pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Θεοφάνια, ο Γιάννες ο Ράμπον και οι τσανταρμάδες

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

7/01/2024 - 5:04μμ
(Φωτ.: rawpixel.com)

(Φωτ.: rawpixel.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, τα Θεοφάνια ή Φώτα που γιορτάζουμε κάθε 6 Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη στη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο πατέρας μου, Χρήστος, δεν μπορώ να πω ότι ήταν και ο άνθρωπος της εκκλησίας, όμως κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής των Φώτων πήγαινε και έφερνε το αγιασμένο νερό.

Ράντιζε το σπίτι, το μαντρί με τα ζωντανά, τους μπαχτσέδες, και έπιναν και όλα τα μέλη της οικογένειας από τρεις γουλιές αγίασμα. Έφυγε νωρίς όμως από τη ζωή, και το τελετουργικό περιήλθε στη φροντίδα μου.

Όπως κάθε χρόνο από τότε, ήμουν και χθες Θεοφάνια στον αγιασμό των υδάτων, στην εκκλησία της ενορίας μου, της Αγίας Τριάδος στην Πτολεμαΐδα. Ο παπα-Γιάννης μας με τη στεντόρεια φωνή και την ολοκάθαρη άρθρωση ολοκλήρωσε μία ακόμα εξαίσια και πανέμορφη λειτουργία! Ανάμεσα στα μηνύματα που έστειλε στο εκκλησίασμα, είπε για το νερό που ανέβλυσε ο Μωυσής μέσα από το βράχο στην έρημο για να ξεδιψάσουν οι Εβραίοι, «ο βράχος» μας είπε, «ήταν ο ίδιος ο Χριστός, “εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω” με την αλληγορική του έννοια».

Τα λόγια της παραβολής του παπα-Γιάννη έφεραν στο νου μου την περιγραφή μιας ιστορίας του παππού μου Κωνσταντίνου, για τον αδελφό του τον Γιάννεν τον Ράμπον.

Ο μεγάλος του αδελφός Γιάννης, ένας παλίκαρος πάνω από δυο μέτρα –μέχρι εκεί πάνω–, πήγε οικονομικός μετανάστης στη Ρωσία. Τις οικονομίες του (τα παράδες ντο εκαζάνευεν) τις έστελνε στην οικογένειά του. Έτσι απέκτησαν καλό σπίτι, φορούσαν όμορφα ρούχα, ο επιούσιος δεν τους έλειπε, κοντολογίς ζούσαν καλύτερα από τις άλλες οικογένειες των Λερίων (Λερία ή Λερί το όνομα του χωριού μας στην πατρίδα, με εννέα μαχαλάδες). Αυτό δεν το καλοέβλεπαν (εντούνεν σ’ ομάτ’) κάποιοι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού, δεν τολμούσαν όμως για οτιδήποτε, γιατί ο Γιάννες ο Ράμπον ήταν ο φόβος και ο τρόμος!

Ένα φθινοπωρινό χάραμα, φλόγες ανυπότακτης φωτιάς τύλιξαν το σπίτι της οικογένειας του ξενιτεμένου Γιάννη. Παρά τις προσπάθειες συγγενών και γειτόνων, έγιναν όλα στάχτη. Όλες οι πληροφορίες έδειχναν υπαίτιους βαλτούς φανατικούς Τούρκους από διπλανό χωριό.

Στο άκουσμα των κακών μαντάτων ο Γιάννης, θεριό ανήμερο και έτοιμος για όλα, τα Χριστούγεννα επιστρέφει στην πατρίδα.

Πληροφορείται τα ονόματα των δυο Τούρκων Καρμουτένων (Καρμούτ: διπλανό χωριό με τα Λερία) και σχεδιάζει την εξόντωσή τους. Καβάλα στο άλογο που αγόρασε και πάνοπλος, παραμονές των Φώτων πηγαίνει στο Καρμούτ και ποιος είδε τον Χάρο και δεν φοβήθηκε. Κανείς συγχωριανός τους δεν τόλμησε να τους βοηθήσει, και έπεσαν άψυχα τα κορμιά των δυο Τούρκων από τα βόλια τη Γιάννε τη Ράμπονος.

Χάρτης της περιοχής, όπου φαίνονται τα χωριά Λερία και Καρμούτ (πηγή: Μ. Ραμπίδης)

Απόσπασμα έξι τσανταρμάδων (Τούρκων χωροφυλάκων) κυνήγησε τον Γιάννη. Στις σπηλιές της κορυφής του βουνού πάνω από τα δυο χωριά κρύφτηκε, δίχως νερό και φαγητό. Μέσα όμως από τα βράχια του σπηλαίου ανάβλυζε καθαρό νερό πηγής, για να τον ξεδιψάσει… Ώσπου μια σκοτεινή νύχτα απέδρασε ο κυνηγημένος ο Ράμπον σην Ρωσίαν χωρίς επιστροφή.

Ο παππούς μου Κωνσταντίνος μας έλεγε πως πληροφορήθηκε ότι ο αδελφός του από τη Ρωσία μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

Μιχάλης Ραμπίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

17/06/2026 - 11:16μμ
(Πηγή: Near East Foundation archives, 1923)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δημήτριου Ξενίδη: Στο βουνό έφτανε ώρα που κόβανε αγκάθια, τα βράζανε και τα τρώγανε

17/06/2026 - 9:16μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια», που παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα. Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια»: Η παράσταση που συγκίνησε τη Χαλκίδα

17/06/2026 - 7:40μμ
Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης στα Αλώνια Πιερίας (πηγή: TikTok)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τι γίνεται στα Αλώνια; Ο Κυριάκος Καραγιαννίδης δίνει τη δική του… ποντιακή απάντηση ενόψει του συναπαντήματος

17/06/2026 - 6:30μμ
Από παλαιότερο Παιδικό Φεστιβάλ του ΣΠΟΣ Δυικής Μακεδονίας & Ηπείρου (φωτ.: facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου: Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα είναι πολυθεματικό και διαδραστικό

17/06/2026 - 9:56πμ
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

16/06/2026 - 9:52μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι Καρατζάδες: Από την Τραπεζούντα στα ανάκτορα της Υψηλής Πύλης και στην Ελληνική Επανάσταση

16/06/2026 - 8:26μμ
Ο Σαράντης Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο πατέρας του παπά Βασίλης Καθρεπτίδης, εκ των ιδρυτών του ναού αγίου Γεωργίου Νικαίας, ο μεγάλος γιος του Ιωάννης, η αδελφή του Ελισάβετ και τα παιδιά της Μαρία και Σάββας (φωτ.: facebook.com/archondia.papadopoulou)
ΠΟΝΤΟΣ

Φόρος τιμής στον Πόντιο δάσκαλο της Νίκαιας: Το 6ο Δημοτικό αποκτά το προσωνύμιο «Σαράντης Παπαδόπουλος» – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

16/06/2026 - 2:58μμ
Άποψη του χωριού Θέμπεδα και Θέμπερα σήμερα. Το χωριό, πλέον,  ονομάζεται Gözeler ενώ παλαιότερα λεγόταν Tembeda (φωτ.: facebook.com/ayeser29/medinaydin)
ΠΟΝΤΟΣ

Θέμπεδα και Θέμπερα Χαλδίας: Το αρχοντικό θέρετρο της Αργυρούπολης με το περίεργο όνομα που γέννησε φημισμένους μεταλλουργούς

16/06/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας τίμησε την παράδοση στις «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2026»

15/06/2026 - 10:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: screwyouth/Instagram)

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

6 ώρες πριν
O Κωνσταντίνος Φωτιάδης καλεσμένος στην Ευξεινούπολη, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook  / Δαυίδ Μ. Κομνηνός Ποντιακός Σ.)

Κωνσταντίνος Φωτιάδης: «Φώτισε» την ιστορία των Κρυπτοχριστιανών του Ακ Νταγ Ματέν στην Ευξεινούπολη

6 ώρες πριν
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με… γκέλα για την Πορτογαλία

7 ώρες πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νέα δίωξη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής – Στο «κάδρο» η έκπτωτη δήμαρχος και ακόμη έξι πρόσωπα

8 ώρες πριν
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign