pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαμπίλ Μπέης: Ο Τούρκος ανθρωπιστής που το 1921, μαζί με τον Ιπποκράτη Δεδέογλου, έσωσε 122 Παφραίους – Κατηγορήθηκε ως «συνεργάτης των Ελλήνων»

Από το «Μαγκάλι μνήμης» του Πόντιου συγγραφέα Γεώργιου Ανδρεάδη

20/06/2024 - 10:01πμ
Ο Χαμπίλ Μπέης (πηγή: bafrahabergazetesi.com)

Ο Χαμπίλ Μπέης (πηγή: bafrahabergazetesi.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από το Κοσούκιοϊ στην παραλία της Πάφρας, βρέθηκε στην Αθήνα και από εκεί στο Δύσβατο Καβάλας όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Το μακρινό ταξίδι που επιφύλαξε η ζωή για τον Κιρκάσιο μεγαλοκτηματία Χαμπίλ Μπέη σίγουρα δεν ήταν στα σχέδιά του. Ούτε και θα το είχε ποτέ φανταστεί.

Όμως η φιλική του σχέση με τον οπλαρχηγό Ιπποκράτη Δεδέογλου (Ιππόκ Αγά), οι επαφές που είχε αναπτύξει με τους Έλληνες της περιοχής και ο φόβος για το «τι θα πει ο Θεός», δεν του επέτρεψαν να ακούσει την εντολή των τουρκικών Αρχών και να κάνει κακό στους χριστιανούς, στον ίδιο του τον τόπο. Αντίθετα με δικά του έξοδα φυγάδευσε κόσμο στην Ελλάδα και στη συνέχεια εγκατέλειψε την περιουσία του για να σώσει τη ζωή του αλλά και τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

Αρχικά πήγε στην Τραπεζούντα, μετά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί, μαζί με δύο ανίψια του, ταξίδεψε στην Αθήνα. Όμως αρρώστησε από φυματίωση και αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον. Κάπως έτσι βρέθηκε στο Δύσβατο Καβάλας όπου πέθανε το 1926. Οι Παφραλήδες που ζούσαν εκεί τον έθαψαν στο χριστιανικό νεκροταφείο αναγνωρίζοντάς του πως υπήρξε ο σωτήρας τους.

Το μνήμα συντηρείται ακόμα από τους ντόπιους που δεν παραλείπουν να τον μνημονεύουν την ώρα που πολλοί συμπατριώτες του τον αποκαλούν «συνεργάτη των Ελλήνων».

Για τον Χαμπίλ Μπέη έγραψε και ο Πόντιος συγγραφέας Γεώργιος Ανδρεάδης στο βιβλίο του Μαγκάλι μνήμης – Ιστορίες ξεχασμένες κι απ’ τον Θεό ακόμα (εκδ. Γόρδιος)

≈

Ο Χαμπίλ Μπέης

Στο αποκορύφωμα της εθνοκάθαρσης, οι τσέτες ερήμωσαν τις επαρχίες, ειδικά του Δυτικού Πόντου, δολοφονώντας, καίγοντας και απαγχονίζοντας, αθώους χωρικούς, βιάζοντας γυναίκες και σκοτώνοντας, δι’ εκσφενδονισμού στους τοίχους των εκκλησιών, νεογέννητα μωρά και μικρά παιδιά. Στόχος η μείωση του αριθμού των Χριστιανών, μέχρι τελικού αφανισμού τους. Η Τουρκία στους Τούρκους.

Οι συμμορίες των τσετών, προδιέγραφαν κάθε υποψήφιο, για αφανισμό χριστιανικό χωριό και με κάθε μυστικότητα, γινόταν ο αιφνιδιασμός και η επίθεση του αφανισμού. Μετά την φθορά των Χριστιανών, σειρά είχαν τα σπίτια και οι εκκλησιές τους, αφού προηγουμένως τέλειωναν οι λεηλασίες.

Όποιος ευσεβής φιλάνθρωπος Τούρκος, δεν ήταν σύμφωνος, με όσα συνέβαιναν και έκαμε το λάθος να το διαλαλήσει, εύρισκε τον μπελά του ακόμη και τον θάνατό του, σαν φίλος των γκιαούρηδων.

Σε χωριό της Σαμψούντας, ήρθε η σειρά καταστροφής, από τους τσέτες, ενός χριστιανικού χωριού. Η οργάνωση της επίθεσης, καταστρώθηκε σε διπλανό τουρκικό χωριό, με κάθε μυστικότητα, για να υπάρξει αιφνιδιασμός, ώστε να μην ξεφύγει κανείς. Και πολλοί Τούρκοι χωρικοί παρασύρθηκαν, να συμμετάσχουν στο μακελειό, από εθνικιστική έπαρση, αλλά κυρίως, για την αρπαγή των περιουσιών με το γνωστό πλιάτσικο.

Ένας όμως δεν συμφωνούσε, αλλά ούτε και τόλμησε να το δηλώσει, γνωρίζοντας την τύχη, που θα τον περίμενε. Ήταν ο Χαμπίλ Μπέης. Ένας ανθρωπιστής, ενήλικας, που από την ώρα που γεννήθηκε και μεγάλωνε στην περιοχή εκείνη, γνώριζε μόνο τις αγαθές σχέσεις του με τους Χριστιανούς, τους οποίους εκτιμούσε και είχε φίλους. Το βράδυ της συνωμοτικής διοργάνωσης ο Χαμπίλ Μπέης δεν μπορούσε να ηρεμήσει. Είδε και γνώρισε τι έπαθαν άλλα γειτονικά χριστιανικά χωριά, αλλά τώρα πρόκειται για ένα χωριό, όπου έχει εγκάρδιους φίλους. Ο σχεδιασμός της επίθεσης ήταν για την επομένη το βράδυ.

Ο Χαμπίλ Μπέης πήρε την απόφαση. Δεν μπορούσε ούτε καν να σκεφτεί, να σιωπήσει, κοινώς να κάμει το κορόιδο. Τι απολογία θα έδινε ενώπιον του Θεού; Ο Χαμπίλ Μπέης ήταν θρήσκος μουσουλμάνος, αλλά το σημαντικότερο δεν άφησε τον εαυτό του, να παρασυρθεί, στην δίνη του φανατισμού και του άκρατου εθνικισμού. Η Τουρκία στους Τούρκους, μέσα από δολοφονίες, δεν τον συγκινούσε. Δεν τον εύρισκε σύμφωνο. Στριφογύριζε στο κρεβάτι του και ύπνος δεν τον έπιανε.

Ήταν μεσάνυχτα, όταν ο Χαμπίλ Μπέης πετάχτηκε από το κρεβάτι του, κραυγάζοντας ένα ηχηρό ΟΧΙ.

Ντύθηκε και έφυγε, με κάθε προφύλαξη και προσοχή, για να πάει στο διπλανό χριστιανικό χωριό. Έτσι κι έγινε.

Ο Χαμπίλ Μπέης ενημέρωσε τους Χριστιανούς και όλοι μαζί πήραν ό,τι ήταν αναγκαίο και ανέβηκαν στα βουνά. Μαζί τους πήγε και Χαμπίλ Μπέης. Έζησε και ο Χαμπίλ Μπέης μαζί τους, δίπλα σε χριστιανούς αντάρτες και όταν άρχισε η ανταλλαγή των πληθυσμών, έφυγε και αυτός, μαζί τους και ήρθε στην Ελλάδα. Έζησε στο νέο μακεδονικό χωριό, που κατοίκησαν οι χριστιανοί φίλοι και συμπατριώτες του, στο χωριό Δύσβατο. Το 1926, ο Χαμπίλ Μπέης πέθανε.

Οι χριστιανοί συγχωριανοί του, στο Δύσβατο, τον έθαψαν στην μέση του δικού τους χριστιανικού νεκροταφείου. Έφεραν χότζα από την Ξάνθη, για την ιεροτελεστία της ταφής του.

Και ο τάφος του είναι μεγαλοπρεπής και τον φροντίζουν μέχρι και σήμερα. Είναι ο τάφος του σωτήρα τους.

Όποιος από τους ρομαντικούς μας επιθυμεί, μπορεί ακόμη και σήμερα, να πάει εκεί και να δει με τα μάτια του, τον τάφο αυτό. Θα στρίψει αριστερά, από την διασταύρωση της Χρυσούπολης και θα ακολουθήσει την ανηφόρα. Τα χωριά όλα της διαδρομής, σήμερα είναι έρημα. Το υψόμετρο ανεβαίνει και κάποτε θα φτάσει στο βορειοανατολικό τμήμα του υψιπέδου, όπου θα ανταμώσει με δυο ερειπωμένους μαχαλάδες. Είναι το Νέτερλι και το Δύσβατο. Η διαδρομή είναι ωραία, αλλά και άκρως συγκινητική. Εκεί θα συναντήσετε τον Χαμπίλ Μπέη, στον ωραίο μουσουλμανικό τάφο, που του έφτιαξαν οι χριστιανοί, τους οποίους έσωσε, από τον όλεθρο και την δίνη του φανατισμού.

Γεώργιος Ανδρεάδης

• Πηγή: Γεώργιος Ανδρεάδης, Μαγκάλι μνήμης – Ιστορίες ξεχασμένες κι απ’ τον Θεό ακόμα, εκδ. Γόρδιος.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν και φέτος στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Lissaridis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας»: Τα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης γέμισαν ξανά ζωή

28/06/2026 - 9:14μμ
Ο Παναγιώτης Νικούσιος (τρίτος από αριστερά) μεταφέρει στον Φραντσέσκο Μοροζίνι τις οθωμανικές προτάσεις παράδοσης του Χάνδακα, σε φανταστική απεικόνιση του Τζουζέπε Λορέντσο Γκατέρι (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παναγιώτης Νικούσιος: Ο Πόντιος που έγινε ο πρώτος «υπουργός Εξωτερικών» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

28/06/2026 - 7:40μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας
στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων. Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ευτυχία Μοράκου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό χρώμα στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, από το Σύλλογο Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας

28/06/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια βραδιά γεμάτη παράδοση και συγκίνηση στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

28/06/2026 - 9:53πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

28/06/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

27/06/2026 - 11:08μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

27/06/2026 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από το συναπάντημα που έγινε το 2024, στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (πηγή: YouTube / 
Tsam's Sky)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το λάλεμαν τη παρχαρομάνας» επιστρέφει στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – Μια γιορτή παράδοσης, γεύσεων και δημιουργίας

27/06/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Με ποντιακή ορμή στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στον Διόνυσο

27/06/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Ισραήλ: Από το «Μόλις το έκανα» του Νετανιάχου στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

3ο Piraeus Street Long Jump: Πρωτιά με 8.39μ. και ρεκόρ αγώνα ο Τεντόγλου

47 λεπτά πριν
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Λα Γουάιρα, η οποία επλήγη περισσότερο από τους σεισμούς (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

Στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα επίλεκτη ομάδα διασωστών από τη Θεσσαλονίκη

55 λεπτά πριν
Ασθενοφόρο που κινητοποιήθηκε για τη φωτιά στο ξενοδοχείο στην Ομόνοια, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ομόνοια: Διασωληνωμένος ο πολυεγκαυματίας – Από πατίνι η φωτιά στο ξενοδοχείο

1 ώρα πριν
Η Ελένα Καμπούροβα με το παράσημο στο πέτο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Yagrek)

Ρωσία: Κρατικό παράσημο στην Ελένα Καμπούροβα, τη μεγάλη κυρία του ρωσικού τραγουδιού, με τις ελληνικές ρίζες

2 ώρες πριν
Πολεμικό αεροσκάφος F-35 στη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, σε αεροδρόμιο της Ισλανδίας (φωτ. αρχείου: EPA / Giuseppe Lami)

F-35 στην Τουρκία: Κίνηση στο Κογκρέσο για να μπει φρένο στον Τραμπ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign