pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια ανείπωτη τραγωδία σε μεταλλείο της Αργυρούπολης του Πόντου αφορμή για την παροιμία «Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει…»

Του Π. Η. Μελανοφρύδη – Αναδημοσίευση από την «Ποντιακή Εστία»

29/06/2024 - 4:27μμ
Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Καρτ ποστάλ της εποχής με την Αργυρούπολη του Πόντου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την εποχή που τα μεταλλεία στην Αργυρούπολη είχαν μεγάλη άνθηση, πλήθος εργατών από διάφορα σημεία του Πόντου και της Μικράς Ασίας αναζητούσαν εκεί την τύχη τους. Σιγά-σιγά χωριά ολόκληρα δημιουργήθηκαν γύρω από τα μεταλλεία καθώς σταδιακά μετακόμιζαν εκεί και οι οικογένειες των εργατών. Υπάρχουν πολλές καταγραφές για εργατικά ατυχήματα εκείνη την εποχή αλλά και για δυστυχήματα με αρκετούς νεκρούς.

Ένα από αυτά περιγράφει ο Παντελής Μελανοφρύδης, το 1950, σε άρθρο του στην Ποντιακή Εστία. Πρόκειται για την καθίζηση εδάφους που προκλήθηκε από άγνωστο λόγο, καταπλακώνοντας ή «φυλακίζοντας» εργάτες οι οποίοι βρίσκονταν στις στοές. Παρά τις προσπάθειες για να εντοπιστούν και να διασωθούν δεν στάθηκε δυνατόν.

Εκτιμάται ότι περίπου 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το δυστύχημα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 40 εργάτες με το όνομα «Παύλος».

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη γέννηση μια παροιμίας στην οποία αναφέρεται ο Μελανοφρύδης. Ωστόσο προκύπτει ότι η πρώτη καταγραφή έγινε το 1939 από τον Ξενοφώντα Κ. Άκογλου, στα Λαογραφικά Κοτυώρων (αρ. 137, σελ. 481-482).

Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει…

Ήτο η εποχή που τα μεταλλεία της Αργυρουπόλεως ευρίσκοντο στην μεγαλειτέραν ακμήν τους.

Χιλιάδες μεταλλουργοί εμπαινόβγαιναν εις τα πολυαρίθμους και πολυδαιδάλους στοάς, που περνούσαν από κάτω από την πόλιν, από τον Κουρκουλέτσον έως τη Γαράσαρης την γωνέαν και πέραν έως την μέζιρεν Μολυβά και το Κάστρον. Άλλοι εκουβαλούσαν έξω το μετάλλευμα (τσοχάρα), άλλοι το παρελάμβαναν, το έρριχναν μέσα σε μεγάλα καμίνια να λυώση, άλλοι επεστατούσαν εις την τήξιν του μεταλλεύματος (παραστάται, γαλτσήδες) και κατόπιν χιλιάδες άλογα εκουβαλούσαν τας ράβδους του αργύρου και μολύβδου προς την Τραπεζούντα.

Χρυσή εποχή διά την Αργυρούπολιν, το Καν’, και διά τον Ελληνισμόν του Πόντου. Γιατί εις 20-30.000 υπελογίζοντο οι μεταλλουργοί (μετεντζήδες, γαλτσήδες, παραστάται, μπαλτατζήδες κλπ.), όλοι σχεδόν Έλληνες.

Εις μίαν στοάν, ευρισκομένην εις απόστασιν πέντε περίπου χιλιομέτρων Β.Δ. της πόλεως, όπου ειργάζοντο 800 εργάται, εσημειώθη αιφνηδίως ένα τρομακτικόν δυστύχημα. Ηκούσθη ένας φοβερός γδούπος και όλη η περιοχή ωσάν να εσείσθη από σεισμικήν δόνησιν. Μία μεγάλη καθίζησις των στοών εις αρκετόν μήκος κατεπλάκωσεν υπό σωρούς πετρών και χωμάτων εκατοντάδας εργατών και απέκοψεν άλλους εις το βάθος, ούτως ώστε και οι δυστυχείς αυτοί ήσαν καταδικασμένοι ν’ αποθάνουν είτε εκ πείνης, είτε εξ ασφυξίας.

Έτρεξαν εις τον τόπον του δυστυχήματος οι μεταλλουργοί, και ουσταπασήδες και μηχανικοί, αλλ’ η διάσωσις των κινδυνευόντων ήτο αδύνατος και όλαι αι προσπάθειαι που κατεβλήθησαν προς τούτο απέβησαν άκαρποι.

Το δυστύχημα διεδόθηκε αστραπιαίως εις την πόλιν και όλαι αι οικογένειαι των μεταλλουργών, που εδούλευαν εις την στοάν εκείνην, κλαίουσαι και ολοφυρόμεναι, μαζεύθηκαν εμπροστά στην είσοδον.

Τι ημπορούσαν να κάμουν αι δυστυχισμέναι μητέρες και σύζυγοι για την σωτηρίαν των τραγικών θυμάτων; Μόνον δάκρυα, κραυγαί οδύνης και απελπισίας, ολοφυρμοί και μοιρολόγια. Κάθε μία εφώναζε το όνομα του αγαπητού της προσώπου, που το έχανεν υπό τόσον τραγικάς συνθήκας.

Περισσότερον όμως ηκούετο το όνομα Παύλος. «Παύλεμ’, γουρπάν τς Παύλε!

Εκ της ερεύνης των βιβλίων των επιστατών απεδείχθη πράγματι ότι οι 40 εκ των 800 ωνομάζοντο Παύλοι. Γι’ αυτό και το τραγικόν εκείνο μεταλλείον ωνομάσθη «Κουρκ Παυλίν» «Σεράντα Παύλ’» .

Όταν όμως η δυστυχισμένη μητέρα η σύζυγος εφώναζε «Παύλε μ’» κάθε μία βεβαίως έκλαιε τον Παύλον της, και από τότε προήλθεν η παροιμία «Κάθα είνας τον Παύλον ατ’ κλαίει», δηλ. καθείς τον πόνο του.

Π. Η. Μελανοφρύδης

• Πηγή: Ποντιακή Εστία, 1950, τεύχ. 11.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής

4/03/2026 - 7:45μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

4/03/2026 - 5:13μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση για νέο ΔΣ στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

4/03/2026 - 3:16μμ
Μέλη του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα«)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σχέδια για αποκατάσταση του Ηρώου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στη βασιλόπιτα του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου

4/03/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3/03/2026 - 10:55μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

3/03/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μια ζεστή, γιορτινή αγκαλιά παράδοσης ο ετήσιος χορός του σωματείου

3/03/2026 - 3:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σαν της γιαγιάς τα τσιριχτά… και ακόμη καλύτερα έφτιαξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών!

3/03/2026 - 1:22μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες του Πόντου» γλέντησαν με την ψυχή τους στον ετήσιο χορό – Ευχές για μια δημιουργική χρονιά στην κοπή της βασιλόπιτας

3/03/2026 - 12:18μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και κέφι με ποντιακή ψυχή στην Πολίχνη

3/03/2026 - 11:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα από την αφίσα της θεατρικής παράστασης

«Η Ζωή Μας»: Μια παράσταση προσφυγιάς, μνήμης και αγάπης από τη θεατρική ομάδα «Θρασύβουλος Μερκούρης»

2 ώρες πριν
Δορυφορική φωτογραφία από το Vantor που δείχνει τις ζημιές στη ναυτική βάση Konarak, στο Ιράν (φωτ.: EPA/SATELLITE IMAGE ©2026 VANTOR / HANDOUT)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης – Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως σύντομα θα ελέγχουν τον ενάεριο χώρο του Ιράν

2 ώρες πριν
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Έπιασε κορυφή ο ΠΑΟΚ – Τέταρτος με «τεσσάρα» ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια – Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

«We Are Greek Warriors»: Οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο Ελληνικό Μουσείο του Μίσιγκαν

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign