pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας τσακώνονται οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων

Στο VMRO-DPMNE πέφτει βαρύς ο προσδιορισμός «Βόρεια»

4/04/2024 - 6:50μμ
Ο πρόεδρος του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είναι υπέρ της χρήσης της συνταγματικής ονονασίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ο πρόεδρος του SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είναι υπέρ της χρήσης της συνταγματικής ονονασίας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα ονομασία της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε χθεσινοβραδινή τους τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι σημείωσε ότι οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, λόγω της επίμονης στάσης του να μην χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία («Βόρεια Μακεδονία»).

Ο Μίτσκοσκι, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κατονομάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, δήλωσε –και μάλιστα με εμφατικό τρόπο– πως για τον ίδιο το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για το λαό και τη χώρα μου. Πάνω σ’ αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου» ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Ο Κοβάτσεφσκι απάντησε σε αυτό ότι ο Μίτσκοσκι δεν μπορεί να αλλάξει θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει διόλου θέση. «Όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Όταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ.

»Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς. Η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών, το VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος SDSM.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναμετρηθούν ο νυν πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / N. Φραγκόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

19/01/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EPA / Claudio Onorati
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο σχεδιαστής Βαλεντίνο – Ο τελευταίος αυτοκράτορας της μόδας

19/01/2026 - 8:38μμ
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

19/01/2026 - 5:52μμ
Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

19/01/2026 - 4:56μμ
Εικόνα από drone της ισπανικής πολιτικής προστασίας δείχνει τα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Πολιτική Προστασία της Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηρογραμμές

19/01/2026 - 3:31μμ
Δανοί στρατιώτες μόλις έχουν αποβιβαστεί στο Νουουκ της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο νησί της Αρκτικής (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Απάντηση στον εκβιασμό Τραμπ για τη Γροιλανδία με το «εμπορικό μπαζούκα»

19/01/2026 - 1:19μμ
Μία από τις εισόδους στο Λούβρο (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

«Ληστεία του αιώνα» στο Λούβρο: Νέο βίντεο αποκαλύπτει την εισβολή με αλυσοπρίονο

19/01/2026 - 12:07μμ
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Χ/Eleanorinthesky)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένων – «Τα βαγόνια εκτοξεύθηκαν από τις ράγες»

19/01/2026 - 9:47πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της – Η γυναίκα είχε εξαφανιστεί πριν από 10 μέρες

19/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ανδαλουσία

19/01/2026 - 12:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Τα Σούρμενα τιμούν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΣΑΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία για τα ταξί της Αττικής

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Λεβαδειακός έτοιμος για… Ευρώπη – Ανάσανε ο Ατρόμητος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

7 ώρες πριν
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign