pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρίτα Αμπατζή: Η Σμυρνιά με τη μοναδική φωνή και τη σύντομη και άδικη ζωή

Το αηδόνι του ρεμπέτικου πέθανε σαν σήμερα, το 1969. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

17/06/2024 - 7:16μμ
Η Ρίτα Αμπατζή όταν ήταν στις δόξες της

Η Ρίτα Αμπατζή όταν ήταν στις δόξες της

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στα προπολεμικά χρόνια δύο ερμηνεύτριες δέσποζαν στο μουσικό προσκήνιο και τη δισκογραφία: Η Ρόζα και η Ρίτα. Και καλά η Ρόζα, ξέρουν όλοι ποια είναι. Η Ρίτα;

Η Ρίτα Αμπατζή ήταν για πολλούς το αηδόνι του ρεμπέτικου. Όμως πολλά συνηγόρησαν στο μην γίνει το μεγάλο όνομα – παρέμεινε στην ιστορία, αλλά για τους μυημένους. 

Έζησε μια πολύ σκληρή και σύντομη ζωή με αρρώστιες και κακουχίες (πέθανε στις 17 Ιουνίου 1969)· στο φινάλε της καριέρας της –ή μάλλον στο β’ μέρος– έκανε μια στροφή λίγο ασυνήθιστη για το ελληνικό τραγούδι. Επιπλέον, πολλοί πίστευαν ότι δεν την βοήθησε το παρουσιαστικό της που μόνο σε ρεμπέτισσα δεν παρέπεμπε. Τουλάχιστον στα νιάτα της.

Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά

Η Σμυρνιά Ρίτα (εκ του Ειρήνη) Αμπατζή, 8 χρονών το 1922, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Κοκκινιά. Ο πατέρας χάθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή· η νέα ζωή ξεκίνησε με δύο τραγωδίες και μια νέα πραγματικότητα μέσα στη φτώχεια.

Είχε επίσης μια αδελφή, τη Σοφία (Φωφώ) Αμπατζή-Καρίβαλη, γνωστή τραγουδίστρια στη ρεμπέτικη σκηνή της σχολής του «Πειραιώς» κατά την προπολεμική περίοδο. Το Καρίβαλη στην ουσία ήταν ψευδώνυμο, για να μην μπερδεύουν τις δύο αδελφές.

Ήταν σε έναν γάμο στη δεκαετία του 1930 όταν τυχαία την άκουσε ο θρυλικός Στελλάκης – κι αμέσως έγινε μούσα όλων των μεγάλων δημιουργών της εποχής, του Τούντα, του Παπάζογλου, του Σκαρβέλη, του Χρυσίνη, του Παντελίδη, του Σέμση, του Ογδοντάκη, του Καρίπη, και όχι μόνο.

Φωνή καθάρια, στιβαρή και περίτεχνη μαζί. Λίγο μετά τη βραδιά της… ανακάλυψης της ξεκίνησε η καριέρα της, με ρεμπέτικα στο κέντρο «Πεταλούδα» στο Φάληρο. Όμως ήταν ήδη παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Σύντομα ο γάμος αυτός διαλύθηκε.

Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε τον σαντουριέρη Στέλιο Κρητικό, με τον οποίον απέκτησε ακόμα ένα παιδί.

Τα χρυσά χρόνια

Όταν ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις η Ρίτα προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην καριέρα και στην υπό διάλυση οικογένειά της. Και μπορεί να μιλάμε για αγνές εποχές, αλλά ο ανταγωνισμός υπήρχε από τότε.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 220 ρεμπέτικα και αμανέδες που χρονολογούνται τη δεκαετία του 1930, και ίσως αλλά τόσα δημοτικά. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που συναγωνίζεται αυτόν της Ρόζας Εσκενάζυ. Να σημειωθεί ότι για να είναι πολύ εμπορικότερος ένας δίσκος οι εταιρείες έβαζαν από τη μία πλευρά τραγούδι με τη Ρόζα και στην άλλη με τη Ρίτα.

«Μαζί με εμένα ήτανε τότες ξακουσμένη η Ρίτα Αμπατζή, είμαστε φιλενάδες, αλλά είμαστε και ο σκύλος με τη γάτα, γιατί τσακωνόμαστε άμα κανένας συνθέτης έδινε της αλληνής κανένα τραγούδι. Σμυρνιά ήτανε η Ρίτα, ωραία φωνίτσα, πήγα και την είδα πριν πεθάνει τώρα το πουλάκι μου. Άρρωστη ήτανε με κακιά αρρώστια» έγραψε η Εσκενάζυ στην αυτοβιογραφία της.

Πάντως στη μεταξύ τους κόντρα η Αμπατζή το 1936 κέρδισε μια νίκη, καθώς έγινε η πρώτη ρεμπέτισσα που πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε να τραγουδάει στην Αμερική.

Η αλλαγή 

Και ενώ όλα κυλούσαν κανονικά, η Κατοχή τα ανέτρεψε όλα. Για έναν περίεργο λόγο, μετά τον πόλεμο η Αμπατζή είναι σαν να… εκτοπίστηκε από το ρεμπέτικο, κυρίως από τις ηχογραφήσεις, αφού έκανε πολύ λίγες και αποσπασματικές. Όμως δεν έμεινε εκτός δουλειάς. Απλά άλλαξε πορεία.

Από την Αμερική και μετά έβαλε στο ρεπερτόριο της παραδοσιακά τραγούδια, τα «βλάχικα» όπως τα έλεγαν απαξιωτικά οι του ρεμπέτικου. Έτσι κέρδιζε το μεροκάματο, και αρκετές φορές με εμφανίσεις εκτός Αθηνών.

Και όταν τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκε εκ νέου το ρεμπέτικο, αρχικά από τους κύκλους της μουσικής διανόησης, η Αμπατζή έμεινε εκτός.

Τι συνέβη; Πολλά έχουν γραφτεί για την περίπτωσή της. Κάποιοι είπαν ότι από ένα σημείο και μετά αφιερώθηκε στο μεγάλωμα των παιδιών της και όλο το παρασκήνιο του τραγουδιού την άφηνε αδιάφορη. Ήθελε απλά την επιβίωση της και της οικογένειας της. Πιθανόν.

Όπως και να έχει, σαν σήμερα το αηδόνι του ρεμπέτικου άφησε την τελευταία πνοή. Στα 55 και λίγο αδικημένη.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο της Αλίκης Διπλαράκου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη 1930» που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

30/10/2026 - 1:11μμ
Βενιζέλος και Ινονού υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλιάς υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ (πηγή: venizelos-foundation.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Οκτωβρίου 1930: Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας – Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

30/10/2026 - 10:35πμ
(Πηγή: greek-genocide.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 9:45μμ
Σε μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις (Φωτ.: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαίρη Μαράντη: Τρία χρόνια χωρίς τη «βασίλισσα της πίστας»

28/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/Βασίλης Τσιτσάνης–
18 Ιανουαρίου 1984)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Συννεφιασμένη Κυριακή»: Το τραγούδι που γεννήθηκε μέσα στη δίνη της Κατοχής

28/10/2026 - 6:02μμ
Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

28/10/2026 - 8:48πμ
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

27/10/2026 - 4:17μμ
Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

27/10/2026 - 12:40μμ
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης και το θαύμα στην Τουρκοκρατία

26/10/2026 - 9:17πμ
(Φωτ.: facebook / ΣΚΗΝΗΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΤΕΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάκυ Αγάθου: Η παρουσιάστρια-φετίχ της ελληνικής τηλεόρασης και το διακριτικό φευγιό της

25/10/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

1 ώρα πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», σε αρχειακή φωτογραφία από παλαιότερη εμφάνισή της (φωτ.: Facebook)

Έδεσσα: Μικρασιατικές μνήμες στο Παρθεναγωγείο από την «Μπίγα»

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

2 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

2 ώρες πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

3 ώρες πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV