pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φώτης Κόντογλου: «Ρεμβασμοί στο Καστρί» – Ένα κείμενο γραμμένο τον Ιούλιο του μακρινού 1940

Ζώντας σε ένα προσφυγικό σπιτάκι στη Νέα Ερυθραία, ο Φ. Κόντογλου σχολιάζει τον πλούτο που συναντά (ήδη από τότε) στο Καστρί

15/07/2024 - 7:32μμ
Σκίτσα του Φώτη Κόντογλου από το καλοκαίρι του 1940 (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Σκίτσα του Φώτη Κόντογλου από το καλοκαίρι του 1940 (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το καλοκαίρι του 1940, όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια της αγαπημένης του συζύγου, Μαρίας, ο μεγάλος Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου έζησε ένα διάστημα στη Νέα Ερυθραία, σε ένα σπιτάκι προσφυγικό. Τα βράδια, όπως περιγράφει, έκανε βόλτες στο Καστρί, ανάμεσα στις μεγαλόπρεπες επαύλεις και τις βίλες. Τις σκέψεις του για όλα αυτά τα πλούτη αποτυπώνει στο κείμενο που ακολουθεί.

Όπως γράφουν και οι απόγονοί του στη σελίδα τού facebook «Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο», που δημοσίευσαν το κείμενο:

«Ο Κόντογλου δεν αγάπησε ποτέ τα χρήματα και τα πλούτη, γι’ αυτό και τα απαρνήθηκε εκούσια ενώ μπορούσε να τα αποκτήσει, για να μην προδώσει τις ιδέες του. Πλείστες όσες φορές παρέδωσε έργα που έμειναν στην αιωνιότητα και υμνήθηκαν από σημαντικούς ανθρώπους αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ! Το κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα είναι σκληρό, όπως σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Κόντογλου αλλά και όπως η αλήθεια είναι πολλές φορές σκληρή.

»Έχει γραφτεί τον Ιούλιο του 1940, όταν εκδηλώθηκε η σοβαρή ασθένεια της αγαπημένης του Μαρίας που την ταλαιπώρησε για όλη της τη ζωή. Το καλοκαίρι αυτό στη Νέα Ερυθραία το θυμότανε πάντα η μητέρα μας η Δεσπούλα και μας διηγότανε διάφορες ιστορίες. Έτσι όπως το έζησε εκείνη, με τα δικά της, πολύ διαφορετικά, μάτια, ενός παιδιού δώδεκα ετών. Έστω κι αν η πραγματικότητα προμηνούσε θύελλες και δυστυχίες.

»Πριν από έναν μήνα η Γαλλία είχε παραδοθεί, κι η Αγγλία προσπαθούσε να σταθεί όρθια μ’ ό,τι της είχε απομείνει μετά τη Δουνκέρκη (Dunkerque).

»Η τρομερή σκιά του ναζισμού και του φασισμού απλωνότανε πάνω απ’ όλη την Ευρώπη. Και πολύ γρήγορα θα σκέπαζε και την Ελλάδα.

(Πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Ρεμβασμοί στο Καστρί – Ιούλιος 1940

Καθόμουνα στην Ερυθραία σ’ ένα σπίτι προσφυγικό, για ν’ αλλάξει τον αέρα της η Μαρία που ήτανε άρρωστη. Από κει έκανα κατά το βράδυ καμιά βόλτα στο Καστρί και σεργιάνιζα τις βίλες, σα να ’τανε δικές μου. Πίσω από την Πεντέλη έβγαινε το φεγγάρι, σαν κρύο μαρμαρένιο κεφάλι. Συλλογιζόμουνα πού τα βρίσκουνε τόσα λεφτά και κάνουνε μεγάλα κι ακριβά σπίτια. Ένα έργο μου δεν κάνει ούτε όσο ένα σκαλοπάτι. Τι λουλούδια, τι νερά, τι μάρμαρα, τι σιντριβάνια, τι αυτοκίνητα, γυαλιστερά σα μπουκάλια, τι υπηρεσίες, παραμάνες, περιβολαρέοι.

Τρυπωμένοι μέσα στην πρασινάδα, που δεν την τρυπά ο ήλιος, σα να μη θέλουνε να τους βλέπει κανένας, μηδέ και θέλουνε να δούνε κανέναν. Περιζωσμένοι με κάγκελα αψηλά, σα να λένε στο φουκαρά που περνά απ’ όξω και κοιτάζει ανάμεσα από τα κάγκελα «σου απαγορεύω και να βλέπεις ακόμη μέσα». Καμιά υπηρέτρια φαίνεται, οι νοικοκυραίοι όμως είναι πάντα άφαντοι. Καμιά φορά στη βεράντα βλέπεις και καμιά κυρία, μέσα, βαθιά, μα δεν προσέχει σε τίποτα, μονάχα τον εγωισμό της και τον άρχοντα τον άντρα της και τους έξυπνους πλούσιους φίλους, που λένε αξιοπρεπείς ανοησίες. Απ’ όξω η χοντρή παραμάνα έχει μέσα σ’ ένα καρότσι ένα μωρό και το σεργιανά. Του μιλά σε ξένη γλώσσα (εδώ στα πόδια της Πεντέλης, ακόμα σώνει και καλά κάνουνε τους Γάλλους αφού διαλύθηκε η Γαλλία και τους Εγγλέζους που ψυχομαχάνε).

Περιφρονημένος περπατώ στο δρόμο και κοιτάζω τα λουλούδια μιας μεγαλόπρεπης βίλας, που και κείνα είναι βαμμένα με χτυπητά χρώματα σαν τη φτιασιδωμένη κυρά τους. Δε ζουλεύω, γιατί για μένα είναι κείνα τα ογρά κάστρα σα νεκροταφεία.

Αν μου χαρίζανε μια τέτοια έπαυλη δε θα την έπαιρνα. Το πλούτος που ξοδέψανε θα ’θελα να το είχα στα χέρια μου, για να το κάνω όχι χοντροφάναρα νεόπλουτα, μα πράματα ωραία, αιώνια, πνευματικά έργα.

Γυρίζω στο φτωχό σπιτάκι που με περιμένει η Μαρία, η Δεσπούλα και το μικρό γατάκι μας, η Γκιουζέλ, που τη φέραμε με τη μάνα της νιογέννητη μέσα σ’ ένα καλάθι. Σ’ ένα καμαράκι φτιάνω κάτι εικονίσματα που μου παραγγείλανε. Η βιβλιοθήκη μου είναι ένα κασόνι.

Ξεμακραίνω τα βήματά μου από την πλούσια εκείνη νεκρούπολη, μουρμουρίζοντας μέσα στο νου μου το συγκινητικό τραγουδάκι ενός ξεχασμένου ποιητή:

δεν μου αρέσουν λείρια
και κρίνοι κηπευτοί
μόνον μ’ αρέσει η οσμή
του επανθούντος θύμου
μ’ αρκεί αυτή

15 Ιουλίου 1940
Φώτης Κόντογλου

• Πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original – Φώτη Κόντογλου Αρχείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

2/10/2026 - 6:40μμ
Ο Νίκος Καζής είναι ο Πάρης και η Αντιγόνη Βαλάκου η Ιουλιέτα στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1961, από το Εθνικό Θέατρο (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καζής: Ο ξεχασμένος ζεν πρεμιέ

1/10/2026 - 4:18μμ
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

1/10/2026 - 1:59μμ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

29/09/2026 - 2:34μμ
(Εικ.: pikabu.ru)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας: Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1831 στο Ναύπλιο

27/09/2026 - 1:26μμ
Ο Νικόλαος Πλαστήρας έφιππος, στη Μικρά Ασία, γύρω στο 1922 (πηγή: commons.wikimedia.
org/wiki/
File:PLASTIRAS-1922)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Τσακίστε το Συναγερμό»: Το μανιφέστο Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών στην αναπληρωματική εκλογή Έβρου του ’53

27/09/2026 - 11:06πμ
Δείπνο της εκστρατείας «Golden Rule» στο Willard Hotel της Ουάσινγκτον, 24 Οκτωβρίου 1924 (φωτ.: 	
Library of Congress / National Photo Company Collection)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1924: Τα κύπελλα των ορφανών από τη Μικρασία σε δείπνο της Νέας Υόρκης

25/09/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κέρκυρα: Τιμήθηκαν τα 110 χρόνια από την άφιξη του σερβικού στρατού στα Ιόνια Νησιά

24/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Μπελίντα: Το αηδόνι του μουσικού θεάτρου που «πέταξε» νωρίς

21/09/2026 - 5:14μμ
«The New York Times», 6 Νοεμβρίου 1921: δημοσίευμα για τις αναφορές σχετικά με τις σφαγές και τις εκτελέσεις Ελλήνων στον Πόντο (φωτ.: The New York Times, 6 Νοεμβρίου 1921, σελ. 22)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η Αμάσεια μέσα από τα μάτια των Αμερικανών

21/09/2026 - 9:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Euroleague: Σκόρπισε τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός στο T-Center

2 ώρες πριν
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

3 ώρες πριν
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV