pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης – Βίος με όλα τα… βυζαντινά πάθη

Η μνήμη του τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου· ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές, με πολυμάθεια και ευρύτατη μόρφωση

6/02/2024 - 10:17πμ
Ο Πατριάρχης Φώτιος επί θρόνου συζητά με μαθητές του. Από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης (πηγή: Wikipedia)

Ο Πατριάρχης Φώτιος επί θρόνου συζητά με μαθητές του. Από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης (πηγή: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 858 έως το 867 και από το 877 έως το 886 διετέλεσε ο Μέγας Φώτιος (ή Άγιος Φώτιος), μια από τις σημαντικότερες μορφές της ιστορίας του Βυζαντίου, καθώς διακρίθηκε για την πολυμάθεια, τη μόρφωση και την αγιότητα του βίου του – η μνήμη του τιμάται στις 6 Φεβρουαρίου.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία γέννησής του, η οποία τοποθετείται ανάμεσα στο 800-820. Πατέρας του ήταν ο Άγιος Σέργιος και μητέρα του η Ειρήνη, οι οποίοι καταδιώχθηκαν από τον εικονομάχο Αυτοκράτορα Θεόφιλο. Θείος του (από την πλευρά του πατέρα του) ήταν ο Πατριάρχης Ταράσιος που διαπομπεύθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης δέσμιος από το λαιμό, στερήθηκε την περιουσία του και εξορίσθηκε με την οικογένειά του σε τόπο άνυδρο όπου από τις ταλαιπωρίες πέθανε ως ομολογητής.

Ο Φώτιος ανήλθε σε ανώτατα αυλικά αξιώματα (πρωτοασηκρήτης και πρωτοσπαθάριος) και το 858, επί Μιχαήλ Γ΄, έγινε Πατριάρχης περνώντας σε μηδενικό χρονικό διάστημα από όλους τους βαθμούς της ιεροσύνης. Αντικατέστησε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο, ο οποίος είχε απομακρυνθεί βιαίως από το θρόνο – προτού ακόμα προλάβει να παγιώσει τη θέση του, επήλθε ρήξη από τους «Ιγνατιανούς».

Οι οπαδοί του Ιγνατίου συγκεντρώθηκαν στο ναό της Αγίας Ειρήνης και αφόρισαν τον Φώτιο. Η Σύνοδος που συγκάλεσε ο Πατριάρχης καταδίκασε αυτές τις αντικανονικές ενέργειες.

Στη συνέχεια το πατριαρχικό του έργο επικεντρώθηκε στην αναζωπύρωση της ιεραποστολικής συνείδησης και στην περιφρούρηση της πνευματικής ανεξαρτησίας και αυτονομίας των ορθόδοξων λαών. Αγωνίστηκε εναντίον των Μανιχαίων, των Εικονομάχων και άλλων αιρετικών, ενώ αντέκρουσε και τις παπικές αξιώσεις όπως και το γερμανοφραγκικό δόγμα του filioque και τα ρωμαϊκά έθιμα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ρήξη με τη Δυτική Εκκλησία και τον Πάπα Νικόλαο Α΄, η οποία μετά τη Σύνοδο του 867 κατέληξε σε σχίσμα και στην καθαίρεση του Πάπα.

Η δολοφονία του Αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ’ από τον Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα συνοδεύτηκε και με κρίση στην Εκκλησία. Ο νέος αυτοκράτορας τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης με τη Ρώμη και αναζήτησε ερείσματα στους «Ιγνατιανούς». Έτσι στον πατριαρχικό θρόνο επανήλθε ο Ιγνάτιος και η Σύνοδος του 869 αναθεμάτισε τον Φώτιο. Όσοι επίσκοποι είχαν χειροτονηθεί από αυτόν ή είχαν παραμείνει στο πλευρό του καθαιρέθηκαν και όσοι μοναχοί ή λαϊκοί τον υποστήριζαν αφορίστηκαν.

(Πηγή: Wikipedia)

Ο θάνατος του Ιγνάτιου το 877 σήμανε την αποκατάσταση του Φώτιου· ο Αυτοκράτορας Βασίλειος Α’ που τον είχε καθαιρέσει τον είχε ανακαλέσει αρχικά για να διδάξει στο πανεπιστήμιο και μετά για να ανέβει για άλλη μια φορά στον πατριαρχικό θρόνο. Τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Λέοντα ΣΤ’ τον Σοφό, δευτερότοκο γιο του Βασιλείου.

Ο Φώτιος πέθανε γύρω στο 890 ή 898 σε μοναστήρι.

Από τα συγγράμματά του σημαντικότερο είναι η Μυριόβιβλος ή Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει επιτομές 279 βιβλίων. Επίσης έγραψε Το λεξικό του Φωτίου που περιλαμβάνει ερμηνείες λέξεων των κλασικών συγγραφέων και της Αγίας Γραφής, και Τα Αμφιλόχια που απευθύνονται στον μητροπολίτη Κυζίκου Αμφιλόχιο για την επίλυση αποριών του σε θεολογικά ζητήματα. Επίσης έχουν διασωθεί περίπου 200 επιστολές που απευθύνονταν σε προσωπικότητες της εποχής του, διάφοροι πανηγυρικοί λόγοι, άλλα έργα θεολογικού περιεχομένου και ύμνοι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο της Αλίκης Διπλαράκου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη 1930» που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

30/10/2026 - 1:11μμ
Βενιζέλος και Ινονού υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλιάς υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ (πηγή: venizelos-foundation.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Οκτωβρίου 1930: Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας – Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

30/10/2026 - 10:35πμ
(Πηγή: greek-genocide.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 9:45μμ
Σε μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις (Φωτ.: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαίρη Μαράντη: Τρία χρόνια χωρίς τη «βασίλισσα της πίστας»

28/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/Βασίλης Τσιτσάνης–
18 Ιανουαρίου 1984)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Συννεφιασμένη Κυριακή»: Το τραγούδι που γεννήθηκε μέσα στη δίνη της Κατοχής

28/10/2026 - 6:02μμ
Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

28/10/2026 - 8:48πμ
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

27/10/2026 - 4:17μμ
Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

27/10/2026 - 12:40μμ
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης και το θαύμα στην Τουρκοκρατία

26/10/2026 - 9:17πμ
(Φωτ.: facebook / ΣΚΗΝΗΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΤΕΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάκυ Αγάθου: Η παρουσιάστρια-φετίχ της ελληνικής τηλεόρασης και το διακριτικό φευγιό της

25/10/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κωστής Παλαμάς μπροστά στο βιβλιοπωλείο Κάουφμαν στην Αθήνα, πριν από το 1941 (φωτ.: Δημήτριος Γιαγκόγλου / Wikimedia Commons)

Παλαμάς και πρόσφυγες του 1922 – «Μια στάλα αγάπη» για όσους έχασαν τα πάντα

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Με νέα τμήματα εμπλουτίζει τις δράσεις του ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ραφήνα: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που έχασε το υποπολυβόλο MP5 από σκισμένη σακούλα σουπερμάρκετ

1 ώρα πριν
(Πηγή: alexpolis.gr)

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη Μικρά Ασία μέσω Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Γιγαντοαφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Λικούντ, στην οποία απεικονίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μαχητικά αεροσκάφη, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ έως το τέλος του 2026

2 ώρες πριν
(Φωτ.: shipspotting.com)

Σύρος: Συναγερμός για απειλή για βόμβα στο κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV