pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα και υποδέχθηκε το 2024 με 100 κεράκια – Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του

Πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, γλίτωσε από αρρώστιες και δυστυχήματα, και κατέληξε στη Μελβούρνη όπου γιόρτασε τα 100ά του γενέθλια, ανήμερα την Πρωτοχρονιά

3/01/2024 - 3:30μμ
Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος πανηγυρίζει τον ένα αιώνα ζωής (φωτ.: neoskosmos.com)

Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος πανηγυρίζει τον ένα αιώνα ζωής (φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την 1η Ιανουαρίου του 1924 ο Ηλίας Λαμπρόπουλος ερχόταν στη ζωή, στο χωριό Βαλκούβινα (τη σημερινή Άμπελο), έξω από την Ακράτα, στην Πελοπόννησο.

Την Πρωτοχρονιά του 2024 ο Leo Lamprou, όπως ονομάζεται πλέον, γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του στην Αυστραλία, όπου μετανάστευσε τη δεκαετία του 1950, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη ανατροπές και δυσκολίες.

Στο πλάι του είχε τα παιδιά και τα εγγόνια του, καθώς και φίλους που δεν απέχουν πολύ από το να τα εκατοστήσουν και οι ίδιοι – όπως η κουμπάρα του, η Μεταξία Δημητροπούλου, που είναι 97 ετών, και ο συμπέθερός του, Κώστας Τσουρδαλάκης, 96 ετών.

Με τις κάρτες από τον Βρετανό βασιλιά Κάρολο και τους επισήμους της Αυστραλίας για τα 100ά του γενέθλια (φωτ.: neoskosmos.com)

Γεννημένος την πρώτη μέρα του 1924, ήταν ο μικρότερος από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Δύο από τα αδέρφια του πέθαναν από αρρώστιες και καταστροφές, ενώ ο ίδιος γλίτωσε παρά τρίχα από την κατάρρευση ενός αχυρώνα στη διάρκεια του μεγάλου σεισμού στην Κόρινθο το 1928, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της γιαγιάς του.

Στο κέντρο της φωτογραφίας, σε παιδική ηλικία, με μέλη της οικογένειάς του (φωτ.: neoskosmos.com)

Καθώς μεγάλωνε, η ζωή είχε άλλα σχέδια· κι όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1941, σε ηλικία 17 ετών ο Ηλίας Λαμπρόπουλος εντάχθηκε και αργότερα ηγήθηκε μιας τοπικής οργάνωσης νεολαίας ενάντια στους Ναζί.

Εκείνη την εποχή όμως, μέσα στη δυστυχία του πολέμου, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του Λουίζα, η οποία βρισκόταν σε εκκλησιαστική εκδρομή από την Αθήνα στο χωριό του.

Από τις ημέρες που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό (φωτ.: neoskosmos.com)

Τον Ιούλιο του 1944, ο νεαρός αντιστασιακός συνελήφθη, ανακρίθηκε και βασανίστηκε από τους Ναζί, ωστόσο χάρη στην αναταραχή που προκάλεσε εκείνες τις ημέρες στις γερμανικές δυνάμεις η Επιχείρηση Βαλκυρία, η πιο διάσημη απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από Γερμανούς συνωμότες, κατάφερε να γλιτώσει το θάνατο.

Μετά τον πόλεμο, ο Ηλίας Λαμπρόπουλος επέστρεψε στο πατρικό του και τελείωσε το Λύκειο. Ετοιμαζόταν να συνεχίσει τις σπουδές του για να γίνει λογιστής, όταν ξέσπασε ο ελληνικός Εμφύλιος.

Αναγκάστηκε να στρατολογηθεί και εστάλη στη Σχολή Αξιωματικών για να γίνει λοχαγός. Υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στο στρατό πολεμώντας Έλληνες, κάτι που ο γιος του, ο Κον, χαρακτηρίζει ως την πιο σκοτεινή περίοδο στη ζωή του πατέρα του, για την οποία μιλάει εξαιρετικά σπάνια.

Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος με στρατιωτική περιβολή, το 1950 (φωτ.: neoskosmos.com)

Η τύχη όμως δεν τον είχε εγκαταλείψει. Εκείνη την περίοδο, ενώ ήταν συνοδηγός σε ένα τζιπ, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και κατέληξαν σε ένα χαντάκι. Ο οδηγός σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ ο Ηλίας Λαμπρόπουλος βγήκε από το τζιπ χωρίς γρατσουνιά, σαστισμένος, με το τσιγάρο του ακόμα ανάμεσα στα δάχτυλά του, έτοιμο να ανάψει.

Το τέλος του Εμφυλίου τον βρήκε να επιστρέφει στο χωριό του για να φροντίσει τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό. Άνοιξε ένα καφενείο για να βιοπορίζεται και έμαθε να παίζει το αγαπημένο του τάβλι, ένα παιχνίδι το οποίο απολαμβάνει μέχρι σήμερα.

Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος παραμένει μέγας ταβλαδόρος μέχρι σήμερα (φωτ.: neoskosmos.com)

Δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας του πέθανε και το 1956 ο Ηλίας Λαμπρόπουλος αποφάσισε ότι είχε δει αρκετή καταστροφή και είχε έρθει η ώρα να εγκαταλείψει την πατρίδα του, για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή.

Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του Ανδρέας και Θανάσης είχαν ήδη μεταναστεύσει στην Αυστραλία το 1928 και το 1930, αντίστοιχα, και η αδελφή του Διαμάντω τους είχε ακολουθήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η απόφαση να πάει να τους βρει, ήταν μονόδρομος.

Όταν έφτασε στην Αυστραλία το 1956, ένα από τα πρώτα γεγονότα που παρακολούθησε και μαγεύτηκε ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε πίσω από το κατάστημα της αδερφής του, αλλά δύο χρόνια αργότερα, όταν εκείνη πέθανε ξαφνικά, μετακόμισε με τον αδερφό του.

Χορεύοντας τσάμικο σε παραδοσιακό, ελληνικό γλέντι τα πρώτα χρόνια στην Αυστραλία (φωτ.: facebook / ETHIMA)

Εν τω μεταξύ, δεν είχε ξεχάσει ποτέ την αγαπημένη του Λουίζα από την Ελλάδα και ακολούθησε ένας αγώνας επτά ετών για να τη φέρει στην Αυστραλία.

Πράγματι, με τη βοήθεια ενός πολιτικού, κατάφερε να την φέρει στη Μελβούρνη το 1963 και παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα.

Ευτυχισμένες στιγμές για ένα ζευγάρι που το χώρισε μόνο ο θάνατος (φωτ.: neoskosmos.com)

Οι δυο τους δούλευαν σε διάφορα εργοστάσια πριν αγοράσουν ένα milkbar στην περιοχή Lalor, το οποίο θα λειτουργούσαν μαζί για σχεδόν 30 χρόνια. Το 1964 το ζευγάρι υποδέχτηκε την κόρη τους Γιώτα και τρία χρόνια αργότερα τον γιο τους Κον.

Με την αγαπημένη του σύζυγο Λουίζα, μπροστά από την επιχείρησή τους (φωτ.: facebook / ETHIMA)

Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος ήταν ένας από τους ιδρυτές της ελληνορθόδοξης ενορίας του Thomastown, ενώ παράλληλα απέκτησε συνδικαλιστική δράση και πρωτοστάτησε τους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα χρόνια πέρασαν και η σύζυγός του απεβίωσε το 2016. Ο Λαμπρόπουλος πάλεψε με την κατάθλιψη και μια μορφή άνοιας, και τώρα ζει με την κόρη και τον γαμπρό του.

Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος με τα παιδιά του Γιώτα και Κον (φωτ.: neoskosmos.com)

Τα τρία εγγόνια και τα ανίψια του έχουν γίνει το επίκεντρο και η πηγή χαράς του τα τελευταία χρόνια, ενώ εξακολουθεί να παίζει τάβλι κάθε μέρα και (σύμφωνα με μαρτυρίες) σχεδόν πάντα κερδίζει.

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής επιχείρησης πιάτων για σπάσιμο «Ethima» που διευθύνει η εγγονή του.

Με το πιάτο από την επιχείρηση της εγγονής του και το μπουζούκι, με τα σπασμένα πιάτα στο έδαφος. Ο καλύτερος πρεσβευτής για την επιχείρηση! (φωτ.: facebook / ETHIMA)

Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας του; Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι… χυλοπίτες.

• Πηγές: facebook/ETHIMA, neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αναστασία Οικονομίδου σε φωτογραφία από το προσωπικό της αρχείο
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αναστασία Οικονομίδου: Μια ελληνική φωνή που κάνει τη διαφορά στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και «μαθαίνει» στους Ρώσους τι εστί Ελλάδα

18/10/2025 - 10:17πμ
Αναμνηστική φωτογραφία των μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά με την ελληνική και τη σημαία του Πόντου (φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Ο Πόντος εξακολουθεί να διαμορφώνει την ταυτότητά μας

16/10/2025 - 9:08μμ
Έλληνες μετανάστες χορεύουν στην Αυστραλία (φωτ.: opts.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Our People, Their Stories: Ένας χρόνος, 100 ιστορίες, ένας θησαυρός μνήμης για την ομογένεια της Αυστραλίας

15/10/2025 - 11:59πμ
Τα ελληνικά φεστιβάλ στην Αυστραλία δίνουν την ευκαιρία σε ομογενείς κάθε ηλικίας να γιορτάσουν μαζί την κληρονομιά τους (φωτ.: facebook/Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Δύο νέα ελληνικά φεστιβάλ ετοιμάζονται να ενώσουν και να… ξεσηκώσουν την ομογένεια

14/10/2025 - 10:52μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα (φωτ.: facebook/St Patrick's College, Ballarat)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το έργο και η παρακαταθήκη του Τζορτζ Τρελόαρ εμπνέουν τη νέα γενιά

14/10/2025 - 8:36πμ
Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

12/10/2025 - 3:00μμ
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

11/10/2025 - 9:35μμ
Αριστερά, το άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα σε ένα γραφικό της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτ.: facebook/Merimna Pontion Kyrion of Oceania)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και των χιλιάδων προσφύγων που έσωσε

11/10/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ για τα Σεπτεμβριανά του 1955 (φωτ.: Ένωσις Φίλων ΑΕΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καμπανάκι» από την Ένωση Φίλων ΑΕΚ για την «δραματική πραγματικότητα» της ομογένειας στην Πόλη

10/10/2025 - 11:47πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

10/10/2025 - 10:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φάση από πανηγυρισμούς στο παιχνίδι Παναιτωλικός-ΟΦΗ στο πλαίσιο της Super League (φωτ.:  Γιώργος Δερβίσης/ EUROKINISSI)

Με τεσσάρα καθάρισε ο Παναιτωλικός τον ΟΦΗ – Το παιχνίδι έληξε 4-2

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/sullogospontion.alexandrosypsilandis)

«Μαθαίνω τη γλώσσα των προγόνων μου» στον Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

50 λεπτά πριν
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα σε Αίγυπτο και Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/STRINGER)

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας

2 ώρες πριν
Εικόνα από το ΑΕΛ-ΟΣΦΠ της SUPERLEAGUE 2025-2026 (φωτ.: Γιώργος Ματθαίος / EUROKINISSI)

Super League: Ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-0 την ΑΕΛ

2 ώρες πριν
Πολίτες διαδηλώνουν στη λεωφόρο Πενσυλβάνια στην Ουάσινγκτον DC (φωτ.:  EPA/LUKE JOHNSON)

Στους δρόμους οι Αμερικανοί: Διαδηλώνουν κατά του αυταρχισμού του Ντόναλντ Τραμπ

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Νίκος Ασλανίδης)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στηρίζει τον Νίκο Ασλανίδη και στηλιτεύει την πρακτική των Τούρκων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign