pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου: Περέκ, υβριστόν, σιρόν, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με αγάπη

Για το Συνεταιρισμό μίλησε στο pontosnews.gr η Μαρία Κουκουρού. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

22/01/2024 - 6:55μμ
Στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, ένα ποντιοχώρι κατά 80%, ένας γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός κάνει τη διαφορά (φωτ.: facebook.com/
ag.antonios.womens.agri.coop)

Στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης, ένα ποντιοχώρι κατά 80%, ένας γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός κάνει τη διαφορά (φωτ.: facebook.com/ ag.antonios.womens.agri.coop)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με μεράκι, μαεστρία, πολλά χαμόγελα και περίσσια αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, κυρίως του Πόντου αλλά και άλλων περιοχών, γυναίκες διαφόρων ηλικιών από τον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης περνούν καθημερινά το κατώφλι του κτηρίου του παλαιού γαλακτοκομικού συνεταιρισμού του χωριού και επιδίδονται στην παρασκευή παραδοσιακών νόστιμων εδεσμάτων.

Η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ τους είναι η γνωστή ποντιακή πίτα περέκ, χωρίς να υπολείπονται σε νοστιμιά το σιρόν, το υβριστόν, η μακαρίνα, χυλοπίτες, τραχανάδες πέντε ειδών, διάφορα κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και αρκετά άλλα προϊόντα.

Αυτή η δραστηριότητα, που περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν ξεκίνησε περισσότερο ως χόμπι, πλέον έχει εξελιχθεί σε μία καθημερινή ασχολία, η οποία ενισχύει σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων και προβάλλει τόσο τον Άγιο Αντώνιο όσο –κυρίως– και διάφορα προϊόντα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Περέκ και άλλες νοστιμιές στην έκθεση Gourmet Exhibition (φωτ.: facebook.com/
gourmetexhibition/Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παρ. Προϊόντων Αγίου Αντωνίου)

Σήμερα ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου αποτελείται από είκοσι γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 72 ετών, που είναι κάτοικοι του χωριού αλλά πλέον και γειτονικών οικισμών και πληρούν την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι αγρότισσες. Η ποιότητα των προϊόντων που παρασκευάζουν, έκανε το συνεταιρισμό γνωστό στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι γυναίκες-μέλη του να τα πωλούν σε 160 καταστήματα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και κάποια του εξωτερικού (Γερμανία, Ολλανδία κ.τλ.), που ανήκουν σε Έλληνες μετανάστες κυρίως ποντιακής καταγωγής.

Η σεφ Μαρία Εκμετσίογλου ανάμεσα στις δραστήριες γυναίκες του συνεταιρισμού. Από αριστερά: Κατερίνα Καλαϊτζίδου, Ελένη Καλαϊτζίδου, Μαρία Εκμετσίογλου, Μαρία Κουκουρού, Παρθένα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ιωαννίδου (φωτ.: facebook.com/ag.antonios.womens.agri.coop)

Ιδέα της πρεσβυτέρας του χωριού

Το 1999, ως απότοκο μιας ιδέας της πρεσβυτέρας του χωριού Δέσποινας Ιωαννίδου, έπεσε ο σπόρος για τη δημιουργία του γυναικείου συνεταιρισμού.

«Η πρεσβυτέρα ήταν πολύ δραστήρια. Τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει και ήθελε κάπου να διοχετεύσει τη δραστηριότητά της. Ήξερε ότι πολλές γυναίκες του χωριού παρασκεύαζαν στα σπίτια τους διάφορα ποντιακά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα και τους συνέστησε να τα βγάλουν προς τα έξω. Αρχικά παρουσίαζαν αυτά τα προϊόντα σε πανηγύρια και γιορτές.

Μαρμελάδες γεμάτες γλύκα και αρώματα (φωτ.: facebook.com/
gourmetexhibition/Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παρ. Προϊόντων Αγίου Αντωνίου)

»Άκουγαν πολλά μπράβο και τους άρεσε που οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονταν. Στη συνέχεια παρακολούθησαν κάποια προγράμματα και αποφάσισαν να ξεκινήσει ο αγροτικός συνεταιρισμός. Ήταν αρχικά 15 γυναίκες, όλες από το χωριό μας και όλες κατ’ επάγγελμα αγρότισσες. Αυτές ήταν οι δύο προϋποθέσεις, για να γίνει κάποια μέλος του συνεταιρισμού. Να μένει μόνιμα στον Άγιο Αντώνιο και να ακολουθεί το επάγγελμα της αγρότισσας», λέει στο pontosnews.gr η ταμίας του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου Μαρία Κουκουρού.

Αμπελόφυλλα που συλλέχθηκαν την κατάλληλη εποχή θα μπουν σε μπουκάλια όπου θα συντηρηθούν μέχρι να χρησιμοποιηθούν (φωτ.: facebook.com/
ag.antonios.womens.agri.coop)

Αρχικά και για κάποιους μήνες οι γυναίκες δούλευαν από το σπίτι τους. Στη συνέχεια κατάφεραν να τους παραχωρηθεί το κτήριο του παλαιού γαλακτοκομικού συνεταιρισμού του Αγίου Αντωνίου, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο. Το συντήρησαν και άρχισε η μαζικότερη παραγωγή.

«Σήμερα στο συνεταιρισμό μετέχουν είκοσι γυναίκες, ηλικίας από 25 έως 72 ετών. Τελευταία εντάχθηκαν και πέντε νέες κοπέλες, οι οποίες επέλεξαν να μείνουν στο χωριό και να ακολουθήσουν το επάγγελμα της αγρότισσας. Ο συνεταιρισμός αποφέρει κέρδη και είναι σημαντικό ότι κρατάει το νέο σε ηλικία κόσμο στον τόπο μας.

(Φωτ.: facebook.com/ag.antonios.womens.agri.coop)

»Καμία από εμάς δεν είναι μισθωτή από το συνεταιρισμό. Η κύρια δουλειά μας είναι ο αγροτικός τομέας. Δουλεύουμε στο χωράφι, στα κηπευτικά, στις ελιές και στη μελισσοκομία. Ο συνεταιρισμός είναι μία επιμέρους ασχολία μας και παίρνουμε από αυτόν ένα χαρτζιλίκι. Το σημαντικότερο απ’ όλα για εμάς είναι ότι με την ενασχόλησή μας αυτή προβάλλεται ο τόπος μας και ένα μέρος της ιστορίας του Πόντου. Άλλωστε, ο Άγιος Αντώνιος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ποντιοχώρι. Το 80% των κατοίκων του είναι ποντιακής καταγωγής», σημειώνει η Μαρία Κουκουρού.

Καφέ-γλυκοπωλείο και τα επόμενα σχέδια

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού δεν αρκέστηκαν μόνο στην παρασκευή και τη χονδρική πώληση των προϊόντων τους, αφού επέκτειναν τη δράση τους και σε άλλους τομείς. Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησαν τη λειτουργία ενός καφέ-γλυκοπωλείου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Αγίου Αντωνίου.

Το καφεγλυκοπωλείο του Συνεταιρισμού στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook.com/ag.antonios.womens.agri.coop)

Οι επισκέπτες του μπορούν να αγοράσουν και από εκεί τα προϊόντα του συνεταιρισμού, να απολαύσουν τον καφέ τους στο χώρο αλλά και μετά από συνεννόηση να δουν επί τόπου τον τρόπο παρασκευής τους.

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού πηγαίνουν και σε σχολεία, όπου μιλάνε για τα προϊόντα της παραδοσιακής κουζίνας και συνεργάζονται με σχολές μαγειρικής, αφού έχουν αποκτήσει σχέσεις με διάφορους σεφ.

«Μπορούμε να πούμε κατά μία έννοια ότι οι Πόντιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν το fast food. Το σιρόν και το υβριστόν χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά για να ετοιμαστούν, ενώ τα ποντιακά ζυμαρικά δεν απαιτούν περισσότερα από δέκα λεπτά ασχολία. Επίσης, εκτός από το ότι όλα είναι πολύ νόστιμα, είναι και πολύ υγιεινά», αναφέρει η ταμίας του συνεταιρισμού.

Κατά την ίδια, από φέτος ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου αποφάσισε να δέχεται και γυναίκες από γειτονικά χωριά, πάλι, βέβαια, με την προϋπόθεση να ασχολούνται κατ’ επάγγελμα με τον αγροτικό τομέα.

(Φωτ.: facebook.com/gourmetexhibition/Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παρ. Προϊόντων Αγίου Αντωνίου)

«Θέλουμε πολύ να αποκτήσουμε ένα δικό μας μύλο, στον οποίο να αλέθουμε τα δικά  μας σιτηρά. Τώρα τα δίνουμε σε άλλον μύλο και παίρνουμε το αλεύρι. Προσπαθούμε να βρούμε κτήριο για το σκοπό αυτό, αφού αυτό που έχουμε, δε χωράει μύλο. Επίσης, στα μελλοντικά μας σχέδια εντάσσεται και η δημιουργία μιας φάρμας. Να την επισκέπτονται πανεπιστήμια, σχολεία, τουρίστες και να βλέπουν πώς παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας. Να μαθαίνουν διάφορα ήθη και έθιμα του Πόντου, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους μας», καταλήγει η Μαρία Κουκουρού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ /Sebastien Nogier)

Γαλλία: Έκλεψαν συλλεκτικές κάρτες Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

20 λεπτά πριν

Αχαρνές: Φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

56 λεπτά πριν

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

1 ώρα πριν

Νέα Κίος: Μεγάλο μικρασιατικό γλέντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κιανά 2026»

2 ώρες πριν
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για το φόρο σε δωρεές, χαρτζιλίκια και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών μέσω IRIS

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign