pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Φώτης Μεταξόπουλος γίνεται 89 ετών – Και έχει ζήσει μια συναρπαστική ζωή

Τα μεγάλα ζόρια, η αναγνώριση, η οικογένεια και τα... 120 χρόνια. Του Σπύρου Δευτεραίου

13/05/2024 - 12:35μμ
Ο Φώτης Μεταξόπουλος, το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Ο Φώτης Μεταξόπουλος, το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Έχασα τη μητέρα μου όταν ήμουν 5 ετών, την ώρα που πήγαινε να γεννήσει το τρίτο της παιδί. Θα τον βγάζαμε Δημήτρη. Η τελευταία ανάμνηση που έχω από εκείνη είναι να είμαι έξω από την εκκλησία με την ξαδέρφη μου και να βλέπω τη νεκροφόρα να ανεβαίνει την ανηφόρα της Καλλιθέας. Ευτυχώς βλέπω και τον πατέρα και τη μητέρα μου στον ύπνο μου και έτσι είναι σαν να τους έχω δίπλα μου».

Με αυτά του τα λόγια ο Φώτης Μεταξόπουλος έχει περιγράψει μια από τις πρώτες εικόνες της πολυτάραχης ζωής του. Βρισκόμαστε στο 1940 και εκείνος γεννήθηκε το 1935. Η χώρα στον πόλεμο και ένα νεαρό αγόρι στο γήπεδο της ζωής με γκολ από τα αποδυτήρια. Κάθε αρχή και δύσκολη – ή ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.

Από ασυρματιστής, χορευτής

Στα 19 του ο Φώτης Μεταξόπουλος παρακολούθησε μαθήματα με σκοπό να εργαστεί ως ασυρματιστής στο Εμπορικό Ναυτικό. Όμως τότε είναι που είδε την ταινία Η ζωή του Ροδόλφο Βαλεντίνο και αποφάσισε να ασχοληθεί με το χορό.

Την ίδια χρονιά (1954) ο Άγγελος Γριμάνης, χορογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναζητούσε μέλη για ένα μπαλέτο που θα περιόδευε στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν και δεν προσέλαβε τον άπειρο τότε Μεταξόπουλο, τον σύστησε στην Ελβετίδα χορεύτρια Μύριαμ Σουαζί, που με τη σειρά της τον παρότρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό.

(Φωτ.: Facebook / Fotis Metaxopoulos)

Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του. Η πρώτη επαγγελματική επαφή έγινε στη θεατρική παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο θέατρο του Εθνικού Κήπου σε χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ. Συνέχισε τις θεατρικές του εμφανίσεις και παράλληλα προετοιμαζόταν επί τρία χρόνια στη Σχολή της Σουαζί για να αποκτήσει τελικά το 1957 άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Μιλάμε βέβαια για έναν άνδρα χορευτή στη δεκαετία του 1950 – καταλαβαίνει κανείς ότι αντιμετώπιζε και θέμα σεξουαλικής ταυτότητας. «Κανείς δεν φανταζόταν ότι εγώ ήμουν άντρας. Όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί, κάτι έχει, δεν γίνεται. Υπήρχε προκατάληψη. Στην πρώτη εμφάνιση που έκανα σαν χορογράφος πια στο θέατρο “Βέμπο”, όταν τελείωσε η παράσταση ο κόσμος έλεγε: “Να πάτε να δείτε έναν χορευτή ο οποίος πετάει, άλλα πιο πολύ απ΄ όλα αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι είναι άντρας”», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όταν ο πρωτότοκός του γιος Πάνος τού ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τα βήματά του, ο Φώτης Μεταξόπουλος του επισήμανε ότι πολλές φορές θα αναφερθούν στη σεξουαλική του ζωή και θα αμφισβητηθεί. (Άρα χρειάζεται και γερό στομάχι για να αντέξει τις φήμες και τις κακοήθειες.)

Με τη Ρένα Βλαχοπούλου (φωτ.: Faceboook / Fotis Metaxopoulos)

Οι γυναίκες της ζωής του

«Την πρώτη μου σύζυγο, τη χορεύτρια Μαριάννα Δρίνη, που είναι η μητέρα του γιου μου του Πάνου, την γνώρισα σε ένα μπαλέτο στην Αίγυπτο. Ήταν και παρτενέρ μου στις πρώτες εμφανίσεις μου στο “Ακροπόλ”. Η δεύτερη σύζυγός μου, επίσης παρτενέρ στο χορό, είναι η Νάντια Φοντάνα, με την οποία δεν απέκτησα παιδιά, και η τρίτη μια μαθήτρια από τη σχολή, (Νανά Δόγκα) από την οποία απέκτησα έναν γιο, τον Κοσμά, και μία κόρη, την Κατερίνα.

»Να σας πω ακόμη ότι είμαι παππούς από τον Πάνο που μου έκανε δύο εγγόνια, τον Αντώνη και τον Φώτη, τους οποίους επίσης θα δούμε στο χορό», έχει πει για την προσωπική του ζωή ο  Φώτης Μεταξόπουλος.

Μάλιστα υπάρχει και μια αστεία ιστορία με τη φίλη και συνεργάτιδά του Ρένα Βλαχοπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν φυσικά καλεσμένη και στις τρεις βαπτίσεις. Στην πρώτη, του Πάνου, τον πήρε παράμερα και του έδωσε μια χρυσή λίρα. Το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη και την τρίτη φορά. Μόνο που την τελευταία γύρισε και του είπε: «Εδώ σταματάς, με ξεπαράδιασες!».

Η σχέση του με τη Νάντια Φοντάνα είχε χαρακτηριστεί ως… άκρως εκρηκτική, με έναν χωρισμό πολύ σκληρό.

Βέβαια με τα χρόνια οι σχέσεις τους ηρέμησαν και όταν εκείνη βρέθηκε να αντιμετωπίζει πρακτικά προβλήματα, εκείνος ήταν στο πλευρό της. Άλλωστε, ξέχωρα από την προσωπική τους ζωή, το δίδυμο Μεταξόπουλος-Φοντάνα υπήρξε από τα πιο ονομαστά στο χώρο, κυρίως στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τα εύκολα και τα δύσκολα

Το 2017 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Για τουλάχιστον 14 χρόνια υπήρξε ζευγάρι με τηΣοφία Τρανά και ο χωρισμός τους του έφερε μεγάλη θλίψη. Λίγο αργότερα έπαθε διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ώσπου να έρθουν τα παιδιά μου, αισθάνομαι το αριστερό μου χέρι να μουδιάζει. Και σηκώνομαι απάνω και αρχίζω και κάνω γυμναστική στα χέρια μου για να ανοίξουν και τραγουδάω με “σ”. Και όπως έλεγα “τριακόσια, τετρακόσια, πεντακόσια… χίλια”, στα χίλια έχουν φύγει όλα. Πάω στο νοσοκομείο, εξηγώ στον γιατρό τι γίνεται και μπροστά στον γιατρό με ξαναπιάνει. Όταν έκανα τη μαγνητική, λέει “διπλό εγκεφαλικό”», είχε δηλώσει.

Μετά από αυτή την περιπέτεια άλλαξε η καθημερινότητα του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι πλέον αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο να ασχοληθεί με τον εαυτό του. Έχουν αναλάβει τα παιδιά του όλα τα άλλα.

Μην φανταστείτε όμως ότι μιλάμε για έναν παροπλισμένο. Το αντίθετο. Αισθάνεται ότι είναι γύρω στα 40 ψυχικά, ενώ δεν διστάζει να δηλώσει ότι θέλει να φτάσει τα 120. Του το ευχόμαστε.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

18/07/2026 - 4:10μμ
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

17/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Αρχείο/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: «Έπεσε η αυλαία» για μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου

15/07/2026 - 10:14πμ
Φωτογραφία ομάδας Ελλήνων στρατιωτών σε στιγμές ανάπαυσης (άγνωστη τοποθεσία, Μικρασιατική Εκστρατεία). Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Θεσσαλονίκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Ιουλίου 1921: Το πολεμικό συμβούλιο που έριξε το πρώτο ντόμινο προς τη Μικρασιατική Καταστροφή

15/07/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αθανασία Μουστάκα: Η θεατρίνα που γεννήθηκε πάνω στη σκηνή και έγινε η θρυλική γιαγιά της Αλίκης Βουγιουκλάκη

13/07/2026 - 6:23μμ
Γιάννης Τσαρούχης και Φώτης Κόντογλου με ράσα, στη Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα (πηγή: Instagram / yannis_tsarouchis_foundation). Δίπλα λεπτομέρεια από το έργο του Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: Εθνική Πινακοθήκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσαρούχης και Κόντογλου: Η θυελλώδης σχέση δασκάλου και μαθητή που σημάδεψε τη νεοελληνική τέχνη

13/07/2026 - 5:28μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2026 - 1:26μμ
Σωροί εφημερίδων στα γραφεία της ιστορικής Απογευματινής, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1925: Κυκλοφορεί η Απογευματινή, η ελληνική φωνή της Κωνσταντινούπολης

12/07/2026 - 9:37πμ
(Φωτ.Facebook/ Vintage glamour)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιουλ Μπρίνερ: Ο «βασιλιάς» του Μπρόντγουεϊ ήταν (και) από τη Ρωσία

11/07/2026 - 12:17μμ
Το μνημείο της Ελληνικής Λεγεώνας ανεγέρθηκε στη Λεωφόρο της Σεβαστούπολης, κοντά στο Πανόραμα της Άμυνας της πόλης κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο (φωτ.: RIA Novosti / Αλεξάντρ Πολεγκένκο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η λησμονημένη Ελληνική Λεγεώνα: Οι Πόντιοι που πολέμησαν στη Σεβαστούπολη και περίμεναν 150 χρόνια για ένα μνημείο

10/07/2026 - 5:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

29 λεπτά πριν
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

59 λεπτά πριν
Το κτίσμα στο οποίο βρέθηκε η βαλίτσα με τα ανθρώπινα μέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κυψέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ – Εντοπίστηκε βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλιές οφειλές στην εφορία – Όλες οι προϋποθέσεις

2 ώρες πριν
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Ασημένια μετάλλια για Αντωνάτου στα 100μ. και Κασσαβήτα στη σφυροβολία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign