pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τον Άγιο Στέφανο Κωνσταντινούπολης στον Άγιο Στέφανο Αττικής – 100 χρόνια από την άφιξη των προσφύγων

Την περασμένη Κυριακή ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος βρέθηκε στην πόλη που δημιούργησαν πρόσφυγες που έφυγαν από το χωριό-λιμάνι που υπάγεται στη Μητρόπολη Δέρκων

5/06/2024 - 4:07μμ
Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων - Holy Metropolis of Derkoi)

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων - Holy Metropolis of Derkoi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μάιος του 1924. Αφήνοντας πίσω τα Λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς, 70 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης (τον Άγιο Στέφανο, το Φανάρι, τις Νύμφες, το Αβάσσο, το Τσιφούτ Μπουζάς, κ.α.), και 36 οικογένειες από τη Μικρά Ασία (το Ικόνιο, το Πέρα, το Προκόπι, τη Μάκρη κ.α.) καλούνται να βρουν τον νέο τόπο που θα αποκαλέσουν «σπίτι».

Οι ανταλλάξιμοι –όπως αποκαλούνται όσοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατ’ εφαρμογή της ελληνοτουρκικής Σύμβασης της Λοζάνης–, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Κάτω Πατήσια (τη γνωστή γειτονιά της Αθήνας, τότε εξοχική περιοχή) και το Οίον το Δεκελεικόν κατά τον Όμηρο. Τότε βέβαια, 100 χρόνια πριν, ήταν το Μπογιάτι· σήμερα είναι ο Άγιος Στέφανος, η κωμόπολη των περίπου 10.000 κατοίκων που τείνει να γίνει προάστιο της Αθήνας και είναι γνωστή ως κόμβος λόγω του σιδηροδρομικού σταθμού.

Από τη μετονομασία που παραπέμπει στον Άγιο Στέφανο Κωνσταντινούπολης (Γεσίλκιοϊ), του χωριού-λιμανιού που υπάγεται στη Μητρόπολη Δέρκων, γίνεται σαφές ότι η επιτροπή των προσφύγων επέλεξε το δάσος – δασώδης περιοχή σημαίνει το ομηρικό όνομα. Το μόνο που υπήρχε εκεί ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός «Οίον» που είχε κατασκευαστεί το 1904. Στα 2 χιλιόμετρα ήταν ο οικισμός του (Παλιού) Μπογιατίου, της σημερινής δηλαδή Άνοιξης.

Οι γηγενείς δεν είδαν με καλό μάτι την άφιξη των προσφύγων, τους οποίους φέρονται να αποκαλούσαν Πρό(ς)-Σφιγγες. Ανατολικά των γραμμών του τρένου εγκαταστάθηκαν οι Κωνσταντινουπολίτες και δυτικά οι Μικρασιάτες. Στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι, ξεκίνησαν από το μηδέν λαμβάνοντας κτηματικό κλήρο έναντι 45.000 δραχμών.

Τα πρώτα δίχωρα σπίτια χτίστηκαν το 1926 – όλο αυτό το διάστημα η διαμονή ήταν σε αντίσκηνα. Στην πρώτη απογραφή που έγινε το 1928 στην περιοχή υπήρχαν 800 οικογένειες – είχαν προστεθεί και πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Η εικόνα της Παναγίας της Αβασσιώτισας (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Σε αντίσκηνο γίνονταν και τα μυστήρια, μέχρι να ξεκινήσει η ανέγερση του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λίγο πριν από την Κατοχή. Το ημιτελές κτίσμα έγινε από τους Γερμανούς αποθήκη για ζωοτροφές.

Η κολυμπήθρα και το λιβανιστήρι (δωρεά του Λάζαρου Νικολαΐδη) χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ η εικόνα της Παναγίας της Αβασσιώτισας (14ος αι.), με αναπαράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου, θεωρείται θαυματουργή και έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Την έφερε στην Ελλάδα με κίνδυνο της ζωής του ο Λάζαρος Χαβιαρόπουλος, Κωνσταντινουπολίτης από το Άβασσο.

(Φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

(Φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Την περασμένη Κυριακή στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος τέλεσε σε συγκινητικό κλίμα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ενορίας αλλά και για τη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου μητροπολίτη Δέρκων. Επίσης τέλεσε μνημόσυνο για τις ψυχές των ανταλλαγέντων προσφύγων.

Ως δώρο έλαβε ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισας, ενώ ξεναγήθηκε και στο ιστορικό μουσείο του ναού, όπου φυλάσσονται εικόνες, σταυροί, δισκοπότηρα, αρχεία, κ.ά, που προέρχονται από τα χωριά της Μητρόπολης Δέρκων.

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Στο ιστορικό μουσείο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής (φωτ.: Facebook / Ιερά Μητρόπολις Δέρκων – Holy Metropolis of Derkoi)

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ανταλλαγή των πληθυσμών. «Δεν λησμονούμε το σχοινί του Πατριάρχη και τη θυσία των Ποιμένων» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνου Χολέβα.

«Ο μητροπολίτης Γέρων Δέρκων ζωντάνεψε την ιστορία που “έγραψαν” οι πρόγονοί μας. Ήρθαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και δημιούργησαν, Τους ευχαριστούμε και οφείλουμε να τους τιμούμε» είπε υποδεχόμενη τον υψηλό προσκεκλημένο η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

Στον δικό του χαιρετισμό ο κ. Απόστολος ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας, να εορτάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, και να διδάξουμε την Ιστορία».

Από τη μεριά το ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος τόνισε αναφερόμενος στους πρόσφυγες: «Κι όμως, με τις προσπάθειες, τη νοικοκυροσύνη τους, με το πνεύμα που διέθεταν, ανέπτυξαν τις περιοχές, παρά τα όποια προβλήματα συνάντησαν. Δημιούργησαν ανθηρές οικονομικά κοινότητες».

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες από τα δημοτικά του Αγίου Στεφάνου παρουσίασαν τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς, ενώ δόθηκαν και τα βραβεία διαγωνισμού ζωγραφικής για την Ανταλλαγή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
Ο «Λόφος των Μύλων» στο Κιουτσούκ-κιοϊ, όπως λέγεται σήμερα το Γενιτσαροχώρι (πηγή: Ali Gür/tr.pinterest.com /pin/540291286553610423/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενιτσαροχώρι: Ένα αμιγώς ελληνικό προάστιο των Κυδωνιών στη Μικρά Ασία

21/04/2026 - 1:31μμ
Σκαλωσιές έξω από τον Άγιο Γεώργιο στην ελληνική Σπάρτη της Τουρκίας, στη Μικρά Ασία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας: Ο ελληνορθόδοξος ναός που από τόπος λατρείας γίνεται πολιτιστικό κέντρο

20/04/2026 - 10:25πμ
Από την αφίσα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμη γλυκείας πατρίδας»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη γλυκείας πατρίδας: Οι ιστορίες των Μικρασιατών προσφύγων ζωντανεύουν στη Λευκωσία

18/04/2026 - 11:21πμ
Από την αφίσα της εκδήλωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χρόνης Αηδονίδης: Μικρά Ασία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θράκη συναντιούνται σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον Λυκαβηττό

16/04/2026 - 4:32μμ
Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

11/04/2026 - 7:49μμ
Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

11/04/2026 - 4:59μμ
Έλληνες στρατιώτες στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από το μικρασιατικό μέτωπο (φωτ.: Συλλογή Π. Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλο Σαββάτο, 1923: Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη οι πρώτοι αιχμάλωτοι στρατιώτες από το μέτωπο της Μικράς Ασίας

11/04/2026 - 9:35πμ
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

9/04/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φώτης Κόντογλου: Ο Εσταυρωμένος του στην παλιά πόλη της Ξάνθης, μια εικόνα ευλάβειας και πίστης

9/04/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Peggychoucair / Pixabay)

Χίος: Οικιακή βοηθός κακοποίησε βάναυσα 98χρονο – Τον χτύπησε στο κεφάλι και του έδεσε τα χέρια

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

43 λεπτά πριν
Έργο της Μαρίνας Προβατίδου που φιλοξενείται στην έκθεση (πηγή: facebook / Marina Provatidou)

ΠΟΕ: Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Χρώματα μνήμης – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την τέχνη»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γρ. Τύπου ΓΑΔΑ)

ΕΛΑΣ: Χειροβομβίδα βρέθηκε κρυμμένη σε μπαλκόνι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

ΟΦΗ: Ξέφρενα γιόρτασε το Κύπελλο όλη η Κρήτη – Μεγάλη «παρέλαση» στο Ηράκλειο

2 ώρες πριν
Το πολυσύχναστο λιμάνι της Κερασούντας (τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Η παρουσία πολυάριθμων σκαφών και η επιβλητική προκυμαία επιβεβαιώνουν την ακμάζουσα ναυτιλιακή οικονομία, ενδεικτική της στρατηγικής σημασίας της Κερασούντας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page)

Κερασούντα: Η «Μικρή Μασσαλία» του Πόντου – Η Λέσχη Φίλων ή Κύκλος της Κερασούντας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign