pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαθαίνουμε για τον ποντιακό ελληνισμό από το… σπίτι – Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και του ΕΑΠ

Μιλούν στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

13/03/2024 - 6:51μμ
Καρτ ποστάλ από την Τραπεζούντα

Καρτ ποστάλ από την Τραπεζούντα

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρακολουθήσει πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα σπουδών για τον ποντιακό ελληνισμό και μάλιστα από το σπίτι του, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται, δίνουν το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και επιστήμονες της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, ιδίως από τη στιγμή που μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα απόφοιτοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο pontosnews.gr o επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, οι γνώσεις για διάφορους τομείς του ποντιακού ελληνισμού, που θα αποκτήσει κάποιος παρακολουθώντας το συνολικά 39 ωρών πρόγραμμα, θα ισοδυναμούν με τουλάχιστον δύο εξάμηνα προπτυχιακών σπουδών!

«Από τότε που δημιουργήθηκε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ομάδα διδασκόντων που την αποτελούμε, είχαμε τη νοοτροπία να περάσουμε σε άτομα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε όσα περισσότερα μπορούμε, γνώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουμε τους φοιτητές μας, ενώ και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχουν δύο αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα.

»Τώρα ξεκινάμε επιμορφωτικό πρόγραμμα για όλους και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ακόμα και σε αποφοίτους Λυκείου από ολόκληρο τον κόσμο να αποκτήσουν γνώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό», λέει στο pontosnews.gr o Θεοδόσης Κυριακίδης.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

«Σημαντική ενίσχυση των ποντιακών σπουδών»

Για σημαντική ενίσχυση των ποντιακών σπουδών κάνει λόγο από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

«Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ενέταξε στα εγκεκριμένα προγράμματά του και τις σπουδές, με έμφαση στην ιστορία, στον ποντιακό ελληνισμό. Οι ποντιακές σπουδές ολοένα ενισχύονται, καθώς αυτές πια υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, μολονότι όχι ακόμη με κρατική στήριξη, στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως λόγου χάρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη λειτουργία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης καθώς και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για τη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους και οι πληροφορίες που θα αποκτήσει κάποιος, θα μπορεί να τις αξιοποιήσει σε διάφορους τομείς.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

«Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, που είτε δεν σπούδασε στην τριτοβάθμια eκπαίδευση, είτε αποτέλεσε μεν μέλος της κοινότητας ενός ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής και ειδικότερα για τους Έλληνες του Πόντου, ακόμη όμως και σε κάποιον που γνωρίζει ορισμένες από τις πτυχές της ιστορίας-πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, να λάβει πλέον σε ένα εξάμηνο πληροφορίες που, ανάλογα με την ιδιότητά του, μπορεί να αξιοποιήσει στην εκπαίδευση, στη συλλογική οργάνωση στην Ελλάδα και στη διασπορά κλπ.», τονίζει ο καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Ποικίλες γνώσεις για τον Πόντο

Σύμφωνα με τον Θεοδόση Κυριακίδη, ποικίλες γνώσεις γύρω από τον ποντιακό ελληνισμό θα αποκομίσει όποιος παρακολουθήσει το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων θα μάθει για την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και για τους πρόσφυγες, από τον ξεριζωμό μέχρι την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Ο χάρτης – επιστολικό δελτάριο της Δημοκρατίας του Πόντου

«Στα συμπυκνωμένα αυτά 13 τρίωρα μαθήματα, που ισοδυναμούν με την παρακολούθηση τουλάχιστον δύο εξαμήνων προπτυχιακών σπουδών, έχουμε ενσωματώσει όλες τις τελευταίες έρευνες γύρω από τον ποντιακό ελληνισμό. Για παράδειγμα, έχουμε συμπεριλάβει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ερευνητικό επίπεδο για το θέμα της Γενοκτονίας. Από τη δεκαετία του ’70 οι Πόντιοι… παρακαλούμε να μπουν στα σχολικά βιβλία μαθήματα για τον ποντιακό ελληνισμό. Τώρα με το πρόγραμμα αυτό μπορούν ακόμα και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποκτήσουν εμπεριστατωμένες γνώσεις», λέει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

«Οι συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 18 ετών από την Ελλάδα και την ομογένεια θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν, έστω και σε συντομία, την εξέλιξη του ελληνισμού του Πόντου στους νεότερους χρόνους και να εμβαθύνουν σε επιμέρους σημαντικά κεφάλαια, όπως στη Γενοκτονία, στην αξιοποίηση των πολύτιμων διαθέσιμων ψηφιακών πηγών και άλλα», λέει από την πλευρά του ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Επιμέρους υλικό στους συμμετέχοντες

Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, μετά τη λήξη του προγράμματος, όποιος θέλει να συνεχίσει την επιμόρφωσή του, μπορεί να μελετήσει το υλικό που θα μοιράσουν οι διδάσκοντες, το οποίο θα είναι αρχειακό ή κάποια βίντεο άλλα και να κάνει μεταπτυχιακό.

«Βλέπουμε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτός θα είναι ο πρώτος κύκλος του. Θέλουμε το πρόγραμμα να διεξάγεται κάθε χρόνο, ώστε να το παρακολουθήσουν ολοένα και περισσότερα άτομα», αναφέρει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ελλάδος θα ξεκινήσει την Τρίτη 19 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου. Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ κατ’ άτομο και αν κάποιος δώσει τα χρήματα εφάπαξ, το ποσό μειώνεται στα 240 ευρώ. Παρέχονται και εκπτωτικά προγράμματα για άνεργους καθώς και για άλλες περισσότερο ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

⇒ Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
⇒ Όλο το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε στο pontosnews.gr για τις ανάγκες του άρθρου από τον Θεοδόση Κυριακίδη και τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

3 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

3 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

4 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

5 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign