pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κυψέλη Ημαθίας: 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Θρακιωτών από το Νεοχώρι

Κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, 75 οικογένειες τον Ιούλιο του 1924 πήραν το δρόμο της προσφυγιάς

30/07/2024 - 8:24μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την άφιξη των Νεοχωριτών στην Ημαθία (φωτ.: alexandriamou.gr)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την άφιξη των Νεοχωριτών στην Ημαθία (φωτ.: alexandriamou.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το 2024 είναι η χρονιά που πάρα πολλά προσφυγικά χωριά γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους, κυρίως τιμώντας τους πρώτους οικιστές, τους πρόσφυγες που κουβάλησαν το τραύμα και το πείσμα τους και ξεκίνησαν μια νέα ζωή, συχνά αντιμετωπίζοντας τη δυσπιστία και την εχθρότητα από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ένα τέτοιο χωριό είναι η Κυψέλη Ημαθίας, η οποία ανήκει στο Δήμο Αλεξάνδρειας και βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων, πλάι στον Αλιάκμονα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Εκπολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Κυψέλης «Η Μέλισσα» έδωσε στο κοινό ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Θρακιωτών από το Νεοχώρι της περιοχής Μετρών-Σηλυβρίας.

Αρχικά έφτιαξαν ένα χωριό με το ίδιο όνομα, όμως τη δεκαετία του 1930 μετεγκαταστάθηκαν στην Κυψέλη μαζί με τους γηγενείς κατοίκους τριών ακόμα οικισμών, λόγω των συνεχών υπερχειλίσεων του Αλιάκμονα.

Μέσα στο μουσείο που βρίσκεται στην Κυψέλη Ημαθίας (φωτ.: alexandriamou.gr)

Οι Νεοχωρίτες, 75 οικογένειες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ανατολική Θράκη με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στις 7 Ιουλίου του 1924 φόρτωσαν σε κάρα και ζώα όσα από τα υπάρχοντά τους μπορούσαν, μαζί με τα ιερά σκεύη της εκκλησίας, και βάδισαν προς το σταθμό στις Μέτρες (Τσατάλτζα).

Το τρένο τούς μετέφερε στην Αλεξανδρούπολη, τότε Ντεντέ Αγάτς. Από εκεί, μετά από 4-5 ημέρες με πλοίο έφθασαν στη Θεσσαλονίκη, στο Χαρμάνκιοϊ (σήμερα Ελευθέριο-Κορδελιό), όπου έζησαν σε σκηνές υπό δραματικές συνθήκες για περίπου δύο μήνες.

Στις 12 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς φόρτωσαν πάλι τα υπάρχοντά τους στο τρένο και κατέβηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Γιδάς).

Μέσα στο μουσείο που βρίσκεται στην Κυψέλη Ημαθίας (φωτ.: alexandriamou.gr)

Τον κύκλο εκδηλώσεων που άνοιξε την περασμένη Τετάρτη προλόγισε η Ζωή Βεσυροπούλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό. Συγκινησιακά φορτισμένη ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρών – παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό και έγινε μια ιστορική αναδρομή από το 1900, ώστε να ξεδιπλωθούν αναμνήσεις από τον ξεριζωμό των Θρακιωτών.

Με θεατρικό τρόπο έγινε η παρουσίαση των οικογενειών, ενώ ανοιχτό ήταν και το μουσείο που διατηρεί ο σύλλογος, εκεί όπου εκτίθενται φωτογραφίες και αντικείμενα.

Ακολούθησε θρακιώτικο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τη Χαραυγή Κοζάνης, από τους Πόντιους Μακροχωρίου και από το Σύλλογο Γεωργιανών «Mamuli».

Την Παρασκευή όσοι και όσες βρέθηκαν στην Κυψέλη Ημαθίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα στα 30 χρόνια από την επανίδρυση του συλλόγου «Η Μέλισσα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
Η στιγμή που ο κολυμβητής ανέσυρε τον σταυρό από το νερό (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριγκηπόννησα: Ξανά στα νερά της Προποντίδας ο Τίμιος Σταυρός

8/01/2026 - 9:48πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»: Ποντιορόκ παρακάθ’ με τους Led Seftelin

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»)

Πλησιάζει ο χορός του Σωματείου Ποντίων Θεσσαλονίκης «Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς»

42 λεπτά πριν
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

1 ώρα πριν
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης οκτώ ορειβατών από χαράδρα στον Ταΰγετο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign