pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ίμβρος: Ακούς ελληνικά πια στο νησί – Από το χθες στο σήμερα και με ορίζοντα το αύριο

Αποστολή στην Ίμβρο Στρ. Μπαλάσκας

14/07/2024 - 3:09μμ
Ο Τρύφωνας με τη γυναίκα του τη Γαρυφαλλιά και τα δυο τους μικρά κορίτσια, τη Μαρίκα και την Καίτη μπροστά από την ταβέρνα τους «Ταβέρνα Φάλια» στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Ο Τρύφωνας με τη γυναίκα του τη Γαρυφαλλιά και τα δυο τους μικρά κορίτσια, τη Μαρίκα και την Καίτη μπροστά από την ταβέρνα τους «Ταβέρνα Φάλια» στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην είσοδο του ερημοποιημένου χωριού της Ίμβρου, στο Σχοινούδι οι ήχοι ενός γλεντιού με ελληνική μουσική σου τραβάνε την προσοχή. Πλησιάζεις. «Ταβέρνα Φάλια», διαβάζεις. Ο Τρύφωνας με τη γυναίκα του τη Γαρυφαλλιά και τα δυο τους μικρά κορίτσια, τη Μαρίκα και την Καίτη, σε υποδέχονται. Δυο μόλις εβδομάδες είναι που άνοιξαν την ταβέρνα τους. «Μέσα στην ερημιά;» αναρωτιέσαι μεγαλόφωνα. Σε ακούν.

«Μα θα το ξαναφτιάξουμε το χωριό μας, θα τα ξαναφτιάξουμε τα χωριά μας, θα την ξανακάνουμε αυτή που ήταν, την Ίμβρο μας», σου λένε.

Καλώς ήρθατε στην Ίμβρο. Στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που οι άνθρωποι του πλήρωσαν όσο κανένας άλλος Ρωμιός τη θέση που τάχθηκε ο τόπος τους στην είσοδο των Δαρδανελίων. Αλλά και το ότι «δεν θα κάναμε ποτέ πόλεμο για μια χούφτα ψαράδες» κατά πως τους μήνυσαν από την Ελλάδα, σαν διαμαρτύρονταν για τα όσα κλήθηκαν να πληρώσουν στη δεκαετία του 1960 όταν σε βάρος τους εφαρμόστηκε από το τουρκικό κράτος ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα διάλυσης της τοπικής προστατευόμενης από τη Συνθήκη της Λοζάνης, τοπικής ρωμαίικης κοινωνίας. Κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ανοιχτές αγροτικές φυλακές ποινικών βαρυποινιτών, δημεύσεις περιουσιών, αφαιρέσεις ιθαγένειας, δημιουργία χωριών με έποικους από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 και εικονίζει ερειπωμένα σπίτια στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η προσφυγιά. Χιλιάδες Ίμβριοι πήραν το δρόμο για την Ελλάδα, κάποιοι λιγότεροι για την Κωνσταντινούπολη, πολλοί για χώρες του εξωτερικού. Στις αρχές του 2000 οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού μόλις και μετά βίας έφταναν τους 200. Έφταναν όμως, όπως φάνηκε, αυτοί οι 200 μαζί με την αγάπη για τον τόπο των παιδιών της Ίμβρου, το ρωμαίικο του νησιού να αναστηθεί.

«Σήμερα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, είμαστε κάπου 700 οι μόνιμοι Έλληνες κάτοικοι της Ίμβρου. Ξανάνοιξαν τα σχολεία με κάπου 50 μαθητές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο που ξαναλειτουργήσαμε. Νέα ζευγάρια ξαναγύρισαν στο νησί κυνηγημένοι άλλοι από την αγάπη για το νησί τους και άλλοι από την οικονομική κρίση. Η ελληνική γλώσσα ακούγεται ξανά. Κι ελπίζουμε πως θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις του νησιού

Στην Ίμβρο, λειτουργούν περίπου 15 επιχειρήσεις ντόπιων Ελλήνων. Αλλά κι αυτές που είναι στα χέρια Τούρκων έχουν ελληνικά ονόματα κάτι σαν τρόπος προσέλκυσης των κάπου 2.000 Ελλήνων που επιστρέφουν το καλοκαίρι και τα χωριά ξαναζούν μέρες όπως πριν τα δύσκολα χρόνια μετά τη δεκαετία του 1960.

Η Μίνα Δάμδα διατηρεί καφενείο στους Αγίους Θεοδώρους και πλέον, καφενείο και στην πρωτεύουσα του νησιού στην Παναγιά. Εδώ, ας σημειωθεί ότι στην προσπάθεια εκτουρκισμού του νησιού στη δεκαετία του 1960, άλλαξαν και τα ονόματα των χωριών. Η Παναγιά έγινε Γκιοκτσέαντα. Και το νησί μετονομάστηκε σε Γκιοκτσέαντα από Ίμβρος που επί χιλιετίες ονομαζόταν. Πλέον, ένα σύγχρονο μεγάλο ξενοδοχείο που το λένε «Παναγιά» σε υποδέχεται στην πρωτεύουσα. Και το όνομα Ίμβρος είναι παντού.

Τα ελληνικά ονόματα, η ελληνική γλώσσα, οι Έλληνες που ζουν στην Ίμβρο κι αυτοί που έρχονται για διακοπές με τα ευρώ τους, είναι ευλογία.

«Από την Ίμβρο φύγαμε το 1974» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μίνα Δάμδα. Στο μαγαζί της, στην Παναγιά, που το λένε «Στης Μίνας» καθόμαστε. Ερχόταν στο νησί της κάθε χρόνο για διακοπές. «Το 2015 ήρθα για διακοπές και έμεινα», λέει. «Καλά είναι. Και πιο καλά που είμαστε πια στον τόπο μας. Εδώ ανήκουμε, εδώ θα ζήσουμε».

Ο Στέλιος Μπερμπέρης τα παράτησε όλα για την Ίμβρο

Ο Στέλιος Μπερμπέρης, δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, ψάλτης στην εκκλησία του χωριού του, «μα πάνω απ’ όλα Ίμβριος» συμπληρώνει, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο ένα ιδιαίτερου χαρακτήρα μαγαζί γεύσεων και μουσικών. Κι αυτό στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στέλιος Μπερμπέρης, δάσκαλος στο Δημοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο, τον Ιούνιο του 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι επισκεύασε το παλιό ελαιοτριβείο της οικογένειάς του με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ο πρώτος μειονοτικός της Ίμβρου που χρηματοδοτήθηκε επιχειρηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και έχει μια συμβολική αξία αυτό, αφού δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί και το κάνει, να βοηθήσει Έλληνες και Τούρκους κατοίκους της Ίμβρου. Εδώ, ας σημειωθεί πόσο σημαντικές ήταν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσο οι αποφάσεις της υπέρ του Δίκαιου της εθνικής και θρησκευτικής ελληνικής μειονότητας, συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος στο νησί.

Στην αυλή του λιοτριβιού του Στέλιου Μπερμπέρη γύρω από το παλιό πηγάδι που κάποτε γαϊδούρια γύριζαν αντλώντας νερό για τις ανάγκες της λειτουργίας του, πειραγμένες ντόπιες γεύσεις και ρακιά και μουσικές από το Στέλιο, που ας σημειωθεί, ότι εγκατέλειψε για το νησί του μια λαμπρή μουσική καριέρα. Τόσο αυτός όσο και η γυναίκα του. Ο γιος τους και η κόρη τους επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια τους έχει μέλλον.

Η Συνθήκη της Λοζάνης και η Ίμβρος

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης, «τα νησιά του Αιγαίου Ίμβρος και Τένεδος, που παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία, θα έχουν ειδική διοικητική οργάνωση αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία και θα παρέχουν κάθε εγγύηση για το μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, στο μέτρο που αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία προσώπων και περιουσιών. Η διατήρηση της τάξης, θα διασφαλίζεται από αστυνομική δύναμη τα μέλη της οποίας θα προσλαμβάνονται μεταξύ του τοπικού πληθυσμού από την προαναφερθείσα τοπική διοίκηση και θα τίθενται κάτω από τις διαταγές της». Τι έγινε από τα προβλεπόμενα – κι από αυτά και από άλλα – της Συνθήκης της Λοζάνης; Τίποτα.

Το νεκροταφείο του χωριού Σχοινούδι της Ίμβρου, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Το τι γίνεται σήμερα όμως, έχει τη σημασία του. Ο Νίκος είναι αστυνομικός. Με τη μπλε χαρακτηριστική μπλούζα με την επιγραφή ΖΑΒΙΤΑ, o Νίκος είναι ο πρώτος Ρωμιός μειονοτικός δημοτικός αστυνόμος σε μια χώρα που η δημοτική Αστυνομία έχει πολύ αυξημένες αρμοδιότητες. Είπαμε. Οι καιροί αλλάζουν.

Στο ερημωμένο Σχοινούδι, που κάποτε είχε 3.000 κατοίκους και τα άδεια σπίτια του χάσκουν στις πλαγιές του λόφου όπου είναι χτισμένο σαν νεκροκέφαλα, έχει ήδη περίπου 50 κατοίκους. Εκεί, το Σεπτέμβρη με τις ευλογίες του Οικουμενικού πατριάρχη ξεκινά η ανέγερση ενός μεγάλου γηροκομείου. Στο Γλυκύ, στο Κάστρο την παλιά πρωτεύουσα, και στα ορεινά Αγρίδια νέοι και παλιοί κάτοικοι Έλληνες μαζί με το τούρκικο σύνοικο πια στοιχείο δουλεύουν για το αύριο του τόπου τους. Παντού ακούς την ίδια φράση. «Θα τα καταφέρουμε…».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αποστολή Στρ. Μπαλάσκας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

11/10/2026 - 10:12πμ
Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
Σκηνή από το «Hayalî’nin Hayali», που φέρνει στη σκηνή τις μνήμες της Ανταλλαγής (φωτ.: Δημοτικά Θέατρα Κωνσταντινούπολης / Tuğçe Keçeci)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Ο Καραγκιόζης αφηγείται τον ξεριζωμό Ρωμιών και Τούρκων

8/10/2026 - 5:22μμ
Σύνθεση με αρχειακές φωτογραφίες από την αφίσα της εκδήλωσης «Οι αχθοφόροι της μνήμης»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα Καππαδοκίας: Οι φωνές των προσφύγων μέσα σε 11.673 χειρόγραφα δελτία

8/10/2026 - 1:32μμ
Έργα της Παρασκευής Ζάννη με θέμα την Καππαδοκία, στην έκθεση «Αλλοτινές πατρίδες» στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι πατρίδες πριν από το 1922: Η έκθεση της Παρασκευής Ζάννη άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

7/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδελφότητα Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»: Έντεκα χρόνια μικρασιατικής μουσικής παράδοσης στις σελίδες ενός λευκώματος

7/10/2026 - 2:51μμ
Το Σπίτι της Ανταλλαγής στη συνοικία Χισάρ των Χωνών, κατά τη συνάντηση του δημάρχου με κατοίκους της περιοχής ενόψει των εγκαινίων (πηγή: Denizli Yeni Olay)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χώνες Μικράς Ασίας: Τα κειμήλια του ξεριζωμού στο «Σπίτι της Ανταλλαγής»

6/10/2026 - 4:37μμ
Τραπέζι με εδέσματα της Καππαδοκίας, όπως παρουσιάζεται σε παλαιότερη έρευνα για τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής (πηγή: Πανεπιστήμιο Καππαδοκίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Οι γεύσεις των Καραμανλήδων στο μικροσκόπιο νέας πανεπιστημιακής έρευνας

6/10/2026 - 2:57μμ
H Παναγία η Ρεϊσδεριανή, η Ελεούσα στο λάβαρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας (φωτ.: Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιεράπετρα: Η Παναγιά που έφτασε πρόσφυγας το 1922 – Η Μικρασία μέσα σε ένα εικόνισμα

6/10/2026 - 1:21μμ
Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

5/10/2026 - 6:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

24 λεπτά πριν

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αντιγριπικά εμβόλια: Ποια είδη διατίθενται ήδη στα φαρμακεία – Τι ισχύει για το ρινικό εμβόλιο στα παιδιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Reuters)

Κίνα: Ανακαλύφθηκε θηλαστικό με γιγάντια ουρά που ζούσε πριν από 160 εκατ. χρόνια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Φονικό στη Γλυφάδα: Με ποινικό παρελθόν στην Greek Mafia το θύμα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV