pontosnews.gr
Κυριακή, 8/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μαθητές συμμετείχαν σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό και πλέον σώζουν ζωές!

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη φιλοξένησε το «Kids Save Lives Championship 2024»

15/04/2024 - 11:23πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεκάδες μαθητές γονατισμένοι πάνω από άτομα που υποτιθέμενα έχουν πάθει καρδιακή ανακοπή, προσπαθούν να τα επαναφέρουν στη ζωή. Με άρτια τεχνική και απόλυτη συγκέντρωση, επαναλαμβάνουν με σταθερή συχνότητα τις θωρακικές συμπιέσεις, ενώ στο χρόνο που απαιτείται προχωρούν σε εμφυσήσεις διάσωσης.

Η οθόνη που είναι συνδεδεμένη με το πρόπλασμα στο οποίο ασκούνται, δείχνει πως η ποιότητα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) είναι εξαιρετική.

Πρόκειται για την εξάσκηση που έκαναν μαθητές στο Πολιτιστικό Κέντρο του δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη, το οποίο είχε μετατραπεί σε προπονητήριο πρώτων βοηθειών, λίγη ώρα πριν περάσουν στη διπλανή αίθουσα όπου έλαβαν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ «Kids Save Lives Championship 2024», τον οποίο διοργάνωσε η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωές».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Τα παιδιά διαγωνίζονται στην ΚΑΡΠΑ, που σημαίνει δύο δεξιότητες: Θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις διάσωσης. Υπάρχει μια δουλειά που έχει γίνει από πριν, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός από το κάθε σχολείο έχει πιστοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, δωρεάν μέσω του Kids Save Lives (KSL).

»Στη συνέχεια –και με τη βοήθεια ίσως ενός μέντορα στην αρχή– εκπαιδεύει όλο το σχολείο και στο διαγωνισμό φέρνει τρία παιδιά, δύο βασικούς και έναν αναπληρωματικό, για να διαγωνιστούν στην ΚΑΡΠΑ με παιδιά άλλων σχολείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Αθανασούλα, μέλος του KSL, υπεύθυνη εκπαιδευτών και project manager του διαγωνισμού.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στον πρωτοπόρο αυτόν διαγωνισμό που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά, φέτος συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 160 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με φυσική συμμετοχή 1.000 και περισσότερων αθλητών και αθλητριών, εκπαιδευτικών, γονέων, εθελοντών και άλλων προσκεκλημένων.

Το Σάββατο διαγωνίστηκαν οι μαθητές Λυκείου και ακολούθησαν οι μαθητές γυμνασίου, ενώ την Κυριακή το χώρο κατέκλυσαν μαθητές από περισσότερα από 70 δημοτικά σχολεία.

«Να θυμάστε ότι οι πρώτες βοήθειες δεν πάνε ποτέ με τη βία. Οι πρώτες βοήθειες πάνε πάντοτε με την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Αν ένα παιδί μάθει από μικρό ότι μπορεί με τα δυο του χέρια να βοηθήσει, αυτό θα το έχει πάντα στο μυαλό του μεγαλώνοντας. Δύσκολα να δούμε παιδιά που εκπαιδεύουμε ή παιδιά που είναι εκπαιδευτές μας να “ξυλοφορτώνουν” κάποιον επειδή είναι πιο αδύναμος», τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό που γέμισε την αίθουσα ο Αναστάσιος Στεφανάκης, πρόεδρος και ιδρυτής του KSL και επιστημονικά υπεύθυνος του μαθητικού διαγωνισμού.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην τελική φάση του διαγωνισμού, οι μαθητές έξι σχολείων κάθε φορά προχωρούσαν ταυτόχρονα σε ΚΑΡΠΑ, ενώ ειδική εφαρμογή, εγκεκριμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, «μετρούσε» την ποιότητα των κινήσεών τους βγάζοντας ένα ποσοστό με άριστα το 100%. Τα ζευγάρια διασωστών δούλευαν διαδοχικά και μοιράζονταν το χρόνο, με το ένα μέλος να δίνει πρώτες βοήθειες και το άλλο να κρατά το ρυθμό, ενώ στη διάρκεια άλλαζαν ρόλους.

«Η διαδικασία γίνεται με συνεργασία. Αυτό το μήνυμα ισχύει και στην κανονική μας τη ζωή, σε μια καρδιακή ανακοπή είναι ομαδική προσπάθεια να σώσουμε τον άνθρωπο», θύμισε στους διαγωνιζόμενους ο Αν. Στεφανάκης.

Από την κάθε κατηγορία προέκυπταν τέσσερις νικητές –δύο στην τρίτη θέση, ένας στη δεύτερη και ένας στην πρώτη– οι οποίοι κερδιζαν μετάλλια, πιστοποιημένα σεμινάρια, προπλάσματα, αλλά και αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές για τα σχολεία τους.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο διαγωνισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, είχε την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δήμου Πέλλας, τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Ιατρικό Σύλλογο Χαλκιδικής, αλλά και την υποστήριξη δεκάδων δωρητών και 100 εθελοντών εκπαιδευτών.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay.com/Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Foodwatch: Μήνυση κατ’ αγνώστων για την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από Nestlé και Lactalis

21/01/2026 - 5:06μμ
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)
ΥΓΕΙΑ

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

10/01/2026 - 12:44μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση προϊόντων σοκολάτας Milka – Ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώσουν

10/01/2026 - 9:05πμ
(Φωτ. αρχείου: Sasin Tipchai / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Μεταμοσχεύσεις: Δώρα ζωής από 50χρονο που απεβίωσε στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου»

7/01/2026 - 4:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΥΓΕΙΑ

Nestlé: Εθελοντική ανάκληση προϊόντων βρεφικού γάλακτος

6/01/2026 - 6:11μμ
«Bukolika»: Γλυπτό του Martin Mayer στις όχθες του ποταμού Ίζαρ, στο Μόναχο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS – Ποιοι είναι δικαιούχοι

23/12/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)
ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

21/12/2025 - 12:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε σκηνή με τον Λιου Αΐρες (πηγή: αρχείο MGM)

Λάνα Τάρνερ: Από pin-up φαντασίωση σε εθνικό σκάνδαλο

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Νέα Τηλεόραση Κρήτης)

Με λαμπρότητα και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

48 λεπτά πριν
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη μεταγωγή του Μαροκινού κατηγορουμένου για διακίνηση μεταναστών στον ανακριτή (φωτ.: Κώστας Αναγνώστου/ EUROKINISSI)

Χίος: Προφυλακίστηκε ο Μαροκινός κατηγορούμενος για το ναυάγιο – Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης στο Κιλκίς

Κιλκίς: Οι πρόσφυγες στη Μακεδονία – Από την τραγωδία του ξεριζωμού στην εποποιία της αποκατάστασης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Διαμαντίδης, Βαμβακίδης, Μουμουλίδης: Τρεις Πόντιοι της τέχνης –κι ένα «Ροδάφ’νον»– σε μια σκηνή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign