pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Στέφανος Αττικής: Το Οίον του Ομήρου που έγινε νέα πατρίδα για τους πρόσφυγες

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άφιξη των προσφύγων – Παιδιά έκαναν την αναπαράσταση, στην πρώτη από τις επετειακές εκδηλώσεις

27/02/2024 - 10:41πμ
Μαθητές και μαθήτριες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Στεφάνου κάνουν αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Α.γ. Στεφάνου - Δήμου Διονύσου)

Μαθητές και μαθήτριες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Στεφάνου κάνουν αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Α.γ. Στεφάνου - Δήμου Διονύσου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μάιος του 1924. Αφήνοντας πίσω τα Λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς 70 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης (τον Άγιο Στέφανο, το Φανάρι, τις Νύμφες, το Αβάσσο, το Τσιφούτ Μπουζάς, κ.ά.), και 36 οικογένειες από τη Μικρά Ασία (το Ικόνιο, το Πέρραν, το Προκόπι, τη Μάκρη κ.ά.) καλούνται να βρουν τον νέο τόπο που θα αποκαλέσουν «σπίτι».

Οι ανταλλάξιμοι –όπως αποκαλούνται όσοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατ’ εφαρμογή της ελληνοτουρκικής Σύμβασης της Λοζάνης–, είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στα Κάτω Πατήσια (τη γνωστή γειτονιά της Αθήνας) και το Οίον το Δεκελεικόν κατά τον Όμηρο – σημαίνει δασώδης περιοχή. Τότε βέβαια, 100 χρόνια πριν, ήταν το Μπογιάτι – σήμερα είναι ο Άγιος Στέφανος, η κωμόπολη των περίπου 10.000 κατοίκων που τείνει να γίνει προάστιο της Αθήνας και είναι γνωστή ως κόμβος λόγω του σιδηροδρομικού σταθμού.

Από τη μετονομασία –που παραπέμπει στον Άγιο Στέφανο Κωνσταντινούπολης– γίνεται σαφές ότι η επιτροπή των προσφύγων επέλεξε το δάσος, από την εξοχική περιοχή της Αθήνας. Το μόνο που υπήρχε εκεί ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός «Οίον» που είχε κατασκευαστεί το 1904. Στα 2 χιλιόμετρα ήταν ο οικισμός του (Παλιού) Μπογιατίου, της σημερινής δηλαδή Άνοιξης.

Οι πρώτοι οικιστές του Αγίου Στεφάνου Αττικής (πηγή: Δήμος Διονύσου)

Οι γηγενείς δεν είδαν με καλό μάτι την άφιξη των προσφύγων, τους οποίους φέρονται να αποκαλούσαν Πρό(ς)-Σφιγγες. Ανατολικά των γραμμών του τρένου εγκαταστάθηκαν οι Κωνσταντινουπολίτες και δυτικά οι Μικρασιάτες. Στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι, ξεκίνησαν από το μηδέν λαμβάνοντας κτηματικό κλήρο έναντι 45.000 δραχμών.

Τα πρώτα δίχωρα σπίτια χτίστηκαν το 1926 – όλο αυτό το διάστημα η διαμονή ήταν σε αντίσκηνα. Στην πρώτη απογραφή που έγινε το 1928 στην περιοχή υπήρχαν 800 οικογένειες – είχαν προστεθεί και πρόσφυγες από τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Σε αντίσκηνο γίνονταν και τα μυστήρια, μέχρι να ξεκινήσει η ανέγερση του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λίγο πριν από την Κατοχή. Το ημιτελές κτίσμα έγινε από τους Γερμανούς αποθήκη για ζωοτροφές.

Η κολυμπήθρα και το λιβανιστήρι (δωρεά του Λάζαρου Νικολαΐδη) χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ η εικόνα της Παναγίας της Αβασσιώτισας με αναπαράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου θεωρείται θαυματουργή και έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Την έφερε στην Ελλάδα με κίνδυνο της ζωής του ο Λάζαρος Χαβιαρόπουλος, Κωνσταντινουπολίτης από το Άβασσο.

(Φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Α.γ. Στεφάνου – Δήμου Διονύσου)

(Φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Α.γ. Στεφάνου – Δήμου Διονύσου)

Ένα ακόμα έργο που άφησαν οι πρόσφυγες είναι η λεωφόρος Μαραθώνος, με κατεύθυνση προς το φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα. Άνδρες και γυναίκες δούλεψαν από νύχτα σε νύχτα, μέσα στο κρύο και τη λάσπη, για να στρωθεί ο δρόμος με χαλίκια – 10 δραχμές μεροκάματο έπαιρναν οι μεν, 6 οι δε.

Αυτή την άφιξη στο τότε Μπογιάτι, με αποσκευές τις μνήμες και με νωπό το τραύμα της προσφυγιάς, έκαναν αναπαράσταση στην περασμένη Κυριακή μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Ήταν η πρώτη από τη σειρά επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης – την ιδέα της εκπαιδευτικού Αρετής Σουλτάτου, στήριξαν η διευθύντρια Κατερίνα Μπρις, αλλά και ο Δήμος Διονύσου και η ενορία Αγίου Στεφάνου.

Συμμετείχαν ακόμα το Χορεύρεσις – Κέντρο Πολιτισμού, το Κέντρο Παραδοσιακού Χορού «Εμμέλεια», το Χορευτικό Τμήμα Δήμου Διονύσου και κατηχητικά σχολεία της ενορίας.

Όπως ήταν και ο τίτλος του δρώμενου, οι συμμετέχοντες «Περπατώντας στα βήματα των προγόνων» έφτασαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Πλατεία Μ. Αντύπα, εκεί όπου έγινε αναπαράσταση της ζωής στις σκηνές. Καλλιέργεια της γης, μαγείρεμα, καθημερινότητα… Οι κινήσεις των παιδιών μπλέκονταν με τις αφηγήσεις-μαρτυρίες που ακούγονταν από τα ηχεία.

Η συνέχεια ήταν στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκεί όπου παιδιά του 1ου Δημοτικού μετέφεραν μέσα σε κωδωνοκρουσίες αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Αβασσιώτισσας, ενώ διαβάστηκαν και ληξιαρχικά έγγραφα που πιστοποιούν την καταγωγή των οικιστών του Αγίου Στεφάνου και ακούστηκαν τραγούδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς· νωρίτερα, η δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου (προσφυγικής καταγωγής και η ίδια) είχε αναφερθεί με συγκινησιακή φόρτιση στα ιστορικά γεγονότα, ενώ ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος είχε τονίσει την αξία της ιστορικής μνήμης αλλά και της αυθεντικής έννοιας του πατριωτισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δανοί περιμένουν να ψηφίσουν έξω από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Ψηφίζουν σήμερα οι Δανοί – Με προβάδισμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία τα προγνωστικά για την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντερικσεν

10 λεπτά πριν
Η ανάσταση του Λαζάρου, τοιχογραφία από τη μονή San Baudelio de Berlanga της Ισπανίας, σήμερα στο Μουσείο Cloisters της Νέας Υόρκης (πηγή: Sharon Mollerus / commons.wikimedia.org)

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Α’)

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Ταξί: Κανονικά κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
Έκρηξη μετά από ισραηλινό πλήγμα σε γέφυρα στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/STRINGER)

Παίρνει ξανά την ανιούσα το πετρέλαιο, ενώ η Τεχεράνη διαψεύδει τον Τραμπ και μιλά για χειραγώγηση των αγορών – Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

3 ώρες πριν
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign