pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τροία στο Κολοσσαίο: Πώς η Τουρκία προβάλλει διεθνώς έναν από τους πιο εμβληματικούς μύθους του αρχαίου κόσμου

Η έκθεση στη Ρώμη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αξιοποιεί διεθνώς μνημεία και πολιτισμούς της αρχαιότητας που βρίσκονται σήμερα εντός των συνόρων της

14/06/2026 - 11:17μμ
Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)

Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τροία επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσα από μια μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Κολοσσαίο. Ωστόσο, πέρα από το αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, η διοργάνωση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αξιοποιεί διεθνώς μνημεία και πολιτισμούς που βρίσκονται εντός των συνόρων της.

Η έκθεση έχει τίτλο «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories from the Ancient Mediterranean» – θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου.

«Φέρνουμε ξανά τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας στην καρδιά της Αρχαίας Ρώμης, το Κολοσσαίο. Τώρα είναι η σειρά της Τροίας» δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Troya’nın mitlerini, Roma’nın efsanelerini bu kez Kolezyum’un kadim duvarları arasında dünyayla buluşturduk.

“Troya ve Roma: Antik Akdeniz’in Mitleri, Efsaneleri ve Hikâyeleri” sergisinin açılışını İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli ile birlikte gerçekleştirdik.

Troya’nın… pic.twitter.com/Z5P0YLtgDo

— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) June 12, 2026

Ποιος αφηγείται την ιστορία της Τροίας;

Στα σχετικά δημοσιεύματα για την έκθεση επαναλαμβάνονται συχνά αναφορές στην «κληρονομιά της Ανατολίας», στην «Τροία της Τουρκίας» και στον ρόλο της χώρας ως θεματοφύλακα ενός μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας.

Το ζήτημα δεν αφορά φυσικά τη γεωγραφία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας βρίσκεται σήμερα στην περιοχή των Δαρδανελλίων και η διαχείρισή του ανήκει στο τουρκικό κράτος. Η συζήτηση αφορά κυρίως την αφήγηση που συνοδεύει το μνημείο.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει επενδύσει συστηματικά στην προβολή αρχαιολογικών χώρων και πολιτισμών που άνθισαν στη Μικρά Ασία πολλούς αιώνες πριν από την εμφάνιση των τουρκικών φύλων στην περιοχή. Από την Έφεσο και την Πέργαμο έως την Τροία, η πολιτιστική διπλωματία της γειτονικής χώρας επιχειρεί να εντάξει διαφορετικές ιστορικές περιόδους σε μια ενιαία αφήγηση που παρουσιάζεται ως μέρος της σύγχρονης τουρκικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Στην περίπτωση της Τροίας, η προσέγγιση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν τόπο που συνδέθηκε όσο λίγοι με την ελληνική επική παράδοση.

Η Ιλιάδα του Ομήρου, οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου και η επίδραση του τρωικού κύκλου στη λογοτεχνία, την τέχνη και την ιστορική μνήμη της Ευρώπης διαμόρφωσαν τη διεθνή εικόνα της Τροίας πολύ πριν από τη σύσταση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Από τον Όμηρο στον Αινεία και τη Ρώμη

Η ίδια η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τις συνδέσεις της Τροίας με τη Ρώμη, μέσω του μύθου του Αινεία, του Τρώα ήρωα που σύμφωνα με τη ρωμαϊκή παράδοση εγκατέλειψε την κατεστραμμένη πόλη και έγινε πρόγονος των Ρωμαίων.

Πρόκειται για μια αφήγηση που γεφυρώνει τον ελληνικό, τον τρωικό και τον ρωμαϊκό κόσμο, υπογραμμίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τροίας.

Η Άγκυρα δεν υποστηρίζει ότι ο Όμηρος ήταν Τούρκος ούτε ότι η Ιλιάδα ανήκει στην τουρκική γραμματεία. Ωστόσο, μέσα από εκθέσεις, μουσεία, διεθνείς συνεργασίες και καμπάνιες προβολής, επιχειρεί να συνδέσει ολοένα και περισσότερο την Τροία με τη σύγχρονη εικόνα της Τουρκίας.

Για τους επικριτές αυτής της προσέγγισης, πρόκειται για μια μορφή πολιτιστικής οικειοποίησης. Για τους υποστηρικτές της, είναι μια φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι το μνημείο βρίσκεται σήμερα σε τουρκικό έδαφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Karaoke από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

13/07/2026 - 12:52μμ
Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου με κοστούμι παράστασης (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης: Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου κυνηγά το όνειρό της

12/07/2026 - 10:25πμ
Η Μπόνι Τάιλερ στη σκηνή του Starlite Festival στη Μαρμπέγια της νότιας Ισπανίας, στις 14 Αυγούστου 2021 (φωτ.: EPA / Antonio Paz)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Μπόνι Τάιλερ: Η φωνή του «Total Eclipse of the Heart» σίγησε στα 75 της χρόνια

9/07/2026 - 2:02μμ
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ο οποίος συμμετέχει ως μέντορας στο πρόγραμμα Future Frames
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary χάρη στην Allwyn

8/07/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαία λύρα ζωντανεύει στον Ευρωπό Κιλκίς σε μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση

8/07/2026 - 4:27μμ
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

7/07/2026 - 11:12μμ
(Πηγή: mitrakasgallery.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Μητράκας: Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Εβρίτης ζωγράφος

7/07/2026 - 2:17μμ
Karaoke και αναμνηστικές φωτογραφίες από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μουσικό challenge της Allwyn με στίχους από τα Ημισκούμπρια (vid.)

7/07/2026 - 1:47μμ
(Πηγή: facebook.com/ Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 100 χορευτές από Ελλάδα και Αρμενία

5/07/2026 - 1:02μμ
Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

4/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακόμα και σήμερα, το καλοκαίρι στον Πόντο η ζωή μεταφέρεται στο ύπαιθρο για τους ανθρώπους και τα ζώα του νοικοκυριού (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης, Ιούλιος 2016)

Η αυλή στον Πόντο τα καλοκαίρια – Εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Athens Open: Με το… δεξί η Σάκκαρη

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Gauthier Bedrignans)

Γαλλία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Φοντενεμπλό εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα – Στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Looma Pictures)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας 420: Η Ελλάδα κορυφαία χώρα του κόσμου με 28 μετάλλια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

Pontion League 2026: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό αντάμωμα της ποντιακής νεολαίας

2 ώρες πριν
Από την ημέρα του τραγικού εγκλήματος, τον Μάιο του 2010 (φωτ.:  EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Εμπρησμός Marfin: Αμφισβητούν τη δικογραφία οι συνήγοροι των κατηγορουμένων – Κάνουν λόγο για «ισχνά στοιχεία»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign