άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας της τάξεως των 0,5 βαθμών. «Η μόνιμη και διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, είναι πιο έντονη στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο ανατολικό της κομμάτι δηλαδή από το Ιόνιο και ανατολικά. Το σύστημα Λεβαντίνης και Αιγαίου φαίνεται ότι έχει μία άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνειά της περίπου 0,4 με 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Στα χαμηλότερα στρώματα υπάρχει κι εκεί μία άνοδος, η οποία όμως είναι πολύ μικρότερη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βελαώρας.

Παράλληλα όλο και συχνότεροι είναι οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο (Mediterranean Marine Heat Waves), φαινόμενο το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βελαώρα είναι σύντομης διάρκειας. Όπως επισημαίνει οι καύσωνες στην ατμόσφαιρα επιφέρουν επιπτώσεις στα πρώτα περίπου 10 μέτρα της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνοντας τη θερμοκρασία της μέχρι 5 με 6 βαθμούς.

Ξενικά είδη από την Ερυθρά θάλασσα εισβάλλουν στην Μεσόγειο

Μία από τις βασικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας της Μεσογείου είναι η είσοδος ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα διαταράσσοντας και επηρεάζοντας ουσιαστικά όλο το οικοσύστημα.

«Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, όπως επίσης και κάποια είδη αχινών καθώς και ο σαρδελόγαυρος», επισημαίνει ο κ. Βελαώρας και προσθέτει ότι αν οι συνθήκες στη Μεσόγειο αρχίσουν «να πλησιάζουν» αυτές της Ερυθράς, η οποία έχει θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει έως τους 35 βαθμούς, τότε ό,τι ψάρι περνάει μέσα από τα πλοία, από το Σουέζ προς τη Μεσόγειο, θα μπορεί να βρει ένα καλό ενδιαίτημα για να ζήσει».

Δυσκολεύει η οξυγόνωση των βαθιών νερών

Όπως επισημαίνει ο κ. Βελαώρας αφενός η διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τα οικοσυστήματα, αφετέρου σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να επηρεάσει και τη στρωμάτωση, δηλαδή, να δυσκολέψει την οξυγόνωση των βαθιών νερών. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι δυσκολεύεται να μετακινηθεί το νερό από πάνω, κάτω, σε έναν ψυχρό χειμώνα κάτι που μπορεί να οδηγήσει μετά από κάποιες δεκαετίες στην μείωση του οξυγόνου.

«Για μένα το πιο κρίσιμο με την αύξηση της θερμοκρασίας είναι αυτό που συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα λόγω της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή η άνοδος 0,5 βαθμούς ανά δεκαετία. Τα marine heat waves (οι θαλάσσιοι καύσωνες) είναι σημαντικά αλλά είναι πιο μικρής χρονικής κλίμακας επεισόδια, παρότι βέβαια μπορούν να φέρουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις σε τοπική κλίμακα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βελαώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Δαίδαλος»: Μπήκε στην πρίζα ο εθνικός υπερυπολογιστής – Τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

19/10/2026 - 1:59μμ
Ψηφιακή μακέτα του χώρου όπου φιλοξενείται ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»: Σήμερα τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Μετσόβιου

19/10/2026 - 9:46πμ
Στιγμιότυπο από την υπόγεια διάβαση στην οδό Χαμοστέρνας (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αττική: Στον αέρα η αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου – Προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες

18/10/2026 - 9:20μμ
Η αριστερή ωμοπλάτη του «Shanidar A» (φωτ.: University of Cambridge)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεάντερταλ: Τραύμα 75.000 ετών ίσως αποκαλύπτει την αρχαιότερη θανατηφόρα επίθεση με ξύλινο δόρυ

16/10/2026 - 10:00μμ
(Φωτ.: Reuters)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Ανακαλύφθηκε θηλαστικό με γιγάντια ουρά που ζούσε πριν από 160 εκατ. χρόνια

11/10/2026 - 2:24μμ
Οπτικό στοιχείο του KM3NeT (φωτο.: KM3NeT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Από τον πάγο της Ανταρκτικής στα βάθη της Μεσογείου – Η ελληνική συμμετοχή στην αναζήτηση των νετρίνων

8/10/2026 - 9:19μμ
Σύνθεση από τις πρώτες εικόνες του Sentinel-3C: αριστερά η Ιταλία και η κεντρική Ευρώπη, επάνω δεξιά η καναδική Αρκτική και κάτω δεξιά οι Μπαχάμες και η Κούβα. Οι λήψεις έγιναν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Copernicus Sentinel 2026 / επεξεργασία ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Sentinel-3C: Οι πρώτες εικόνες της Γης από τον νέο δορυφόρο του Copernicus

8/10/2026 - 8:09μμ
Μέλη της Επιτροπής Νόμπελ Χημείας ανακοινώνουν τους παραλήπτες του Βραβείου Νόμπελ Χημείας 2026, Κένσο Σοάι και Ανρί Μπ. Καγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στη Στοκχόλμη (φωτ.: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Χημείας 2026: Στους Ανρί Καγκάν και Κένσο Σοάι για τις ανακαλύψεις στην ασύμμετρη κατάλυση

7/10/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: Αρχείο Ελευθέριου Κοσμά/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ελληνικοί δορυφόροι «τσέπης» από την Αθήνα στην Αστάνα του Καζακστάν

7/10/2026 - 11:29πμ
Μέλη της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοινώνουν ότι ο Φράνσις Χάλζεν είναι ο αποδέκτης του Νόμεπλ Φυσικής για το 2026. Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Christine Olsson Sweden Out)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής 2026 στον Φράνσις Χάλζεν που «διάβασε» το Σύμπαν μέσα στους πάγους

6/10/2026 - 3:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Eυτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου)

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Κωνσταντινουπολίτισσα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

1 ώρα πριν
Αρμένιοι εκτοπίζονται υπό τη φρούρηση οθωμανικών στρατευμάτων, το 1915-1916. Στη σύνθεση, ο τίτλος του άρθρου του Εμρέ Κονγκάρ στην τουρκική Cumhuriyet, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (πηγές: NARA / USHMM · Cumhuriyet)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η κεμαλική Cumhuriyet ανακυκλώνει την άρνηση – Και αιχμές κατά της Ελλάδας

2 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok).

ΗΠΑ: Οι αμυντικές μετοχές πέφτουν πριν από τις κάλπες – Φόβοι για μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ

2 ώρες πριν
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

3 ώρες πριν
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα ναρκωτικών προσέγγιζε ανηλίκους μέσω Telegram – Τρεις συλλήψεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV