pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραζιλία: Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη η 21η Σεπτεμβρίου – Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την ημερομηνία

Ο Καστελοριζιός καπετάνιος Σάββας Νικολάου Σάββας ενέπνευσε τις Αρχές της Βραζιλίας

18/06/2024 - 9:14μμ
Ο Καστελοριζιός καπετάνιος Σάββας Νικολάου Σάββας (πηγή: anamniseis.net)

Ο Καστελοριζιός καπετάνιος Σάββας Νικολάου Σάββας (πηγή: anamniseis.net)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουνίου, εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καθιέρωση της 21ης Σεπτεμβρίου ως Εθνικής Ημέρας Έλληνα Μετανάστη. Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με την οποία αναγνωρίζεται η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας (δείτε εδώ τη σχετική είδηση από την ιστοσελίδα της Γερουσίας).

Ο λόγος που επιλέχθηκε η 21η Σεπτεμβρίου έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1883, καθώς ως ορόσημο επελέγη η άφιξη του καπετάνιου Σάββα Νικολάου Σάββα ο οποίος διέσχισε με ιστιοφόρο τον Ατλαντικό και έχτισε τη Φλοριανούπολη (η ίδρυση της οποίας επίσης εορτάζεται στις 21/9), το «Νέο Καστελόριζο».

Γράφει γι’ αυτόν ο Μανώλης Κασσώτης στο anamniseis.net: «Ο Σάββας, γιος του Νικολάου και της Ευδοκίας Σάββα, γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1858 στο Καστελόριζο, που την εποχή εκείνη ήταν μεγάλο ναυτικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Γόνος ναυτικής οικογένειας, φοίτησε στη Ναυτική Σχολή της Σύρου και αποφοίτησε με το δίπλωμα του καπετάνιου στις 31 Αυγούστου 1878.

Το Καστελόριζο στα τέλη του 18ου αι., αρχές 19ου

»Τρία χρόνια αργότερα απέκτησε τη “Λευκή Περιστερά”, με την οποία διέσχισε τον Ατλαντικό. Με πλήρωμα τα αδέλφια του Στέφανο και Μιχάλη, και άλλους Καστελοριζιούς, ξεκίνησε από το νησί του και πηγαίνοντας για τον Πειραιά σταμάτησε στην Ύδρα όπου νηολόγησε το πλοίο του στις 18 Φεβρουαρίου 1882. Ένα χρόνο αργότερα βρίσκεται στο Μπρίντιζι της Ιταλίας απ’ όπου ξεκίνησε για το υπερατλαντικό ταξίδι στις 2 Φεβρουαρίου 1883. Μέσα σε 85 μέρες πέρασε τη δυτική Μεσόγειο, έπλευσε κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής και έφτασε στο αρχιπέλαγος Cape Verde.

»Από εκεί μπήκε μέσα στο θαλάσσιο ρεύμα στο σημείο του Νοτίου Ατλαντικού που κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά, και διασχίζοντας τον ωκεανό έφτασε στην Βραζιλία.

»Από εκεί, πλέοντας κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Νοτιοαμερικανικής Ηπείρου, έφτασε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στις 27 Απριλίου 1883. Πέρασε πρώτα από το Ντεστέρο της Βραζιλίας στη Σάντα Καταρίνα, όπου έμεινε αρκετό καιρό γιατί έμοιαζε με το Καστελόριζο».

Το νησί-πολιτεία Σάντα Καταρίνα (πηγή: anamniseis.net)

Επέστρεψε στο Καστελόριζο στις 19 Ιουνίου 1884, αλλά παρόλο που συνέχισε τα ταξίδια του προς τη Σμύρνη και τα άλλα λιμάνια στο Αιγαίο, δεν έπαψε να σκέφτεται και να προετοιμάζει το δεύτερο του ταξίδι στη Βραζιλία, που άρχισε το 1887.

«Εκτός από τα αδέλφια του Στέφανο και Μιχάλη πήρε μαζί του και τους γονείς του, καθώς και την αδελφή του Κυρανιά με τον σύζυγό της Θεοδόση Αθερινό, καθώς και την άλλη του αδελφή Αναστασία με τον σύζυγό της ιατρό Κωνσταντίνο Σπυρίδη και τα τρία τους παιδιά Σπύρο, Νίκο και Ευδοκία. Πήρε ακόμη μαζί του και άλλους Καστελοριζιούς, μεταξύ των οποίων και τους καπετάνιους Αγαπητό Οικονόμου και Νικόλαο Τζελίκη» γράφει ο Μ. Κασσώτης.

Στα χρόνια που πέρασαν, ο Έλληνας καπετάνιος έκανε τεράστια επιχειρηματικά βήματα, και δεν σταμάτησε να φέρνει στη νέα του πατρίδα Καστελοριζιούς και άλλους Δωδεκανήσιους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Φλοριανούπολη (κοντά στο Ντεστέρο).

Δεν είναι το Καστελόριζο, είναι το ιστορικό κέντρο της Φλοριανούπολης (φωτ.: Fernando Dall’Acqua / Flickr / commons.wikimedia.org)

«Τόσο γρήγορα αναπτύχθηκε και προόδευσε η καστελοριζιακή και γενικά η ελληνική παροικία της Φλοριανούπολης» γράφει ο Μ. Κασσώτης, «ώστε στην πιο κεντρική παραλιακή λεωφόρο της πόλης βρίσκονταν ως επί το πλείστον ελληνικά σπίτια. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλοι Δωδεκανήσιοι πήγαν στη Βραζιλία. Το 1925 κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που και σήμερα αποτελεί το κέντρο μιας ακμάζουσας ελληνορθόδοξης κοινότητας».

Αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν επέλεξε να τιμήσει η Βραζιλία, και στο πρόσωπό του όλους τους Έλληνες που βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας ήδη από τις αρχές του 19ου αι.

Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, του Σταύρου Κυριόπουλου. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι Έλληνες της Βραζιλίας φτάνουν τους 50.000, από τους οποίους οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και κάθε χρόνο, όλη η Βραζιλία θα γιορτάζει και θα τιμά τον Έλληνα Μετανάστη!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στη διάρκεια της βράβευσής της
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραβείο στην Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για την ανθρωπιστική της προσφορά – «Το αφιερώνω σε κάθε παιδί του Πόντου»

24/10/2025 - 8:39μμ
Από την αφίσα της εκδήλωσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά»: Βραδιά με live ποντιακή μουσική και χορό, στην καρδιά του Σίδνεϊ

23/10/2025 - 1:27μμ
Με επιτυχία διοργανώθηκε το πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ Brunswick από τους ομογενείς της Μελβούρνης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Με επιτυχία διοργανώθηκε το πρώτο Ελληνικό Φεστιβάλ Brunswick από τους ομογενείς

21/10/2025 - 11:40μμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παραδοσιακοί χοροί της Ημαθίας ζωντανεύουν στο Σίδνεϊ

21/10/2025 - 7:14μμ
Χορός και τραγούδι στο gala που κατάφερε να συγκεντρώσει 512.000 δολάρια για την Ελλάδα (φωτ.: THI Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

The Hellenic Initiative: Το ελληνικό πνεύμα έλαμψε στο Λονδίνο – Το gala που συγκέντρωσε πάνω από 400.000€ για την Ελλάδα

21/10/2025 - 5:50μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Γιορτή ελληνικής παράδοσης στο Greekfest της ενορίας Αγίου Δημητρίου – Τον Πόντο θα εκπροσωπήσει η «Ποντιακή Εστία» Μελβούρνης

21/10/2025 - 9:12πμ
Η Αναστασία Οικονομίδου σε φωτογραφία από το προσωπικό της αρχείο
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αναστασία Οικονομίδου: Μια ελληνική φωνή που κάνει τη διαφορά στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και «μαθαίνει» στους Ρώσους τι εστί Ελλάδα

18/10/2025 - 10:17πμ
Αναμνηστική φωτογραφία των μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά με την ελληνική και τη σημαία του Πόντου (φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Ο Πόντος εξακολουθεί να διαμορφώνει την ταυτότητά μας

16/10/2025 - 9:08μμ
Έλληνες μετανάστες χορεύουν στην Αυστραλία (φωτ.: opts.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Our People, Their Stories: Ένας χρόνος, 100 ιστορίες, ένας θησαυρός μνήμης για την ομογένεια της Αυστραλίας

15/10/2025 - 11:59πμ
Τα ελληνικά φεστιβάλ στην Αυστραλία δίνουν την ευκαιρία σε ομογενείς κάθε ηλικίας να γιορτάσουν μαζί την κληρονομιά τους (φωτ.: facebook/Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Δύο νέα ελληνικά φεστιβάλ ετοιμάζονται να ενώσουν και να… ξεσηκώσουν την ομογένεια

14/10/2025 - 10:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Κιλκίς: Ζωντανός ο Εύξεινος Πόντος στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ανανιάδου Σοφία)

Οι Κυριακές στο Άργος Ορεστικό έχουν ποντιακό χρώμα

41 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης)

Διονύσης Σαββόπουλος: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην Αθήνα, λόγω της κηδείας του

1 ώρα πριν
Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου στη διάρκεια της βράβευσής της

Βραβείο στην Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για την ανθρωπιστική της προσφορά – «Το αφιερώνω σε κάθε παιδί του Πόντου»

2 ώρες πριν
Εικόνα από την μεταγωγή των συλληφθέντων για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 11 από τους 37 κατηγορουμένους στην υπόθεση

2 ώρες πριν
Ωτία που δοκίμασαν όσοι και όσες βρέθηκαν στην 21η Βραδιά Ποντιακών Εδεσμάτων στους Επτάμυλους Σερρών, το 2022 (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)

Σέρρες: Γεύσεις και χορός στην 24η Βραδιά Ποντιακών Εδεσμάτων στους Επτάμυλους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign