pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ο φιλήκοος των ξένων…»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

31/03/2024 - 4:54μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, ακολουθούν πολιτικές που δίνουν την εντύπωση και στους ξένους ότι η χώρα μας είναι ένα μη κράτος, με το ρόλο που παίζουν οι ξένες πρεσβείες να έχει πάρει χαρακτήρα εθνικής απειλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «βασιλικότερος του βασιλέως».

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι στείλαμε όπλα πρώτοι, αφού ο κατάλογος με τα όπλα και τα πυρομαχικά που στείλαμε με το ξέσπασμα του πολέμου ήταν έτοιμος πριν από την εισβολή, ενώ η παράδοσή τους έγινε απευθείας σε ξένη δύναμη. Ο πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, λες και έκαναν ανταγωνισμό ποιος θα κάνει την πιο ακραία δήλωση, αναίρεσαν τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης στις 8 Δεκεμβρίου 2021 δήλωνε από το Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…Θέλω να θυμίσω ότι είχα προγραμματίσει να ταξιδέψω στη Ρωσία από τον Μάιο του 2020, για τις εκδηλώσεις των 75 χρόνων από τη νίκη κατά του Ναζισμού, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας δεν το επέτρεψε. Έτσι πραγματοποιείται σήμερα αυτή η επίσκεψη, καθώς οι συνθήκες –παρά τα προβλήματα που ακόμα υπάρχουν– είναι ευνοϊκότερες και συμπίπτουν μάλιστα με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής μας ανεξαρτησίας από τον οθωμανικό ζυγό, σε έναν αγώνα στον οποίο η ομόθρησκη Ρωσία, κύριε Πρόεδρε, είχε καθοριστικό ρόλο. Κάτι το οποίο εμείς οι Έλληνες το αναγνωρίζουμε πάντα. Ήταν φυσικό λοιπόν να επιβεβαιώσουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες, διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό».

Λίγες εβδομάδες μετά, όμως, το βασικό επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Παρεμπιπτόντως, η άποψη του γράφοντος είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να καταδικάσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εισβολή, την παραβίαση των συνόρων και την κατοχή εδαφών της Ουκρανίας και για λόγους αρχής αλλά και για λόγους εθνικού συμφέροντος, δεδομένης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και της παρόμοιας κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, για την οποία ΠΟΤΕ σε ΚΑΜΙΑ δήλωσή του δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά. Θα μπορούσε να πει «καταδικάζουμε τη Ρωσία για την εισβολή και κατοχή και υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινή γνώμη ότι εισβολή και κατοχή έχουμε στην Κύπρο από το 1974». Δεν το έπραξε.

Εκτός αυτού, η Ελλάδα συνετάχθη με ΝΑΤΟ και ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έδωσε απλόχερα στις ΗΠΑ τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και ό,τι άλλο ζήτησαν, έδωσε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την εθνική μας άμυνα, και γενικώς ακολούθησε ΠΙΣΤΑ την πολιτική της Ουάσινγκτον στο Ουκρανικό αλλά και στο θέμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Εκτός από τα παραπάνω, η Ελλάδα δέχτηκε να παίξει το ρόλο του «υποπόδιου» της Τουρκίας για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, υπογράφοντας την επαίσχυντη «Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών», με την οποία γελάνε και οι… πέτρες στις ξένες πρεσβείες και πρωτεύουσες, οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί των οποίων αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να υπάρχει φιλία με ενεργή απειλή πολέμου (casus belli) και υπό κατοχή του 37% της Κύπρου, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη.

Και όταν λέμε εγγυήτρια δύναμη, εννοούμε ότι έχει ευθύνη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας, που παραβιάζονται από τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της, πρόσφερε καταφύγιο σε Ρώσους μεγιστάνες, φιλοξένησε εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, δεν έδωσε ούτε μία σφαίρα στην Ουκρανία, τουναντίον, ό,τι έδωσε απευθείας ή μέσω των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δεν ήταν από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών της, αλλά πωλήσεις από τις αμυντικές της βιομηχανίες, εισπράττοντας πολλές δεκάδες εκατομμύρια για την αξία τους. Όλο αυτό το διάστημα ο Ερντογάν διατήρησε ανοιχτούς διαύλους με τον Πούτιν, διεκδικώντας ρόλο διαμεσολαβητή. Επίσης, ο Ερντογάν τήρησε την ακριβώς αντίθετη στάση από τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ στο θέμα της Χαμάς, την οποία αρνείται επιμόνως να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

  • Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ ο κ. Μητσοτάκης και σύσσωμη η κυβέρνησή του είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την ευαρέσκεια των ΗΠΑ,
  • Ενώ ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες εβδομάδες έστελνε σωρηδόν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, με στόχο να πετύχει μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,
  • Ενώ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έγραφαν σενάρια για τα χαρακτηριστικά που θα είχε η σχεδόν σίγουρη συνάντηση με τον Μπάιντεν, τα πράγματα γύρισαν ανάποδα,

ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δεχτεί σε επίσημη συνάντηση τον υβριστή των ΗΠΑ –και… κολλητό του Πούτιν και του Χανίγια– Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν θα γίνει δεκτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δικαιολογίες που διασπείρουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την αποτυχία αυτή, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ για… ηλίθιους.

Αφού να φανταστεί κανείς ότι κυβερνητικές πηγές έφτασαν στο σημείο να επισημάνουν ότι «με δεδομένο ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο ιστορικά επίπεδο και δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα, είναι πολύ πιο σημαντικό το συνέδριο της ΝΔ και η δύσκολη πολιτική μάχη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση».

Μάλιστα. Πιο σημαντικό το συνέδριο της ΝΔ από μια συνάντηση με τον Μπάιντεν. Πειστήκαμε.

Συμπερασματικά, όταν το πολιτικό σύστημα είναι υπόδουλο στις ξένες πρεσβείες και οι πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν τα… καλά και υπάκουα παιδιά, τότε ο άλλος προτιμά να συναλλάσσεται με κανονικά κράτη.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κανονικό κράτος και οι κρατούντες να υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, αντί να γίνονται υποτακτικοί των ξένων χωρών. Η επιρροή που ασκούν οι ξένες πρεσβείες και οι ξένες κυβερνήσεις στους κυβερνώντες, αποτελεί μείζονα απειλή για την πατρίδα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Το τίμημα των επιλογών μας

24/08/2025 - 3:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ουκρανία: Ο κύβος ερρίφθη

23/08/2025 - 10:07πμ
Η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2016, για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (φωτ. αρχείου: UN Photo/Cia Pak)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο φόβος φυλάει τα έρημα

22/08/2025 - 3:59μμ
Γερμανική εικονογράφηση του 16ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Β’)

19/08/2025 - 9:28πμ
Ο Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά κατά την υποδοχή του Πούτιν  στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα (φωτ.: Sputnik / Kremlin Pool / Sergey Bobylev)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Αλάσκα, ο Τραμπ και η «Νέα Γιάλτα»

16/08/2025 - 6:40μμ
Η εικόνα της αιμορροούσας που αγγίζει το χιτώνα του Ιησού για να θεραπευθεί, στις κατακόμβες της Ρώμης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Α’)

12/08/2025 - 9:45πμ
Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο ΟΗΕ να μην αποτελεί άλλοθι της Τουρκίας

10/08/2025 - 4:22μμ
Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίντεο, όπου το κοντέρ δείχνει 221 χλμ/ώρα και... ανεβαίνει

Τουρκία: Ο υπουργός Μεταφορών έφαγε κλήση για τροχαία παράβαση – Και τη χλεύη των χρηστών του x.com

30 λεπτά πριν
Η «οικία Κοκοβίκου» το 2025 και το 1971

ΥΠΠΟ: Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ελληνικών ταινιών

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Συλλογος Ποντιων Θασου Διογενης ο Σινωπευς)

Θάσος: Ο δήμος τίμησε τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων του νησιού, Δημήτρη Σιδηρόπουλο

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τα «Σταυρίτικα 2024» (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Eύξεινος Πόντος»)

Έφτασε ο καιρός για τα «Σταυρίτικα» 2025

2 ώρες πριν
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πλεόνασμα 2,168 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

2 ώρες πριν
Το μνημείο των Σανταίων στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στις 7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία Σουμελά το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος της Σάντας του Πόντου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign