pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια ανείπωτη τραγωδία σε μεταλλείο της Αργυρούπολης του Πόντου αφορμή για την παροιμία «Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει…»

Του Π. Η. Μελανοφρύδη – Αναδημοσίευση από την «Ποντιακή Εστία»

29/06/2024 - 4:27μμ
Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την εποχή που τα μεταλλεία στην Αργυρούπολη είχαν μεγάλη άνθηση, πλήθος εργατών από διάφορα σημεία του Πόντου και της Μικράς Ασίας αναζητούσαν εκεί την τύχη τους. Σιγά-σιγά χωριά ολόκληρα δημιουργήθηκαν γύρω από τα μεταλλεία καθώς σταδιακά μετακόμιζαν εκεί και οι οικογένειες των εργατών. Υπάρχουν πολλές καταγραφές για εργατικά ατυχήματα εκείνη την εποχή αλλά και για δυστυχήματα με αρκετούς νεκρούς.

Ένα από αυτά περιγράφει ο Παντελής Μελανοφρύδης, το 1950, σε άρθρο του στην Ποντιακή Εστία. Πρόκειται για την καθίζηση εδάφους που προκλήθηκε από άγνωστο λόγο, καταπλακώνοντας ή «φυλακίζοντας» εργάτες οι οποίοι βρίσκονταν στις στοές. Παρά τις προσπάθειες για να εντοπιστούν και να διασωθούν δεν στάθηκε δυνατόν.

Εκτιμάται ότι περίπου 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το δυστύχημα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 40 εργάτες με το όνομα «Παύλος».

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη γέννηση μια παροιμίας στην οποία αναφέρεται ο Μελανοφρύδης. Ωστόσο προκύπτει ότι η πρώτη καταγραφή έγινε το 1939 από τον Ξενοφώντα Κ. Άκογλου, στα Λαογραφικά Κοτυώρων (αρ. 137, σελ. 481-482).

Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει…

Ήτο η εποχή που τα μεταλλεία της Αργυρουπόλεως ευρίσκοντο στην μεγαλειτέραν ακμήν τους.

Χιλιάδες μεταλλουργοί εμπαινόβγαιναν εις τα πολυαρίθμους και πολυδαιδάλους στοάς, που περνούσαν από κάτω από την πόλιν, από τον Κουρκουλέτσον έως τη Γαράσαρης την γωνέαν και πέραν έως την μέζιρεν Μολυβά και το Κάστρον. Άλλοι εκουβαλούσαν έξω το μετάλλευμα (τσοχάρα), άλλοι το παρελάμβαναν, το έρριχναν μέσα σε μεγάλα καμίνια να λυώση, άλλοι επεστατούσαν εις την τήξιν του μεταλλεύματος (παραστάται, γαλτσήδες) και κατόπιν χιλιάδες άλογα εκουβαλούσαν τας ράβδους του αργύρου και μολύβδου προς την Τραπεζούντα.

Χρυσή εποχή διά την Αργυρούπολιν, το Καν’, και διά τον Ελληνισμόν του Πόντου. Γιατί εις 20-30.000 υπελογίζοντο οι μεταλλουργοί (μετεντζήδες, γαλτσήδες, παραστάται, μπαλτατζήδες κλπ.), όλοι σχεδόν Έλληνες.

Εις μίαν στοάν, ευρισκομένην εις απόστασιν πέντε περίπου χιλιομέτρων Β.Δ. της πόλεως, όπου ειργάζοντο 800 εργάται, εσημειώθη αιφνηδίως ένα τρομακτικόν δυστύχημα. Ηκούσθη ένας φοβερός γδούπος και όλη η περιοχή ωσάν να εσείσθη από σεισμικήν δόνησιν. Μία μεγάλη καθίζησις των στοών εις αρκετόν μήκος κατεπλάκωσεν υπό σωρούς πετρών και χωμάτων εκατοντάδας εργατών και απέκοψεν άλλους εις το βάθος, ούτως ώστε και οι δυστυχείς αυτοί ήσαν καταδικασμένοι ν’ αποθάνουν είτε εκ πείνης, είτε εξ ασφυξίας.

Έτρεξαν εις τον τόπον του δυστυχήματος οι μεταλλουργοί, και ουσταπασήδες και μηχανικοί, αλλ’ η διάσωσις των κινδυνευόντων ήτο αδύνατος και όλαι αι προσπάθειαι που κατεβλήθησαν προς τούτο απέβησαν άκαρποι.

Το δυστύχημα διεδόθηκε αστραπιαίως εις την πόλιν και όλαι αι οικογένειαι των μεταλλουργών, που εδούλευαν εις την στοάν εκείνην, κλαίουσαι και ολοφυρόμεναι, μαζεύθηκαν εμπροστά στην είσοδον.

Τι ημπορούσαν να κάμουν αι δυστυχισμέναι μητέρες και σύζυγοι για την σωτηρίαν των τραγικών θυμάτων; Μόνον δάκρυα, κραυγαί οδύνης και απελπισίας, ολοφυρμοί και μοιρολόγια. Κάθε μία εφώναζε το όνομα του αγαπητού της προσώπου, που το έχανεν υπό τόσον τραγικάς συνθήκας.

Περισσότερον όμως ηκούετο το όνομα Παύλος. «Παύλεμ’, γουρπάν τς Παύλε!

Εκ της ερεύνης των βιβλίων των επιστατών απεδείχθη πράγματι ότι οι 40 εκ των 800 ωνομάζοντο Παύλοι. Γι’ αυτό και το τραγικόν εκείνο μεταλλείον ωνομάσθη «Κουρκ Παυλίν» «Σεράντα Παύλ’» .

Όταν όμως η δυστυχισμένη μητέρα η σύζυγος εφώναζε «Παύλε μ’» κάθε μία βεβαίως έκλαιε τον Παύλον της, και από τότε προήλθεν η παροιμία «Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει», δηλ. καθείς τον πόνο του.

Π. Η. Μελανοφρύδης

• Πηγή: Ποντιακή Εστία, 1950, τεύχ. 11.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

4/10/2026 - 2:49μμ
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

4/10/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

3/10/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

3/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

3/10/2026 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλημμυρισμένη έκταση στο Οροπέδιο Λασιθίου. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Κρήτη: Έως 6.000 ευρώ για οικοσκευές – Ανοιχτές οι δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ

20 λεπτά πριν
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

48 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο...», Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

Δουργούτι: Η γειτονιά Ελλήνων και Αρμενίων θυμάται το Μπλόκο που την μάτωσε

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

«Λύγισε» από τη Σβιτόλινα η Σάκκαρη στο China Open

2 ώρες πριν
Καπνός από τη φωτιά που πέρασε από τη Βουλγαρία και καίει στο Σουφλί, Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Χριστίνα Αναστασοπούλου)

Σουφλί: Δεύτερη μέρα μάχης με τη φωτιά από τη Βουλγαρία – Εκτίμηση για 10.000 καμένα στρέμματα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV