Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στο Πανόραμα οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με εκατοντάδες πολίτες να συμμετέχουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη, την ιστορική συνέχεια και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο του Πόντιου Ακρίτα, όπου ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τίμησε τη συμπλήρωση 107 χρόνων από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας, σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ιμεραίων Πανοράματος.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε ο πυρρίχιος χορός σέρρα επί της οδού Κομνηνών, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε με τη λαμπαδηδρομία προς το ναό Αγίου Γεωργίου και το Πέτρινο Σχολείο, δύο σημεία με ιδιαίτερο συμβολισμό για την ιστορία των Ποντίων στο ιστορικό Αρσακλή.

Με αναμμένες δάδες και κεριά, πολίτες κάθε ηλικίας –από ηλικιωμένους μέχρι μικρά παιδιά– συμμετείχαν στη δράση, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000, όσα τα θύματα της Γενοκτονίας.
Καϊτεζίδης: «Να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά»
Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση.
«Η σημερινή μέρα είναι για όλους εμάς ένα κορυφαίο ορόσημο μνήμης. Ο απανταχού ποντιακός ελληνισμός οφείλει με ομόνοια να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας», ανέφερε.
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι ο αγώνας που συνεχίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα αποτελεί «τη νίκη της μνήμης απέναντι στη λήθη, της δημιουργίας απέναντι στην καταστροφή και της ζωής απέναντι στον θάνατο».
Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο βουλευτής Θεοφάνης Παπάς, καθώς και πλήθος πολιτών.
















