pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αθηνά Σωτηριάδου: Μαζική η συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία

Αφιερωμένες και στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

15/05/2024 - 11:16πμ
Χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατσίγιαννης)

Χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ιδίως στην Αθήνα, θα είναι φέτος η συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό τόνισε στο pontosnews.gr η γενική γραμματέας της ΠΟΕ Αθηνά Σωτηριάδου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις εκδηλώσεις να μη συμμετέχουν μόνο άτομα ποντιακής καταγωγής, αφού η Γενοκτονία των Ποντίων από Νεότουρκους και κεμαλιστές αφορά όλους τους Έλληνες.

Οι φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΕ, υπογράμμισε, είναι αφιερωμένες και στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Για μία ακόμα ο θύτης είναι ο ίδιος…

«Οι Τούρκοι χτύπησαν πριν από περίπου έναν αιώνα τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής, Αρμένιους, Ασσύριους και Πόντιους και πριν από πενήντα χρόνια χτύπησαν και τους Κύπριους. Εισέβαλαν στο νησί και κατέχουν από τότε το μισό τμήμα του. Και στις δύο περιπτώσεις ο θύτης είναι ο ίδιος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μία συγνώμη από το θύτη, είναι λογικό οι θηριωδίες να επαναληφθούν. Η περίπτωση της Κύπρου το δείχνει ξεκάθαρα αυτό», αναφέρει στο pontosnews.gr η γενική γραμματέας της ΠΟΕ.

Η Αθηνά Σωτηριάδου

«Πολύ δραστήρια η νέα γενιά»

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη φέτος συμμετοχή των νέων στις εκδηλώσεις της ΠΟΕ, ιδίως στην πρωτεύουσα η Αθηνά Σωτηριάδου σημειώνει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η νέα γενιά Ποντίων είναι πολύ δραστήρια και ενεργή.

«Το αποτέλεσμα είναι να προσελκύονται ολοένα και περισσότεροι νέοι στις εκδηλώσεις, οι οποίοι επιλέγουν να συμμετάσχουν ενεργά. Ολοένα και περισσότεροι νέοι πλέον αναζητούν και μαθαίνουν διάφορα πράγματα για τους προγόνους τους. Ιδίως για την Αθήνα στη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων συνέβαλλε και το γεγονός ότι είναι πολύ δραστήριο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος και μετά από πολλά χρόνια πραγματοποίησαν τον ετήσιο χορό τους στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο», τονίζει η Αθηνά Σωτηριάδου.

Να σημειωθεί ότι φέτος η νεολαία της ΠΟΕ παρουσιάζει με CR code στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διαθέτει μεταφρασμένο στα αγγλικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Η Γενοκτονία αφορά όλους τους Έλληνες»

Κατά τη γενική γραμματέα της ΠΟΕ, προκειμένου να επιτευχθεί το δίκαιο αίτημα ολόκληρου του ποντιακού λαού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, θα πρέπει οι απόγονοι των θυμάτων να αντιμετωπίζουν το ζήτημα εκ βαθέων και όχι επιφανειακά.

«Πρέπει να βάλουμε βαθιά μέσα μας τους προγόνους μας. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε και έτσι να αγωνιστούμε για τη δικαίωσή τους. Είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική η μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή όλων μας στις εκδηλώσεις αλλά και οπουδήποτε απαιτείται. Η γνώμη μου είναι ότι η Γενοκτονία δεν αφορά μόνο τους Πόντιους αλλά όλους τους Έλληνες. Οι Πόντιοι είναι Έλληνες και υπέστησαν Γενοκτονία. Αυτό πρέπει να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλο τον ελληνισμό εμείς οι Πόντιοι», τονίζει η Αθηνά Σωτηριάδου.

Οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ σε Αθήνα – Πειραιά

Οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 20:00 το βράδυ, στον Πειραιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», όπου ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, σε συνεργασία με το δήμο Πειραιά, διοργανώνουν ένα μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο τιμής και μνήμης, σε κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Ηλία Υφαντίδη.

Η φλόγα στο «Πυρρίχιο Πέταγμα» (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί, στην Πλατεία Συντάγματος και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Όπως εξήγησε η Αθηνά Σωτηριάδου, θα ξεκινήσουν με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στη Μητρόπολη Αθηνών και ομιλία του προέδρου της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Αμέσως μετά οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου στις 12:00 θα γίνει η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με Ευζώνους ενδεδυμένους με τη στολή του Πόντιου Αντάρτη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, χαιρετισμούς από τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και εκπροσώπους φορέων και την κεντρική ομιλία από τον δρ Κλέαρχο Κυριακίδη, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 13:00 θα ξεκινήσει πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 20:30, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγματικό αφιέρωμα στο ενημερωτικό περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ.

Στις 23:00 της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκέντρωση νεολαίας και ανύψωση φαναριών για τις 353.000 αθώες ψυχές. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ξημερώνει 19 Μαΐου».

Το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της «μαύρης» επετείου, στις 18:30, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο μνημείο Γενοκτονίας, ξεκινάει η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς και ομιλία από τον δρ Χρίστο Κληρίδη, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick. Στις 20:15 θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Τέλος, καθημερινά, στα ενημερωτικά περίπτερα της νεολαίας της ΠΟΕ σε πλατεία Συντάγματος (Αθήνα) και πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) πραγματοποιούνται αφιερωματικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε αυτά προβάλλονται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ισπανία – «Έσβησε» την Αργεντινή στον τελικό

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Ρωσία: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Ναντέζντιν «για να μην θέσει σε κίνδυνο όσους τον στηρίζουν»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jan Langhaug)

Νορβηγία: Μνημείο για τα θύματα του νεοναζί εξτρεμιστή Μπρέιβικ

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Ωραιόκαστρο: Εντοπίστηκε νεκρό άτομο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ΙΧ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Athens Open: Ήττα της Σάκκαρη στον τελικό

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Δράμα: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης 46χρονης από δύσβατο σημείο στο Παρανέστι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign