pontosnews.gr
Τρίτη, 26/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας τσακώνονται οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων

Στο VMRO-DPMNE πέφτει βαρύς ο προσδιορισμός «Βόρεια»

4/04/2024 - 6:50μμ
Ο πρόεδρος του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είναι υπέρ της χρήσης της συνταγματικής ονονασίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ο πρόεδρος του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είναι υπέρ της χρήσης της συνταγματικής ονονασίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα ονομασία της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε χθεσινοβραδινή τους τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι σημείωσε ότι οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, λόγω της επίμονης στάσης του να μην χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία («Βόρεια Μακεδονία»).

Ο Μίτσκοσκι, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κατονομάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, δήλωσε –και μάλιστα με εμφατικό τρόπο– πως για τον ίδιο το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για το λαό και τη χώρα μου. Πάνω σ’ αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου» ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Ο Κοβάτσεφσκι απάντησε σε αυτό ότι ο Μίτσκοσκι δεν μπορεί να αλλάξει θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει διόλου θέση. «Όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Όταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ.

»Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς. Η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών, το VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος SDSM.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναμετρηθούν ο νυν πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / N. Φραγκόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA/Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπαϊρού – Αμφίβολο το αποτέλεσμα

25/08/2025 - 8:31μμ
(Φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε νοσοκομείο

25/08/2025 - 5:56μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο, όπου το κοντέρ δείχνει 221 χλμ/ώρα και... ανεβαίνει
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο υπουργός Μεταφορών έφαγε κλήση για τροχαία παράβαση – Και τη χλεύη των χρηστών του x.com

25/08/2025 - 1:46μμ
Εθνοφρουρά στους δρόμους της Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/Mattie Neretin)
ΚΟΣΜΟΣ

Με όπλα στους δρόμους της Ουάσιγκτον η εθνοφρουρά που έστειλε ο Τραμπ – Οξύνεται η κόντρα με τους Δημοκρατικούς

25/08/2025 - 8:38πμ
Η ουκρανική σημαία κυματίζει στο Μνημείο Ανεξαρτησίας, στην ομώνυμη πλατεία του Κιέβου (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Λαβρόφ: Μια ομάδα χωρών θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια μιας ουδέτερης Ουκρανίας, εκτός ΝΑΤΟ και χωρίς πυρηνικά

25/08/2025 - 12:00πμ
Ουκρανή φορά τη σημαία της χώρας της στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση (φωτ.: EPA/Salvatore Di Nolfi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους – Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τρία χωριά στο Ντονέτσκ

24/08/2025 - 8:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Η πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Νετανιάχου

24/08/2025 - 12:57μμ
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παλαιότερη συνάντηση στο Όσλο (φωτ.: EPA/ OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Δίνει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αξίας 590 εκατ. ευρώ

24/08/2025 - 12:25μμ
Άνδρες της αμερικανικής Εθνοφρουράς περιπολούν κοντα στο Μνημείο του Ουάσινγκτον, στο πάρκο National Mall στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΚΟΣΜΟΣ

«Washington Post»: Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα και στο Σικάγο

24/08/2025 - 8:58πμ
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία (φωτ.: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Διαδήλωση για την αποχώρηση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Γκιούμρι

23/08/2025 - 8:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η πλατεία του Σταυροχωρίου (φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός και Εθελοντικός Σύλλογος Σταυροχωρίου)

Ποντιακό γλέντι στο Σταυροχώρι Κιλκίς

3 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μέλη της ομογένειας στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (φωτ.: EUROKINISSI)

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Σουηδία: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ομιλία παρουσία του βασιλιά

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Δάφνη Σκύδρας: 75χρονος σκότωσε συγχωριανό του και τον έκρυψε – Τον έσυρε με το αυτοκίνητο μέχρι τη χωματερή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Super League: Ανατροπή και νίκη για τον Λεβαδειακό

5 ώρες πριν
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος: Επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για την παράνομη κράτηση πέντε Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

6 ώρες πριν
Ποντιάκια της ομογένειας στον  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Κατάνυξη και γλέντι στο πανηγύρι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης για τον Δεκαπενταύγουστο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign