Η Τροία επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσα από μια μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Κολοσσαίο. Ωστόσο, πέρα από το αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, η διοργάνωση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αξιοποιεί διεθνώς μνημεία και πολιτισμούς που βρίσκονται εντός των συνόρων της.
Η έκθεση έχει τίτλο «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories from the Ancient Mediterranean» – θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου.
«Φέρνουμε ξανά τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας στην καρδιά της Αρχαίας Ρώμης, το Κολοσσαίο. Τώρα είναι η σειρά της Τροίας» δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.
Troya’nın mitlerini, Roma’nın efsanelerini bu kez Kolezyum’un kadim duvarları arasında dünyayla buluşturduk.
“Troya ve Roma: Antik Akdeniz’in Mitleri, Efsaneleri ve Hikâyeleri” sergisinin açılışını İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli ile birlikte gerçekleştirdik.
Troya’nın… pic.twitter.com/Z5P0YLtgDo
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) June 12, 2026
Ποιος αφηγείται την ιστορία της Τροίας;
Στα σχετικά δημοσιεύματα για την έκθεση επαναλαμβάνονται συχνά αναφορές στην «κληρονομιά της Ανατολίας», στην «Τροία της Τουρκίας» και στον ρόλο της χώρας ως θεματοφύλακα ενός μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας.
Το ζήτημα δεν αφορά φυσικά τη γεωγραφία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας βρίσκεται σήμερα στην περιοχή των Δαρδανελλίων και η διαχείρισή του ανήκει στο τουρκικό κράτος. Η συζήτηση αφορά κυρίως την αφήγηση που συνοδεύει το μνημείο.
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει επενδύσει συστηματικά στην προβολή αρχαιολογικών χώρων και πολιτισμών που άνθισαν στη Μικρά Ασία πολλούς αιώνες πριν από την εμφάνιση των τουρκικών φύλων στην περιοχή. Από την Έφεσο και την Πέργαμο έως την Τροία, η πολιτιστική διπλωματία της γειτονικής χώρας επιχειρεί να εντάξει διαφορετικές ιστορικές περιόδους σε μια ενιαία αφήγηση που παρουσιάζεται ως μέρος της σύγχρονης τουρκικής πολιτιστικής ταυτότητας.
Στην περίπτωση της Τροίας, η προσέγγιση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν τόπο που συνδέθηκε όσο λίγοι με την ελληνική επική παράδοση.
Η Ιλιάδα του Ομήρου, οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου και η επίδραση του τρωικού κύκλου στη λογοτεχνία, την τέχνη και την ιστορική μνήμη της Ευρώπης διαμόρφωσαν τη διεθνή εικόνα της Τροίας πολύ πριν από τη σύσταση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Από τον Όμηρο στον Αινεία και τη Ρώμη
Η ίδια η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τις συνδέσεις της Τροίας με τη Ρώμη, μέσω του μύθου του Αινεία, του Τρώα ήρωα που σύμφωνα με τη ρωμαϊκή παράδοση εγκατέλειψε την κατεστραμμένη πόλη και έγινε πρόγονος των Ρωμαίων.
Πρόκειται για μια αφήγηση που γεφυρώνει τον ελληνικό, τον τρωικό και τον ρωμαϊκό κόσμο, υπογραμμίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τροίας.
Η Άγκυρα δεν υποστηρίζει ότι ο Όμηρος ήταν Τούρκος ούτε ότι η Ιλιάδα ανήκει στην τουρκική γραμματεία. Ωστόσο, μέσα από εκθέσεις, μουσεία, διεθνείς συνεργασίες και καμπάνιες προβολής, επιχειρεί να συνδέσει ολοένα και περισσότερο την Τροία με τη σύγχρονη εικόνα της Τουρκίας.
Για τους επικριτές αυτής της προσέγγισης, πρόκειται για μια μορφή πολιτιστικής οικειοποίησης. Για τους υποστηρικτές της, είναι μια φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι το μνημείο βρίσκεται σήμερα σε τουρκικό έδαφος.
















