pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έναν μύθο θα σας πω»: Όταν η Αλίκη κατέβηκε (δις) στην Επίδαυρο και έγινε χαμός

Η «Λυσιστράτη», η «Αντιγόνη» και οι άλλοι. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

23/07/2024 - 12:12μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ)

(Φωτ.: Facebook/ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη δεκαετία του 1980 άρχισε η «φετιχοποίηση» της Επιδαύρου. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν ήρεμα με καλές ή μέτριες στιγμές, και σχεδόν χωρίς καθόλου εξάρσεις. Το 1982 που ανέβηκε η Ελένη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά με τη γυμνόστηθη Λυδία Φωτοπούλου και τα μοντέρνα σκηνικά, και δυο χρόνια μετά η τολμηρή Άλκηστις που ξεσήκωσε την οργή της Άννας Συνοδινού, άρχισε το αρχαίο θέατρο να γίνεται τόπος ενδιαφέροντος για τα ΜΜΕ αλλά και για αρκετές βαρβαρότητες που συμβαίνουν ακόμα και σήμερα.

Από την άλλη, ναι μεν ηρεμία αλλά κάποια στάνταρ υπήρχαν.

Τα μεγάλα αστέρια του κινηματογράφου ήταν κόκκινο πανί για το κοινό και την κουλτούρα της Επιδαύρου. Ήδη το 1980, που ο Κουν ανέβασε την Ορέστεια με τη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Το ίδιο και το 1985 που κατέβηκε η Τζένη Καρέζη με τη Μήδεια, που ξέχωρα από το εάν ήταν καλή ή κακή παράσταση, και μόνο το όνομα της Καρέζη προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις. Αυτές οι κάποιες πολλαπλασιάστηκαν την επόμενη χρονιά που κατέβηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως «Λυσιστράτη».

Όλα πήγαν καλά;

Σάββατο 4 Ιουλίου 1986. Η ημέρα πρεμιέρας της Λυσιστράτης με την Αλίκη σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Κάποιους μήνες πριν, όταν ανακοινώθηκε η παράσταση, είχαν αρχίσει τα ειρωνικά και σαρκαστικά σχόλια τύπου «Η Λυσιστράτη στο ναυτικό», ωστόσο η Αλίκη και οι υπόλοιποι συντελεστές ήταν προετοιμασμένοι.

(Φωτ.: Facebook / Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Εκείνη ερχόταν από μια τεράστια επιτυχία, το Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα, όπου είχε σμίξει θεατρικά ξανά με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ήξερε φυσικά ότι την περίμεναν στη γωνία, αλλά συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια.

Οι ακροάσεις γίνονταν στο χειμερινό Θέατρο «Αλίκη», και σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν στο χώρο εκείνη την εποχή, η Αλίκη αποδείχτηκε πιστή μαθήτρια. Αποτέλεσμα: Μια διαφορετική Αλίκη που για πολλούς ήταν από τις καλύτερες ερμηνείες της αν και υπήρχαν κάποια πρακτικά θέματα, όπως το μέγεθος της φωνής της. Και ναι, τραγούδησε το «Έναν μύθο θα σας πω» που είχε γραφτεί και ακουστεί στο ανέβασμα της Λυσιστράτης το 1958.

Με την ψυχραιμία των σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών που έχουν περάσει από τότε, το όποιο πρόβλημα δεν ήταν η πρωταγωνίστρια, αλλά ότι η παράσταση έμοιαζε παλιά.

Υπήρξαν κάποια νεωτεριστικά στοιχεία, όπως η στιγμιαία γυμνή εμφάνιση μιας κοπέλας, αλλά οι ρυτίδες δεν κρύβονταν.

Με τη Νόρα Βαλσάμη που υποδύθηκε τη Μυρίνη (φωτ.: Facebook / Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ήταν κακή παράσταση. Μια χαρά ήταν, και η εθνική μας σταρ απέδειξε ότι πάνω απ’ όλα υπήρξε σπουδαία ηθοποιός.

Ειδικά όταν δεν είχε το φόβο του ταμείου.

Πάντως το τελευταίο για άλλη μια φορά την δικαίωσε, και στο ανέβασμα στην Επίδαυρο και λίγο αργότερα στο Ηρώδειο. Έστω κι αν κάποιοι δημοσιογράφοι, είπαν και έγραψαν ακόμα και για «βεβήλωση». Τα κλισέ και τα κουτάκια που λέγαμε.

«Νιάου-νιάου η Αντιγονούλα»

Αλλαγή δεκαετίας και σκηνικού. 1990. Η σχετικά χαρούμενη και ανέμελη –λέμε τώρα– περίοδος έχει φύγει. Η χώρα ζει το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ ύστερα από τρεις εκλογικές μάχες, μετά από ένα δεκάμηνο εκλέγεται κυβέρνηση. Από την άλλη, η Αλίκη έχει τολμήσει να υποδυθεί έναν σύγχρονο μονόλογο, τη Σίρλεϊ Βαλεντάιν.

Όσοι τον είδαν έκαναν λόγο για άλλη μια σπουδαία ερμηνεία, όμως το κοινό δεν ανταποκρίθηκε. Για τα μέτρα του ονόματός της φυσικά.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ανακοινώνεται η νέα κάθοδός της στην Επίδαυρο. Αυτήν τη φορά με την Αντιγόνη. Τα όπλα βγαίνουν με την αναγγελία, τόσο που τα χαριτωμένα σχόλια για τη Λυσιστράτη μοιάζουν με χάδι. Ο δε τίτλος «Νιάου-νιάου η Αντιγονούλα» γίνεται σλόγκαν. Φυσικά πριν καν ανεβαστεί η παράσταση – χρόνιο φαινόμενο στη χώρα μας.

Φυσικά η Βουγιουκλάκη το περίμενε. «Κατεβαίνω στην Επίδαυρο με την υπογραφή του Μίνωα Βολανάκη και δεν φοβάμαι τίποτα!», είχε δηλώσει. Ήταν βέβαιη ότι οι κριτικοί θα την «σταύρωναν», ενώ υπήρχαν μέσα της ενδοιασμοί μέχρι και για την αντίδραση του κοινού.

Μίνως Βολανάκης στη σκηνοθεσία, Μίκης Θεοδωράκης στη μουσική και Λαλούλα Χρυσικοπούλου στα κοστούμια, ενώ από πλευράς ηθοποιών έπαιξαν: Αθηνά Τσιλύρα (Ισμήνη), Πέτρος Φυσσούν (Κρέων), Τίμος Περλέγκας (Φύλακας), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (Αίμωνας), Ηλίας Λογοθέτης (Τειρεσίας), Στέφανος Κυριακίδης (Άγγελος).

(Φωτ.: bovary.gr)

Σάββατο 6 Ιουλίου γίνεται η πρεμιέρα. Και μετά κυκλοφόρησαν οι κριτικές: «Το “πακέτο Αλίκη” αποδείχθηκε στην Επίδαυρο ένα τρομερό καλλιτεχνικό φιάσκο, καθώς η εντυπωσιακή και εισπρακτικά αποδοτική αλχημεία “Βουγιουκλάκη-Βολανάκη-Θεοδωράκη” έδωσε ένα σοβαροφανές, εκφραστικά ετερόκλητο, κούφιο και βαθιά αδιάφορο θέαμα», «Μία παράσταση που μέτρησε τα κύτταρα αντοχής του ήθους μας, την έκπτωση σε βαθμό εκφυλισμού του τραγικού στις μέρες μας», «…γιατί, στον Θεό σας, πρέπει να παίξει και την Αντιγόνη ντε και καλά; Δεν της φτάνει το “δικό της” κοινό; Το “δικό της” κοινό τη θέλει και την αγαπάει εξίσου είτε παίζει την “Εβίτα” είτε τη “Μανταλένα”».

(Φωτ.: lifo.gr)

Σε σχέση με τα παραπάνω, η κριτική του Κώστα Γεωργουσόπουλου φάνηκε όαση, αφού χρέωσε την παράσταση στον σκηνοθέτη: «Έχεις την εντύπωση πως παρασύρει σαγηνευτικά κάποιους ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού και τους σπρώχνει ή παραπλανητικά τους οδηγεί στο αδιέξοδο και από μακριά καγχάζει για το κατόρθωμά του»…

Αυτή την κριτική ενστερνίστηκε η Αλίκη λέγοντας σε συνέντευξή της: «Γοητεύτηκα από τον Βολονάκη, εμπιστεύτηκα τον Θεοδωράκη. Όταν από ένα σημείο και μετά αισθάνθηκα ότι έπρεπε να αντιδράσω, ήμουν αφοπλισμένη. Παγιδεύτηκα, λόγου χάρη, σε ένα κοστούμι που με σαβάνωνε πριν με χτίσει ζωντανή ο Κρέων… Παγιδεύτηκα σε ένα τραγούδι-θρήνο που δεν το έβγαζε ούτε η Μαρία Κάλλας»…

Βέβαια τα παραπάνω η Αλίκη τα δήλωσε δύο χρόνια αργότερα, το 1992. Που σημαίνει ότι μέσα της δεν είχε σβήσει η υπόθεση Αντιγόνη.

Όσο για το κοινό; Η Αντιγόνη ακόμα και σήμερα θεωρείται από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στο χώρο του αρχαίου δράματος. Και όχι μόνο, αφού έγινε από τις πρώτες παραστάσεις που παρουσιάστηκαν και σε άλλα θέατρα. Κοινώς, για άλλη μια φορά το κοινό αγκάλιασε την Αλίκη.

Ήταν τόσο κακή η παράσταση; Όχι, περισσότερο προς το μέτριο έφερνε. Απλώς σε τόσο μεγάλα ονόματα, η υπερβολή πάντα πουλάει.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά τη μάχη στο Εσκί Σεχίρ (πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

8 Ιουλίου 1921, η μεγάλη μάχη του Εσκί Σεχίρ – Οι Έλληνες συνέτριψαν τους Τούρκους

8/07/2025 - 10:10πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωστίκας Τσακαλίδης: 7 Ιουλίου 1982, η μέρα που η ποντιακή μουσική έχασε έναν σπουδαίο λυράρη

7/07/2025 - 12:50μμ
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης (τοιχογραφία του Μανουήλ Πανσέληνου από τον Ιερό Ναό Πρωτάτου Καρυών [1290]. Πηγή: commons.wikimedia.org). Στο φόντο άποψη της Μονής Μεγίστης Λαύρας (φωτ.: Mätes II / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στις 5 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, από την Τραπεζούντα

5/07/2025 - 12:35μμ
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδας στην Πορτογαλία

4/07/2025 - 11:15πμ
Ο Κωστής Μοσκώφ το 1992, στην εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη «Λόγω Τιμής» (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωστής Μοσκώφ: Ο διανοητής και ποιητής που γύρισε την πλάτη στην κοινωνική θέση της οικογένειάς του

29/06/2025 - 4:49μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Ιουνίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

29/06/2025 - 8:41πμ
(Φβτ.:karagianniskaratzopoulos.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο Κωστάν Νταράς που έγινε ο Λαμπρούκος της καρδιάς μας

28/06/2025 - 11:46πμ
Επιστολικό δελτάριο. Από την απελευθέρωση της Καβάλας. Ο ποιητής Ματσούκας εκφωνεί λόγο στο ενθουσιασμένο πλήθος (πηγή: balkanwars.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πώς η Καβάλα απελευθερώθηκε από τους Βούλγαρους χωρίς μάχη

26/06/2025 - 10:59πμ
(Φωτ.: neoskosmos.com. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Μπαλτζίδης: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή o Πόντιος μουσικός που σύστησε στους Αυστραλούς το ούτι

24/06/2025 - 3:26μμ
Η Βασιλική Χορόζ από το Φούλατζικ με την κόρη της, πάνω στο πλοίο της προσφυγιάς (πηγή: Αρχείο Γιώργου Ευστρατιάδη / εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

23 Ιουνίου 1920, Φούλατζικ Νικομήδειας: Ο Κεμάλ δίνει εντολή στους τσέτες να σκοτώσουν και να κάψουν

23/06/2025 - 9:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

6 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

8 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign