pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μαθητές συμμετείχαν σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό και πλέον σώζουν ζωές!

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη φιλοξένησε το «Kids Save Lives Championship 2024»

15/04/2024 - 11:23πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεκάδες μαθητές γονατισμένοι πάνω από άτομα που υποτιθέμενα έχουν πάθει καρδιακή ανακοπή, προσπαθούν να τα επαναφέρουν στη ζωή. Με άρτια τεχνική και απόλυτη συγκέντρωση, επαναλαμβάνουν με σταθερή συχνότητα τις θωρακικές συμπιέσεις, ενώ στο χρόνο που απαιτείται προχωρούν σε εμφυσήσεις διάσωσης.

Η οθόνη που είναι συνδεδεμένη με το πρόπλασμα στο οποίο ασκούνται, δείχνει πως η ποιότητα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) είναι εξαιρετική.

Πρόκειται για την εξάσκηση που έκαναν μαθητές στο Πολιτιστικό Κέντρο του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο είχε μετατραπεί σε προπονητήριο πρώτων βοηθειών, λίγη ώρα πριν περάσουν στη διπλανή αίθουσα όπου έλαβαν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ «Kids Save Lives Championship 2024», τον οποίο διοργάνωσε η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τα παιδιά διαγωνίζονται στην ΚΑΡΠΑ, που σημαίνει δύο δεξιότητες: Θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις διάσωσης. Υπάρχει μια δουλειά που έχει γίνει από πριν, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός από το κάθε σχολείο έχει πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, δωρεάν μέσω του Kids Save Lives (KSL).

»Στη συνέχεια –και με τη βοήθεια ίσως ενός μέντορα στην αρχή– εκπαιδεύει όλο το σχολείο και στο διαγωνισμό φέρνει τρία παιδιά, δύο βασικούς και έναν αναπληρωματικό, για να διαγωνιστούν στην ΚΑΡΠΑ με παιδιά άλλων σχολείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Αθανασούλα, μέλος του KSL, υπεύθυνη εκπαιδευτών και project manager του διαγωνισμού.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στον πρωτοπόρο αυτόν διαγωνισμό που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά, φέτος συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 160 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με φυσική συμμετοχή 1.000 και περισσότερων αθλητών και αθλητριών, εκπαιδευτικών, γονέων, εθελοντών και άλλων προσκεκλημένων.

Το Σάββατο διαγωνίστηκαν οι μαθητές Λυκείου και ακολούθησαν οι μαθητές γυμνασίου, ενώ την Κυριακή το χώρο κατέκλυσαν μαθητές από περισσότερα από 70 δημοτικά σχολεία.

«Να θυμάστε ότι οι πρώτες βοήθειες δεν πάνε ποτέ με τη βία. Οι πρώτες βοήθειες πάνε πάντοτε με την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Αν ένα παιδί μάθει από μικρό ότι μπορεί με τα δυο του χέρια να βοηθήσει, αυτό θα το έχει πάντα στο μυαλό του μεγαλώνοντας. Δύσκολα να δούμε παιδιά που εκπαιδεύουμε ή παιδιά που είναι εκπαιδευτές μας να “ξυλοφορτώνουν” κάποιον επειδή είναι πιο αδύναμος», τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό που γέμισε την αίθουσα ο Αναστάσιος Στεφανάκης, πρόεδρος και ιδρυτής του KSL και επιστημονικά υπεύθυνος του μαθητικού διαγωνισμού.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην τελική φάση του διαγωνισμού, οι μαθητές έξι σχολείων κάθε φορά προχωρούσαν ταυτόχρονα σε ΚΑΡΠΑ, ενώ ειδική εφαρμογή, εγκεκριμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, «μετρούσε» την ποιότητα των κινήσεών τους βγάζοντας ένα ποσοστό με άριστα το 100%. Τα ζευγάρια διασωστών δούλευαν διαδοχικά και μοιράζονταν το χρόνο, με το ένα μέλος να δίνει πρώτες βοήθειες και το άλλο να κρατά το ρυθμό, ενώ στη διάρκεια άλλαζαν ρόλους.

«Η διαδικασία γίνεται με συνεργασία. Αυτό το μήνυμα ισχύει και στην κανονική μας τη ζωή, σε μια καρδιακή ανακοπή είναι ομαδική προσπάθεια να σώσουμε τον άνθρωπο», θύμισε στους διαγωνιζόμενους ο Αν. Στεφανάκης.

Από την κάθε κατηγορία προέκυπταν τέσσερις νικητές –δύο στην τρίτη θέση, ένας στη δεύτερη και ένας στην πρώτη– οι οποίοι κερδιζαν μετάλλια, πιστοποιημένα σεμινάρια, προπλάσματα, αλλά και αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές για τα σχολεία τους.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο διαγωνισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, είχε την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δήμου Πέλλας, τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, αλλά και την υποστήριξη δεκάδων δωρητών και 100 εθελοντών εκπαιδευτών.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο Τραμπ πιέζει για να ακριβύνουν τα φάρμακα στην Ευρώπη

12/06/2026 - 4:01μμ
Γυναίκα κάνει ένεση με φάρμακο της κατηγορίας GLP-1
ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα για αδυνάτισμα συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, δείχνει μεγάλη μελέτη

6/06/2026 - 12:51μμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: 1,5 εκατομμύριο θάνατοι ετησίως από μολυσμένα τρόφιμα – Στο «στόχαστρο» τα παιδιά κάτω των 5 ετών

4/06/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/matthiasboeckel-3930681/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση παρτίδας γνωστής συσκευασμένης σαλάτας λόγω λιστέριας

3/06/2026 - 5:37μμ
Στιγμιότυπο από την κεντρική αγορά Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Αναστάσιος Ναρεκιάν)
ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και υγεία: Νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση με αυξημένο κίνδυνο για 20 παθήσεις

3/06/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα ελπίδα για τον καρκίνο στο πάγκρεας: Χάπι φαίνεται να διπλασιάζει τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών

1/06/2026 - 8:33μμ
Συντονιστής του προγράμματος U-Report της UNICEF φορά προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έμπολα στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Marie Jeanne Munyerenkana)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προκρίνει πειραματικές θεραπείες και νέα εμβόλια για το στέλεχος που πλήττει το Κονγκό

30/05/2026 - 11:23μμ
Διάφορες εφαρμογές σε κινητό τηλέφωνο, για πρόσβαση στα social media (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΥΓΕΙΑ

«Τα social media είναι σαν το κάπνισμα για τα παιδιά»: Σήμα κινδύνου από Βρετανούς γιατρούς

27/05/2026 - 5:54μμ
Μέρος της εξωτερικής άποψης της έδρας του ΠΟΥ στη Γενεύη (φωτ. αρχείου: EPA/ Salvatore di Nolfi)
ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον έμπολα: Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό, είμαστε ένα βήμα πίσω

25/05/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/nickype-10327513/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Νέο «μπλόκο» στη λιανική πώληση ξηρού άνθους κάνναβης

21/05/2026 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συγκίνηση και φόρος τιμής στους εκτελεσμένους της Κατοχής στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

47 λεπτά πριν
Ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ κατά την επίσημη τελετή μετονομασίας του αεροδρομίου των Κυθήρων σε «Αλέξανδρος Αριστοτέλης Ωνάσης». 5 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Μητροπολίτης Κυθήρων: Θα διαθέσει την αύξηση των αποδοχών του για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ιnstagram/lovedandvxoxo
Vicki Vlahos)

Αθώα η Ελληνίδα ομογενής σχεδιάστρια που «έντυνε» τα καλλιστεία Miss Universe – Τέλος σε δικαστική διαμάχη 4 εκατ. δολαρίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Πακιστάν: «Οριστικοποιήθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν» – Κοντά στο τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορικό ορόσημο για τον Ίλον Μασκ: Η περιουσία του ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign