pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή: Ο Έλληνας ιπτάμενος που τιμήθηκε με ονοματοδοσία κρατήρα της Σελήνης και ενός αστεροειδούς του ηλιακού συστήματος

Γράφει ο ιστορικός Σπάρτακος Τανασίδης

16/06/2024 - 9:47πμ
Ο Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή (πηγή: greekmos.ru)

Ο Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή (πηγή: greekmos.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη χορεία των σύγχρονων ένδοξων ομογενών της Μαύρης Θάλασσας, ατυχώς αγνώστων για τον ελλαδικό ελληνισμό, κατατάσσεται ο Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή του Ιακώβ (Григорий Яковлевич Бахчиванджи). Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1909 στην Μπρίνκοβσκα του Κράσνονταρ, ενώ από το 1927 έζησε στη Μαριούπολη. Το 1931 κλήθηκε να υπηρετήσει στον σοβιετικό στρατό, όπου τον κέρδισε η αεροναυτική, και έτσι το 1933 πήρε την ειδικότητα τεχνικού εξοπλισμών αεροναυπηγικής, ενώ όνειρό του ήταν να γίνει πιλότος.

Αργότερα πραγματοποίησε το όνειρό του αυτό, αποφοιτώντας ανάμεσα στους καλύτερους από τη στρατιωτική σχολή αεροναυτικής του Ορενμπούργκ.

Από το 1935 υπηρέτησε ως πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων. Χειρίστηκε το πρώτο σοβιετικό αεριωθούμενο. Το 1941 έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αεροπορικό σύνταγμα ειδικών αποστολών. Ως πιλότος-εξολοθρευτής, ο καπετάνιος Μπαχτσιβαντζή συμμετείχε στην άμυνα της Μόσχας, πραγματοποιώντας 70 πτήσεις, 26 αερομαχίες, και καταρρίπτοντας συνολικά γύρω στα 15 γερμανικά αεροπλάνα, μόνος και εντός σμήνους.

Ρωσικό γραμματόσημο με τον Μπαχτσιβαντζή, 2009 (πηγή: greekmos.ru)

Στις 20 Φεβρουαρίου 1942 ο Έλλην ίκαρος είχε το πρώτο του δυστύχημα, όταν το σκάφος του εξερράγη και τραυματίστηκε στο μέτωπο. Ωστόσο, κατόπιν εξιτηρίου, γύρισε στην υπηρεσία του απτόητος και με μεγαλύτερη όρεξη.

Στις 15 Μαΐου 1942 πέταξε το πρώτο αεροσκάφος BΙ-1, αλλάζοντας για πάντα την εποχή της αεριοπροώθησης, όντας ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε αεροπλάνο με πυραυλικό κινητήρα υγρού καυσίμου.

Ο φάκελός του έγραφε: «ανδρείος, ατρόμητος πιλότος-εξολοθρευτής. Κατά την εκτέλεση των πολεμικών αποστολών επέδειξε μοναδική πρωτοβουλία και ανδρεία… Πλοηγεί τα αεροπλάνα με σιγουριά, σε σύννεφα και δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες. Ως πιλότος, είναι ισορροπημένος, ήρεμος, παρακολουθεί αυστηρά την πειθαρχία της πτήσης, πετά με όρεξη».

Ο δις παρασημοφορημένος για τις ανδραγαθίες του Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή έπεσε στις 27 Μαρτίου του 1943 κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, στην περιοχή του Σβερντλόβσκ. Την ημέρα εκείνη, ο άνθρωπος ανέπτυξε για πρώτη φορά στην ιστορία την ταχύτητα των 800 χιλιομέτρων ανά ώρα, πλησιάζοντας το φράγμα του ήχου.

Προτομή στο Σβερντλόβσκ (πηγή: yandex.ru)

Ο ήρωας φαίνεται να διαισθανόταν το τέλος του, καθώς είχε δηλώσει σε μια συνεστίαση στους συνεργάτες του: «Φίλοι μου, ευχαριστώ για όλα, για το μόχθο σας, για την ευχή να υγιαίνω. Αλλά ξέρω ότι θα πέσω με αυτό το αεροπλάνο! Είμαι νηφάλιος και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής μάχης· σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να μην υπάρξουν θύματα. Προχωρώ σε αυτό με την πλήρη συναίσθηση του χρέους».

Για να κατανοηθούν τα λόγια του αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο φρενήρης ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης την εποχή εκείνη, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων ο τεχνολογικός τομέας και η κατάκτηση του Διαστήματος. Ενώ τα σχετικά τεχνολογικά επιτεύγματα βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι δύο υπερδυνάμεις αναλώνονταν σε μια κούρσα τεχνολογικού ανταγωνισμού, στην οποία ο παράγοντας της ανθρώπινης ζωής τοποθετούνταν συχνά σε δεύτερη μοίρα.

Το 1973, αφού ολοκληρώθηκε η διερεύνηση των αιτιών της πτώσης, ο Μπαχτσιβαντζή τιμήθηκε μεταθανάτια με τον ύψιστο βαθμό του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

Στους ώμους του στηρίχθηκε η μετέπειτα κατάκτηση του Διαστήματος από τους Σοβιετικούς. Ο πρώτος στην ιστορία αστροναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν (9/3/1934- 27/3/1968), είχε δηλώσει για τον Έλληνα συνάδελφό του: «Χωρίς την πτήση του Μπαχτσιβαντζή ίσως δεν θα υπήρχε η 12η Απριλίου του 1961», αναφερόμενος στην πρώτη πτήση του ανθρώπου στο Διάστημα.

Σαν σήμερα, το 1968, έφυγε από τη ζωή ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν
Ο Γιούρι Γκαγκάριν (πηγή: wikipedia.org)

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαχτσιβαντζή και ο Γκαγκάριν συνδέονται κατά μια δυστυχή σύμπτωση: Αμφότεροι απογειώθηκαν με πυραυλικό κινητήρα και χάθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα σε ηλικία 34 ετών, και μάλιστα την ίδια ημερομηνία – 27 Μαρτίου, με διαφορά 25ετίας.

Ο Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή κηδεύτηκε στο χωριό Μάλι Ιστόκ, κοντά στο αεροδρόμιο Κόλτσοβο. Αγάλματά του κοσμούν τις πρώην σοβιετικές χώρες.

Το όνομά του φέρουν οδοί, σχολεία, πλατείες και ένας σιδηροδρομικός σταθμός στη Μόσχα.

Μνημείο του Μπαχτσιβαντζή στην Μπρίνκοβσκα (πηγή: greekmos.ru)

Είναι καιρός πια και στην Ελλάδα να ξέρουν και να περηφανεύονται, ότι ο ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας έχει ένα ένδοξο τέκνο, προς τιμήν του οποίου μάλιστα έχει ονομαστεί κρατήρας στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, καθώς και ένας αστεροειδής, και το όνομα αυτού, Γρηγόριος Μπαχτσιβαντζή.

Η τροχιά του αστεροειδούς Μπαχτσιβαντζή (11786 Bakhchivandji) εντός του ηλιακού συστήματος (πηγή: ru.wikipedia.org)

Σπάρτακος Τανασίδης
Ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Σισμανόγλειο Ίδρυμα (2021)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Ρωμιά καθηγήτρια Φιλοσοφίας που λίγοι Έλληνες γνωρίζουν

4/10/2025 - 12:02μμ
Άγιος Θεόδωρος Γαβράς, ο στρατηγός του Πόντου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γαβράς, ο άγιος του Πόντου – Δούκας και από τους επιφανέστερους στρατηγούς του Βυζαντίου

2/10/2025 - 2:59μμ
Ο Ιωάννης Αβραμίδης ανάμεσα σε έργα του, στην αυλή του εργαστηρίου του, το 2012 (φωτ.: Μουσείο Λεοπόλδου / Robert Newald)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννης Αβραμίδης, ένας Πόντιος στη Βιέννη – Ο διεθνούς φήμης γλύπτης με τη μυθιστορηματική ζωή

23/09/2025 - 8:36μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
Ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος σε νεαρή ηλικία. Στο φόντο, σχέδιο του Κ. Σπυράντη που πρωτοδημοσιεύτηκε με το άρθρο του Μ.Ν. στην «Ποντιακή Εστία» για το Πάσχα στη Σάντα (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος (1882-1973): Ο Σανταίος δάσκαλος που βάφτισε ένα χωριό και σαγήνεψε τον Άντονι Μπράιερ

20/08/2025 - 9:11μμ
Άποψη του Παρτίν (Παρθένι) της Κρώμνης (πηγή: kromni.blogspot.com)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πώς ο Στάθης Ακριτίδης έσωσε Έλληνες, τον Αύγουστο του 1921 – Ήταν στο Παρθένι της Κρώμνης όταν έμαθε τα νέα

13/08/2025 - 4:15μμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος (φωτ.: Αρχείο Αρχοντίας Παπαδοπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σαράντης Παπαδόπουλος, ο αγωνιστής: Ο Πόντιος δάσκαλος της Νίκαιας που έβγαινε πάντα μπροστά

30/07/2025 - 6:40μμ
Η Φιλιώ Σιδέρη-Χαϊδεμένου (φωτ.: Συλλογή Χριστίνας Χαραλαμποπούλου)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φιλιώ Χαϊδεμένου: Η ζωντανή μαρτυρία, η ασίγαστη λαλιά των Μικρασιατών προσφύγων

6/06/2025 - 7:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κιλκίς: Νεκρός άνδρας σε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών έξω από ξενοδοχείο στους Ευζώνους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/vonderleyen)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Σκόπια: Αλλάξτε το Σύνταγμα συμπεριλαμβάνοντας την βουλγαρική μειονότητα για να μπείτε στην ΕΕ

2 ώρες πριν
Κατεστραμμένα κτήρια στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, την παλαιστινιακή πόλη στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Δυσκολεύεται η Χαμάς να βρει τα λείψανα όλων των ομήρων, χρειάζεται χρόνο και εξοπλισμό λέει

3 ώρες πριν
Οι δυο 22χρονοι που συνελήφθησαν για το διπλό φονικό στην Φοινικούντα οδηγούνται στον εισαγγελέα Καλαμάτας, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 (Φωτ.: Eurokinissi/Νικήτας Κώτσιαρης)

Καλαμάτα: Την Κυριακή οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων για την διπλή δολοφονία στο κάμπινγκ της Φοινικούντας

3 ώρες πριν

MTV: Τέλος εποχής για το θρυλικό κανάλι που άλλαξε τη σχέση μας με τη μουσική

4 ώρες πριν
Άποψη της Πάφρας, το 1877 (πηγή: eskiturkiye.net/813/bafra)

Ελματσίκ: Το αιματοβαμμένο χωριό της Πάφρας – Επέζησαν μόνο 40 Έλληνες

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign