pontosnews.gr
Σάββατο, 2/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Greek Mafia: Οι αρχηγοί, τα πρωτοπαλίκαρα και πόσο κοστολογούνται τα συμβόλαια θανάτου

Προστασία σε μαγαζιά, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, ναρκωτικά εμπρησμοί και ανθρωποκτονίες – Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος και η εξιχνίαση των υποθέσεων

2/05/2024 - 4:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη (γνωστού στους κύκλους της νύχτας ως «Ζαμπόν») τον περασμένο Ιανουάριο στον Νέο Κόσμο, η διερεύνηση της οποίας φαίνεται να άνοιξε –μαζί με παράλληλες έρευνες– το δρόμο για τη σύλληψη 8 ατόμων που εμπλέκονται στις δολοφονίες του «θείου Τζο» Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Ρουμπέτη, το μόνο συμβόλαιο θανάτου που είχε εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν αυτό του επονομαζόμενου «Αυστραλού» στην Άνω Βούλα το 2018.

Το 80% με το 90% των συμβολαίων θανάτου της Greek Mafia παραμένουν ανεξιχνίαστα, όπως ανέφερε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας στο Action.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι τρίτη σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων στην Ευρώπη, στον συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος – τουλάχιστον όσον αφορά αυτούς που βρίσκονται πίσω από την εντολή για τα συμβόλαια και όχι τους εκτελεστές. Όσοι διαθέτουν πληροφορίες συνήθως κρατούν κλειστά τα στόματά τους.

Τα «αφεντικά»

Στη Greek Mafia η δομή φαίνεται πως είναι ιεραρχική, με αρκετά από τα ηγετικά στελέχη να κινούν τα νήματα μέσα από τις φυλακές. Δρα σε σχεδόν όλο το φάσμα της παραβατικότητας, με ακριβά συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς, προστασία και εμπόριο λευκής σάρκας.

Η δράση τους μετρά ήδη 17 νεκρούς τα τελευταία έξι χρόνια.

Μεταξύ των υποθέσεων που παραμένουν ανεξιχνίαστες είναι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το συμβόλαιο θανάτου του capo dei capi (αφεντικού των αφεντικών) της Greek Mafia ή αλλιώς του «νονού των νονών» Βασίλη Στεφανάκου. Ήταν  απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου 2018 όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έπεφτε νεκρός, «γαζωμένος» με 29 σφαίρες έξω από κτήριο επί της Λεωφόρου Αθηνών, στο Χαϊδάρι, όπου λειτουργούσε ζαχαροπλαστείο και εταιρεία διανομής υγραερίου, την οποία είχε ανοίξει μετά την αποφυλάκισή του το 2016.

Πέραν του Στεφανάκου, μεταξύ των αρχινονών ήταν επίσης ο Γιάννης Σκαφτούρος, όπως και ο Παναγιώτης Βλαστός.

Οι εκτελεστές

Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες 8 «πρωτοπαλίκαρων» της Greek Mafia.

«Ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα, είναι οι τύποι “do the job”», σημείωσε ο Σταύρος Μπαλάσκας, προσθέτοντας ότι η σύλληψή τους είναι ένα βήμα, αλλά αυτό που ουσιαστικά απασχολεί την αστυνομία είναι το ποιοι βρίσκονται από πίσω. «Η Greek Mafia, όπως και η αλβανική μαφία ζει και βασιλεύει, μαζί με τα συμπλεκόμενα συμφέροντα που είναι δισεκατομμυρίων, ενώ έχει παρακλάδια στην Ιταλία και στις ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων ο αστυνομικός αναλυτής.

Όπως εξήγησε οι εκτελεστές για την κάθε δουλειά πληρώνονται ξεχωριστά, ενώ πολλοί από αυτούς απασχολούνται παράλληλα σε επιχειρήσεις βαρόνων και νονών της νύχτας και έχουν μπει σε payroll. «Από εκεί εισπράττουν πολλά χρήματα, κάνουν ταξίδια, κυκλοφορούν με πολύ ακριβά αυτοκίνητα και πουλάνε τη μαγκιά τους. Αλλά είναι ο εκτελεστικός βραχίονας, δεν είναι τα κεφάλια», τόνισε.

Και τα συμβόλαια θανάτου

Τα συμβόλαια θανάτου στην Ελλάδα αρχίζουν από 30.000 και φτάνουν τις 200.000 με 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα.

Εκτιμάται ότι τα πιο ακριβά ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και εκείνη του Βασίλη Στεφανάκου.

Η απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας Αττικής που είχε παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον Μάιο του 2021, αποτελεί την ακτινογραφία της ελληνικής μαφίας, της οποίας βασικός εκτελεστής επί σειρά ετών ήταν ο 44χρονος.

Στις 100 σελίδες ξεδιπλώνεται η διάρθρωση και η δράση των πιο ισχυρών εγκληματικών ομάδων, με έδρα κυρίως την Αττική, ενώ καταγράφονται με ονόματα και διευθύνσεις οι 500 πιο σκληροί στο χώρο της νύχτας. Ο κύκλος της βίας έχει ως στόχο της εξασφάλιση ολόκληρης της «πίτας». Τα κέρδη εκτιμάται άλλωστε ότι φτάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Αναφερόμενος στη δολοφονία Καραϊβάζ, ο αστυνομικός αναλυτής, σχολίασε πως «εκεί χτυπήθηκαν οι ευρωπαϊκές αξίες της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, για αυτό και έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα».

• Αναδημοσίευση από το naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σοφία Ζαχαράκη με τον Άγγελο Συρίγο (κέντρο) στον Τεκέ της Ρούσσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Σ. Ζαχαράκη: «Μεγάλη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» η θεσμική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών της Θράκης

2/08/2025 - 5:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σε εξέλιξη φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου – Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα

2/08/2025 - 4:41μμ
Αύριο το πρωί η 32χρονη μητέρα θα οδηγηθεί στις δικαστικές αρχές ώστε να δώσει εξηγήσεις για όσα της καταλογίζονται (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Παλαιό Φάληρο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στη μητέρα του κοριτσιού

2/08/2025 - 1:47μμ
Στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί από όπου οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου θα φύγουν για νέες περιπέτειες στα ελληνικά νησιά (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η έξοδος των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου

2/08/2025 - 11:35πμ
Εικόνα από τη μεταφορά στο Λιμεναρχείο Φλοίσβου, της γυναίκας που συνελήφθη για την υπόθεση με το κορίτσι που βρέθηκε νεκρό σε παραλία στο Π. Φάληρο (φωτ.: 
Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό κοριτσάκι στο Παλαιό Φάληρο: Στον εισαγγελέα η μητέρα του άτυχου παιδιού

2/08/2025 - 10:00πμ
Ο Απόστολος Διανέλλος, φωτογραφίζεται σε δάσος στα Γρεβενά  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο φύλακας της φύσης των Γρεβενών: Ο Απόστολος Διανέλλος στο φυσικό του περιβάλλον

2/08/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευχάριστος ο σημερινός καιρός με λίγες τοπικές βροχές

2/08/2025 - 8:09πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γλύτωσε τη φυλακή ο 20χρονος μοτοσικλετιστής που έκανε ελιγμούς διαφυγής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

1/08/2025 - 11:58μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

1/08/2025 - 10:50μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό ανασύρθηκε από τη θάλασσα 12χρονο κορίτσι

1/08/2025 - 9:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Ζαχαράκη με τον Άγγελο Συρίγο (κέντρο) στον Τεκέ της Ρούσσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σ. Ζαχαράκη: «Μεγάλη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» η θεσμική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών της Θράκης

11 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Κρήτη: Σε εξέλιξη φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου – Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα

41 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας το περασμένο σαββατοκύριακο (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΠΟΕ: «Κατάσταση ηθικά και θεσμικά ανεπίτρεπτη» η σύλληψη του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

1 ώρα πριν
Ο χάρτης με τα «θαλάσσια πάρκα» της Τουρκίας (φωτ.: glomex)

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

2 ώρες πριν
Ο Βασίλ Τσακαλάρωφ και άλλοι επαναστάτες της Καστοριάς στην κατειλημμένη Κλεισούρα (πηγή: Wikipedia)

Σαν σήμερα: 2 Αυγούστου 1903 – Η εξέγερση του Ίλιντεν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ν. Πετριτσίου Οι Αργοναύτες  Σύλλογος Ποντίων Νέου Πετριτσίου)

Ποντιακό γλέντι απόψε με τους «Αργοναύτες» του Νέου Πετριτσίου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign