pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντος κατά τη διάρκεια τριών ιστορικών περιόδων: Ελληνική αρχαιότητα, ελληνιστική περίοδο και ρωμαιοκρατία

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

29/03/2024 - 6:46μμ
Η Σινώπη όπως απεικονίζεται σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: en.wikipedia.org)

Η Σινώπη όπως απεικονίζεται σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Σινώπη είναι η πρώτη ελληνική πόλη του Πόντου. Ιδρύθηκε στις αρχές του 8ου π.Χ. αι. κατά τον β’ ελληνικό αποικισμό, από κατοίκους-αποικιστές της Μιλήτου της Ιωνίας. Γρήγορα η Σινώπη αναπτύχθηκε οικονομικά λόγω της θέσης της αλλά και της οξύνοιας των Μιλησίων και επεκτάθηκε ανατολικά με αποικίες της. Έτσι μεταξύ άλλων δημιούργησε τις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις Κοτύωρα, Κερασούντα και τη μητρόπολη του Ποντιακού ελληνισμού Τραπεζούντα.

Η ίδρυση της Τραπεζούντας ανάγεται στο έτος 756 π.Χ. και εάν αναλογιστούμε πως η ίδρυση της Ρώμης τοποθετείται τρία χρόνια μετέπειτα το 753 π.Χ. μπορούμε να  διανοηθούμε το μέγεθος της ιστορικότητας του ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο.

Σε μικρό χρονικό διάστημα οι ελληνικές αποικίες πύκνωναν και μετέτρεπαν την μέχρι πρότινος χώρα των Λαζών (Κόλχων), Χάλυβων, Φασιανών κ.ά. προγενέστερων αποίκων, σε τόπο ακμής του ελληνικού στοιχείου.

Άποψη της Σινώπης ληφθείσα το 2009 (φωτ.: Bjørn Christian Tørrissen)

Οι πόλεις που δημιουργήθηκαν δεν διατήρησαν μόνο το πνεύμα και τον πολιτισμό αλλά και την οργάνωση και το πολιτειακό σύστημα των ελληνικών μητροπόλεων τους. Ήταν ανεξάρτητα αυτόνομα κρατίδια, διατηρούσαν άσβεστους τους δεσμούς με τις ελληνικές μητροπόλεις, είχαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά φρόντιζαν να διατηρούν και φιλικές σχέσεις με τους αλλόφυλους γείτονές τους. Η μόνη δύναμη που αντιστάθηκε στην ελληνική παρουσία ήταν το πολεμοχαρές φύλο των Αμαζόνων, αυτών των θρυλικών γυναικών που δέσποζαν στην περιοχή των Θεμίσκυρων.

Τετρακόσια χρόνια μετά από τότε που οι πρώτοι Έλληνες άποικοι πάτησαν το πόδι τους στη Σινώπη, ο Ξενοφώντας και ο μισθοφορικός στρατός του από το όρος Θήχη βλέπουν τον Εύξεινο Πόντο και φωνάζουν «θάλαττα, θάλαττα» διαβλέποντας όχι μόνο τον τρόπο επιστροφής τους στην Ελλάδα αλλά υπολογίζοντας και στη βοήθεια των ομοεθνών τους κατοίκων των παραλίων του, παρόλο που αυτήν την περίοδο ο Πόντος υπαγόταν στην περσική κυριαρχία.

Νόμισμα με τον αετό της Σινώπης του 4ου π.Χ. αιώνα

Στα μετέπειτα χρόνια, κατά την Αλεξανδρινή περίοδο (323 π.Χ. έως 64 π.Χ.) οι ελληνικές πόλεις του Πόντου αποτινάζουν τον περσικό ζυγό και αναπτύσσονται έτι περισσότερο. Η οικονομική τους ευμάρεια διαπιστώνεται μεταξύ άλλων και από την πληθώρα των νομισμάτων που κυκλοφορούν την περίοδο αυτήν.

Διαφορετικό νόμισμα με τον αετό της Σινώπης του 4ου π.Χ. αι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στάθη Πελαγίδη η ελληνική επιρροή εξελληνίζει πόλεις στην ενδοχώρα όπως τα Κάβειρα, την Γαρίαιρα, τα Κόμανα και την Αμάσεια. Τη μεγαλύτερη έως τότε ανάπτυξη γνώρισε ο ελληνισμός της περιοχής κατά την περίοδο του ελληνιστικού βασιλείου του Πόντου (302 π.Χ.-63 π.Χ.). Το κράτος αυτό –το Μιθριδατικό βασίλειο– με πρωτεύουσα την Αμάσεια όπου και διασώζονται λαξευμένοι στους βράχους οι τάφοι των Μιθριδατιδών βασιλέων, είχε ξεκινήσει από την Καππαδοκία και επεκτάθηκε μέχρι τις παραλιακές πόλεις του Πόντου.

Επί βασιλείας του Μιθριδάτη ΣΤ΄του Ευπάτωρα, ο οποίος είχε μητέρα Ελληνίδα και υποστήριζε πως καταγόταν από τον Αλέξανδρο, τον Κύρο και τον Σέλευκο Νικάτορα, ο Πόντος γνώρισε μεγάλη αίγλη.

Τα νομίσματα της εποχής έφεραν την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο πρόσωπο του Ευπάτωρος οι Ρωμαίοι βρήκαν σθεναρή αντίσταση. Υποκίνησε εξεγέρσεις των ελληνικών πόλεων της Κολχίδας και της Κριμαίας ως υπέρμαχος του ελληνισμού και απελευθερωτής των Ελλήνων από την ρωμαϊκή κυριαρχία. Κύριο μέλημα του Ευπάτωρος ήταν να εξελληνίσει ολόκληρο τον Πόντο και να καθιερώσει στο κράτος του ελληνικό χαρακτήρα. Το σχέδιό του βρήκε αντίθετη την Ρωμαϊκή εξουσία εναντίον της οποίας διεξήγαγε τέσσερις πολέμους από το 89 π.Χ. έως το 63 π.Χ., που έμειναν στην ιστορία ως «Μιθριδατικοί». Από το 63 π.Χ. η Τραπεζούντα και ο Πόντος ολόκληρος σταδιακά, καταλαμβάνεται από την υπερδύναμη της εποχής και αρχίζει η περίοδος της Ρωμαιοκρατίας.

Οι λαξευμένοι τάφοι των Μιθριδατών στην Αμάσεια (φωτ.: Λευτέρης Απαζίδης)

Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας Πόντος, Βιθυνία και Παφλαγονία αποτελούσαν μια επαρχία. Η ευφυής ρωμαϊκή διοίκηση και η επιτυχής εμπορική διαχείριση, δημιουργούν ένα κλίμα φιλελευθερισμού, που ευνοεί την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Οι παραλιακές πόλεις όπως η Τραπεζούντα, η Σινώπη, η Αμισός, η Κερασούντα κ.ά. συνεχίζουν να λάμπουν και να αποπνέουν τον αέρα του ελληνικού πνεύματος. Τα ενδότερα εδάφη παραχωρήθηκαν από τους Ρωμαίους σε τοπικούς άρχοντες ως αντίδωρο στη στήριξη που έλαβαν από αυτούς κατά τους Μιθριδατικούς πολέμους.

Κατά τη Ρωμαιοκρατία ο γεωγραφικός χώρος του Πόντου είχε τρεις μεγάλες πολιτικές διαιρέσεις:

α) τον Γαλατικό Πόντο ο οποίος ήταν η περιοχή δυτικά του Ίρη ποταμού,
β) τον Πολεμωνιακό Πόντο που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του διοικητή της Πολεμώνα, ήταν η περιοχή που οριοθετούνταν ανατολικά από τον Ίρη ποταμό έως την Γεωργία και
γ) τον Καππαδοκικό Πόντο, την περιοχή μεταξύ του Μελάνθιου ποταμού και της Καππαδοκίας.

(Πηγή: George Tsiagalakis / CC-BY-SA-4 licence/ Wikipedia)

Την εποχή του Διοκλητιανού (284 – 305) που έμεινε στην ιστορία για τις σκληρές του διώξεις εναντίον των Χριστιανών, ο Πόντος γνωρίζει καινούργια διοικητική διάρθρωση. Το δυτικό του τμήμα μέχρι τον ποταμό Θερμόδωντα ονόμαστηκε Διόσποντος με κυριότερες πόλεις τη Σινώπη, Αμισό, Αμάσεια, Ζήλα, Ευχάιτα κ.ά. Τα ανατολικά εδάφη από τον ποταμό Θερμόδωντα κράτησαν την ονομασία Πολεμωνιακός Πόντος με κυριότερο διοικητικό κέντρο τη Νεοκαισάρεια, πατρίδα του Αγίου Βασιλείου του Μέγα (γενέτειρα του πατέρα του, Αγίου Βασιλείου του παλαιού). Τα δύο αυτά τμήματα ενώθηκαν επί βασιλείας του μεγάλου βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ονομάστηκαν Ελληνόποντος και αποτέλεσαν τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το νοτιοανατολικό τμήμα αποτέλεσε την Μικρή Αρμενία και είχε ως πρωτεύουσα την Σεβάστεια.

Από την περίοδο αυτή και μετέπειτα ο Πόντος αναπτυσσόταν με ραγδαίο ρυθμό. Το κύρος του και η σπουδαιότητά του για τον Ρωμαϊκό κόσμο αποδεικνύεται εκτός των άλλων και μέσω των συχνών επισκέψεων Ρωμαίων Αυτοκρατόρων όπως ο Τραϊανός και ο Αδριανός. Ωστόσο η ακμαία αυτή περίοδος διακόπτεται προσωρινά το 257 μ.Χ. αφού η πόλη καταλαμβάνεται από τους Γότθους (κατακτητές της Κριμαίας), οι οποίοι την λεηλατούν και αιχμαλωτίζουν τους πολυάριθμους πολίτες της. Η γραφίδα του ιστορικού Ζώσιμου αποτυπώνει την ιστορική στιγμή: «Οι βάρβαροι τη Τραπεζούντι προσέπλευσαν, πόλει μεγάλη και πολυανθρώπω …».

Μετά τον 5ο αι ο Πόντος βρίσκει και πάλι τα «πατήματά» του και μπαίνει στη φωτισμένη περίοδο της πιο μακραίωνης αυτοκρατορίας που γνώρισε ο κόσμος, της Βυζαντινής!

Αλεξία Ιωαννίδου

_____
Πηγές:
• Πελαγίδης, Ε. (2001). Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου, Ιστορική Ανασκόπηση. Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης.
• Φωτιάδης, Κ. (2010), Πόντος Ελλενικός, μεγάλος και ευδαίμων. Θεσσαλονίκη: Κεσόπουλος.
* Το φωτογραφικό υλικό επιλέχθηκε από τη συντάκτρια του άρθρου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram/syllogos_pontiwn_metamorfosis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» θα χορέψει για τον «Καθαρμό»

29/03/2026 - 12:20πμ
Αυγά έτοιμα για μάχη (φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ετοιμαστείτε για αυγομαχίες στον Μαυρόβατο

28/03/2026 - 8:47μμ
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

27/03/2026 - 10:18μμ
(Πηγή: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλει τη δημόσια προβολή συμβόλων του Μουσταφά Κεμάλ – «Η μνήμη της Γενοκτονίας δεν θυσιάζεται στο βωμό της φιλοξενίας»

27/03/2026 - 5:15μμ
(Πηγή: facebook.com/worldpontianfolk)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παγκόσμιος Ποντιακός Λαογραφικός Οργανισμός: Μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου και της Ανατολίας

27/03/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

11η Βραδιά Αλληλεγγύης στις Σέρρες – Οι Πόντιοι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς

27/03/2026 - 9:31πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Handball Premier: Επιβλητική νίκη της ΑΕΚ επί του Δούκα – Εξασφάλισε τη 2η θέση

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

«Φοβού» τον ηττημένο Τραμπ – Τι μπορεί να κάνει αν χάσει στο Ιράν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Άγιος Δημήτριος: Δύο ανήλικες και μία 21χρονη εξαπατούσαν περαστικούς προσποιούμενες προβλήματα ακοής

2 ώρες πριν
Ο επετειακός λογότυπος του σωματείου

Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»: Συμπληρώνει μισό αιώνα δράσης και το γιορτάζει με διήμερες εκδηλώσεις

2 ώρες πριν
Από συναυλία της με τον Κώστα Χατζή, το 2013 (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαρινέλλα: Την Τρίτη στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της – Σε λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

«Ο Γιάννης ο φονιάς»: Το έγκλημα που έγινε τραγούδι, με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign